Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Alapismeretek (tranzisztor)
Nem, minden marad úgy, ahogy volt, ezt a tiltó áramkört pedig a feliratok alapján bekötöd pluszban rá.
Rá is van írva a rajzra. A tiltónál kondira a +5V, a tiltó tranzisztor kollektora a kapcsoló tranzisztor bázisára közvetlenül, meg még egy GND kell neki. Ez annyit csinál, hogy söntöli kb. 2 mp -ig a relé kapcsoló tranzisztor bázisát, mikor feszültséget kap az egész. Az idő a 22µF változtatásával befolyásolható. Nagyobb kapacitás -> hosszabb bekapcsolási tiltás és fordítva. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2015
Most már minden világos. Közben összedobtam, és működik valóban. Köszi szépen még egyszer!
Hello,
Szervomotor forgásirány válltását szeretném megvalósítani híd kapcsolásban. Milyen tranzisztor pár típusokat ajánlotok (NPN- PNP) az összeállításhoz? A neten a követekezőket találtam :BD239 -BD 240, BD 138 - BD 139 de sajnos ezeket nemtudom beszerezni. A motort 12 V- ról szeretném táplálni.
A BD139 -nek BD140 a párja.
A kapcsolandó áramot is jó lenne tudni. Ilyen "mezei" tranzisztorok nem kifejezetten jók erre a célra, mert viszonylag nagy a rajtuk maradó (szaturációs) feszültség. Hídban két tranzisztor van mindig sorban a motorral, akár 4V körüli feszültség veszteséged is lehet a két tranzisztoron, az áramtól függően. Inkább MOSFET lesz a nyerő szerintem. Beszerezni? Ezek itt is vannak, a HEStore -ban.
Érdemes az adatlapokról tájékozódni, ott rajta van, hogy ki kinek a párja.
BD135 / BD136, BD139 ) BD140, BD239 / BD240. A maradék feszültség sem egetverő, a teljesen nyitott tranzisztornál max BD1xx 0,5 V, a BD2xx 0,7 V. A BD2xx a TO220 tokozás miatt némileg nagyobb áramot, és nagyobb disszipációt bír. Ha cserélni kell, akkor a méret miatt nem biztos hogy lehet, ha új építés akkor mindegy, inkább a BD2xx -re szavaznék. Egyébként is lineáris és kapcsoló üzemre is jók a gyártástechnológia miatt.
Sziasztok.
Egy képlethez szükségem volna a tranzisztor h21e illetve h11e adataira. Ezt milyen néven találom meg egy mai adatlapban? Egy régi TESLA katalógban megtaláltam a h21e adatot, de a h11e-t abban sem. Van tippem amúgy. A h21e az ugye a hFE? A h11e az ha jól olvastam az interneten a BE ellenállás, de ilyet nem találtam pl. ebben az adatlapban:Bővebben: Link. Előre is köszönöm.
Szia!
Ha nem találod, akkor fogsz egy BC182-t, tesztkapcsolásban megméred a bázisfesz változtatás/bázisáram változás értékét és behelyettesíted a képletedbe.
Ez jó lesz alapkapcsolásnak?Bővebben: Link Persze megfelelő helyre bekötött plusz műszerekkel. A képlet az az ohm-képlet ugye?
Azt hiszem, ezt a kapcsolást dobozba teszem és megpróbálom minél univerzálisabbá tenni.
Egy DVM kell az aktuális bázisfesz mérésre, egy mA(uA) -mérő pedig a bázisáram mérésre.
Két lehetséges értékpárt elosztasz és megkapod, hány kohm. Pl. 0.55 V 25 uA és 0,6 volt 134 uA> 0,05 V/109 uA = 458 ohm A béta mérése más dolog, ott tőled függ, mire vagy kíváncsi és milyen kapcsolásban.. Kisjelű ( különbségek elosztása ) vagy nagyjelű ( aktuális értékek elosztása, pl. Ic/Ib ).. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
Köszönöm. Akkor ezek szerint jól tippeltem a BE ellenállással és a hFE-vel.
Megyek ki is próbálom.
Ez az alapkapcsolás csak tájékoztató mérésre jó, mert egybeméri a kollektor és bázisáramot, valamint csak kisteljesítményű tranyókhoz jó az ellenállás és potiértékek miatt.
Sziasztok
Egy trükkös kérdésem lenne: Kis ellenállású tekercset kéne ki-be kapcsolgatnom tranzisztorral. Annyira kicsi hogy a tekercs mindössze 1,6 Ohm ellenállású és erre a tekercsre kéne legalább 1A-t rákapcsolnom. Megpróbáltam úgy bekötni mint egy relét ( tehát a collector lábra) de a tranzisztorok nemigen bírját( nagyon melegednek) pedig a BD 249 C bipoláris tranyó vagy az IRF 640 es FET elég nagy teljesítményű. Minden ötletet szívesen fogadok.
Szia!
Mekkora a tápfeszültség és mennyi ideig folyik áram a tekercsen, tehát meddig tart a bekapcsolás?
Köszi a gyors választ.
Mivel tranzisztor bázisa is a tápról kapja a jelet ezért max 5V lehet( annyit bír a bipoláris tranyók többsége) de már 2 v környékén elérem az 1 ampert és sajnos már ettől is nagyon melegszik a tranyó. A bekepcsolás ideje pedig hosszú, akár percekig is kéne bírnia.
A tranzisztor bázisát csak ellenálláson keresztül kötheted a tápfeszültségre, mert anélkül a túl nagy nagy bázisáram miatt tönkremegy. Ha megnézed az Ohm-törvényt, akkor látod, hogy mik a peremfeltételek és ahhoz mérten kell megtervezned a kapcsolóáramkört.
A jó topik: Bővebben: Link. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2015
Adalék a tervezéshez, rajzokkal: Bővebben: Link.
Igen azt tudom, álltalában 100-500 Ohm ellenálllást kötök elé, akkor is melegszik, de a link amit küldtél az hasznos köszi szépen.
Persze, hogy melegszik, mert elég nagy feszültség esik a C-E között. Ez normális. Hűtést kell alkalmazni és nem átlépni a megengedett maximális kollektoráramot. A tranzisztor adatlapjában benne szokott lenni a maximális bázisáram, ezt se lépd túl!
Igen, én is arra voksoltam volna hogy a c-e eső feszültség a baj, a kollektoráram tekintetében még bőven határon belül vagyok mert BD 249C-t 25 A re tervezték , a bázisáram meg már csak nem lehet baj, az előbb 10KOhm-os ellenállásal is kipróbáltam( perszer semmi változás).
Ha nagyon kicsi a bázisáram (nagy a bázisellenállás), akkor meg nem nyit ki eléggé a tranzisztor és azért melegszik, mert úgy még nagyobb lesz a feszültségesés a C-E-n. A hűtőbordát ne spórold le!
Sziasztok!!!
2n3055 típusú tranzisztorokat hogyan kell tesztelni?
Ugyanúgy , mint a többit. Valahol itt is van róla egy egyszerűsített mérőkör.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogyha egy tranzisztornak tul nagy a kollektor visszárama, az még használható vagy eldobandó.
Szia!
Mennyi az a túl nagy és mire akarod használni azt a tranzisztort?
Sziasztok!
Nem igazán vagyok biztos a dolgomban ezért szeretném, ha ellenőrizné a gondolat menetemet valaki. Van egy 7 szegmenses kijelzőm. (ponttal együtt ugye 8) Egy szegmens 20 mA-t igényel. Vagyis a szükséges áramfelvétel 20-160mA. Több kijelzőt szeretnék multiplexelni, ezért kell egy tranzisztor, ami kapcsolgatja a közös kivezetést. Erre a célra egy 2N3904 számú tranzisztort választottam. A minimum erősítési tényezőze 100 a maximum pedig 400. Ebből arra jutottam, hogy a bázisán 0,2mA áramnak kell befolyni, hogy a collector árama 20mA legyen. Vagyis a bázisára egy 25kOhm -os ellenállást kell kötnöm. Így amikor az összes led ég akkor is elegendő lesz a tranzisztor erősítése. Jó a gondolat menetem, vagy teljesen máshogy kell ezeket kiszámolni? Előre is köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2017
Ezt gondolom úgy számoltad ki, hogy 5V/0.2mA=25KOhm.
Hasonló esetben nem célszerű spórolni, az a jó, ha minél jobban nyitva van a tranzisztor (kevésbé melegszik). Ha bírja a meghajtó kimenet (ami valószínű), akkor akár 4k7 is lehet.
Szia. A gondolatmenet nem jó. A tranzisztornak ebben az esetben kapcsolóóüzemben kell működnie. A szegmensek áramát külön-külön kell ellenállással beállítanod. Itt van egy rajz az oldalról, ahol látszik a lényeg.
Szia!
Feszültség nélkül nem tudsz ellenállást számítani. Ezen kívül a LED-ek áramát soros ellenállással vagy áramgenerátorral érdemes beállítani és nem a működtető tranzisztor áramerősítési tényezőjével, mert az változhat.
Pár adat hiányzik. A feszültség, és a ledek előtét ellenállásának értéke, ha van ilyen. A 2N2904 tranzisztor emitter kollektor áramát nem a bázisellenállással kell beállítani, hanem a ledek előtti áramkorlátozó ellenállással. Ezután a 25Kohm lehet kisebb is, ez nem kritikus, lényeg, hogy biztosan teljesen nyisson a tranzisztor. Tehát ha 25Kohm van jól kiszámolva, akkor ez lehet 10Kohm.
Igen az elfelejtettem leírni, hogy 5V ról működne és van minden szegmens elött természetesen egy 200Ohm os ellenállás.
Igazából a maximum erősítési tényezőt úgy értelmeztem, hogy a bázis és a kollektor áramának az aránya nem haladhatja meg, különben meghal a tranzisztor. Ez helyes gondolat? |
Bejelentkezés
Hirdetés |