Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   34 / 88
(#) Massawa válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Nem hiszem, hogy ebben az NMH bármit is léphet ( a közeli adok egy része külföldi - söt azok egymást is zavarják, igy külföldön sem rozsás a helyzet). Mi meg olyan helyen vagyunk, ahol 3 (4) ország sugároz be....
Érdekes modon a TV-knél semmi különösebb gond nincs, még az analog korban is csak egy OIRT adon volt némi interferencia. Most van vagy 5 MUX és mind jol megy...

Még arra is gondoltam, higy az FM jelek a koax hálozaton ( 3x árnyékolt kábel) szedi össze ugyanazpkat a jeleket a levegöböl ( természetesen erösités nélkül, igy duplán érnek a vevöre). Lemértem a kábelt, nem találtam semmit ( lezértam az antennabemeneteket és ugy mértem mi jön ki a stekkerböl).
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Legalább árnyékolt a rendszered FM-en. Már kívül összejön a probléma. A 3x árnyékolt kábelekbe már nemigen jut be semmi... ,bár a régi szegedi átjátszó (megszűnt O8-on 4x20W) nehezen jött ki az út túloldalán lévő lakásban, viszont a tv tuner bekötő kábelon is juthatott be valami. Az adó antennacsoport látszott a tv-től ablakon át 100m egyenes rálátás, de a kábelon CCIRT kiosztás miatt az AFC utánállítás is segített(automatába rossz helyre programozta a tv). Rádióban marad az 5 hangolt kf körös spéci tuner/rádió. Mindenesetre a csúcs készülékek között is ritka(csak az a régi Orion tuner ne lett volna olyan ronda , a belsejét akkoriban állítólag egy csöves/ánti világbeli mérnök tervezte a gyár megszűnése előtt pár évvel.) Valami ilyesmit kéne vadászni, kapcsolási rajz vadászata segíthet, de ezek alapon nem olcsók, az autórádiók meg a lehetséges az esetleges szélsőséges vételi körülményekre tervezik, meg a "vacak"botantennára és azért jobb némelyik.
(#) MadMax hozzászólása Ápr 16, 2015 /
 
Kis segítségeteket kérném.
Felszereltünk egy parabola antennát a házunk tetejére, octa fejjel.
Jelszint 90, minősége 60-70 között mozog.

Hol lehet a gond? Hogyan tudnám javítani a minőséget?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) zolika60 válasza MadMax hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /
 
Azt szerintem Gyurcsok kolléga tudná megmondani, de már nincs szolgálatban. Ezért csak a találgatás marad. Vagy a tükör beállítása nem jó, vagy a fej nincs fókuszban, esetleg a polarizáció rossz. Vagy ezer más okból.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2015
(#) Joe_001 válasza MadMax hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /
 
Üdv!
Fotód van róla? Antenna típusa, mérete, fejbeállítás, fej adatok, mely műholdra, kilát-e eléggé, stb. Ezek nélkül kicsit nehéz (legalábbis nekem) pedig 6m-60cm között elég sok volt.
Joe
(#) yodee hozzászólása Ápr 27, 2015 /
 
Üdv Mindenki!

Segítségre szorulok, remélem jó helyre írok. Mellékeltem egy képet a kocsiba beszerelésre kerülő antennáról. A kérdésem az lenne hogy az eddigi antenna ami benne volt nem tartalmazta a plusz egy sarut, csak az antenna jelkábelt,és érdekelne hogy ez vajon mi lehet? Elképzelhető hogy táp a jelerősítő résznek? Hogyan tudnám kideríteni?

Köszönöm!

IMAG1033.jpg
    
(#) Joe_001 válasza yodee hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /
 
Üdv! Ebből csak azt látom, hogy Fuba követte el. Táp 12V ra tippelek Ha már tranyó van benne. Túl oldalán cikkszám esetleg?
(#) yodee válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /
 
Szétszedni nem tudom, mert forrasztva van az antenna csatija. Közben bátor voltam és miután leteszteltem hogy nem csinálok zárlatot vele, kötöttem egy 12V-ot a sarura. És láss csodát jobb lett a vétel. Szóval probléma megoldva. Már csak azt a plusz egy vezetéket kell elvinnem a fejegységtől a kocsi végébe
(#) Joe_001 válasza yodee hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /
 
Az autó nem lett megemlítve, de nincs kiépítve a vezeték? Ha már gyári helyen van az antenna... Esetleg a biztitábla segít. A 90-es R expressben a központi zár vezetéke a hátsó ajtóban is benne volt,a az általános motorhoz csak egy pöcköt kellett esztergáltatni. Csak egy kábelkorbácsot gyártanak a típushoz full extráig.
(#) yodee válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
Sajnos az audinál nem... Minden utólagos extrát magadnak kell kábelezni. Legalábbis a 98as A4be.
(#) Massawa válasza yodee hozzászólására (») Ápr 28, 2015 / 1
 
Meg sok más márkánál sem.
Anno egyszerre vettem két kocsiba tempomatot, az olcso autoba csak be kellett dugdosni a nyomogombokat meg kapcsolokat ( akár otthon is meg lehetett 10-20 perc alatt csinálni - minden elö volt készítve).
A luxus drága kocsit félig szét kellett szedni, behuzni az uj kábelfát a kormányba, csatlakozot szerelni, kezelökart cserélni, még a funkciot kijelzö lámpa sem volt beszerelve stb. (Jo 6 ora munka).
A vicc csak most jött, ugy a kezelöszervek mint a vezérlö teljesen azonosak voltak ( végül ki is probáltuk - kicseréltük a kettöt! És müködött! )
Árban majdnem 8x annyiba került a luxus kocsi tempomatja!

(#) hobbyboby válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Más ám maga a DX vétel, és teljesen más a TV távolsági vétel.
A környező országokat régebben mindenki megfogdosta (ha tehette) valami "komolyabb" tetőantennával a saját házi műsorlistája bővítése okán. A határokhoz közel lakók általában befogták a szomszédos, határok közeli szomszédos országbéli adótornyok jeleit.
A DX abból a szempontból volt kissé más, hogy ott az ionoszférából visszaverődő és nagyon távoli jeleket lehetett néhanapján "megcsípni".
Nekem például a fából készült un. szélessávú antennával nyáron (akkor általában jobb a terjedés) bejött régen a spanyol TV (TVE) műsora (valahonnan a Tenerife sziget felől)
Anyósomnál pedig a Long Yagi tetőantenna simán befogta kelet felől Bucuresti 2 adását!
Az azért már eléggé messze esik a magyar határtól ....
Még ha Kolozsvár (Feleki tető) relézi át, vagy a királyhágói idefele néző adótorony - akkor is
(#) Joe_001 válasza hobbyboby hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
"Antennaszerelő" ként kezdem. Lenyomtam jó pár évet benne, általam tervezett, üzemelő hálózataim is vannak. Stabil vételről beszéltem. Szegedi lévén Temesvár Arad O8 vétele volt szerelhető mifelénk. Nem sokan kérték, a Jugoszláv tv-t annál inkább. Itt távolsági vétel stabilan a Belgrád 2 volt szerelve a jó műsora miatt. Ehhez csatornára hangolt fejerősítős antennákat, házi készítésű konvertereket 24/1 (VT UHF tunerból) használtunk.Véleményem szerint a hullámok ma is azt a fizikát beszélik mint 25 éve.("Sajnos jobban tudják a fizikát mint mi!" L.A.) A DX az egy külön világ meglepő dolgok fordulnak/fordultak elő a hullámok terjedése során. Az eladható stabil vétel az már ipar, a kudarcot időszakos vételt nem honorálják. Láttál már lépcsőház forradalmat focimeccs nézésének/Izaura stb elmaradása miatt? (Még élek)
Az antennád nem hiszem hogy teljesen fából van, dipól reflektor direktoroknak illik fémből lennie, másképp nincs hatása, csak esében. A gerinc anyaga indiferens. A szakma nem szereti a kísérleti tákolmányokat mert nem biztos hogy az ügyfelek tolerálják. Alap a jól bevált, megfelelő antennatípus kiválasztása annak a korrekt időjárásálló bekötése, a víz és páramentes szerelés, a tető síkjából megfelelően kiemelkedő, az adóra rálátással rendelkező antenna. Széles sávú erősítőket nem szerettem alkalmazni'(1-3 vételihely esetében) a helyi "nagy"teljesítményű adók miatt. Ma már digitális világban elegendő 1-2 antenna szerelése, közösítő szűrőket se kell már hangolni.
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Idézet:
„Véleményem szerint a hullámok ma is azt a fizikát beszélik mint 25 éve.”

Ez így van. Csak amíg az analóg vételnél a jelszint volt a kritikus, addig a digitálisnál a reflexió. Az analógnál a reflexió nam okozott nagy gondot, mert volt egy kis szellemkép, na és, sokan észre sem vették. A digitálisnál ha sokkal kisebb a jelszint, az nem annyira gond, mint a reflexió, mert a bemeneti jel csúszkorálása (jitter), vagy fáziscsúszása, és amplitúdó változgatása (minőség, bithibaarány) éppenséggel lehetetlenné teszi a dekódolást, akkor pedig nincs kép. A reflexió esélye, pedig a vételi helyen a térerősség növekedtével nő.
A reflexió több helyen is keletkezhet, illesztetlenségből, és a vételi hely környezetéből is. Ez utóbbit lehet befolyásolni megfelelő antenna választásával, és annak a lehető legkisebb reflexióval rendelkező helyére való szerelésével. Ez a hely egyáltalán nem biztos, hogy az árboc legvége. Persze akár meg is lehetne tervezni a vevőantenna helyét, csak az elég babra munka, és elég kevesen is értenek hozzá. (a Fresnel zónának tisztának kell lenni)
A DX vételről csak annyit, hogy ez csak addig lehetséges, amikor egy sávban csak néhány adó működik, attól kezdve, hogy beléptek a kisközösségi, és helyi adók, a DX lehetősége megszűnt.
(#) Joe_001 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Analóg vételnél is zavaró a teletext tévesztése, vagy a szellemkép.Ez is reflexió. A szerelési szabályok betartásával legalább nem gyártjuk. Az antennák minimális szerelési távolságára, vagy az oldal távtartó használatára gondolok függőleges polarizáció esetén. A többi dologban maximálisan egyetértek.
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Ez is így van, mert a teletex is digitália átvitel. Csakhogy azt ha nem használták, észre sem vették. De ha magát a műsort nem látják, akkor gáz.
Azért gyakori a vízszintes polarizáció az állandóhelyű szolgálatoknál, mert jóval kevesebb a reflexió. Vízszintesnél földfelszín, háztető, a függólegesnél szinte minden, házak, építmények oldalfalai, oszlopok, fák. Függőleges polarizációt csak akkor használtak, ha zavartatás miatt szükség volt arra a néhány dB keresztpolarizációs csillapításra.
(#) hobbyboby válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Azt az említett fa-antennát valójában nem szó szerint kell érteni.
Csupán a tartószerkezete volt fából - s rajta a fémlemezek.

Pl. a Karl Rothammel Nagy Antenna-könyvben, a TV-DX kiskönyvtárban vagy az akkori Ezermesterekben volt néhány ilyen "egyszerűbb" antenna ötlet-terv.
Én az egyiket megcsináltam - használt fa ágyruganyból (időt álló keményfa) és hozzá aluminium-lemezcsíkokból. Persze az egész 240 ohm-ra - szalagkábellel.
Mögötte volt (szerintem mint a reflektor) - a tetőn a kéményseprő-járdának a vaskorlátja.

És bejött vele nyáron - de elég ritkán - a TVE Tenerife csatorna.
Hol volt még akkor antennafej-erősítő?
Csak az AF139 és-vagy AF239S tranyós kis "műjátékok" ... 5-6 dB erősítéssel (és 9 V-ra)
(#) Joe_001 válasza hobbyboby hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Hol volt még akkor antennafej-erősítő? Jugoszláviában! (COCOM listán túl!) 80-as évek elejéről beszéltem. Gorenje gyártotta 24V-os rendszer 2 tranyóval 18dB széles sávú erősítővel, 7 bemenetű közösítővel, +opcionálisan csatornára hangolt fejerősítővel. Szerintem még ma is jó rendszer lenne ha lehetne kapni. A fára a tippem gőzölt bükk. Rugalmas időálló, ágyakba rugónak is használják a mai napig. A DXhez amú gyis széles sávú erősítő kellene a fejbe. A germánium AF-ek pedig érzékeny tranzisztorok voltak, a 239 volt az UHF a 139 az 300 Megáig volt jó, de tranyós KF-be is használták. Az antennák többsége 240 Ohm kimenetre (szalag kábel) vannak a mai napig méretezve. A szalag kábelnek kisebb volt a csillapítása jobb volt a freki átvitele mint az akkori kisteleki kábelé.
(#) hobbyboby válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 2, 2015 /
 
Lehetséges, hogy tényleg gőzölt bükk volt. Elég sokáig fenn volt különösebb faápolás nélkül a tetőn, és nagyjából így nézett ki. A piros jelzések a fémlemezek, a fekete maga a faszerkezete.
Nekünk ágyruganyként volt - és kéznél.

Sajnos eredeti fotókat, szakrajzokat, méretezést már sehol sem találtam róla, pedig nem én találtam ki. Valahol észrevettem - és megcsináltam ...
- Vagy az Ezermester, vagy a Rádiótechnika havonta megjelenő ötlet-újságban láttam, mert akkoriban más ilyen jellegű barkácsújság vagy szakmai irodalom még nem igazán létezett.
Később jelentek meg kis kiadványok, hobby füzetecskék
(pl. Távolsági TV vétel, TV - DX, Antennakönyv, Antennaerősítők házilag, Ezermester kiskönyvtárak címen, stb.)
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2015
(#) Joe_001 hozzászólása Jún 2, 2015 /
 
Az elemi antenna készítés szabályainak megfelelt. Jól, stabilan működik akkor OK.
(#) hobbyboby válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 2, 2015 /
 
"A germánium AF-ek pedig érzékeny tranzisztorok voltak, a 239 volt az UHF a 139 az 300 Megáig volt jó,"

Valóban!
De hol volt még akkoriban az UHF sáv?
Az jóval később jött divatba és köztudatba.
Volt hozzá a tv-nk (Alba Regia) tetején az a kis Orion gyártotta UE100 konverter.
Átkeverte a 24-es csatorna jelét (Budapest vételkörzetében) valahová a 8-as csatorna frekvenciájára.
Egy AF239S tranzisztorral dolgozott és két darab - eléggé érdekes elem kellett bele.
Ha jól emlékezem, hosszú sovány elemek volt és 3 voltosak darabonként. A Perion gyár gyártotta.
Én mindig drágállottam kissé az árát, így aztán helyette inkább a 9 V-os kis elemmel használtam. Az adapter 10-12 miliamperes maximális fogyasztását több évig simán bírta. Hogy nem 12 V-tal ment, hanem csak 9-cel? Naés?
Erősítenie nem kellett.
Bővebben: Link

A link alapján annak szerzője sajna elég rosszul emlékszik - nem 4 db ceruzaelemmel ment!
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2015
(#) hobbyboby válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 2, 2015 /
 
VHF sávra teljesen jó volt.
Nálunk a háztetőn a kéményseprő-járat vaskorlátja "még mögéje is tett", mintegy reflektorfal gyanánt.
(#) kadarist válasza hobbyboby hozzászólására (») Jún 2, 2015 /
 
Hogyhogy hol volt az UHF-sáv? A 60-as évektől kezdték intenzíven használatba venni a sávot. Magyarországon 1968-tól már rendszeres UHF-sávi tv-adás volt, tehát nem új keletű a nagyobb frekvenciás sáv használata.
(#) hobbyboby válasza kadarist hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Hja kérem, mi '64-ben vettük az első TV-nket, mint már említettem - az Alba Regiát - de akkor még senki sem beszélt komolyabban az UHF sávról. Az antennát is nagyjából akkor csináltam.

Lehet, hogy kinn nyugaton már nagymenő volt a lehetőség, de itt?
Max. néhány lelkes rádióamatőr prüttyöghetett rajta ...
(#) Buvarbeka hozzászólása Jún 8, 2015 /
 
Sziasztok!

Használok egy RFM12BP rádiós modult. Milyen távolságig lehet elvezetni az antennát, és ehhez milyen kábelt a legcélszerűbb használni?
(#) Joe_001 válasza Buvarbeka hozzászólására (») Jún 9, 2015 /
 
Melyik frekin használod? Kimenő teljesítmény, impedancia? Antenna típus, jellege?
Olyan ez a kérdés mint egy 3-nál több változós differenciál egyenlet alapból megoldhatatlan! Szűkíteni kéne a változókat (ismeretlen körülményeket, akkor az is megoldható, több info kellene).
A kimenő impedancia, freki határozná meg a kábelt. Talán 50 Ohmos, mert adóberendezésekhez használják. Ökölszabály adókhoz minél rövidebb kábelt használsz annál kevesebb veszik el rajta minél vastagabb a keresztmetszete annál kisebb a csillapítása annál magasabb frekin használható(persze azonos dielektrikumnál).
Antenna jellege körsugárzó, irányított? Feladattól, frekitől függően tudnék ajánlani. Ha pont-pont jellegű kapcsolatot akarsz az irányított típusok választása a megfelelőbb.
(#) Buvarbeka válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 9, 2015 /
 
Két modul között szeretnék kommunikálni. A modulok között a távolság nem nagy (30m), de olyan helyeken vannak elhelyezve (egy vasbeton akna a kertben és a pince), hogy mind a két helyről ki kell vezetnem az antennát. Az aknából a kivezetés 1-2 m, a pincéből kb. 10 m hosszban kellene megoldanom. Mindkét modult úgy építettem az áramkörbe, hogy az antennáknak SMA csatlakozást biztosítottam. Antennának a csatolt PDF-ben találhatót szeretném használni. A modul adatai:

Frekvencia: 868 MHz
Kimenő teljesítmény: 500 mW
Impedancia: 50 Ω
(#) pucuka válasza Buvarbeka hozzászólására (») Jún 9, 2015 /
 
Nem tudom, honnan veszed az 500 mW -ot. Az adatlap csak 5 dBm -et ír, az pedig mindössze 5 mW. Ezzel gazdálkodhatsz.
Mindenképpen úgy kell megoldanod, hogy minél rövidebb antennakábelt kelljen használnod. Ráadásul az antennák, és a fali átvezetések miatt nehéz vastag, kiscsillapítású kábelt használni. A táp, és adatvezetékeket egyszerűbb hosszúra elkészíteni.
Ha 1 m -nél nem hosszabb az antenna kábel, akkor jó az RG58 is, de ha ugyanilyen vastag (H155) kisebb csillapítású, még jobb.
(#) Buvarbeka válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2015 /
 
Nem RFM12B, hanem RFM12BP.
Az adatlap szerint:
Max. output power delivered to 50 Ohm load: 27 dBm
(#) pucuka válasza Buvarbeka hozzászólására (») Jún 9, 2015 /
 
Pardon, valóban.
Az RG58U (Suhner) kábel csillapítása 800 MHz -en 0,5 dB/m Ebből kiszámolhatod, hogy milyen hosszút engedhetsz meg. Vedd figyelembe, hogy a csillapítás vevő irányban is benne van. Ezzel együtt törekednék a lehető legrövidebb antennakábel használatára. Antennának pedig a linkelt gyári antennát használnám.
Ha más gyártó koax kábelét használod, nagy eltérés nem lesz.
Következő: »»   34 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem