Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   155 / 1320
(#) trudnai válasza elko2 hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Elko2,

A 7805 kornyeken is csereld mar le vagy tegyel mar ra arra is jobbrol-balrol valami nagyobb elkot - pl azt ami a rajzon a pic laban latszik, ill meg egy olyat a masik oldalra is. A hidegito pedig remelhetoleg minel kozelebb kerul a pic labahoz? LCD-nel is ugyanugy, nem tudom milyen hosszu a kabeled, de inkabb tedd ra az LCD panelra a hidegitot. Megnezhetned egy scoppal, hogy mennyire rangatja meg az a kapcsolo a tapot?
(#) elektroboy válasza dpeti hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

RS 232 ,Mercury PVM4D alaplap
(#) gyengus válasza trudnai hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Rajzot azt nem tudok feltenni, mert ezt az áramkört régen készítettem és a másik gépen van a rajz.
A B porton 8db led, az A-n 5db gomb található a szokásos előtétellenállásokkal. 4MHz kvarc + 22pF-es kondik. Vdd és Vss között 100nF kerámiakondi.
MCLR bekötése Power On Reset 'módba' ld. csatolt kép.

A mérések idejére kikötöttem a ledek közös földjét és a gombokat.
A műszer csatija nem fért a pickit2-jébe, ezért az ic foglalaton mértem.

Régi gép:
Vdd: 3,6V
Vpp: 8,3V
PGD High: 3,7V
PGC High: 3,7V
Áramkör nélküli Vpp: 11,8V (progi szerint)

Másikon:
Vdd: 4,4V
Vpp: 9,42V
PGD High: 4,42V
PGC High: 4,42V
Áramkör nélküli Vpp: 11,7V (progi szerint)

Ha külső tápot adtam neki, akkor se volt meg a Vpp.
Az igazság az, h ezen a két gépeken még nem programoztam a pickit2-vel, csak az albiban lévőn, azon működött.

por.gif

(#) watt válasza gyengus hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Végiggondoltad, hogy az a dióda mit csinál ott a MCLR lábon a Vdd felé? Azt vedd ki, vagy tedd az ellenállással sorba. A felhúzó ellenállás sem lehet 10k-nál kisebb! Nem írtad, hogy mennyi a nyers USB fesz terhelten! Azt sem, hogy mennyi a Vdd mikor nincs rajta céláramkör. Miért kell mindent többször kérni?
(ha esetleg nem egyértelmű, a Vdd a kapcsolt "5V", a nyers USB fesz pedig ami az USB csatlakozód végén tápálja a PICKit2-t.)
(#) gyengus válasza watt hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Bocs, elfelejtettem azokat is megmérni.
R1 = 100 Ohm
A másik 10kOhm
A nyers USB fesz: 5,6V
Vdd áramkör nélkül 5V-ra állítva: 5V
Mikor az áramkör készült, akkor csak fogtam egy tesztáramkör kapcsolást és megépítettem.
Mindjárt kipróbálom dióda nélkül.
(#) gyengus válasza watt hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Kiszedtem a diódát, tökéletesen működik.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget Neked és Trudnainak!
(#) watt válasza gyengus hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Oxigén!
(#) jdani hozzászólása Feb 16, 2008 /

Helló. Készitettem egy OSHON égetőt, de nem működik. Lehetséges az a gond, hogy az IC: SL74LS07N, és a tranzisztorok:BC556-osak?
25V-ról üzemel. Eddig ugy volt, hakülső táp nélkül csatlakoztattam a géphez, és nem volt rá semmi PIC csatlakoztatva, és rámentem, hogy égesse a PIC-t akkor az egyik led világitott. De most hogy rákötöttem a 25V-ot, bedugtam, és mind a 2 LEd világitott. (De még azelőtt felrobabnt benne egy pár elkó, mert sok voltot kapott.. De azokat már mindent kicseréltem) És most hacsatlakoztatom külső táp nélkül, és PIC nélkül, és rámegyek, hogy programozza, akkor már nem is villog
(#) watt válasza jdani hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Idézet:
„Helló. Készitettem egy OSHON égetőt, de nem működik. Lehetséges az a gond, hogy az IC: SL74LS07N, és a tranzisztorok:BC556-osak?”

Nem.

Gondolom az a 25V a két feszültség regulátor előtt van, ugye?

Megmérted, hogy a regulátorok után meg van-e a 12..13V és az 5V?

Aztán a program check menüjében végigpróbáltad a vonalakat? Ha nem akkor tedd meg!

(#) trudnai válasza jdani hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Melyik kondik robbantak fel? Forditott polaritas miatt vagy mert pl 16V-os kondik 25V-ot kaptak?
(#) jdani válasza watt hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

A stabilizátorok, kiadják a stabil értéket.
És akkor a vonalakat, mindent egyeséve próbálgassam? most az utolsón van a pipa.
(#) jdani válasza trudnai hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

a 16V-os kondik, 25V-ot kaptak.

Persze, próbljad egyesével(természetesen PIC nélkül!!)! Mérd a feszültségeket amikor pipa bent van, és amikor nincs! Elvileg a pipa betételével kell a vonalakon feszültséget mérj(A Vdd és Vpp LED is akkor kell világítson). Ha nem így lenne, akkor polaritást kell fordíts(ezt is a menüben tudod megtenni).
Jegyezd fel az értékeket és írd meg, hogy tudjunk segíteni!
(#) jdani válasza watt hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Na akkor. kerteszsasa azt mondta, hogy a hardware/settings-be az első 2 helyre kell a pipa. Akor ez jó?
És akkor a hardware/check. Ott is van 5 mező. A legalsóból nem lehet kivenni apipát. Akkor ott rakjam a pipákat egyesével? és hol mérjem a feszültséget?
(#) elko2 válasza trudnai hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Na voltak ilyen olyan probák,tesztek.Kondikat raktam ahová csak elfért,10mikro tantál és 100n kerámia.
Az LCD direkt tüskéken rá van szurva a nyákra,oda is tettem kondikat, hát az eredmény feles.A kriksz krakszok csak egy hosszabb idő után jelentkeznek(mikor az ember már azt gondolná minden rendben! ) még a Potyó által ajánlott szoftvermodositást nem probáltam majd a napokban,ami a relet illeti az nem huzza meg a tápot,alig fogyaszt 30mA t ,és a zavar mindig akkor van mikor elenged a rele(kiesik a mágneskapcsoló)
(#) Braf hozzászólása Feb 16, 2008 /

A carry bit az "negatív" irányban is képes 1 re váltani? Mármint ha pl van egy regiszterem amiben 5 van és elvonok belőle 6 ot akkor lessz ugye 254 ilyenkor 1 re vált a C ?

Mikor ilyen jellegű kérdéseket kapok, mindig elkeseredem, mert az derül ki, hogy a kérdező nem ért az elektronikához. Az ebből automatikusan következő kérdés, hogy akkor mire akarja használni azt az égetőt, amit éppen épít? Mert a PIC az egy áramkör alapvetően. Egy olyan áramkör, amit lehet programozni...

Ezen érdemes lenne elgondolkodnod!

A kérdésedre a válasz pedig az, hogy az a pipa ami mindig be van ragadva(eleve hibásan) az a DATA IN vonalat jelzi, hogy szerinte milyen állapotban van. Ha a DATA OUT(PGD) pipa nincs betéve, akkor annak nem szabadna bejelölődve lennie. Ezt két dolog okozhatja. Az egyik, hogy a PGD fázisa fordított. A másik, hogy a DATA IN fázisa fordított. Ezt egy méréssel meg lehet tudni a PGD vonalon az ICSP csatiban. Természetesen mindent az ICSP csatiban kell mérni a megfelelő lábakon.

Kérdezd meg kerteszsasa-t, hogy azt is figyelembe vette, hogy neked 7407-van az áramkörben, mikor kijelentete az inverz pipák állapotára vonatkozó adatokat?

Szóval pipálgasd, méregesd, és ha nem a bepipáláskor aktiválódik a vonal, akkor invertáld meg azt.
Ez nem olyan bonyi, hogy egyetem kell hozzá, nem?
(#) watt válasza Braf hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Így van ahogy mondod. Nézd meg az adatlapokban a SUBWF-et. Láthatod, hogy mikor lesz 1 a Carry. Pont fordítva történik, mint összeadáskor. Ez a PIC szexepilje!
(#) watt hozzászólása Feb 16, 2008 /

A sok JDM-es kérdésre adandó válaszok elfárasztottak, ezért írtam egy kis szösszenetet, ami talán elegendő választ ad a felmerülő kérdésekre! Kérem, hogy ha valamit szerintetek nem helyesen gondolok a cikkben, keljetek vitára velem, mert az csak még jobban segíti a valós helyzet megismerését!
Köszönöm!

Akkor a link:
Miért ne építsünk JDM-et?!

ui. Cikket csak akkor írnék erre az oldalra, ha Topi is egyetért a tartalommal! Kicsit kényes a helyzet, és nem szeretnék kellemetlenkedni.
Csak ha szakmailag egyetértenénk akkor gondolnám, hogy itt is helye lenne a dolognak!
(#) kerteszsasa válasza watt hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Nekem az áramkörben sn74ls07n van.
A hardware/check menüben a legalsó pipa nekem akkor jelenik meg ha az égető nem kap tápot, csak a géppel van összekötve.
(#) watt válasza kerteszsasa hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Idézet:
„Nekem az áramkörben sn74ls07n van.”

És ezt szerinted miért fontos megemlítened? :wow3:

A többit már leírtam mit kell tenned.
Ha kész vagy közöld az eredményeket kérlek!
(#) watt válasza (») Feb 16, 2008 /

Írtam, hogy az a pipa csak visszajelzés! Mit akarsz azon bejelölni? Kicsit kapd össze magad!
(#) jdani válasza kerteszsasa hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Nekem megkapja a 25V-ot és ugy is ottvana pipa

Ne haragudj, de én már többet ez ügyben nem tudok mondani.
Olvasd el mégegyszer amiket írtam, értsd meg, és csináld végig a méréseket, aztán reagálj!
Ennyi idő alatt már háromszor végigmértem volna!
(#) FElici válasza watt hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

1. Nagyon ritkán előfordul. hogy az áramkör működőképes.

Ohh, akkor nagyon kivételesnek érzem magamat, és hasonló érdeklődésű ismerőseimet.

Félretéve a poént jó leírás lett, mégha nem is értem teljes egészében. Ez részben annak köszönhető, hogy anniyra nem érint.

Mondjuk az ICD2-m többször legalább anyiszor rontja el a programozást, mint a JDM-em. (Ez az arány 1% alatt van.)

Ám lenne egy kérdésem: szerintetek mi öli meg néha a PIC-jeimet: (a legtöbbjükön a bentragadt program hibátlanul fut, némelyiket csak írni nem lehet, másoknál meg se kép, se hang,bizonyos esetekben meg "csak" a kimenet megy tönkre, vagy volt hogy csak az ADC nem működött...).
Tehát mi "károsítja" maradandóan a PIC-eket:
-a (működőnek tűnő) JDM
-vagy a forrasztópisztoly elektromágneses hullámai?
-Vagy esetleg más.
(#) watt válasza FElici hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Akkor összegzem:

Idézet:
„"Nagyon ritkán előfordul. hogy az áramkör működőképes. "
Ohh, akkor nagyon kivételesnek érzem magamat, és hasonló érdeklődésű ismerőseimet.”

Idézet:
„Ám lenne egy kérdésem: szerintetek mi öli meg néha a PIC-jeimet: (”

Mivel nekem nem szoktak PIC-ek tönkremenni soha, és soha nem ahsználtam JDM-et, ezért vond le a következtetéseket.
Amikor ezt teszed, kalkuláld be, hogy a PC-ben kapcsolóüzemű tápegység van, és a JDM milyen jó elválasztást ad a PIC-felé. (tényleg, erről nem is teszek említést a cikkben! Köszi a megjegyzést! )

szerk: Már ki is egészítettem, mégegyszer köszi!
(#) trudnai válasza elko2 hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

A "mindenhova" az azt jelenti, hogy a tapokra?

Jelvezetekekre is rakhatnal, de oda lehet a 100nF kisse nagy, talan egy 22nF jo, ha egyaltalan nem megy ettol az LCD akkor lejjebb is veheted. Akar egy kicsi soros ellenallast (100-470ohm) is tehetsz kozben sorban ugy, hogy a keramia van az LCD-hez kozelebb (alulatereszto szurot kepezve).
(#) FElici válasza watt hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

De azért szerintem Te nem forrpisztolyt használsz, hanem pákát, aminek _sokkal_ kisebb mágneses sugárzása van.
Szóval _szerintem_ nem a JDM öli meg őket, hanem egyszerűen ezt a technológia nagyon érzékeny az elektromágneses sugárzásra. Az okosak véleményére lennék kívéncsi.
(#) watt válasza FElici hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Á szóval én nem vagyok okos!

Én is szoktam ilyen pillanatpákát használni elég sűrűn. Igaz nem azzal forrasztom az SMD alkatrészeket!

Egyébént nyugodj meg, többektől hallottam(terminalon), hogy a JDM tönkretette a PIC-eket. Ezen semmi csodálkozni való nincs. Írtam miért.

De Te nyugodtan használd, nem fáj nekem!
Egyet ne tegyél, ne reklámozd, hogy jó, mert haragban leszünk!
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Hát nem tudom, én a jelvezetékbe max 33pF-et tennék, de már ez is elronthatja a hasznos jel formáját.

Elko2!
Nem tudnál egy fényképet készíteni, hogy lássuk hogy néz ki a helyzet!?
Következő: »»   155 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem