Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Azért a fél gramm rádiumot kicsit sokallom. Szerintem milligramm volt inkább. Bővebben: Link Ezt is érdemes olvasni: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
Köszönöm a linkeket. Sokminden kiderült belőle.
Sajnos, még mindig nem tudom, hogy hogyan lehet tesztelni, könnyen gyorsan, egyszerűen, a számlálót. A másik: Ha szeretném mikrokontrollerrel feldolgozni az adatokat, milyen számításokat kell elvégezni? Nem tudnátok erről is valami linket adni, ahol érthetően le van írva a feldolgozás menete?
Régi típusú füstérzékelőkben van némi radioaktív anyag. Ma már csak optikai elven működőt kapni. Ha ráakadsz kidobott, akár más miatt működés képtelenné vált régi ilyenre, tudsz pár beütést generálni.
Sikerült a teszt!
Bővebben: Link
Tök jó, hol találtad az órát?
A legtöbb feldolgozó elektronika lineárisnak veszi a beütésszám és a dózis közti összefüggést ami nagyobb értékeknél növekvő százalékos hibát okoz, és ráadásul nem is lineárisat hanem exponenciálisan csökkenti a mért értéket a cső állandó holtideje miatt. A megoldás igazából a cső karaktarisztikájának felvétele ismert értékű sugárzásszinteken és a görbe eltárolása táblázatban esetleg egyenletté konvertálva. Ha ismert a cső karakterisztikája akkor az alapján lehet készíteni szoftveres korrekciót. Nagyon alacsony értékeknél amit meg a háttérértékek zavarnak érdemes egy ofszetérték korrekciót programozni ami kivonja a háttérsugárzás kalibrált értékét amit a mintavétel előtt veszel fel. Természetesen ilyenkor érdemes több perces átlagolásokkal mérni. Ha behatóbban érdekel a probléma ajánlom figyelmedbe: Könyv
Az elméletet szorgosan olvasom. Nekem inkább a gyakorlati (konkrét megvalósítás/számítás) lenne a fontosabb, hogy tudjak mit kijelezni.
Egy kedves fórumtársunk adott nekem anno néhány régi vekkert, hogy legyen alapanyagom a steampunkoláshoz. Érdekes, hogy az üveg előlap, 90%-ot lefogott. Talán ólomüveg lehet?
Most már csak az átszámítás hiányzik. Hogyan lehet kifejezni az egységnyi idő alatt (pl. 1 perc) érkezett beütésekből, a sievert, vagy bequerelt, vagy rem-et? Hogyan lehet átváltani? (nem a prefixumokra vagyok kíváncsi, hanem a számításra)
Na, megtaláltam egy kis kutakodás után:
cpm * conversion factor = μSv/h conversion factor: SBM-20 is 0.00277
Én erről az oldalról építkeztem. Lentebb megtalálod a "Converting CPM to a Dose Unit" résznél, hogy hogyan jött ki a a CPM/usv/h arány, amit pont SBM-20-as csővel mutat be. A konkrét megvalósítást magából a programból meg tudod nézni, amit arduinoba adott meg.
Saccra méternek úgy is jó, de ha pontosabbat akarsz vagy kell az egyedi bemért adatlapja vagy hitelesíteni kell valahol. Nagyon függ a platófeszültségtől a beütésszám. SBM-20
Minden levél átfut egy ellenőrző rendszeren, amiben sugárzásmérő is van. Az kidobja és legjobb esetben rögtön megsemmisítik. Ellenkező esetben 'Collector' válasza.
Szia!
Pár lappal ezelőtt 'shance' szépen összefoglalta a mindkettőnk által elkészített és eléggé megbízhatóan működő kapcsolást. Ott a linkeket is megtalálhatod. Maximum annyi, hogy egy pici Arduino programozási jártasság nem árt. Ott egyébként a csőre jellemző korrekciós értéket be lehet írni. Másik megjegyzés: ezek a készülékek jellemzően indikátorok. Ne várjál tőlük halálpontos (bocs.) mérést, mint mondjuk egy voltmérőtől, ahol könnyedén tudsz pl. etalon segítségével hitelesíteni. Ha pedig a cső regenerálódási idejét megnézed, az jó pár ezer beütés/perc. Hidd el, akkora értéket nem akarsz tartósan a kijelzőn látni, mert akkor már nem az a probléma, hogy ez most 500uSv/h, vagy 550uSv/h.
Almát a kakassal? (mert ez már nem is körte) Sievert (régebben: rem) az úgynevezett dózisekvivalens mértékegysége. WIKI: "A sievert (jele: Sv, kiejtve: szívert) az ekvivalens sugárzási dózis vagy másképpen dózisegyenérték SI származtatott egysége, amely az ionizáló sugárzás mennyiségét annak biológiai hatása alapján értékeli. "
...és szintén WIKI: "A becquerel (jele: Bq) ('be-kə-rel) a radioaktivitás SI származtatott egysége. Definíció szerint egy becquerel az aktivitása annak a radioaktív anyagnak, amelyben másodpercenként egy atommag bomlik el." A mi esetünkben az elnyelt sugárzás és főleg annak élettani hatása az érdekes, azt pedig a "sievert" mutatja. ITT többet is megtudsz róla.
Köszi. Kb. ide jutottam én is. Amit kijelezni szeretnék az csupán nagyságrendi érték, nem a 100%-ig és hitelesített pontos érték. Úgy gondolom, hogy a kattogás jó, csak nem mindegy, hogy 3mSv/h-t vagy 3SV/h-t mérek. (Persze, remélem, hogy soha nem lesz ilyen...) A programozás menni fog, igaz nem arduinoval, hanem PIC-el.
Én egy régi ruszki doziméterből szedtem ki a csövet. Ott úgy oldották meg, hogy 40s-ig mér és azt a beütésszámot írja ki. Az érzékenységet pedig a cső köré feltekert ónfóliával állították be. Egyébként a nekünk fontos tartományban (~0,5Sv/h-ig) meglehetősen lineárisnak vehető a cső és a legnagyobb mérési eltérést maga a cső érzékenysége adja. De az összes tényezőt figyelembe véve is olyan 20%-on belüli a pontosság.
Ami még érdekes lehet, ha nem csak sugárteljesítményt mér hanem dózist is számol, esetleg dózishatárokon riasztást ad, illetve ha beállított dózisteljesítmény ugrás esetén is riaszt. Netán még váletlen túlcsordulás esetén a cső leülését is érzékeli. Ha érzékenységet akarod növelni lehet több csövet párhuzamosan kötni saját balasztellenállásokkal.
Az SBM-20 egy meglehetősen jól sikerült, érzékeny cső. Háttérsugárzás esetén 18-28 beütés/perc a válasz. A "Master-1" doziméterben úgy volt beállítva, hogy pl. 10 beütés / 0,1uSv/h. Persze csak gamma (és annál nagyobb energiájú) sugarakat érzékelt az árnyékoló fólia miatt. Ezeket kezdték Csernobil után tömegével árulni és a "lengyel piac" áldásainak köszönhetően jópár darab van ma is magyar kézben belőlük.
Az említett Arduino kapcsolás beütésszámot jelez ki. Ennek alapján dózist számol és előre beállítható értéknél riaszt. Igaz, ahogy már írtuk, mindezt lineárisan teszi, de szerintem az ár-érték arány így is verhetetlen. ITT van a teljes leírása a kapcsolásnak. Kevésbé bátrak kitben is rendelhetik.
Megtaláltam az SBM-20 műszaki adatait:
Technical characteristics: Minimum Anode Resistor 1.0 (MOhm) Recommended Anode Resistor 5.1(MOhm) Recommended Operating Voltage 400V Operating Voltage Range 350 – 475V Initial voltage 260 – 320V Plateau length at least 100 V Maximum Plateau Slope (%/100 volts) 10 Minimum Dead Time (at U=400V, micro sec) 190 Working range (mkR/s) 0.004 - 40 Working range (mR/h) 0.014 - 144 Gamma Sensitivity Ra226 (cps/mR/hr) 29 Gamma Sensitivity Co60 (cps/mR/hr) 22 Inherent counter background (cps) 1 Tube Capacitance (pf) 4.2 Life (pulses) at least 2*10^10 Weight (grams) 9
Hello,
megépítettem én is Shance terve alapján a számlálót CTC-5 csővel, de nagyon halk, illetve valószínű az 555 frekijét hallom még a piezo-n. Mit lehet vele kezdeni, hogy olyan hangos legyen, mint a videókon? Néhány mérési pont is jó lenne, hogy milyen frekit/feszt kellene mérnem helyes működés esetén. Köszönöm.
Hello,
Már Vicsys videóján is lehet hallani ezt a hibát. Az eredeti oldalon azt írja, ha ilyesmit csinál akkor a 47k ellenállást kell módosítani valamelyik irányba ameddig meg nem szűnik a jelenség. Vagy a BC-237 –est cseréld ki valami hasonlóra. A piezó hangereje függ a méretétől is. Ha ellenállást kötöttél vele párhuzamosan, akkor azt cseréld le egy 10-20 millihenry körüli induktivitásra. Jó lesz olyan amit a nagyfeszhez használtál.
Szia,
köszi a választ, így már használható. Egyébként mennyi egy ilyen GM cső élettartama? Mehet ez nekem 7/24-ben? Szeretném regisztrálni folyamatosan a (háttér)sugárzást.
Kb 10^8-10^9 impulzus. Ebből ki tudod számolni.
Azaz háttérsugárzás esetén 400-800 év
Sziasztok!
Megjavítottam tranzisztorcserével egy Jupiter Szim5 kis gm számlálót, szerintetek miként kalibrálhatóak ezek? (Képek mellékelve) Egy kattanás, ha jól értem 1 detektált impulzust jelent? Az kattanásokat tized mikroSv-ben számlálja. Illetve volna valakinek kiforrott, kipróbált kapcsolási rajza, nyákterve esetleg sbm20as csövekhez? Építenék egy Atmega128 mikrokontrolleres kis számlálót.
Keress vissza Shance írásai között!
ITT!
Idézet: „szerintetek miként kalibrálhatóak ezek?” Mivel detektor, nem igazán kalibrálható, maximum ellenőrizni tudod a működését. Normál háttérsugárzásnál 0,12÷0,16 uSv értéket mutat. Ha esetleg tudsz szerezni besugárzott mintát (Izotóp Intézet), aminek ismered az adatait, akkor tudod ellenőrizni a működést. De nem biztatlak a minta beszerzésére.
Köszönöm a választ, sajnos csak tized uSv értéket képes mutatni, és háttérsugárzásnál tényleg 0,1-0,2 értéket mutat általában. Néha magasabbra is felszökik, de szerencsére 0,5nél magasabbat még nem mutatott.
Nem szeretnék mintát beszerezni, egyszer majd összehasonlítom egy jól működő társával.
Üdv.
Egyes ásván börzéken be lehet szerezni urán ásványokat. Ezek rendszerint alfa sugárzást bocsátanak ki, ellenőrzésre szerintem tökéletes és a beszerzésük is legális. |
Bejelentkezés
Hirdetés |