Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor kell bizony a programkártya, mert ki van kapcsolva a hátramenet. Tedd fel a manualt, ha tudod, lehet, hogy nem kell hozzá programkártya, és úgy is lehet programozni az alapvető funkciókat. Nekem pl. a repcsim szabályzóját a gázkar megfelelő időben történő maximum-minimum-maximum állás kombinációjával lehet programozni, a szabályzó pedig "elcsipogja", hogy éppen melyik menüpontban vagyok, és be, vagy kikapcsoltam az adott funkciót.
Sziasztok!
Egy szervó hogy tolerálja, ha nem pont 20ms-onként kapja a vezérlést? 17,7ms + 1-2ms a jel idő, tehát 18,7 és 19,7ms között változna a periódusidő? Érdemes vesződni azzal, hogy mindig pont 20ms legyen a periódus?
A 20 ms nem fontos, viszont a fix periódusidő igen. Legalábbis láttam olyan szervót ami reszketett, ha nem volt a periódusidő pontos ciklusok közt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2015
Szia
Én készitettem egy 555 timer ic-böl servo controllert, nagyon jol muködik, kefenélküli motort is vezérelni tudja. speedcontrollerrel természetesen. Esetleg nem tudjátok hogyan tudnám müködtetni , áthidalni ill vezérelni egy analog 2csatornás vevövel. A vevö 3,7v os 2motort hajtott fordulatszám külömbseggel kormányozta a repülöt. ennek a motor kimenetét szeretném őszehozni a "potméter" helyett http://www.555-timer-circuits.com/images/ServoController.gif nem ezzel irányitanám a gépet. csak a proba-beállitáshoz szeretném. köszönöm
Sziasztok, szeretnék készíteni egyenlőre "csak" egy rc hajót, mikre lesz szükségem hozzá, illetve hogy valósítsam meg?
Melyik reszeket szeretned te kesziteni? Mert modellboltokbol minden beszerezheto, akkor is ha te szeretned epiteni es akkor is ha csak osszeraknad.
Kell maga az auto vagy hajo modell, motorral, akkuval, mechanikaval (esetleg plusz szervokkal), kell egy ado, amivel az egeszet iranyitod es kell egy vevo, ami az ado jeleit veszi es azok alapjan vezerli a motorokat. Ha kefe nelkuli, haromvezetekes motorokat is akarsz bele, akkor ezekhez kell motorvezerlo is. Ha nem az epites orome mozgat, akkor sokkal jobban jarsz egy kesz modellel.
Hol találok ilyen kitet? Robbanómotorosban is van?
Biztos vagyok benne, hogy igen.
Eloszor inkabb felmennek egy oldalra, ahol az amatorok vannak, pl. az RCmodell foruma Altalaban az o kerdeseik, visszajelzeseik alapjan fogod tudni, hogy mit is akarsz. Aztan az o tanacsaik alapjan kezdenek vasarolni egy profi boltban.
Szia! Robbanós tank nem jellemző hogy van. Vagy ha mégis, akkor azt már rettenetesen komolyan kell gondolnod. Nem igazán van értelme robbanós tankban gondolkodni, mert ez nem gyors homokfutó. Ha valaki vesz, akkor szerintem ilyet azért vesz, hogy szépen irányítgassa és az eredeti változathoz hasonlóan mozgassa terepen. Inkább egy drágább elektromos felé vedd az irányt. Én úgy hiszem, hogy egy ilyen tank modell annál komolyabb, minél nagyobb méretű. Ahogy nézegettem régebben, nagyon elérhető árban lehet frankókat kapni, de nem tudom nem-e készre szerelt állapotú ez mind?
Helló!
Remélem nem nagyon lőttem mellé a topikot. Adott egy ilyen modul: Bővebben: Link Nem is tudom hogyan kérdezzem, milyen szakszóval, így leírom inkább részletesen: Ha mondjuk adott ideig nyomom a "gombot" a "távirányítón" (tudom, data van, tehát mondjuk adott ideig VCC-re húzom vagy amit kell vele csinálni) ugyanannyi ideig fogja nyitni a receiver pl. a beépített FET-jét? Gondolom nagy vonalakban így működik, elvégre 0 és 1-eken kívül mást nem hinném hogy továbbítana. Egyelőre analóg felhasználásán gondolkodnék ha rendelnék egyet, ezért kérdem.
Ez csak egy adó vevő pár. Nincs rajta olyan "gomb" amit nyomhatnál. A DATA nem azt jelenti, hogy adott ideig húzod. A DATA ténylegesen adatfolyamot jelent, amit elő kell állítanod. Ezt az áramkört az eladója kifejezetten mikrovezérlőkhöz ajánlja. Az átvitel is digitális modulációval történik, így követlenül analóg jelet átvinni nem lehet, csak digitalizálás után. (pl. DSP)
Ha "gombok" nyogatását szeretnél átvinni, valamilyen enkóder dekóder párost kell alkalmaznod, pl. RX2 TX2, de meglehetősen sokféle létezik, de használhatsz mikrovezérlőt is. Ettől még rendelhetsz ilyet, és kitapasztalhatod a felhasználás módját.
Én egy hasonló adó-vevő párral és két mikrovezérlővel összehoztam egy négycsatornás RC elektronikát. Az adóban lévő PIC program saját, a vevőé a netről van.
Lényeg, hogy hiába adsz az adó Data bemenetére folyamatos jelet, a vevőben ez csak egy 1-2 tized másodperces impulzust fog létrehozni és az adó alvó üzemmódba lép. Ha fenn akarod tartani a folyamatos kommunikációt, akkor impulzus sorozat kell a bemenetre. A szabványos RC PPM jel megfelel a követelményeknek.
Köszi a válaszokat!
Szóval kicsit bonyolultabb mint gondoltam. Na majd ha lesz konkrét terv amire ezt a modulpárost használni szeretném, akkor komolyabban fogok foglalkozni vele, meg úgy látom PIC programozásra is szükség lesz, addig viszont legfeljebb veszek játszadozni egyet. kistee: jól látom, képeden két poti van egy tengelyre merőlegesen? mi céljuk? A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2015
Az a botkormány, azzal irányítom a modellt: előre-hátra, jobbra-balra (igaz, még nincs rádugva a panelre). Egy régi PC joystick-ből termeltem ki. Így ebben a formában inkább hajó, vagy autómodellhez lehet használni. Repülőhöz csak azért nem, mert az egy kicsit veszélyesebb, ha esetleg elszabadul a modell a megszakadt rádiókapcsolat miatt...
Építettem egy kétirányú motorszabályzót is (ESC- Electronic Speed Controller) hozzá, ezzel egy kefés DC motort lehet vezérelni, ez hajtja a modellt előre-hátra, a szervó pedig a kormányt működteti jobbra-balra.
Ja hogy botkormány..
Nem olyan ördöngős dolog, veszel egy HT12E enkódert, és HT12D dekódert, Az adatlapjaikon található ajánlott kapcsolás szerint összekötöd a moduljaiddal, és már játszadozhatsz is velük.
Bővebben: Link Közben pedig 1000 -rel hajtod a PIC programmozást. Erre komolyabb feladatok megoldásához lesz szükséged, ahogy kitee fórumtársnál láthatod. A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2015
Sziasztok
Erdekelne hogy megoldhato lenne e hogy egy helikopter ado vevojet at alakitsuk vagy is kisse modositsunk? Az elkepzelesem hogy volt egy doubble horse 9053 as helikopterem amit mar rongya tortunk de adovevo es akku megmaradtt belole Epitettem egy 1:18 meretaranyu autot ugy hogy a heli ket motorjara ket kereket raktam es szepen megy vele es eleg gyors is de ugye a helinek a hatso stabilizator lapatjanak a funkcioja vegzi a jobbra balra kanyarodast A kerdes es egyben problema ebben hogy el tolom a kart balra vagy jobbra es a helinel lelassult a lapat azutan porgott a masik iranyba A kis autonal ez a fazis keses eleg nagy kb 3 masodperc oldalankent Hogyan vagy lehetseges e ezt a modult kisse gyorsitani? Hogy gyorsabban reagaljon Tudom a szervok erre vannak kitalalva de mar csak ez hianyzik a kis szornyeteg eletkepessegebol Koszonom elore is
Egy kep a vevorol
Elore is koszi
Sziasztok,
Egyelőre elvi kérdés: Működhet-e ha egy TV távszabályzó kimenetét (a led vez.jelét) rákötöm egy 433,92-es adómodulra a vevő kimenetét meg egy TV dekóder bemenetére? Elviekben így lenne egy sokcsatornás adó-vevő párom ami tudna analóg meg digitális jeleket. Nagyon vad ötlet?
Nem biztos, hogy jó mötlet. Az infra jelek 38 kHz -es modulált jelek, az RF modul nem biztos, hogy átviszi, de meg kellene próbálni. Az RX-2, TX-2 (vagy lehet más enkióder dekóder) adatlapján találhatsz rádiós modul, és infra LED meghajtást is, de nem tudom milyen vivőfrekivel. Ha 38 kHz közelébe esnek, akkor jó lehet az ötleted.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
Nekem még régről van egy távirányítóm, melyben eredetileg be van építve egy 433 RF adó modul, amellyel egy ilyen eszközön keresztül több készüléket kezel, ha nem egy azon helyiségben helyezkednek el.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
Ezek szerint ha egy SAA1250-est rákötök az adóra akkor a vevőre telepített SAA1251-et tudja kezelni. Nem kell, hogy infra jellé alakítsa vissza, a 1251 jelei jól használhatók lennének.
Sziasztok!Egy 49 Mhz-es autóval van problémám. Régebben tökéletesen működött de most csak úgy reagál ha a két antennát összeérintem vagy 1-2 cm távolságra van egymástól.A távirányitóban van kristály az autóban nincs. A kocsiban RX-2 ic talalható,kondikat kicseréltem de semmi.
Kérem segítsetek.
ha Nikko a távirányító, akkor megvenném, ha jó!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van nekem (ill. hozzám került) egy kis silverlit helcsike, ami a távirányítóján keresztül tölthető. De nem tölt, ill. a töltőkábelen nem tudok mérni kijövő feszültséget. Valszeg az akku már rossz. Az lehetséges, hogy a távirányító úgy van megcsinálva, hogy érzékeli, hogy a LiPo fesze alacsony, és ezért nem kezdi tölteni? Ilyen okos lenne? Sajna nemtudom másik akkun kipróbálni. A helikopter egy kis ragasztott habtestű, még nem vágtam szét, így az akkut sem tudtam mérni. Lehet, hogy volt már ilyen kérdés, akkor elnézést, de nem találtam. István
Probalj egy nagyon rovid idore (2-3 masodperc) polaritashelyesen egy erosebb, feltoltott lipot odaerinteni az akkuhoz. Ezutan szokta venni a toltest, de ne szamits nagy eredmenyre, annyira ki vannak szamitva a suly/teljesitmeny aranyok, hogy egy gyengebb akkuval max a fold folott tud lebegni fel percig - jo esetben.
Ha a toltoelektronika a kabelben (taviranyitoban) van es nem a heliben. Altalaban igy szokott lenni, mert az plusz suly. |
Bejelentkezés
Hirdetés |