Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   150 / 1319
(#) menyus hozzászólása Feb 10, 2008 /

Nem tudja valaki létezik DIP / SOT23-6 átalakító ? Nem akarok tüskesort a panelre mert sok helyet foglal. (igaz a program később nem is lesz módosítható, de nem is kell) Valahogy be kéne égetnem úgy hogy ne kelljen beforrasztanom. Van valami 5let / kész megoldás esetleg erre?
(#) bbalazs_ válasza menyus hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Ez valami sorozattermek lesz?
Mert egy db eseten egyszerubb azt a par labat odapottyenteni.
De ha a jovoben sorozatot akarsz majd csinalni...

En mar gyartottam anno hozza, egy nyak lap volt kifureszelve kozepen negyzet alakban (kb 1x1cm), oldalrol jottek be az L-alaku labak, kozepen egy pozicionalo. Alul lagy szilikon. Erosen ranyomva, az IC a helyere kerul, a labak rugalmas erintkezokent mukodnek.
(#) trudnai válasza menyus hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

En az aramkoron belul programozom, bar nyilvan az alkalmazastol fugg, hogy ezt meg lehet-e ill konnyeden meg lehet-e oldani. Letezik a Microchip-tol programozo adapter, hasonlo ahhoz a megoldashoz amit bbalazs mondott:

10F20x programozó adapter

Gerber file-okat is megtalalod, ha sajat magad szeretned megepiteni, de hogy hol lehetne magat az adaptert beszerezni az szamomra rejtely

10F az baseline kategoria, ezert picit mas mint a mid-range (12F es 16F tobbsege).

A pollozast semmi esetre se hasonlitsd a megszakitasokhoz. Pollozasnal ahogy te is irod a program futasa "megakad" es addig nem folytatodik, ameddig az esemeny be nem kovetkezik. Interruptnal a figyelest a hardver vegzi, te kozben csinalsz valami mast, es mikor esemeny bekovetkezik a program futasa felbe szakad es az interrupt kezelojere kerul a vezerles, viszont mikor az vegzett az eredeti program folytatja a munkat ott ahol felbe lett szakitva.

Pollozasnal is lehet amugy hasonlot csinalni: A ciklus az esemeny figyelesen kivul mast is csinalhat, csak figyelembe kell ilyenkor venni, hogy a lekerdezes intervalluma megno:

1. main
  2.     btfss   GPIO,0
  3.     call    jelkezelo ; ha esemeny bekovetkezik, akkor ezt meghivja
  4.  
  5.     btfss   GPIO,1
  6.     call    masikjelkezelo ; ha masik esemeny bekovetkezik, akkor ezt meghivja
  7.  
  8.     call    akarmi  ; tobbi rutinok hivogatasa amiket meg csinalni kell
  9.     call    valami
  10.     call    mastcsinal
  11.     goto    main
(#) gulasoft hozzászólása Feb 10, 2008 /

100 lábú pichez keresek eagle lib-et, az eagle fórumban nem kaptam rá választ, neten nem találtam csak 80 lábúhoz. Ha valakinek van ilyenje, küldje már el legyen oly kedves, mert különben nekem kell kiszenvedni, az adatlap alapján.
(#) menyus válasza trudnai hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

A chipcadnél nem találom ezt az adaptert, gondolom rendelésre hoznak, kérdés milyen áron. Nem értem miért van ekkora nagy panelen ez az egész kütyü, én arra gondoltam hogy pl egy DIP8 foglalat tetejére ül fel a 10F és ezt az egészet kivezetni ICSP tüskesorra PICkit 2 nél, vagy mehet bele pl. a PICSTART + foglalatába. Szerintem én kreálok egyet estig...

Én is a példádhoz hasonlóan oldottam meg a feladatot mert 3 féle várakoztató rutint használok három időzítéshez.

bbalázs :

egyelőre nem sorozat programozáshoz lesz, de nem akarok 3x forrasztgatni, lehet hogy túl sem éli. Csak 1 x kell megcsinálni (megvenni ? ) és többet nincs gondom vele. Mivel én mikromániás vagyok (mindent a lehető legkisebb méretben szeretek megépíteni..) sajnálom a helyet a tüskesortól..
(#) potyo válasza zzz hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Na itt van a rajz. Ezen semmi extra szűrés nincs, kb. egy éve üzemel. Először csak ideiglenesen dobtam össze, mert a szabályzó tönkrement, és azóta is ott maradt.

tsz.gif

(#) potyo válasza potyo hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

16 óra alatt 2mp sietést hozott össze az órám. Ez egy hónap alatt kb. 1,5 perc. Szerintem ez azért nem olyan rossz, kb. ennyivel mászik el a DS12887 is, pedig az RTC modul beépített kvarccal, elemmel.

Most rátettem egy 4MHz-es kvarcot, holnapra kiderül, azzal mit alkot.
(#) menyus válasza potyo hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Egy soros trimmerrel lehet lefelé 10 - 20 Hz nagyságrendet hangolni a kvarcon is. Így talán be lehetne lőni pontosan ha az OSCCAL kevés ehhez. Legalábbis én a PLL dolgokat így szoktam állítgatni a referenciánál. Egy próbát talán megér, csak egy (lehet hogy nem jó) 5let a részemről, csak eszembe jutott.
(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Tegnap pont ezt az értéket (1.5 perc/hónap) számoltuk a 30ppm-es kvarcokhoz. Átlag, MHz-es kvarcokból általában 30ppm-est, ritkábban 20ppm-est, órakvarcokból 20 vagy 10ppm-est lehet kapni. Egy 30ppm-es 12MHz-es kvarchoz képest a 10ppm-es órakvarc már eleve érezhetően jobb eredményt adna.

Szerintem a másfél perces havi csúszás órának pocsék, valahogy én ahhoz vagyok hozzászokva, amit az anno 2e forintos Casio karórámon tapasztaltam: a 8. évben kellett először elemet cserélni benne, évi bőven 1 perc alatt volt az időeltérés, emiatt mindig csak az órát állítottam nyári/téli idő között, sőt, volt, hogy át sem állítottam nyárira
(#) potyo válasza szilva hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Azért a casio az egész más. Nekem is van casio karórám, az tényleg pontos (11 éve megy az eredeti elemmel). Mondjuk az ára is megvolt, mai árfolyamon kb. 50€-ba került. Manapság már biztos jóval olcsóbb, ha még lehet azt a modellt kapni, de szinte biztos vagyok benne, hogy többe kerül most is, mint egy pic+lcd
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Azon gondolkodtam lehet-e valamifele kalibracios rutint ertelmesen osszeallitani. Magyaran ossze kell rakni az aramkort, es megnezni mennyit siet 24 ora alatt, es akkor lehet tudni mennyit kell rajta allitgatni 24 orankent... Vagy ha pontosabb kell akkor 7* illetve 30*24 oras meres ala vetni es abbol pontosabb korrekcio szamolhato ki. Persze ekkor a beloves kis idobe kerul, cserebe lehetseges, hogy kapnank egy viszonylag pontos orat?

Idézet:
„egyelőre nem sorozat programozáshoz lesz, de nem akarok 3x forrasztgatni, lehet hogy túl sem éli. Csak 1 x kell megcsinálni (megvenni ? ) és többet nincs gondom vele.”

En pl ezert javasoltam neked, hogy csinald meg, hogy az aramkorbe ultetve lehessen a mutyurt programozni. Teszel ra par forr padot amihez rugos csatlakozokkal vagy mini krokodil csipeszekkel racsatlakozol, es mehet a programozas - akar kesobb at is irhatod a firmwaret, ha rajossz frissitesre szorul.

Idézet:
„Mivel én mikromániás vagyok (mindent a lehető legkisebb méretben szeretek megépíteni..) sajnálom a helyet a tüskesortól..”

Mindenki igy van ezzel, nezd meg pl Watt PicKit2 klonjat... ketoldalas smd... lezeres-vasalos technikaval
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Ha az eltérés mindig ugyanannyi, akkor csak be kéne állítani a megfelelő osztást. A probléma ettől szerintem bonyolultabb. Hacsak nem tévedünk mindannyian a beállítható pontosságról. Egy kázéóban is csak kvarc van, nemde?
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Hat lehet igazad van, ennyire nem ertek en ehhez. Csupan azt feltetelezem, hogyha a pontatlansag veletlenszeruen valtozik egy adott kvartzon belul, tehat hol -30ppm hol +30ppm a nevlegeshez kepest, akkor atlagban vegulis pontosnak kellene lennie.
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Szerintem egy kvarc pontatlansága nem változik, kivéve a hőmérsékletváltozásból adódó változást.

Itt megnézve a 32768Hz-es és a MHz-es kvarcokat, nem egy egetverő a különbség a pontosságban.

---------------

Az órám a 4MHz-es kvarccal 4 óra alatt már 4 másodpercet siet, szóval az a 20-as kvarc úgylátszik jobban sikerült darab. Nembaj, usb-hez jó ez a 4MHz-es kavics is.
(#) elektroboy hozzászólása Feb 10, 2008 /

Sziasztok !

Lenne egy kis gondom pic 12c508a-val (ps1 chip)az ic-t kiolvastam és vissza égettem de valami oknál fogva nem müködik mi lehet a gond miért nem akarja inditani az írott játékokat ha tud valaki kérem segítsen
vagy ha tud valaki ps one chip programot kérem szoljon.
Előre is köszönöm
(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Igen, én is azért írtam a múltkor úgy, ahogy írtam: a 11MHz-es kvarcaimon 3 nulla van feltüntetve, a 12-eseken 5 vagy 6; a 12-esek tényleg sokkal pontosabbnak tűnnek.

Az órákban viszont szokott lenni trimmelési lehetőség is, valószínűleg azt gyárilag elég jól belövik az óragyártók. Abba én még nagyon nem ástam bele magam, hogy hogyan is működik ez a dolog, mennyire lehet a MHz-es kvarcokat így trimmelni. Ha lehet, akkor nyílván mindegy, hogy órakvarcról vagy a sok MHz-es órajelről osztjuk a pontos időt, maximum az alacsonyabb frekivel járó alacsonyabb fogyasztás lenne szempont.
(#) trudnai válasza elektroboy hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Szia,

Lehet ha kicsit bovebben leirnad mi a problema, milyen egeto, mi az aramkor, hogy ellenorzod a kiolvasas es az iras sikeresseget? Nem biztos, hogy mindenki foglalkozott PS toresekkel... Ez akkor PS1?
(#) szilva válasza elektroboy hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

A 12c508 tudtommal csak egyszer írható. Biztos, hogy azzal dolgoztál?
(#) zzz válasza potyo hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Valóban semmi extra nincs benne.
Lefényképeztem a tervemet és jó lenne ránézni, hogy ez így működőképes lenne e ?
A távirányító részével kísérletezgettem, az jól működik.

Köszi!
(#) zzz válasza zzz hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

A fénykép lemaradt!

P1010943.JPG

(#) elektroboy válasza szilva hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

igen azt tudom hogy egyszer írhtó ezért dobhatom ki az ic-t
(#) elektroboy válasza trudnai hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

ez egy pic basic égető bövebben www.hobbycnc.hu .
a gond az hogy hiábba égetem vissza nem müködik azt hiszem a ps1 cd pörgető motorját gyorsitja fel de ez nem biztos. ha vissza olvastatom az általam beéggetett ic-t ugyan az a program sor jelenik meg mint a kiolvasott ic-n
(#) elektroboy válasza elektroboy hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Ez az lásd a képen

PIC_Basic.pdf

(#) trudnai válasza elektroboy hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

JDM programozo....

Ha vissza olvasol a topik korabbi hozzaszolasaiban, olvashatod, hogy nagyon sok problema van ezekkel a programozokkal, mivel ujabb gepeknel mar nem garantalt az RS232 feszultseg szintje - ezt a doksiban is lathatod, hogy hivatkoznak ilyen jellegu problemakra.

A masik, hogy meg mindig nem tiszta teljesen mit csinalsz, mindig azt irod "vissza irod" a programot - holott ahogy Szilva ramutatott a C csak egyszer irhato, igy ha "vissza" irod akkor mar masodszor irod... Vegyel helyette 12F508 -at, ugyanazt tudja csak "F"-es azaz Flash memoria van bennuk, jopar-ezerszer atirhatod a benne levo programot igy ha nem sikerult probalkozhatsz megint.

Akkor ez az "ugyanaz a programsor jelenik meg" is rejletyes nekem... milyen progam sor es hol jelenik meg?
(#) gulasoft válasza elektroboy hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Ha gondolod akkor, megírom neked a jövő héten valamikor csak hozz f-es chipet, meg a hexet.
(#) elektroboy válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Látom nem vaggyok valami érelmezhető ! Tehát van egy ic miből kiolvastam a progit és egy ujba beírtam.
az általam leírt program, szám sor ami ugyan az mint a kiolvasott ic-ben .köszi a 12F508 jó ötlet
(#) gulasoft válasza elektroboy hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Látom nem olvasod amiket írtak. Amivel égetted egy JDM égető, ami nem túl megbízható, de nekem mindegy, ha gondolod kísérletezz vele.
(#) elektroboy válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

látom nem vagyok érthető, tehát egy már beprogramozott ic böl olvastam ki és egy uj ic-be írtam bele .
Következő: »»   150 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem