Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   55 / 129
(#) teszti hozzászólása Feb 26, 2015 /

Sziasztok!

Multiméterben PTC mi célt szolgál? Mit és hogyan véd?
(#) teszti válasza teszti hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Senki?
(#) pcsoma válasza teszti hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

A kis áramok (mA tartományok) mérésének védelmét, mint egy automata biztosíték. A PTC ellenálláson eső áram ha nagyobb a megengedettnél és így az ellenállás melegedni kezd a rajta eső teljesítmény miatt (hiszen sorba van kötve az áramkörrel a műszeren belül), hirtelen egy adott hőmérséklet elérésekor drasztikusan megnő a PTC ellenállása és ezáltal lekorlátozza az áramkörben folyó áramot. Miután lehűlt a PTC, visszatér a kis ellenállás tartományába és újból alkalmas a kis áramok mérésére.
(#) teszti válasza pcsoma hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Köszönöm!
(#) MocisPisti hozzászólása Márc 15, 2015 /

Ha valakit érdekel, hogy állnak az MX25304 Maxwell-ben az érintkező lemezkék a képeken megnézheti. Kicsit kikellett már takarítanom mert hülyeségeket mért, finom csiszolópapírral (1000) felcsiszoltam a körkapcsoló és a nyáklemez érintkezőit. Mintha új lenne.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
(#) SzervízMacska válasza MocisPisti hozzászólására (») Márc 15, 2015 /

Hiba volt. Ne számíts ezek után hosszú élettartamra!
(#) MocisPisti válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 15, 2015 /

Majd úgy is megírom meddig bírja még. Ha meg nem akkor veszek egy UT61E-t.
(#) SzervízMacska válasza MocisPisti hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Rendben. Máskor ilyet ne csinálj, mert a kontaktusok bevonatát lereszeled. Elég alkohollal megtisztítani. Egyébként rendszeres használatnál erre sem szokott szükség lenni, mivel az egymáson csúszkáló érintkezők "öntisztulnak".
(#) MocisPisti válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Naponta van hasznalva es legtobbet a 20V es a csipogo kozott. Olyan 50 tekergetest kap minimum. 3 honapja hasznalom mert eddig fiokba volt. Ehhez a napi melohoz keves lesz ez a típus. Valami strapabíróbb kellene.
(#) MocisPisti válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Igazabol olyan kellene amiben kicsi a tavolsag a V es a csipogo kozott. Ne kelljen annyit tekergetni. Ut61 csak két allast kell valtani ezert gondoltam ra. Van a munkatarsamnak egy mx-25201 fel eve kapta a cegtol de mar az is kontaktos es egyenlore nem kap masikat mert jo az neked parasz cimszoval mericskelj azzal. Ilyen 5 rugo.koruli muszer felejtos me az 1 honapot se birna. Fluke meg nagyon draga ehhez a melohoz.
(#) abcdabcd válasza MocisPisti hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Viszont a képeid alapján érdekesnek tűnik ez a "Maxwell" is (mert ez valószínű csak egy matrica, az eredeti gyárat nem tudom ki...), mert ebben látható 2PTC és 3+1MOV is, ezek túlterhelés-elleni védelemként vannak ott... az UT61E-ből, legalábbis az alapváltozat meg állítólag ilyen téren nem túl masszív... bár kérdés, ez a Maxwell mit bírna ki...
Bár neked végülis, ahogy írod nem azzal van bajod, hogy túlterheléstől menne tönkre, hanem a használattól... kiviteli minőségben viszont lehet a 61E pl ettől a Maxwelltől lényegesen jobb...

Esetleg egy Fluke 17B? Bár az se olcsó, de kb 2..2,5UT61E árába kerül
Vagy amúgy egy Brymen BM805? Teszt/belső képek: Bővebben: Link Bolt: Bővebben: Link
Bár az ut61e-től ez is drágább, mondjuk olyan túl sokkal azért nem -és itt az ebay-es árat hasonlítom, a brymen itthoni árához... ebben masszív nagy-árammegszakítóképességű biztik vannak, és ha utánakeresel több más gyártó OEM-jeként is gyárt a Brymen, és úgy tűnik elég masszív dolgokat csinálnak...
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
(#) MocisPisti válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Most meg mukodik szepen. Tulterheles vedelem most nem kerdes max 24v amivel kapcsolatban lehetek azt meg minden allasban kibirja. Fluke meg tenyleg etalon de ha leveri valaki az asztalomrol akkor biztos bem tudjak kifizetni. Ebaytol mostanaban felek mert a owon szkopot is 3 nap mulva visszakuldtem pestre gariba bele se merek gondolni ha ibejrol rendeltem volna.
(#) mex válasza MocisPisti hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Szia. Mi volt a gondod az owonnal? Nekem egysyzer lefagyott még az első napokban, de azóta nincs vele gondom, (kop-kop). Írhatsz magánban is, ha nem akarod hígítani a topic témáját..
(#) abcdabcd válasza MocisPisti hozzászólására (») Márc 16, 2015 / 1

Itthon viszont az UT61E elég drága... akkor főleg, ha munkára kell, és nincs szükség az UT61E nagyobb felbontására, akkor pl a Brymen BM805-tel lehet jobban jársz... Ha venni akarsz valamilyet, és nem kell az "átlagostól" jobb felbontás/névleges pontosság...
Ha minden igaz, a HRElektronikában meg lehet venni közvetlenül a TME-s dolgokat, szóval abszolút itthoni boltnak tekinthető a TME
Ha a túlfesz-védelem most nem is fontos, de az adatlapja alapján amúgy elméletben 6,5kV-os tranziensekig (adott kitöltéssel) védett a műszer... az UT61E meg attól függ, hogy épp milyen kivitelt veszel belőle, hogy mit bír... pl itt van elég sok fotó is a belsejéről: Bővebben: Link itt mondjuk az eredeti videóban eléggé lehúzták "általánosan" az UNI-T műszereket, ami eleve értelmetlen, viszont a fórumtémában eléggé kitárgyalják a dolgot, meg a youtube-on is van valahol videó, hogy pl 2,5kV-os szigetelésvizsgálót egyszerűbb kivitelű műszerek is kibírnak, és a 61E meg valamiért nem... még a fenti videóban főleg mutatott 71E, ami látszólag kevesebb védelemmel bír, is a fórumtéma valamelyik hozzászólása alapján többet bírt, mint a 61E... ami mondjuk érdekes... viszont a 61E-nek is van olyan kivitele, ahol a védelmi alkatrészekből több is be van ültetve, mint az " általában kapható" kivitelben... szóval ha a túlterhelhetőség/a bemenetek "masszivitása" is cél esetleg, akkor a 61E az "felemésnak" tűnik... de amúgy ahogy itt is írták a témában többen, meg én is fogtam is már a kezemben meg mértem vele, használat szempontjából tényleg egészen jó műszernek tűnik... viszont itthoni boltban meg általában elég drágán mérik... szóval ezek mentén lehet talán érdemes mérlegelni az esetleges váráslást
(#) MocisPisti válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Nekem az UT szimpatikusabb a Brymenről szinte semmi video nincs fent neten.
(#) abcdabcd válasza MocisPisti hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Erre még, amit itt írtam, akkor beteszem:
Szóval amúgy még arról (is) szól a dolog, hogy az előlapi feliratoknak (biztonság) szempontjából mennyire lehet hinni..

A Fluke-nak valószínű eléggé viszont ott is többféle műszer van (többféle áron, valószínűleg annak (is) megfelelően), CATI/II/III/IV besorolásokkal... az UNI-T-re is vannak írva ilyesmik, csak kérdés azok mennyire igazak...(erről szólt pl a beszélgetés jórésze a linkelt külföldi fórumon) nekik is van elvileg pl külön UL Laboratories-által tanusított műszerük, viszont a 61E alapból pl nem ilyen..
A Brymen-nek több műszere is UL tanusított, ahogy nézem a BM805-ön viszont ilyen "plecsnit" nem látok ez persze nem jelenti azt, hogy rossz, az adatlapjában IEC és egyéb szabványokat említenek, amiknek "megfelel", ha a gyártó többi cuccát megnézzük, meg ennek a belsejét is, akkor eléggé valószínű, hogy ezt el lehet hinni a gyártónak...

A Fluke-ból amúgy pl a 17B az olcsóbb jóval, mint az itthon is kapható 115/116/117, azokhoz hasonló tudású, viszont, ha pl a neten megnézed többhelyen is írják, hogy a kínai belpiacra készített műszer, amit elvileg nem is adhatnának el máshol, az ebay-en azért lehet venni belőle és a neten vannak tesztek is róla, a belsejéről is, tényleg masszív, de pl CATIV 1000V-ot azért nem tud azt a Fluke-nál is a drágábbak tudják, tehát a "masszivitás" az relatív...
Viszont, hogy mechanikailag meg melyik mit bír, pl egy asztalról leverést, az meg egy tök másik dolog... az UT61-es széria is pl egészen "össze van rakva"... tehát ilyen szempontból lehet azok is teljesen jók...
Mondjuk ebben a BM805-ben az lehet jó, hogy egy külön gumitokban van - ami elvileg nem gumi, csak valami gumiszerű műanyag konkrétabban.. mondjuk a tok, hogy "levehető", így akár ki is eshet belőle, az anélkül meg "sima műanyag" műszer, amíg a 61E "beépített" védelme, nem levehető
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

És még a Brymenről van videó több is: Bővebben: Link -EEVBLOG
Akkor ő is: Bővebben: Link -mjlorton
Rengetegszer mutatja, a Brymen multikat kívülről belülről, referenciához mérve stb

Meg pl AMprobe műszerek belsejét, meg egy csomó másikat is, amit néztem(most másik nem ugrik be), kiderült, hogy a Brymen gyárt igazából, OEM-ként, pl az EEVBlog fórumán rengeteg infót lehet erről találni... tehát nekem amúgy abszolút szimpatikus gyártónak tűnik...

mod: vagy még itt sok-sok videó: Bővebben: Link
pl ez is: Bővebben: Link a Brymen miatt linkeltem, bár pont arról is beszél, hogy az ut61e-vel szemben mit bír, vagy mit nem, viszont az összehasonlítás olyan szempontból itt abszolút nem fair, hogy az ut61E az ebay-ről kb 13ezer Ft, amíg a másik multi 50eFt körüli, és olyan áron általában mind bírja a strapát úgy tűnik...
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 16, 2015 / 1

Meg ráadásul írtad is, hogy neked a túlfeszültségvédelem abszolút nem lényeges (ami amúgy a Maxwellben a fotók alapján még az is lehet, hogy bőven jól van megcsinálva), meg lehet részben "túllihegett" dolog is, mert sok felhasználásban nem is lényeges, csak a világnak azon részén, ahol a legegyszerűbb munkához is úgy gondolják, hogy "elkölthető" pl egy Fluke 87V ára, ott lehet, úgy vannak vele, hogy akkor "csakis olyat szabad venni"... de ha már masszívabb valami az végülis nem hátrány -mert a legeslegyszerűbb multiméterek viszont pl Ohm-állásban akár pár10V-tól is tönkremehetnek, az viszont mégse túl jó... de pl ami nekem van Uni-T UT50E, az pl sípoló állásban lett véletlenül a konnektorba dugva és kibírta, az adatlapja is azt írja, hogy 250V-ig minden méréshatárban védett, és elvileg amúgy ezt az UT61E is tudja...
Meg a bizti mindben kimegy, (jó esetben) ha árammérésben feszültségforrásra dugja valaki... bár itt nem mindegy elvileg ezeknél a drágább multiknál, hogy esetleg valószínűbb, hogy a műszerben más nem megy tönkre, és a bizticsere után is ugyanúgy működik tovább... de megint, az a lényeg végülis, hogy mire kell az a multiméter...
(#) MocisPisti hozzászólása Márc 16, 2015 /

Van itt meloba egy UT60H. Nagyon preciz es pontos viszont a csipogoja lassu ez az egy ami engem fel tud huzni amikor processzor labain csipogtatom a zarlatot meg a maxvel is gyorsabb es a 61e is.
(#) abcdabcd válasza MocisPisti hozzászólására (») Márc 16, 2015 / 1

Az EEVBlog-on amúgy erre a multi teszteknél kifejezetten ki szokott térni az ember azt nem tudom, hogy ennek a konkrét Brymen-nek milyen, valamelyik videón talán rajta van...
(#) kkrisz75 hozzászólása Márc 17, 2015 /

Sziasztok.

Lenne egy egyszerű kérdésem. Vettem egy Mx-25306-os múszert.
És kiegészítő tranzisztor méréshez használható "villás dugó" van hozzá.
Elvileg ezt fordítva, vagyis pólusokat felcserélve nem szabad bedugni csak éppen nincsenek rajta jelölve a pólusok.

Vagyis ha szembe fordítom magammal van egy Cx (-) K (+) Lx felirat(köztük érintkezőkkel). Alul meg a NPN/PNP méréshez a lábkiosztások.
De most a + és a - jelölés a pólust jelzi vagy mást. Viszont akkor az írás nekem fejjel lefelé lesz ami számomra nem logikus.

Lehet hülye kérdés, de inkább kérdezek(és kiröhögjenek), mint kinyírjam a múszert.
(Nem volt még ennyi mindent tudó műszerem, de meg kell tanulnom használni, néha kevés a Ohm, V és A mérés)
(#) andraschober hozzászólása Márc 17, 2015 /

Csöves (gitár)erősítőkben való turkáláshoz keresnék multimétert. Nincsen semmi extra igényem, mivel a készülékek amikkel dolgozik azok se műszerekre jellemző precizitással vannak megépetve. Milyen digitális multiméter felel meg erre a célra a legjobban 10e forintig bezárólag? Érdemes esetleg használtan is keresni vagy a mozgó alkatrészek kopása gondot jelenthet?

Köszönöm előre is!
Üdv,
András
(#) andraschober válasza andraschober hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Semmilyen extra funkcióra nincsen szükségem, a munkák természetéből fakadóan. DCV 1000V, ACV 600V. Folytonossági teszt, kapacitást is jó lenne mérni vele. Ezeken túl inkább a megbízhatóság lenne fontos - már amennyire ilyen 10e forintos árkategóriában el lehet ilyet várni.
(#) matyi16 hozzászólása Márc 19, 2015 /

Szép napot!

Mi a véleményetek a Mastech MS8268-ról?
38$-ért mi lenne ennél jobb választás?

Köszönöm!!
(#) abcdabcd válasza matyi16 hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Uni-t UT-139C, UT210E Bővebben: Link Bővebben: Link
Digitek DT2843R Bővebben: Link
-ezek se rosszak, mind True-RMS mérést is tud (az más kérdés, hogy vajon mekkora frekvenciasávban, de ha ugyanakkorában is, mint amiben egy átlagos multi csak szinuszos jelre ad effektív értéket, akkor is jobb az amelyik TRMS) és ezek kb ugyanannyiba kerülnek, mint amit linkeltél...

Vagy UNI-T UT61E, ez nem sokkal drágább szintén, mint amit linkeltél, a fentiek viszont kb ugyanannyiba kerülnek...

Vagy, ha Mastech, akkor mondjuk ez? Bővebben: Link -a -T nélküli változat nem TRUERMS, amúgy elvileg ugyanez, ez amúgy PC-re is köthető, optikai leválasztással (a -T-s változat is lehet, nem tudom, viszont a -T-s változathoz képest szinte pont ugyanannyiba kerül...)

De amúgy, amit linkeltél, egynek valószínű az is jó...
(#) abcdabcd válasza kkrisz75 hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Szia! Nekem most így (ilyen műszerem nem lévén), nem sok ötletem van arról, hogy az a "villásdugó", amiről írsz, milyen lehet... a műszer használati útmutatójába is belenéztem, nem láttam benne legalábbis ábrát erről, ha teszel fel egy képet, akkor esetleg többen is láthatjuk és lehet valaki tud valamit mondani majd...
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Esetleg valami olyasmi, mint ezen: Bővebben: Link a képen az a fekete adapter, amit a multiméterbe lehet dugni?
(#) Massawa válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Én is kaptam ilyesmit a legujabb müszeremhez, minden leirás emlités nélkül - csak benne volt a dobozban. Még ki sem probáltam, mert van másik amit már ismerek és rendszeresen használok.
Én is meglepödtem, amikor kicsomagoltam a legujabb szerzeményt.
(#) abcdabcd válasza Massawa hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Nem tudom, nekem legalábbis ez: Bővebben: Link Bővebben: Link
ami a képen van nem tűnik túl bonyolultnak... mondjuk pont ez a műszer nem tud "tranzisztort mérni" legalábbis beta-mérő állása nincs, így az adapter végülis csak majdhogynem ellenállásmérésre jó csak, bár ha adják, akkor miért ne...

Kérdés a kollégának, aki kérdezte neki milyen van, vagy azon mi nem tűnik egyértelműnek... Lehet, hogy az valami teljesen másféle adapter?

Amúgy az jutott eszembe, hogy végülis magával a multiméterrel sípoló állásban lehet ki lehet deríteni, hogy mi hova megy -az egyik zsinór az alján valamelyik pontra, a másikkal meg megkeresni, hogy az a tetején "hol jön ki"...

Bár mondjuk amúgy szerintem itt pl a fenti képek alapján a polaritás se tűnik úgy, hogy meg lenne fordítva, ami a bal oldalt van az a bal oldali banánaljzatba csatlakozhat a multi elején, a másik meg a jobboldaliba... bár, ha nem biztos, akkor meg le lehet ellenőrizni... amúgy lehet praktikus lehet egy ilyen ha sok alkatrész van és gyorsan akarja valaki végigmérni az összeset...
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
(#) kkrisz75 válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Hasonló, dugó.
Ami zavar az a feliratozás. Hogy a + - jelzés a mérvadó vagy a felirat állása, ami logika szerint nem fejjel lefelé kellene legyen. Azért zavaró, mert ha a jeleket nézem akkor fordítva kell bedugni, mert a műszeren a dugóhoz képest jobb oldalt van a com jelzés és tőle balra a mA jelzés ahova dugni kell a kiegészítőt.
Következő: »»   55 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem