Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Először is ne haragudjatok, hogy a következő kérdésem ebbe a témába írom, de amit fel szeretnék tenni, szorosan kapcsolódik a PLL-ekhez, és más téma nem tárgyalja ezeket a lehetőségeket, és remélem még olvassa pár hozzá értő személy ezt is. Van egy Fujitsu Siemens Amilo Pro V2030-as laptopom. Abban egy ICS952906 PLL figyel. A Laptop alaplapja támogatja az 533-as FSB-t, de a BIOS lekorlátoz 400-ra. Ez valószínűleg azért van, mert 8:3-as a DRAM-FSB arány. Mivel jelenleg 2GB 800MHZ-es DDR2-es memóriák ülnek benne, így nem lenne gond ez arány megtartása mellett 533-as FSB-re növelni. Tehát: Olvastam, hogy ehhez a PLL FS1-es lábának értékét 1-re kell állítani (így megmarad a PCI-AGP clock is). Alapesetben ez 0-ra van állítva. A PLL lábai után pár ellenállás található (22 OHM). Kérdés: Csak annyi a dolgom, hogy az FS1 láb utáni ellenállást kiforrasztom? (többi FS értékeit nem kell állítanom, csak az FS1-et kell 0-ról 1-re állítani, a többi 0-án marad). Nem okozhat hardveres gondot (például valami elfüstöl, elszáll, stb) ha ezt megteszem akár kisérleti célból is? Válaszotokat előre is köszönöm, és elnézést ha nem vágna témába!
A pll ic-nek megkeresed a + tap labat, (pl. adatlap alapjan) es ahhoz a labhoz es az adott FS lab koze forrasztasz nehany k ohm ellenallast. Senki sem garantalja neked hogy a te hibadbol nem fog akar vegzetes hiba beallni. Ha belecinezel az mar a te feleloseged.
Es az FS-1-en jelenleg ott levo ellenallast kiforrasztod. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Tehát úgy tudom csak 1-re állítani az értékét, ha az IC tápja felé "húzom" a potenciálját? Az nem elég ha csak kiforrasztom a mögötte lévő ellenállást?
Ha 1 digitalis bemenet nincs határozott szinten akkor lebegni fog 1szer 0 majd 1 rapszódikusan.
Ez nembiztos hogy segíthet neked és az alaplapi óra jeleken. Vagy tápra megy néhány 10—100 k ellenállással. Vagy földre kötendőhasonló értékű ellenálláson keresztül. Ellenállásértékét pedig az alkalmazott pll bemenetének a tipusa határozza meg cmos, ttl ecl lvsd bármi lehet de ezekszerint az adatlapját már ismered .... Így azt is megtalálod milyen szintű , tipusú logika van benne.
Nos, a PLL adatlapja ez:
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/199066/ICST/ICS952906...T.html Az adatlapon csillaggal megjelöli az FS0 és az FS1 lábakat így: FS1: This pin have 120K pull-up to VDD FS0: This pin have 120K pull-down to GND Tehát ha az FS1-et akarom állítani, akkor 120k-ohm-os ellenállással a VDDA láb felé kell "húznom"? (Az adatlap szerint a VDDA láb a PLL betáplálása). Figyelnem kéne még valamire ezen kívül?
Fel van huzva az FS1. Ha lekotod a GND fele levot a labrol johet a proba. Ha nem iugy mukodik ahogy szeretned, akkor egy 10k-val kotsd at VDD fele.
Köszönöm mindenkinek a segítséget! A "problémát" sikerült megoldani, inmáron az FSB 133mhz-en működik!
Az FS1 láb utáni ellenállás egy 10K-ohmos ellenállás volt, ami a föld felé vitte. Ezt kiforrasztottam, majd ugyan ezt az SMD ellenállást felhasználva a lábat a VDD felé vittem (tehát 10k-ohmos ellenállással). Ezután az értéke 1-re változott, én pedig nagyon örülök hogy segítettetek nekem! Ezer köszönet!!! )
Szuper
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata LMX2306 (és családja) vezérléséről Arduino-ból?
Szia ! 2316-hoz tudok adni C kodot, ha kell.
Köszönöm, belenéznék. Engem igazából ez a MICROWIRE dolog aggaszt. Hogy van-e az Arduinoban valami fv. könyvtár neki. Azt mondják, hogy majdnem SPI, de mégsem. De hogy miben és hol különbözik arról nem találok semmit. Most készül még csak a panel. De a kódba belelesnék ha szabad
Még nem próbáltam, de azt hiszem ez is arról szól. (Bővebben: Link)
Kérlek, jelezz vissza az eredményről, PIC-re engem is érdekel.
Ha programmozni tudsz, mert ez a lényeg, a kapcsolás összerakása nem lehet probléma. Előszeded az adatlapokat, és összerajzolod.
Programot írni nem tudok, csak a kész progit beégetni, de azt is csak PIC-be
ATMEGA-hoz nincs élgetőm A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2013
Keresd meg Novak, vagy Ferkógyerek kollégát, bár már régen láttam őket a fórumon, biztosan segíteni fognak.
(vagy megtanulsz PIC -et programozni) A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
Sziasztok!
Egy olyan oszcillátort kellene építenem, ami 120...160kHz között hangolható (1...10Hz felbontással) és négyszögjel kimenetű. Tudtok-e ajánlani valami olyan VCO kapcsolást amivel ezt gyorsan és egyszerűen meg lehetne oldani. Körülnéztem google-lel ezügyben, és arra jutottam, hogy a 4046-os PLL-el viszonylag egyszerűen meg lehetne oldani a dologot. Első sorban ennek a tervezéséhez-számításához keresek segítséget, ha valaki dolgozott már 4046-tal és tudna benne segíteni, nagyon hálás lennék! Bármilyen egyéb megoldás is érdekel, a frekvencia alapjelet egy PIC állítja elő, ez lehet analóg hangolófeszültség, de bármilyen digitális kommunikáció is. Ígéretesnek tűnik a Microchip TB3071 Bulletinje egy elég korrekt és ígéretes megoldásnak tűnik, ebbe az irányba is el lehetne menni, bár ez inkább a mikrovezérlős topicba való... Szóval ha valaki esetleg tudna segíteni bármi nemű VCO és/vagy PLL kapcsolással, ami ebben a frekvenciatartományban hangolható, ne fogja vissza magát. Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Segítsetek légyszives egy Sony ICF-M350S PLL rádió életrekeltésében, mely borzalmas állapotban van. Valószínű belefolyt az elem, meg se szólal, nem jelez ki semmit. Kapcsolási rajz a mellékletben. pdf formátumban. Hol mérjek először? Köszönettel előre is: mihist A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
igazából már szól alapzaj, csak (valószínű) a hangolófesz. nem változik.
IC1 melyik bemenete a hangoló fesz?
Szia!
Egyik sem, a PLL az IC101-ben van. Az IC101 27. lába a fázisdetektor kimenete, ezt követi a Q101-103-al felépített aktív aluláteresztő szűrő, melynek feszültségét a Q104-105-el felépített DC-DC konverter szolgáltatja. Ezen a környéken kellene ellenőrizni a kapcsolási rajzon feltüntetett feszültségértékeket. Viszont ha a kijelző sem él akkor IC101 feszültségértékeit kell elsőnek ellenőrizni.
Szia!
Ha a felbontásnak 1...10Hz kell, akkor a PLL felejtős. Ha elég stabil a VCO szóbajöhet az FLL, illetve ha nem akarsz sok időt és energiát beleölni akkor a DDS. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
Szia!
Köszi. Sajnos a DC-DC konverterből már nem jön fesz. ha jól látom 12.5V-nak kellene lenni ?! Igaz ? A kijelző tökéletes, mindent jelez. Mit nézzek tovább?
Megint én....
Tovább méricskéltem. Sajnos úgy látom, hogy dc-dc konverter primer oldala szakadt. Az egyik oldalán megvan a 3V, de a másikon nincs. A másik lábon is kellene 3V, igaz? Illetve a sav meg is marta rendesen. Hogy lehet ezt helyettesíteni, vagy hogy lehet ezt beszerezni? Vagy hogy lehet egy másik dc-dc konvertert építeni? Kösz
Szia!
A 4046-os PLL-el sikerült végül megoldani. Úgy néz ki, hogy teljesen jól működik, analóg hangolással. Az FLL az pontosan mi? (Frequency Locked Loop?) Hogy működik? Nem hallottam még róla. A DDS meg szerintem már az ágyúval verébre kategória ebben a projektben
Az FLL ahogy írtad is Frequency Locked Loop.
Működése annyiban tér el a PLL-től, hogy nincs folyamatos szabályzás. Az áramkör időnként megméri a frekvenciát és ha kell a megfelelő irányban módosít a VCO hangolófeszültségén. A DDS-re pár éve még én is ezt mondtam volna, viszont amikor az ebayen 1k HUF-ért utánad dobnak egy 0-40MHz-ig működő komplett modult aminek csak a tápot és a vezérlőt kell mellétenni már meggondolandó.
Egy DDS projekt.
http://www.vk5tm.com/homebrew/dds/dds.php Ha van kedved el is készítheted, de 1100 HUF ért rendelheted is. http://www.ebay.com/itm/AD9850-DDS-Signal-Generator-Module-0-40MHz-...695890
Sziasztok! küzdök egy új elmélettel. Ebayen van olcsón PLL kit, ami tényleg bagatel. Az lenne a kérdésem, ha a lokál kvarc helyére DDS jelét kötöm, és picit elhúzom a frekit mászik-e a kimenő jel vele? DDS PLL kisérlet lenne így. A végeredmény hogy 148,2 Mhz lokál jel jöjjön ki belőle. Ez 9,88 Mhz jelet jelentene a bemeneten 7,2 helyett, ha 108-ra programozom az "adási jelet". Nyilván alsó keverésnél kevesebb az eltérés akkor csak 8,45Mhz. Húzta már el valaki a névleges léptetési rasztert PLL nél?Bővebben: Link
Éppen megörültem, hogy valami műszaki aspektusú válasz jött . Jó ez a megnevezés szerintem. Évek óta így van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |