Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLL szintézerek lelki világa
Lapozás: OK   13 / 16
(#) Bell válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

A benne lévő chipnek elérhető az adatlapja (Bővebben: Link).
Ez szerint járhatónak tűnik a megoldás, ha szinuszos jelet adsz a 14-es lábra a kvarc helyett és áthangolod a 9-es lábra csatlakozó oszcillátor ferekvenciáját. A két 27 pF szerintem jó ha ott van.
Így a lépésköz is megváltozik és a jel tisztasága valószínűleg rosszabb lesz az eredetinél.
Szkópon nézve az Eb@yos DDS szinuszos kimenete 10MHz körül még kicsit szögletes, zajos.
Egy kísérletet mindenképp megér.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Persze, hogy mászik ha referenciát tolod el.
Valamikor így csinálták a kis határfrekvenciás DDS-ek idején.
Ekkor a PLL mint egy fix szorzó áramkör működik a DDS jelét annyival szorozta fel.
Nézd meg a HA7SG ALL BAND RH DDS VFO-ját és az abból készült rádiót.
Persze ha a PLL referencia bemeneti frekvenciája szabadabban változtatható.
Bizonyos esetben csak X-Y freki között változhat. (kisebb/nagyobb értékű referencia kvarcot nem lehet belerakni).
(#) Bell válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Ha a PLL alapjelét a DSS adja, felejtsd el a kapcsolókat, mert akár néhány Hertzes rasztert is beállíthatsz vele.
(#) szendi001 válasza Bell hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

A kapcsolóval csak néhány kimenő freki állítható, gondolom előre beállított szorzás. Benne van. Ezt egy előre beállított állapotban kell hagynom (célszerűen a legmagasabb elérhető frekvencia, ami itt 107,9 Mhz névlegesen. Értem, hogy ezt a frekit a kavicsot kicserélve el tudom húzni a DDS el. Van több ilyen adó is az E-bajon, veszek egyet és beszámolok mire jutottam. A kimenetét kellene még nézni, hogy egy illesztő FET vagy valami kell-e az IC és a kvarc helye közé. Lehet hogy egy mini ferrit trafó az ideális megoldás.
(#) szendi001 válasza Bell hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Melyik DDS-ed van?
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Ki fogom deríteni mit bírnak ezek a kis adók elhangolás tekintetében. Az igazság az, hogy olcsón lenne "analóg VFO" URH VFO AIR bandra, meg holdazni. Sőt, van TITÁNOM itthon lokál oszcinak is elmenne talán.
(#) Bell válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Így néz ki: bővebben: Link, de két éve még csak 1200.- Ft volt.
Én a lehető legegyszerűbb kondis leválasztással próbálnám először. Ha jól működik, oda egy sávszűrőt tennék, ami sokat javítana a jel tisztaságán.
(#) ha1drp válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Sajnos az IC doksija nem tartalmaz semmit a fázisdetektor, oszcillátor és az osztó határfrekvenciájáról, így sok benne a buktató.
Hasonló árban javaslom az ICS502, ICS512 kipróbálni. Ennek belső oszcillátora van, s a megadott frekvenciatartomány is megfelelő.
A DDS kimenetét el kell látni minél jobb aluláteresztő szűrővel, minden egyes felharmónikust vágni kell! Az ICS-nél a jobb négyszögjel jobb jitter-t eredményez.
(#) szendi001 válasza ha1drp hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Kalkulálgattam: Ha 137,5 Mhz alsó keverésben kellene akkor 126,8 Mhz lokál jel kell. 107,1 Mhz re állítva a jószágot, 8,997945845-es kvarc kellene. Van pár kilenc megás kövem. Mivel csak kvarc cserét igényel ezt ki fogom próbálni . Mérővevőm van, ha a jel kijön egyszerűen meghallgatom milyen. Jelentkezem az eredményekkel, kb 10 nap amíg megérkezik a műtendő darab.
(#) ha1drp válasza Bell hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Idézet:
„Így a lépésköz is megváltozik”

Ami miatt a fázisdetektor kimeneti szűrő alkatrészének értékeit is jó lenne újra számolni.
(#) szendi001 válasza ha1drp hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Jól értem, hogy ennél az IC-nél ez csak kapacitás néhány cserét jelent? Először bírom az IC konstuktőreiben, hogy gondoltak alkatrész szórásra Úgyis a puding próbája az evés. Elsőzör kipróbálom 8 megás kővel, az közelebb van 7.6 hoz.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
(#) ha1drp válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Nagy valószínűséggel nem lesz gond, csak kicsit kukacoskodtam.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Idézet:
„hogy olcsón lenne "analóg VFO"”

Hát ez már biztos nem analóg ...
Szűrés mindenképpen kell a DDS kimenetére .. mert a kijövő "spúrok" elrontják a jeltisztaságot.Ez eléggé macerás dolog.
Ennél egyszerűbb lenne hacsak a meglévő Titán analóg sokszorozójának a bemenetén ülne a DDS .Persze a sokszorozó átfogása beleszólhat ebbe +/- 5-10 MHz lesz százX MHz esetén.
A többszöröző körök jóságától függően.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Nem jól közelítesz. A PLL két frekvekvenciát hasonlít össze. Ar egyik a leosztott referencia frekvencia, a másik a VCO leosztott frekvenciája. A referencia frekvencia meghatározza a lépésközt, a VCO frekvencia osztása pedig, hogy hány, hanyadik lépésközt használod.
Ezért nem értem, miért használsz referencia oszcillátor helyett DDS -t, mikor annak nem kell a frekvenciáját folyamatosan megváltoztatni. PL. 10,24 MHz es kristályból elég sok raszter kiosztható, ha a referencia osztó osztását változtatod, de vannak más raszterekhez használható kristályok is, amikkel más fajta rasztert is előállíthatsz. Ha a refencia osztó, és a főósztó osztásarányát mikrovezérlővel állítgatod, meglehetősen sok kristálypontos VCO frekvenciát udsz előállítani.
(#) Bell válasza ha1drp hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

A más frekvencia, átfogás, lépésköz ezt meg is követeli.
Nem tűnik nagyon kritikusnak a dolog, mert a fázisdetektor frekvenciája nagyságrendileg nem változik.
De fog az majd menet közben jelentkezni, nem húz be, leszakad, lassú.
pucuka: Természetesen lehetne más utat is választani (pl. saját programozású PLL), de most itt ez egy konkrét panel átalakításáról szól.
(#) pucuka válasza Bell hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Igen. Csakhogy a PLL referenciájának igen "tiszta" jelnek kell lenni, mert a PLL a nemkívánatos jelekre is be tud állni.
(#) Bell válasza pucuka hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

A PLL-ek is az "erősebb kutya" elven működnek, az említett DDS min. 30dB-re tiszta jele némi plusz szűrővel lesz a domináns jel.
(#) pucuka válasza Bell hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Igaz, DDS -el nincs tapasztalatom, de harmonikusra a PLL minden gond nélkül beáll, még akkor is, ha kisebb az amplitúdó. Mindenesetre, én nem biztos, hogy a referenciával hangolnám a PLL -t.
De lehet hogy túl maradi vagyok, és nem szeretek fordítva ülni a lóra, bár lehet, hogy onnan jobb a kilátás.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
(#) Bell válasza pucuka hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Az eredeti hozzászólás az én olvasatomban egy kísérlet, játszadozás tapasztalatszerzés céljából, amiből egyszer csak majd lehet valami. Amit lehet tovább gondolni, szükség szerint változtatni.
Ebbe még a fordított ló is bőven belefér.
(#) szendi001 válasza Bell hozzászólására (») Jún 1, 2015 /

Van előrelépés. Megtúrtam a kocsit és kiderült van egy FM transmitterem. Bővebben: Link KT0803L van benne, egy rá integrált processzor mellett. Az mellett van a kavics ami henger alakú, 32khz esnek tűnik. Elmélet a következő: kavics ki, külső berezgetésre, azonosítás céljából. Hanggenerátor a helyére és tesztüzem indul. Este kiderül elhúzható-e a jószág.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2015
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Jún 1, 2015 /

Van pelda arra, hogy hazi keszitesu wobblerben alkalmaznak ilyen megoldast. A kimenetet lehet szurni. Eppen a napokban neztem meg szkoppal (analizatorral meg nem, kabel hiany miatt) hogy a 400MHz orajelu dds 120 MHz kimenete hogy nez ki 7 elemu Butterw. szuro utan. Szkopon meglehetosen jol nez ki. Az AD honlapjan van vizualizacios lehetoseg spektrumra, es szurot is lehet konfiguralni, megmutatja idotartomanyban is szuro utan hogy hogy nez ki a jel. 3 elemu szurovel a fenti mar nem tul jol nez ki
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Jún 1, 2015 /

Nemcsak wobblerekben, de nagyfelbontású generátorokban is, ahol az egyik PLL a másiknak a referenciája- 1 Hz, - 100 Hz, stb, dehát az más helyzet. De ott sem hangolódik "folyamatosan" a referencia frekvencia.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2015

DDS-re gondoltam, mint PLL referencia.

Értem én, csak azt nem értem, miért jó, ha a lépésközt, rasztert, folyamatosan változtatjuk. Persze attól még játszani lehet vele.

Pl azert mert PLL-el nem tudsz lepni 100 Hz-et, de a referenciat valtoztatva igen. De ezt Te is tudod

Azért ha a referencia frekit jól választod, és a referencia osztót megfelelően buzerálod, elég sokféle rasztert be lehet állítani. Nem valószínű, hogy 123,4 Hz -es rasztert kell beállítanog.
(#) Bell válasza pucuka hozzászólására (») Jún 1, 2015 /

Ebben az esetben a PLL lépésköze lényegtelen, mert a hangolás teljes egészében a DDS-re lesz bízva. A PLL csak egy fix szorzó.
(#) Kera_Will válasza Bell hozzászólására (») Jún 2, 2015 /

Lásd a HA7SG féle DDS/PLL RT200x évkönyv .
Ott is a kb.: 32 szerezik a DDS jelét a PLL áramkörrel.
Persze a széles frekvencia átfogás több VCO áramkörrel oldják meg.
A PLL IC-re több VCO is kapcsolódik.
A régebbi alacsonyabb kimenő frekvenciás DDSek idején ez volt a módszer a gyári RH ALL BAND rádiókban is.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2015
(#) tbalint3 hozzászólása Jún 29, 2015 /

Üdv!
Tudna nekem segíteni valaki PIC programozásban PLL-hez?
Konkrétan a gondom az lenne, hogy van ez a: - Bővebben: Link - PLL áramkör a 137MHz-es műholdvételhez ami nagyon jó lenne, egy problémát leszámítva: LMX2306-os PLL IC-t használ ami csak TSSOP SMD tokozásban létezik, ehhez pedig nem tudok NYÁK-ot készíteni, beforrasztani pedig főleg nem tudnám.
Ezért ha lehetne, megkérhetnék valakit, hogy módosítsa nekem a kapcsolást és a programot TSA5511-es IC-hez? Én sajnos nem értek a PIC programozáshoz, csak a kész programot tudnám beégetni.

Nagyon köszönöm
(#) dokidoki válasza tbalint3 hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Helló. Talán ebben a topikban is fellehető a 5511-hez kapcsolás, és hex kód. Ha itt nem akkor a neten akad. Sőt még printerportos bizgető is, ha PIC nélkül akarnád tesztelni. Bár látom, célfeladatra szánod, a belinkelt megoldás tudása elég, akkor jobban járnál, ha megugranád a nyák és a forrasztási feladatot, mert ez Neked lenne fejlődés, mint másnak átírni az ASM fájlt, SPI-ről I2C-re, meg viszonylag más programozási metódusra. Mellesleg a LMX az sokkal jobb PLL mint a TSA
De ez a TSA PLL, trükközés nélkül nem visz akármilyen lépésközt, ezt gondolom tudod. Az LMX beforrasztása nem oly nehéz, de jó ha van kéznél ónszívó szalag, hegyes tű, stb.
Következő: »»   13 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem