Fórum témák
» Több friss téma |
Ebből a kérdésből nem igazán derül ki, hogy mit is akarsz valójában?
Biztosan kel 12V tápegység. Aztán ha vezérelni is akarod a légkavarókat? 2db Fet vagy Tranzisztor. A 12V miat biztonság kedvéért 2 optó leválasztó. Esetleg hőmérő a hűtendő fejre. ... Ezek összességét pedig vezérelni kel valami programmal! Ezeket összefoglalva rákeresel Googliba: raspberry pi fan speed control Biztosan megtalálod a megfelelő megoldást!
Az elektronika legyen pl.:PWM Arduino fan speed controller
Kérdés mivel programozod a Pit? A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
A program a nyomtató szoftvere lenne, azt nem kellene megírni már szerintem
Sziasztok!
30 éve vagyok szoftveres, de az elektronikához teljesen laikus. Egy Raspberry PI 2 GPIO-jára szeretném rákötni a riasztó rendszerem egy "open collector"-át, ami valami rejtélyes módon 13,5V-ot ad (miiért pont ennyi?). Vettem egy Sharp PC817-es optocsatolót, aminek az aód-katód lábára szeretném illeszteni az open collector-t, hogy a riasztó galvanikusan leválasztott legyen a Raspi-ról. Az optocsatoló emitter-collector lábait pedig illeszteni szeretném a GPIO0-ra, azaz a 11-es Raspi GPIO lábra. Tudna valaki segíteni abban, hogyan illik ezt szépen csinálni? Előre is köszönöm a válaszokat !
Szia
Az 1K nem biztos hogy kell de inkább rakd be , nem árthat. Elvileg a GPIO portod most magas ugye? Belül fel van húzva. Ha nincs szoftveresen is lehet felhúzni úgy emlékszem. Ha nem lehet akkor válassz olyan IO-t ami fel van húzva 3.3V ra alapból.
Valahogy kimaradt előbb hogy OC kimenete van a riasztónak . Megzavart hogy 13.5V kimenetet írtál.
Kell az 1K !!!!
Szia Kly!
Köszönöm szépen a választ! Valaki azzal riogatott, hogy ha a 13,5V-ból nem csinálok 1,8V-ot, akkor az kinyírja a PC817-ben lévő LED-et az anód-katód oldalon. Akkor ez nem igaz, ugye? Még egy olyan javaslatot is kaptam, hogy tegyek egy diódát az anód-katód közé (ahogy a mellékletben van) , hogy a véletlen fordított bekötés ellen védve legyen. Ezt érdemes megszívlelni?
A párhuzamos dióda felesleges!
Viszont érdemes az PC817 adatlapján megkeresni az ajánlott LED áramot 13.5V-nál, és aszerint beállítani a soros R értékét. Viszont tudomásom szerint az: "open collector, (nyitót kolektor)" –os bekötés a GND-t kapcsolja. És kívülről szokták a felhúzó ellenállást rákötni. Amit köthetsz a 3.3V-re, és már nem is kel illesztés! A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
PC817 PART DETAILS & PARAMETRIC
EU RoHS Supplier Unconfirmed Input Type DC Output Type DC Output Device Transistor Number of Channels per Chip 1 Maximum Forward Voltage (V) 1.4 Maximum Input Current (mA) 50 Maximum Collector Current (mA) 50 Maximum Reverse Voltage (V) 6 Maximum Collector Emitter Voltage (V) 35 Maximum Collector Emitter Saturation Voltage (mV) 200 Minimum Isolation Voltage (Vrms) 5000 Maximum Power Dissipation (mW) 200 Maximum Current Transfer Ratio (%) 600 Maximum Rise Time (us) 18 Maximum Fall Time (us) 18 Minimum Operating Temperature (°C) -30 Maximum Operating Temperature (°C) 100 Packaging Sleeve Mounting Through Hole Ha jól értem, 1.4V lehet a max?
Ha már optoban gondolkodik, nem tántorítanám el ettől a szándékától. Sokkal nyugodtabban lehet kísérletezni. Némely elvetemült szerkezetbe raknak egy kis terhelő ellenállást, mások kimenetével még működtetni akarnak valamit. A hosszútávú békés egymás mellett élés meghálálja az opto alkalmazását. Így esetenként a kimenet a későbbiek folyamán másra is használható lesz. A dióda nem drága, egy elkötés viszont sok forrasztással jár.
köszi a választ! Akkor, hogy kössem be?
Bővebben: Link Szerintem ez szerint bekötve megbízhatóan elválasztottad a két oldalt.
Ha OC akkor ez nem jó. Így a OC kimenete a BC diódán keresztül megy, a bázisosztó áramával ami nem elég a led meghajtására. De cáfolj meg ha nem így van.
Az jó amit én rajzoltam a Mórickarajzon.
Ezt nem is értem, milyen fordított bekötés.Mitől védene az a dióda? Tök mindegy fordított e a bekötés ,az ellenállás áramkorlátoz , nem kell a + dióda . Meg aztán a dióda fordított bekötéskor záró irányban van a belső LED így egyébként sem folyna áram. Szóval ne hallgass arra aki ezt mondta neked.
De mint írtam előbb ez a bekötés egyébként sem jó OC kimenetre !!! A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
Akár merről olvasom nem értem. A két link között annyi különbség van, egyikben van egy dióda ami szerinted felesleges ( alapban tényleg semmi szerepe ) , a másik különbség egy ellenállás , amiről azt írtad , olyan pint válassz amihez tartozik felhúzó ellenállás . ( akkor már biztosabb ha ennek a lehetőségét tartalmazza a panel , így univerzálisabb)
Amit ilyen esetekben figyelembe szoktam venni, a riasztó jellemzően nem a raspival egy helyen összeépítve szokott előfordulni. Ilyen esetekben ugye két szál vezetékkel van összekötve a két szerkezet. Odafigyeléssel el lehet kerülni a polaritás cserét, de ha diódát beleteszi, akkor a csere sem jár az optora halálos következménnyel. Ami még hosszabb vezeték esetén kellhet, az optoval párhuzamos ellenállás, ne legyen olyan érzékeny.
Ott gondok vannak akkor a látással , szemüveg ?
Nos a két rajz között a különbség hogy az én rajzon a tápfeszről kap feszültséget és a dióda az OC re van kötve amit a tranzisztor szépen lezár majd a GND-re. A rossz rajzon a tápfeszt az OC ról venné ahol nincs tápfesz csak a BC diódán odajutó feszültség ami még ha meg is tudná hajtani a LED-et akkor sem működne jól mert folyamatosan világítana a LED.
"csere sem jár az optora halálos következménnyel"
A + dióda nélkül sem jár. Ha mégis be kell rakni diódát akkor azt ESD elleni védelem miatt kell de akkor sem oda ,hanem az ellenállás és a GND közé záróirányba.
Szia !
Az a dióda nem árt ( sőt kell ! ) az előzőekben olvasható, adatlapból idézet szöveg miatt: Idézet: „Maximum Reverse Voltage (V) 6” szerk. Persze csak akkor, ha lehet polaritásváltás a bemeneten, itt meg nem fordulhat elő ! A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
Némi közelítést jelent az álláspontokban ha a GND-t átnevezem riasztó kimenetnek ?
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
Oda GND van írva, hogy te minek nevezed az a te dolgod. Ha oda GND köt akkor nem jó.
Részemről befejeztem.
Ez nem semmi , mit tettek azzal a szerencsétlen LED-el hogy csak 6V ot tud záróban?
Ma is tanultam valamit.
A LED-eknek ( nem csak ennek!) tudtommal jellemzően ilyen kicsi a zárófeszük, valamikor én is nagyon elcsodálkoztam rajta, de azóta tudom !
Tisztelt Uraim!
Köszönöm a sok kiváló hozzászólást! Akkor a rajz, amit feltettem jó? És akkor a bal oldalon ahol 13,5V az open collectort jelöli, az is így maradjon, vagy a bal alsó az GND helyett a 13,5V Vcc legyen? Hogyan számolom a bal oldali és a jobb oldali ellenállás értékét? Most végül is akkor hány volt mehet az optocsatolóra? Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket!
A rajzon GND a kimeneted (open collektor), a 13.5V felirat az a riasztó tápja (13,5V.)
Az optoval soros ellenállást úgy kell kiszámolni, hogy ott kb 5-10mA áram folyjon 13V esetén kb 1,5-3K .A másik oldalon, ha alapban felhúzható ellenállásos lábat választasz, akkor akár el is hagyhatod, ha ez nem teljesül, akkor 10-100K között szerintem bármi. A helyi kialakítás fontos lehet, ha távol van egymástól a két szerkezet az opto a PI-hez legyen közel. Az opto ledjére kerülő feszültséggel nem kell foglalkoznod, ott az áram az igazán fontos ( max 50mA ) Megfelelő áramra pont jó feszültség lesz rajta. Ha esélye van a fordított feszültségnek, akkor kell az említett maximum 6V-ot betartani.
Mivel nem nagyon találok gyártott készüléket, ami tudná a dvd(bluray) lejátszást (sok formátumban) dvbt(2)+((dvbc))+analog tunerrel legalább 1 videobemenettel(néha analóg rögzités is szükséges), a nem leggyengébb készülékkel összehozható lcd kijelzős készülék valamilyen formában? Tudom a linux tunertámogatása még nagyon fejlődésben van.
Valamilyen összeállitási tanácsot tud valaki adni? Összeállitás ára milyen éték lehetne?
A Pi hozzáértőket kérdezném hogy pen ről botolható a gép?És hogyan oldható meg.A mikro sd kártyáim meghaltak pen em meg van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |