Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Itt a hangsuly a jol megtervezetten van. De ott azert altalaban az egyik oldalon csak fold van, meg par rovidebb drot, esetleg a hidegitok. Ha mindket oldal tele van vonallal keresztul-kasul, alkatresszel, akkor szerintem nem lesz igazan jo. Mukodni valoszinuleg fog, csak kerdes, hogy mennyire zavarerzekeny es mennyire sugaroz. Van egy Olimex ARM7-es panelom, 2 retegu PCB, mindket oldalon alatreszek. Mit mondjak, nem tennem be ipari alkalmazasba, de itthon jatszani jo. „Volt mar teszt DDS-re, es ugyanolyan spektrumot, zajrt mertek a jol megtervezett 2 retegu panelon is mint a 4 retegu, demo panelon.”
Lehet teliföldes a panel csak a kolléga direkt nem nyomott neki Rastnest-et, hogy jobban látszódjon a rajzolat.
![]() Én is csináltam már STM32F407 kijelzős,sram,nand,sd stb panelt kétoldalasra és semmi gond nincs vele, a vonalvezetésre érdemes figyelni, teljes kézi huzalozással oldottam meg. A kijelzőhöz nem szabad hosszú kábelt tenni (ez a tapasztalatom) törekedni kell, hogy lehetőleg (kábel nélkül) közvetlenül csatlakozzon a kijelző egy tüskesoron keresztül az anyapanelhoz. Esetleg ajánlanám a 429-et az már tud SD-ram ot kezelni, ami sokkal gyorsabb a és főleg olcsóbb az SRAM-nál, illetve az SSD1963 is elhagyható, de akár maradhat is. Tehát tapasztalataim szerint elmegy két oldalon teli GND-vel és szépen körbekondizva az ARM-ot minden táplábon, nem szabad sajnálni a kondikat, persze az igazi a 4 réteg legalább de ha nincs más marad a 2 réteg. Én innen szoktam venni, kiváló kijelzők.
Sziasztok !
Egy projecthez volna szükségem ARM procira és ethernet kapcsolatra. Mivel van egy olimex sam7 x256 boardom gondoltam ez a proci megfelelő lenne. Sajna MSC-bp megszünni látszik. Hol tudok beszerezni SAM7 et itthon ? A farnellnél úgy irják hogy nem gyártják, digikeynel van 1000db . Tud valaki pontos infot? Érdemes ezzel a procival projectet kezdeni ? Köszi! Idézet: Szia!„Tud valaki pontos infot? Érdemes ezzel a procival projectet kezdeni ?” Nekem van egy db, ha kell. En mar nem kezdenek ARM7-tel. Inkabb Cortex-M3 vagy kisebb melokba M0, M0+. Speciel en NXP chip-eket hasznalok, az LPC sorozatot. Ethernethez pl. LPC176x, vagy 178x, ha kell kulso RAM, LCD. Mostanaban nezegetem az LPC18xx sorozatot. FDH-nal lehet is kapni oket.
Tényleg túlzás volt olyat mondani, hogy jó lehet, sok kompromisszumot kellett kötni.
Egyébként ezt végül valóban négy rétegen oldottam meg. Ez csak egy próba volt, mondhatni a magam szórakoztatására, hogy meg tudom-e csinálni két oldalra. Sikerült is ![]()
Szia !
Köszi a gyors választ, megfontolom és utána nézek az ajánlott típusoknak. Köszi !
Nuvoton arm cortex mo mini51, valaki tudja, h táp elvétel es ujra betaplalas alkalmaval miert nem indul el a felflashelt progi?!
Nah a megfejtés a chip options -> io initial state options-> quasi bidirectional mode ezt kell választani es akkor jó!
![]()
Sziasztok!
A timerek szinkronizációjára van valami szájbarágós leírás? A gyári nekem kicsit tömör... A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2015
Esetleg ez: Real-time operációs rendszerek - Méréstechnika és.pdf
?
Köszi, igazából konkrétan az stm32F4 timereire gondoltam.
A kérdésem az lenne konkrétan, hogy pédául a CNT regiszter értékét manuálisan lehet nullázni? Tehát TIMx->CNT = 0 működik?
Inkább hívd meg a: „TIM_SetCounter()”
HAL könyvtárral kezdtem el dolgozni, abban sajnos nincs ilyen. Egyébiránt, melyik az ajánlottabb, a Standard vagy a HAL? Nekem olyan infóim vannak, hogy az ST a HAL-t protezsálja újabban, de kezd az a meggyőződés kialakulni bennem, hogy a Standard profibb, jobban ki van dolozva...
Én levagyok maradva a régi Keil UV4-nél!
És CMSIS, STM32F4xx_StdPeriph_Driver használok.
Sziasztok!
Lenne egy pár kérdésem amely még számomra kérdőjel az STM32 ARM chipeknél. Nemsokára jön egy STM32F407VGT6 -os (LQFP100 tokozás) kontroller és épp a kapcsolási rajzot készítem. bootloader: Ezekben van gyárilag bootloader? Úgy látom hogy a BOOT0 az egy dedikált láb, a BOOT1 pedig egy port. Erre a portra köthetek bármit ugyan úgy nem fog bezavarni hogy boot kiválasztó láb? pl ha kötök rá egy ledet, akkor nem mind egy hogy startup-nál tápra vagy testre húzza azt a lábat. A bootloader befolyásolja az SWD programozást? Vagyis bootloader-en keresztül zajlik? Ha nem azon keresztül zajlik akkor mind két boot lábat testre kell kötni ha nem szeretném használni a bootloadert, mármint melyiket kell kiválasztanom hogy elinduljon: user Flash, system memory, embedded SRAM ? A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
Mi a különbség az SWD és a JTAG között? Mármint tudom hogy két fajta protokollról van szó illetve az utóbbira fel lehet fűzni sorba több kontrollert is de a sebesség és a debuggolási lehetőségek milyenek összehasonlítva? Mit tud a JTAG amit az SWD nem?
Melyik lábakat kell bekötni egyikhez másikhoz? SWD: SWDIO: PA13 SWCLK: PA14 Reset: ? a reset a 14-es lába (NRST) vagy az NJTRST PB4? a reset lábra kondenzátort érdemes e rakni és vagy le/fel húzó ellenállást? és egy nagyon alap kérdés amely lehet hülyeség de nem tudom így megkérdezem: a timer/counter számlálók is megállnak ha debuggolás közben pause-t nyomok? A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
Nem új ez már régi motoros.
És itt sok mindent meg tudhatsz: STM32F4DISCOVERY És olyan olcsón adják, kezdőként nem szabad házilag barkácsolni. Szinte biztos, hogy az első pár példány hibásan fog működni!
Már több éve építgetek mikrovezérlős nyákokat, elolvasni is el tudom, csak idő hiányában kérdezem ezeket
Egyértelműen lassabb az SWD mint a JTAG. Én azt szoktam, hogy amíg nagyon korai protó valami, addig a teljes JTAG-et ráteszem (ha nagy a panel akkor 10p-s szalagcsati - ZL231-10PG és társaival, ha kicsi a panel a teszttű csatlakozásokat). Ha már szériába kerül (vagy nagyon megszorultam IO-k terén) akkor szoktam rátenni az SWD-t. Alapból ha a program feltöltés után nem akarsz HW-es resetet, akkor elég az SWCLK és az SWDIO, de ha akarod hogy az IDE+Debugger tudjon resetet küldeni akkor kötsd be az NRST-t is.
De alapvetően mivel a debugolás sokszor teljesen megöli a szoftver időkritikus és "időkritikusságát hardverfüggésben kiélő" részeket, nagyon-nagyon ritkán használok debuggert, kódfeltöltésnél meg csak egy kicsivel lassabb. Timer kérdés. A Systick is megáll. Debug alatt a timerek kérdését (akár sima akár wdt), az alábbiakkal tudod tovább konfigurálni. Kódrészlet, csak ötletadónak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
Köszönöm szépen Topi
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
Van egy ilyen alappanelem.
Láttam, hogy STM32-re is van valami Arduino-szerűség, amit Maple-nek hívnak. Fel lehet a fenti panelre varázsolni a maple-t, hogy könnyebben menjen az ismerkedés? Alappanel: STM32F103C8T6 Van programozóm, szóval fel tudok rá tenni bootloadert. Sajnos meglehetősen szegényes az internet ezzel kapcsolatban. Idézet: „Fel lehet a fenti panelre varázsolni a maple-t, hogy könnyebben menjen az ismerkedés?” Azt nem tudom, de Roger Clark cikkében pont egy ilyen kártyát illeszt be az Arduino 1.5.1-be a cikkben hivatkozott Arduino STM32 plugin segítségével. (Az Arduino 1.5.1 helyett állítólag az újabb, 1.6.x verziókat is használhatod...).
A Keil-ben a watch ablakban általában mindig állítani kell a változók kijelzési formátumát.
Hogyan tudom beállítani a Keil-t hogy alapértelmezetten ne hexába hanem decimálisan írjon minden értéket debuggolás közben?
Közben találtam ezt a megoldást de nem segített. Ugyan az a helyzet.
Sziasztok!
Lassan véget ér számomra a diákélet és kezdődik életem hátralévő élete. Sok állásajánlatnál elvárás az ARM alapú processzorokkal való tapasztalat. Hozzájutottam egy devboardhoz STM alapon. Majd ha lesz időm, fogom tanulgatni. Különben van AVR/Arduino ill. Pickitem is ezért multiplatformon fogok tanulni. Kérdésem az, hogy tulajdonképpen milyen feladatokra használják ezeket a nagy teljesítményű processzorokat? A DSP lehetőségével tisztában vagyok, 5évig a FIR/IIR/FFT és barátait tanultuk... (De ez annyira nemtetszik...) Ezenkívül? Youtuben is csak az alap tutorialok vannak, meg pár gyári example bemutatója. A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
STM32F407 NVIC problémákkal küszködök. Van egy timerem: TIM2
Ennek a timernek az OVF interruptjából léptetek egy léptetőmotort. Van egy UART interruptom is, és amikor az uart adatot fogad és visszaküldi beakad a léptetőmotor. Nem pont erre való az NVIC? A TIM2 prioritása mind kettő nulla. De a kód többet mond:
TIM2:
Miért akad a léptetőmotor? Ha a prioritása a timernek a legnagyobb és az uartnak a legkisebb akkor addig az uart interruptnak nem is kellene elkezdődni lefutni amíg a timer interrupt fut nem? Vagy valamit nagyon rosszul értelmezek?
Most látom hogy az uartnak magasabb prioritása van a bemásolt kódomban. De ez csak azért lehet mert már mindenféleképpen próbáltam állítani.
De, minél kisebb a szám annál magasabb a prioritás
|
Bejelentkezés
Hirdetés |