Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   67 / 82
(#) malvin válasza Massawa hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
UPC hír:

17184742.jpg
    
(#) Massawa válasza malvin hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
Ez mind rendben van, de általában ( föleg a UPC) kártyával védi az elöfizetöket, azaz minden digitális vevö ( a minimális csomagot vevö STB vagy TV ) kártyás, amin a központ azt és akkor kapcsol szabaddá amikor akar. ( ennek föleg akkor van értelme, ha nem fizet az elöfizetö, vagy uj csomagot rendel, ilyenkor csak egy klikk, és a lakáson belüli készülék elsötétedik vagy uj programokat ajánl. Ráadásul csak igy lehet központilag frissiteni a vevöket stb, mert csak a kártyán keresztül látják az elöfizetöket. Ma már nem járnak ki lekapcsolni az elöfizetöt vagy ki- vagy beszerelni szüröket. Azaz alapbol minden DVB-C vevö kodolt programot vesz, csak a kodolás szintje változik ( az alapcsomagot minden kártya tudja, azaz minden elöfizetö látja) s minden csatorna jelen van minden csatlakozoban, a készülék viszont csak az engedélyezett programokat látja.

Sok helyen pontosan ilyen okok miatt raknak be DVB-T muxokat a kábelbe ( kötelezö csomag) , mert akkor nem kell DVB-C vevö hanem csupán egy mezei ujabb TV.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
(#) xule válasza ptk01 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /
 
Sajnos az eddigi adatok alapján nem sok esély van a szlovák vételre, ráadásul függőleges polárban adnak , a lepke itt nagyon kis nyilásszögű lenne fektetve. Vác környékény sem mondtak sok jót a vételről. De lehet indult néhány újabb torony. Viszont a szlovákoknál helyben is panaszkodnak a nem túl jó vételre, főleg a hegyes területen, sőt a nagy teljesitményű analóg helyek helyett általában máshol vannak a tornyok sajnos , rosszabb helyeken.
De néha nagyon meglepő a terjedés és lehet , hogy szomszédos vagy közeli frekvenciák bezavarhatnak és talán szűrök is kellhetnek. Persze ez csak tájékoztatás.
(#) Tömi hozzászólása Máj 28, 2015 /
 
A Mindig TV-vel van egy érdekes problémám. A műsorok 3 frekvencián érkeznek, ebből 2 tökéletesen jó, de 770 MHZ-en változó időközönként és időtartamra eltűnik a jel. Ez időjárástól és időpontoktól függetlenül változik, de előfordul, hogy egy ideig tökéletes. Már az erősítős szobaantennát lecseréltem tetőantennára, de nem változott a helyzet.
Valaki tud segíteni a megoldásban?
(#) pucuka válasza Tömi hozzászólására (») Máj 28, 2015 /
 
Valahol lehet reflexió a rendszerben. Mivel az antennát kicserélted, és a helyzet ugyanaz, nem valószínű hogy az antenna okozza, Ha valóban tető antennára cserélted, akkor a vételben sem lehet a hiba. (persze, ha a tető antenna valóban a tetőn volt? Különben nem így van)
Megpróbálhatod az antenna kábel hosszát változtatni, mondjuk beiktatsz egy további 1 m -es darabot, és nem változik a helyzet, akkor meg kell próbálni a tető antennát valóban a tetőre, kültérbe szabadon elhelyezni. Ha ez sem segít, akkor ügyfélszolgálat.
(#) xule válasza Tömi hozzászólására (») Máj 28, 2015 /
 
Tomi
Lehet , kicsit ki kell forditani a legjobbnak látszó irányból az antennát, néha a visszavert jel éppen hullámhossz kioltásba is kerülhet .Ha több adós (SFN) rendszerben van , akkor az adók is néha zavarhatják egymást, pedig pont az ellenkezőjére találták ki. Nálam a 3 adó 10fokon belül látszik , lehetetlen széválasztani és néha vadul ugrál a minőség , talán ezért , de a JELSZINT VÁLTOZATLAN. Kompromisszummal a többi frekvencián ne csökkenjen a jel. Sokszor néhány cm elmozdulás is segihet. Akár egy nagyobb épület , domb is visszaverhet rossz fázisban , de az időjárás ezt nagyon befolyásolhatja, sőt néha a visszavert nagyon mint a közvetlen. Profi analizátor lenne a megoldás , de nagyon drága.
Itt rövid csomagokban jön a jel és utána kis időszünet, ha ezek átlapolják egymást , akkor nem tud mit választani a hibátlan csomagból a vevőkészülék.(mint a régi szellemkép , de itt sajnos vételkioltás lesz)
A levezetőkábelhossz változtatás is segithet(éppen rezonanciában van ,ha rossz a csatlakozó főleg akkor-esetleg azt is cserélni, de csak cm-eket változtatni mert a hullámhossz kb. 35-70 cm nagyságrendű.
(#) pucuka válasza xule hozzászólására (») Máj 28, 2015 /
 
Idézet:
„de csak cm-eket változtatni mert a hullámhossz kb. 35-70 cm nagyságrendű”

cm -ekt változtatni elég nehéz dolog, de ha beiktat egy olyan hosszúságú koaxot, aminek a hossza nem egyezik a hullámhossz negyedének egész számú többszörösével, már elérte a célját.
Sajnos, a digitális adások meglehetősen érzékenyek a reflexiókra, a keletkezési helyüktől függetlenül. Ezért fontos tisztázni, hogy hol keletkezik reflexió. Sajnos, a szoba antennák esetén ez az eset szinte mindíg fennáll. Ilyen esetben lehetséges, hogy az ugyanarról a helyről jövő Egyik MUX jó, a másik nem, annak ellenére, hogy a térerő azonos. Ez még a szabadban levő tetőantennánál is előfordul, ilyenkor az antenna magasságának változtatása segíthet.
(#) Tömi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Az antenna valóban a tetőn van. A reflexió nem valószínű, mert a szoba antennával is ugyanez volt és csak ezen a frekvencián. Lehet egy időszakosan működő zavarforrás a közelben, ami csak ezt a tartományt zavarja? Tegnap pl. semmi hiba nem volt.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2015
(#) Joe_001 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Üdv!
"ilyenkor az antenna magasságának változtatása segíthet." Vagy nem. Sajnos. Anno 9m-es csövet másztam végig a tetejétől az aljáig, sőt 1m-es távtartóval jobbról balról kitartva szintén szellemkép miatt. Nem lett jó. A padlástér sarkában találtunk elfogadhatóan kevés szellemképes jelet. A jelszint végig 65-68 dBuV felett. (A digitális vételhez nem lett volna jó) Mindenesetre lutri de meg lehet próbálni. A szomszéd tetőn hibátlan 65-ös jel szellemkép nélkül.
Megoldás abszurd találgatás volt: Vagy az előtte lévő 100 éves ligetet kellett volna megnyirbálni, ami felett már ellátott az antenna, vagy az iránytól 45°-ban lévő hidat elbontani, esetleg mindkettőt...
E rossz tapasztalatom ellenére 6m-es, 5/4' horganyzott csövön nem, vagy legalábbis kevés probléma szokott jelentkezni. Ez eléggé kiemelkedik a környezetből és alapból jól szerelhető (bilincsek stb.) kikötés nélkül is. Mindenesetre próba nélkül nem derül ki.
(#) István79 hozzászólása Jún 7, 2015 /
 
Űdv mindenkinek! Vettem egy samsung smart tv-t, analóg kábeltévém van. A tv alkalmas a digitális adás vételére. Gondolom antenna azért szűkséges hozzá. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e mindkét antennajelet bekötni valahogy. Esetleg át kell dugni minden alkalommal az antennakábelt? Kipróbálnám a tv-t digitális jellel, talán ha nagy a különbség az analóghoz képest(így is nagyon szép a kép) akkor átváltok digitális előfizetésre. Tetőantennát vagy szobaantannát érdemes választani? Olyan van, hogy beépítik az antennát a tv-be? Köszönöm a válaszokat!
(#) pont válasza István79 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /
 
Üdv! A kábeltévé szolgáltatók legalább az ingyenes digitális csatornákat is adják az analóg mellett. A Tv mindent megkeres legfeljebb át kell váltani analóg és digitális közt. A digitális minősége azért jobb. Ha van lehetőség tetőantennára az mindenképp jobb, de lehet felesleges ha közel laksz az adóhoz.
(#) Joe_001 válasza István79 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /
 
Üdv !
1.Közösítés váltószűrővel. (nagyobb csomagokhoz nem kapható 680-700 MHz-re kéne átszámolni), kisebb csomagokhoz a régi UHF-VHF szűrőt pakoltuk bele F-csatis kettes osztóba (balun nélkül).Már én se csinálok ilyesmit mert nincs műszerem legalább az elsők átviteli karakterisztikájának leellenőrzésére.
2. Ha jó a jel a szobában akkor darab drót is jó, én antennaszerelőként is dolgoztam, de pont ezért ez kimaradt, mi a stabil vételt a tetőn, gyári antennával oldottuk meg, szobai "kísérletekben" nem vettünk részt.(nincs tapasztalat), tehát a tetőantennát javaslom hosszabb távra.
3.A TV-be nem, a TV-re építettek antennát(VL100,Junoszty,Minividi, stb) méret problémák miatt, de minek, mert ahol ezeknek elég oda egy darab drót is jó. természetesen ne a drótot dugd be a tvbe közvetlenül, hanem az odavaló dugón keresztül.
(#) István79 hozzászólása Jún 8, 2015 /
 
Köszönöm a válaszokat! Megpróbálom egy tetőantennával. A csomagban nem adnak digitális csatornákat, csak az analóg jeleket találta meg és a csomag leírása sem tartalmazza. Elvileg vannak rádiócsatornák is de ez is csak papírom van. Régebben máshol laktam, ott volt pár csatorna digitális is de itt nincs.
Régebben lehetett kapni olyan Y csatlakozót az antennakábelhez, amiben volt egy váltókapcsoló. Egy ilyen is működhetne? Bár nem tudom kapható-e még ilyesmi. Akkoriban ezzel váltottunk az analóg és a műholdvevő jele között.
(#) Joe_001 válasza István79 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /
 
A koaxkapcsoló is jó megoldás, mi a legnagyobb csatorna, frekije amit nézel?
Most találtam egy ilyet:
koax kapcsoló
(#) hobbyboby válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 9, 2015 /
 
Nana!
Azért az az "F csatis kettős osztó" valójában közösítést nemigen végez.
Legalábbis és kimondottan inkább jel-elosztásra termett!

Antennajelek közösítésére inkább valami L-C elemből álló tagot kellene betenni, de ott eléggé számolgatni (és netán még műszeresen mérni is) kellene a frekcvenciákat ...
Házilag nem igazán megoldható.

Még a valamikori földfelszíni sugárzások idejében a VHF sávnál elment az a 3-4 menetes tekercs a néhány pikós kerámia-kondival (csatornaközépre kiszámoltan), ám itt -
a mai gigaherzek világában - ahol maga a tekercs csupán 1-2 mm-es huzaldarabka (vagy magán a NYÁK-on kialakított "valami") lenne (vagy még csak az sem),
mindez immár nem igazán jöhetne be.
(#) Joe_001 válasza hobbyboby hozzászólására (») Jún 9, 2015 /
 
Mikor belepakoltam már nem osztó, az osztónak csak a háza kell hozzá! (Az a szutyok sárga tokú osztó lapos háza csak erre jó) 2db t szűrő kerül a ferrites tekercs helyére: A) VHF aluláteresztő 1,5 me - 2,5 me D 0,5 CuZ 15p kerámia test felé B) UHF felüláteresztő 2x4,7p kerámia 5me 0,5 CuZ, A keresztezési freki a felső sondersáv tetejébe esik 480 MHz körül.
Azért nem osztó mert átmenő csillapítása 1dB az osztó 3,5-ével szemben viszont az osztó sávszélessége a ferrit tudásától függ a szűrőé pedig a beállított keresztezési frekiig(VHF) vagy keresztfrekitől (UHF) min sáv tetejéig. Nem kell számolgatni (max egyszer), ha van készen. Anno "lomiztam" levetett szalagkábeles "rendszerekből" amit elejében kidobtam.
A váltószűrő nem műszerigényes, vakon beépíthető kis rutinnal a csatorna szűrőkkel ellentétben(pár százat csináltam először kisközösségibe, majd ktvhez is. Fejerősítőt konvertert is gyártottunk,hangoltunk (anno).
A szűrő miatt nem gyártunk reflexiót (szellemképet) a rendszerünkbe!
A fenti 2-es 4-es stb iránycsatolót a ktv technikában visszafelé, közösítésre is használják más input feltételek közt, csak kombinernek hívják...
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 9, 2015 /
 
A kombiner, az más tészta. Az valóban közösítő, működik oda vissza, mert hibrid áramkör. Az iránycsatolós elosztó nem működik oda vissza, egyik irányban 1,5 - 3 dB, visszafelé 20 - 22 dB.
A szűrőkkel mit sem érsz, ha a venni kívánt csatornák ugyanabba a sávba esnek, sőt megesik, hogy azonos, vagy közeli frekvenciákra. Az egyetlen lehetséges megoldás a kapcsoló, vagy egyik, vagy másik.
(#) Joe_001 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2015 /
 
Pucuka!
Az iránycsatolós leágazó ugyan annyit csillapít in-out irányba mint out-in irányba, In-tap irányba mint tap-in irányba. ellenben tap-out közt az áthallási csillapítás nagyobb mint 40 dB. Ezen kedvező tulajdonságok miatt szeretjük használni a kábeltv-s rendszereben a csillag/delta ellenállásos osztókkal, vagy a szondaellenállásos csatlakozó aljzatokkal szemben, és ezen tulajdonságai miatt tudjuk használni visszirányos hálózatokban.
A kombiner meg azért hibrid, mert egy 16os kombiner csillapítása épp egy 16-os osztóéval egyező 14dB ezeket pl. csatorna szintézerek közösítésére használjuk aminek az adott jelen kívül nemigen szokott más jeltartalma lenni.Ezen 14 dB visszaerősítésére szolgál az aktív rész több modulátor esetén 2 hatványai szerint 3,5 dB vel nő a kombiner csillapítása amit illik visszapótolni. Az erőssítő egy irányban dolgozik, de a kombinerben nincs is szükség visszirányra,mert egy fordított bekötésü tap mér ki is vette a hálózat felől érkező Up, Downstream jelet akár a 0.dik erőssítő és afejállomás kimenete között.
A szűrőzést ha visszaolvasol kisebb (nem full sávszélességű csomagokhoz javasoltam ahol az analóg csatonák esetleg a sondersáv tetejéig érnek. A ktv-s csomagok csatornakiosztása, és a helyi adók frekijének ismerete nélkül persze nincs tuti. De mivel a kábeltv gyakorlatában A LPF csomagszürők számadatai alapján csak net LPF 145 145Mhz, A min csomag LPF202 202 MHz, az LPF 450 450MHz, az LPF550 550MHz felett nemigen enged át, valamint hobbyboby elmondása alapján, hogy nem fullos csomagja van, ezen felül a digitális adók transzponderei az V sávban jelentek meg hobbyboby kívánsága jó eséllyel összehozható. A váltószűrők alkalmazása pont ilyen helyzetben célszerű. Természetesen az eszközök paramétereink ismerete elengedhetetlen. Ezek kombinálása terület és igényfüggő mivel egy 900 Megás hálózatba nem engedhető be egy éélő adó ahogy említetted. Mivel a szolgáltató már bekorlátozta a leadott sávszélességet, a felette működő "élő" adó lenne váltószűrővel beadva. Vidékre a régi UHF-VHF szűrő pont jó amig aktv LPF 450-et használ a kettes csomaghoz. Pesten LPF 550 volt a kettes csomag, tehát illik megemelni a váltószűrő keresztezési frekvenciáját. Ez több szolgáltatónál szerzett tapasztalatom alapján jött össze.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
(#) techman hozzászólása Jún 11, 2015 /
 
Üdv remélem jó helyre írok

Van egy Philips 32PFL7603H/10 LCD-m,megtalálja a digitális csatornákat de csak a rádiók szólnak,tv adásoknál azt írja nem támogatott formátum. MPEG -2 és MPEG -4 van ráírva,az utóbbinál France !

Franciaországban más lenne az mpeg 4 mint nálunk ? vagy mi lehet a gond ? szervizmenübe kellett állítanom,mert csak analógot keresett mikor elhoztam,esetleg ott kellene mást is beállítani ?

Válaszokat előre is köszönöm
(#) kadarist válasza techman hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
Szia!
Firmware-t frissítettél már? Bővebben: Link.
(#) techman válasza kadarist hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
igen,a legújabb van rajta
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
(#) kadarist válasza techman hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
A keresés pedig antennára van állítva és így sem támogatott a formátum. Ha ez így van, akkor kell egy külső MPEG-4 vevő, mert tényleg nem képes dekódolni.
(#) techman válasza kadarist hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
Nem használom egyébként a földi vételt,mert digi tv-m van,csak kíváncsiságból néztem meg,elfogadom,hogy nem megy,csak jó lenne tudni miért nem,eddig azt hittem ha "mpeg 4 az akkor mpeg4"

Köszi azért a válaszokat
(#) kadarist válasza techman hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
Azért szívesen!
(#) István79 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
Üdv! Voltam egy E-betűs műszaki áruházban, elmondtam, hogy szeretnék az analóg kábeltévé mellé digitális ingyenes adást is, és azt tanácsolták vegyek egy mindig-tv set top box-ot, nem is drága, és ezt egy HDMI kábelen kössem a tv-re. Ha digitális adást szeretnék kapcsoljak át a HDMI jelre és kész, igaz így lesz még egy távirányítóm. A koaxkapcsolós megoldás is jó megoldás, de ha átkapcsolok, akor újra kell keresni a csatornákat, majd ha analógra váltok akkor újra mégegyszer mert törli az előző kereséseket, nem lehet elmenteni az analóg és digitális csatornákat egymás után. Szerintetek működhetne egy ilyen set top box-os megoldás? Már az is eszembe jutott, hogy tetőantennával befogom a digitális adást. Megkeresem a régi videolejátszót, abba dugom az analóg kábeltv-t, és scarton keresztül rákötöm a tv-re. Elvileg mindkét megoldás működhetne, szerintetek is? Melyik lenne jobb vagy egyszerűbb? Köszönöm!
(#) kadarist válasza István79 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /
 
Szia!
Most az a baj, hogy a tévéd elfelejti az analóg csatornákat, ha HDMI-s boxra kapcsolod át a bemenetet? Kicsit zavarosan fogalmaztál.
(#) Buvarruha válasza István79 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /
 
Mit értesz koaxkapcsolós megoldáson?
(#) Joe_001 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 12, 2015 /
 
Például erre:
Koax kapcsuló
A a KTV B az antenna kimenet a tvbe. Gombnyomásra teljes spektrumot kapcsol, a másik bemenetet lekapcsolja. Ilyen szintű jelekhez ilyesmi típus elég (Létezik 100W-ra is)
(#) Joe_001 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 12, 2015 /
 
Valószínűleg. Mert techman kényelmes. Csak automata keresőt használ. Kézi tárolással lehetne esetleg a sugárzottakat hozzáadni, (az antenna átdugása után). Vagy amennyiben nem fedi a digi a sugárzottat váltószűrővel összeközösíteni az antennát a digivel. Több info kell milyen csomagja van, hol lakik (pest/vidék) melyik sugárzottat nézi. Például: Szegeden a T a kettes csomaghoz LPF 450et használ(450MHz felett vág) ide a klasszikus UHF-VHF váltószűrővel jön a Mindig tv. De Pesten LPF550 (itt550MHz a határfeki a divat) a szűrő már vesz el a kettes csomag tetejéből. Rengeteget adtam el a régi sárga lapos kis osztóba szerelve, igaz először csak O10/ c23 koaxos közösítésre.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2015
(#) uniman válasza István79 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /
 
Mikor a TV automata csatornakeresése átmegy (átugrik) pl. analógról digitális hangolásra, akkor kell hirtelen átkapcsolnod a koax kapcsolódat. Így minden csatorna rögzítve lesz.
Persze, reméljük, hogy nem aktív DVB-T antennát használsz (vagy azt nem a TV antennabemenetének bekapcsolt 5V-jával táplálod meg...) !
Ha leírtad volna a konkrét TV típust, akkor talán többet is mondhatnánk...
Következő: »»   67 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem