Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv.
Segítségeteket kérném egy egyszerű végálláskapcsoló készítésére. A cél egy házi építésű gépem vágálláskapcsolásának hagyományos módjának kiváltása LPT portra kellene kötni. Aki tud segíthetne! Köszönöm
Hali!
Neked tul.képp. egy infrakapu kell. Nézd meg ebben a topikban a zöldel kiemelt hozzászólást. A linken lévő kapcsolásban az IC kimenetét szerintem fel tudod dolgozni LPT porton. De a programozás már más tészta... Üdv!
Hát nemtudom a printer porton hol találsz 5V -ot vagy van e valahol a közelben ha talász akkor nyomtatóból a papírérzekelő szenzort ha be tudod építeni az biztosan tudja ezt vagy egy hall érzékelő ha egy mágnest rászerelsz esetleg egy reed cső(ehhez is kell mágnes), ez hasonlít legjobban a kapcsolóhoz
Nálam egy ilyen fut, USB-ről hajtva, egérből bontott infraleddel. Egy felhasogatott kerék (elég lassú) forgását méri, 2 mm-re van egymástól az infraled és az érzékelő dióda, fogyasztás közel nulla, megszakításos feldolgozás (LPT ACK vonalán).
Két lehetőséget rajzoltam le.
1., hagyományos mechanikus kapcsoló illesztése optocsatolóval; 2., általad összehozott infrakapu - a tápot a D0...D7 "1"-re programozott állapotában kapod ( kevesebb is elég lenne persze, de ez már egyéni...).
Sziasztok!
a kérdésem nem épp ebbe a támába váőg de nem tudom hogy hol kérdezzem új topicot meg szerintem ennyi nem ér Az lenne a kérdésem hogy: A risztónkhoz kéne 1 olyan érzékelő ami infrás lenne 1 ablak elé kéne amin jelenleg nincsen semmi mert nem rég lett beszerelve. Olyannak kéne lenni hogyha nincs semi az adó és vevő között akkor a vevő átad ha valami közé kerül akkor ne adjon át -> ordít a riasztó! előre is köszönöm! üdv!
Ha készet akarsz akkor a kapunyitó motorokat vezérlő dobozkákat neked találták ki.(automata kapuknál ami ellenőrzi hogy van-e valaki a két oszlop között ,ennek ugy tudom mindkét állapota hozzáférhető vagy egy jelfogóval átfordítható.)
1., ebben az esetben kell egy "deszkamodell"... adó-vevő tengelye egy síkban, vonalban legyen mindig;
2., minél kisebb nyílásszögű infra-ledet keress, lencse eléje, pár kHz-es, megfelelő kitöltésű jellel meghajtva; 3., vevő elé lencse szintén, erősítő utána; 4., közben digit fényképezőgéppel betájolhatod a "foltot", ha nem találod el elsőre a vevőt. Kb. ennyi kezdetnek.
szia!
valami rajzot nem tudnál nekem adni? és azt hogyan lehet kivédeni hogy ha pl erős fény éri a fototranzisztort? mert ha pl oda süt a nap akkor mi van?
Először ne a rajzzal foglalkozz...
Keress a neten megfelelő ledet ( katalógusadat kell...); kis nyílásszög, mekkora kitöltésnél mekkora amper, stb.. utána jöhet az 555-ös (pl.) meghajtás megerősítve kicsit.. Pl. LD271: 1 kHz-en 1 msec cca. 0,5 A, aztán ezt lehet variálni. Vevőnek meg vagy integrált valami ( vannak 3 lábú cuccok...), vagy azt is magad csinálod meg.
Vevőnek oké, de az adóoldal még gyenge.
Napfényt ki lehet védeni megfelelő árnyékolással; matt fekete csőben, jó elhelyezéssel - nem kell felfelé nézni, hi...
az adóoldal miért gyenge?
van itthon 1 pár adó-vevőm de a számok el vannak kopva mind a 2-n 1 szám vagy betű :no: az ugye számít hogy mekkora az ad és a vevő hatótávolsága? (amatőr vok ezen a téren sohasemm csináltam még ilyet ) üdv!
A rajz szerint kb. 20 mA a max áram és az nem valami nagy pl. 1,5 méter áthidalásához.
A ledeknél meg van adva, mekkora kitöltési tényezőnél, mekkora impulzusszélességnél hány mA, A a megengedett. Azt viszont tudnod kell, hogy minél nagyobb az amper, annál jobb a hatásfok... A távirányítókban is ( amiket láttam) kis elkó töltését nyomják rá kis ellenálláson keresztül, tehát nagy impulzusáramok vannak.
Ezzel kísérletezhetsz.. először tegyél a led helyére egy 12 volt/1...2 wattos izzót, az 1n-val párhuzamosan pedig cca. 220µF-os elkót és állíts be pl. 1 sec jel( felvillan az izzó )-100...200 sec szünet arányt. Ha ez oké, akkor elkó le, izzó helyére led és kész. Az átlag áramfelvétel pár mA ettől függően. Szkóppal lehetne ellenőrizni menet közben...
Ha lesz olyan leded, aminek ismered az adatait, lehet még módosítani. A célzásról már írtam.
Szia! Nem egészen értem a problémádat. Ahogy én gondolom : egy ablaknyitás érzékelőt szeretnél építeni. Ha nem feltétlenül olyan fontos az infrás megoldás, akkor talán egyszerűbb lehetne egy Hall-szenzoros (mágneses tér érzékelő) megoldás -> permanens mágnes az ablakkeretre, szenzor pedig az ablaktokra.
Üdv.
szia!
az infrás lenne a lényeg mert ez az ablak a talajtól kb 0.5-0.75 m-re van és teli üveges ezért lenne jó az infrás
Jah, h nem nyitható az ablak . Tehát konkrétan arról lenne szó, ha valaki bemászik és megszakítja az infrasugarakat, akkor riasszon a rendszer. Ebben az esetben valóban nem jó a Hall- szenzor.
Üdv.
Viszont az infra sem az igazi, ilyen alkalmazásra, mert a védelem elsődleges célja a támadó kinntartása, az infra meg, ha belül van, akkor már oda az ablak, mire riaszt, ha meg kívül van, akkor sérthető, deaktiválható, azaz támadható.
Javaslom a Riasztóbolt oldalát megnézni, és az üvegtörés-érzékelők között böngészni. Megbízható, stabil elemek, már arra is tudnak jelet adni, amikor kint a támadó épp elkezdi karcolni a táblát. Vagy, egyszer láttam egy módszert, csak kicsit macerás volt: az ablak felületére hajszálvékony huzalt ragasztottak, mint a szélvédőfűtés, csigában, aztán lefóliázták az egészet. Töréskor a huzal megszakadt, erre történt a riasztás. Egy tanyán volt, a második betörés után már nem volt kedvük ragasztani, nekik is átcseréltem törésjelzőre. Csak még két jótanács, és befejeztem: ha nincsenek legalább erős közepes elektronikai ismereteid, ne építsd meg a riasztó elemeit, inkább egyszer szánj rá pénzt. Ha pedig ilyen rendszer kiépítését tervezed, az összetevők kiválasztásánál mindig gondolkodj a betörő fejével, ne a sajátoddal, hogy a gyenge pontokat megtaláld.
hello!
Idézet: „ha nincsenek legalább erős közepes elektronikai ismereteid” a kökepes elektronikai ismeret nálad mit jelent? üdv!
Amikor önállóan megrajzolod az infrasorompót, megépíted, és hiba nélkül elsőre elindul, akkor már ott jársz
szia!
ezek mennek a nyák gyártásban márértem el sikereket a tervezésben is... :yes:
Kész megoldásom van ipari üzembe fénycsöves világításnal müködő infrakapukat gyártottam egy kisvállakozónak anyagköltsék 400Ft
Ha 5Vra kel felezd meg az ellenálásokat. FIGYELJ A RAJZON LEVŐ DIÓDA POLARITÁSRA!!!!!! Ha gond van irjál Berta József berjoska@freemail.hu
Sziasztok.Egy gép végállás érzékelését kellene megoldani.Van 2db optokapu egymás után,ha mindkettőt eléri akkor jó és engedi tovább a gépet.Ha csak az elsőt éri el /azt mindig eléri/akkor egy relé bekapcsol.A két kapu között1-2 s idő van.Segítséget ötleteket előre is köszönöm:üdv szepi003
Hello!
Elég nehezen érthető, mi a gondod. Talán az, hogy mikor az első kaput elhagyja, megszűnik a jel, és csak 2sec múlva ér a másikhoz? És azt kellene érzékelni, hogy elhaladt mind kettő előtt? - Mert akkor lehet egy megoldás, az, hogy az első kapu indít egy monostabilt, aminek ideje kb. 2-3sec. És ennek kimenetét, és kapcsolatba kel hozni a második kapu jelével.. Vagy nézd meg hogy oldottam meg itt hogy csak akkor kapcsol fel a lámpa, ha egy időn belül, két jel (taps) érkezik. üdv! proli007
Szia. Köszönöm hogy válaszoltál.Még egy szer a probléma.Ezen a gépen egy anyag magasságot kell figyelni,ez az anyag 9mm.Ha a tapintó csúcs 9mm-ert érzékel eléri mindkét optokaput minden rendbe a gép megy tovább.De ha nincs anyag akkor a tapintó csúcs csak az első kaput éri el akkor le kell állítania , Az első és a második kapu között 2-3s van,tehát ha az első kaput eléri és 2-3s alatt neméri el a másodikat akkor letilt.Ez így megy körbe.Egy időzítőre gondoltam amit az eső kapu indít a második2-3s belül tilt,és negatív élre indítja a időzítőt .üdv szepi003
Hello!
Ha csak mm-ekről van szó, akkor miért nem hosszabbítod meg az jelzőzászlót, és akkor még takarni fogja az első kaput is, mikor a másodikat eléri. Ekkor idő nem számít, csak egy és kapcsolat kell. (Ha ez fizikailag megoldható.) Az időt csak akkor érdemes bevonni, ha logikailag az is számít nem csak az út.. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |