Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
A kért oldalak a mellékletben!
A helyes válasz: 1967 akkor még a P 13 - 15 volt "A"tranzisztor. Az OC 1045 és főleg a 1044 a "csúcs" RF TRANYÓ csupa nagy betűvel! Legalábbis mifelénk. Japán zsebrádíót 5-800 Ft ért csempésztek be. 7 tranzisztoros abból 2 diódaként használva. több mint 1 havi fizetés!
Komolyra fordítva, nem kell PIC & szupercomputer az induktivitásméréshez!
Rengeteg módszer ismert, igaz nem mindíg a legpontosabb de megteszi! Néhánypélda: oszcillátor ismert kapacitással > frekvenciamérő. Rezgőkör, ismert kapacitással rezonancia keresés > RF szignál / 1-2Mhzig függvénygenerátor. Különböző mérőhidak > etalon induktivitás ill. kondi. A számításokhoz akár logarléc is megteszi. Van aKi még tudja használni a logarlécet 40 alatt? A mikrovezérlőkkel úgy vagyok mint a klasszikus irodalommal, "Mindenki szeretné ismerni, de senki nem akarja elolvasni!" itt megtanulni.
Akkor én nyertem. De erre nem lehetek büszke, mert csak a korom miatt van...
Légyszi, NE mondj ilyet, hogy egy egyszerű frek.generátorral, és kapacitás mérővel is lehet ilyeneket csinálni! (...mert anno e nélkül is lehetett... ) Olyan szép lesz, ha LCD displajról olvashatom le az értékeket! Volt nekem olyan is, (még valamely RT-ből építve) ahol a forgókondi bekalibrált tárcsájáról lehetett leolvasni az idukt. értéket. Sajna ezt szétszedtem, mert kellett a forgó a detektorosba. Azt mégsem helyettesíthetem egy PIC-kel!!!
Szerettem anno az Ezermester és Rádiótechnika újságokat, mert mindig egy lutri volt, hogy meg tudom-e venni. Néha egy hónapos (vagy több) késéssel kerültek a standokra, és volt, hogy meg sem jelent, már elfogyott.
Aztán ilyen szövegekre emléxem: "- Aki megépítette a májusi számunkban lévő xxx kapcsolást, az bizony kilőhette a szemét a fordítva bekötött elkóval. A kapcsolási rajz helyesbítését lásd itt..."
Van ami nem változott sokat! A fórumot olvasgatva sok " megépítettem az ...innen letöltött kapcsolást, miért nem müködik?"
Én is kedvet kaptam egy nosztalgia detektoroshoz,sajnos jó antenna és földelés megépítése a pesti társasházas környezetben nem látszik kivitelezhetőnek. URH FM detektoros azért érdekelne! A gyakorlatban mit lehet elérni? Mlyen demodulátort lehet itt jó erdménnyel használni, mekkora a szelektivitása?
Ez azért nem igazi antenna! Kossuthot meg "vizes cukorspárgával is lehet hallani" Régen nem volt URH, utána nem próbáltam. Erősítős antenna már nem igazi detektoros. Van fenn egy O1 4 elemes yagi + UHF szélessávú lepke közösítve és 4 felé ostzva (enyém az 1/2 a másik 1/2-n osztozik a többi 3 - minden szentnek...) 15m kábelen, talán innen menne a dolog. Ha URH ra van bevált kapcsolásod örülnénk ha megosztanád.
Előre is köszönöm!
Oldman! Szerinted van, aki nem tudja használni a logarlöncsöt? (Nem a Mariska nénire gondolok!)
A mic.kontrollerek (pláne PIC) nem ijesztőek, csak neki kell állni egy kicsit. Én akkor fanyalodtam rá, mikor egyszer a sok "és", meg "vagy" kapu mellett, kellet még egy "na és akkor hogy vagy?" kapu. 14 db TTL-ből állt volna össze a kapcsolás, mikor egy barátom rám pirított, hogy programozó létemre egyszerűbben is megoldhatnám. Azóta a TTL-ek csak dísznek vannak.
Szia !
engem is érdekelne---a tápellátás részei,,,,,
Üdv Skacok!
tényleg nincs sok időm, de valóban, ha érdekel mindenkit utánanézek, de ez kicsi időbe telik hiszen ilyen idős embereketet nem lehet mindig zavarni, Látom nagyon fel zaklatott mindenkit, nem tudom, hogyan tehetném a régi dolgokat pontosan közzé tenni. Az 1952 áprilisi és májusi számámában valódi leírás van hogyan kell, mindenféle pic es v. induktivitás mérő nélkül , vevőt készíteni, nem vicc az ujadra tekerve a huzalt, különben mindenkinek szívesen elkűldöm a régi be szkennelt doksit, most már rá jöttem hogyan kell, viszont nagy a hely igénye valóban tényleg 3 Gbnél nagyobb tehát nem igazán rajtam múlik, hanem a fogadó kapacán. Vagy valóban marad a valódi cím . És a posta DVD-n. Attila
Üdv Atis!
Már reggel felkűldtem néhány érdekességet, de ez v. szinű elveszett mert itt a szél miatt álandó áram kimaradás van, ugyan minden szünetmentes tápról megy de a modem kiakad. Rá fogtok kényszeríteni, hogy még egy kristály hangszórót is csináljak, de meg érdemlitek, meg teszem. Az öszes készítését le írom, rajzokkal mellékelve, csak itt a hely kicsi cím kellene akinek kűldöm. Igaz valóban kell egy kicsi műhely hozzá, de gondolom, ha 52-ben megoldották most nem lehet túl nagy pr. az Agyam elhagyom már évtizedek óta nem volt áramszünet, most behozták minden pillanatban elő fordul, egyszerűen egy e-mailt sem tudok kűldeni: Bocsi a szeles idő után megy minden, de most a gépemet védem kiszállok: Üdv mindenkinek: Ati
Szia Drusza!
Az energia ellátást, majd később tudom adni, akár az éterből, v. vegyi úton. Igen érdekes téma de egy detektorost ellát még tranyóst is, hát még ha fetes vackokkal foglalkoznál. Mint ahogy leírtam, Ugyan is a feteknek cak a működéséhez kell energia no meg egy kis+ de valóban igen energia takarékosak, nem mint a tranzisztorok, nelik a mA. pereket, és valóban itt a kicsi felhasznált energia a lényeg, lehetőleg a "0" megközelítése. Légyszi nézd meg Pájer Tibor honlapját, ott valóban találsz, ilyen elvont figurákat, mint én Igaz régi dolgokkal nem foglalkoznak, de kérdések mindíg vannak. Rá adásul én is vén szaki vagyok, és még vannak régebbi ismerőseim akik mindíg segítenek, régi szakirodalommal. Csak nehezen elérhetők nagyon szívesen segítek, persze amiben tudok. Üdv:Attila
A zsiletpengés detektor állítólag valóban műxik, bár én egyszer kipróbáltam, de nem volt jó. Azóta megtudtam, hogy ez csak a régi, kékített pengékkel megvalósítható, mert az a kékítő réteg, és a grafit lemezes szerkezete együtt alkotja a félvezetőt. Kék pengét azóta sem találtam, pedig emléxem, Apámnak volt még ilyen.
Az a kék réteg nem csak oxid volt? Tedd a rezsóra, rövid idő alatt bekékül az egész...
Szi Laci!
majd meglátod ! igaz te közelben lax a z adók hoz, valóban komoly vackokat érdemes meg csinálni Tehát jobb lenne beszerezni v.millyen OA diódát legjobb lene a 1160-as széériából . t . tudod ottvoltam a fejlesztésénel. az valódi detektornak készült nem más célokra. a hét végén igazán komoly áram kimaradások vóltak és ezért nem tudtam a nagy közönség elé hozni, amit ki kutattam. de megpobi helyrehozni ez az első.
Valóban csakegy oxid réteg de ez szükséges a működéshez de ez valóban oly jözel kell lenni az adóhoz m, pl Te A valódi távolsági vételekhez külön kell választani az adott térerőt, És a lehetőségeket, m pl antenna földelés, v. extra dióda"detektor" valódi vételt csak nagy teljesítményű adók bol nyerünk. V nagyonjól konstruált vevőkből, igaz amiket elkűldtem, régi de működő kapcsolások, majdnem mindet kipróbáltaam ezek meg, többszörös teljesítményre képesek, de valóban Ge diódákra van szükség ez Si v. sottki val nem müxenek, lehet kisérletezni gyertyás megoldással, biztos hü nek néz mindenki Gyertya meg két elektróda egyenirányító!!! Pont olyan mint a vaacum dióda. Majd küldöm azt is hamarosan, még le kell rajzolnom és be szkenelni.
Üdv : Ati
Nos a detektor gyertyábol és két fémlemezből!!!
Még találtam egy uriembert, aki "eredeti" detektort gyárt.Egyébként legtöbször pirit-böl volt(ezt legalább olcsó volt)
Attila!
Azt honnan veszed, hogy én közel lakom az adó(k)hoz??? A 100 km az közelnek számít? Amikor még Lakihegyen volt, az közel volt valóban, bár igaz, hogy Solt pedig 20 MW-tal ad. Detektort pedig csináltunk régen galenitból, amit magunk állítottunk elő. A Graetz detektor (én csak így hívom) jobb hatásfokkal műxik, mint az egy diódás. De a diódák sem egyformák, érdemes válogatni!
Az új pengékkel is megoldható a detektor, csak kicsit meg kell öregíteni: Én picit bevizeztem, sót szórtam rá, majd lángba tartottam, lepucoltam utána a kormot meg az egyéb szennyeződéseket. Ezek után a penge szivárványszinűvé vált, ergó különböző vastagságú oxidrétegek keletkeztek rajta. Már csak egy helyes ceruzabél kellett és kész is volt. A "szokásos" adók nagyrészét hozta, igaz halkabban.
Egyébként a blogomon, a "rádiók hulladékból" rész alatt láthattok róla képeket. üdv.:RdsG ui: most látom már kobold írta az öregítést, na mind1
Hát csak arra gondoltam, hogy az Urh érdekel igazán, márpedig ahoz közelebb vagy mint én legalább egy 20-al, igaz rossz a rálátásod mert televan előted minden hegyekkel.
Üdv! Sztem is csak 2MW különben még itt sem kellene bekötni a fénycsövet világítana magátol
No mégegy!
Már a 70 évek végén komoly problémavolt a környéken lakóknak a fogtömés, mert megszólalt, ha rossz volt, tehát akinek volt rossz foga az élvezhette a Kssuth rádió adását, viszont ha nagyon közel ment az adóhoz még fűtést is kapott a szájába ami nem elhanyagolható egy rossz fognál, fantasztikus élmény lehetett!
Az való igazság, hogy nem egyformák, ez csupán a gyártás technologián múlik., hiszen a félvezető szeletnek a közepe a legjobb, minél jobban haladunk kifelé anál nagyobb a torzítás ősszemosódás, mivel minde optikai berendezés torzít, márpedig a chippeket
fotózással csinálják, igen spéci de mégis van hiba százalék, 3'os szelten mondjuk van 8000 db. chip ebből kb 100 db használhatatlan. De igazán exra ebből talán 1000, a többi pedig ahogy sikerült, ezért osztályozzák A, B, C, kategóriába pl. a tranyókat és kategóriánként is igen tág a határ. 1000 tranyóbol valóban talán 20 párt lehet kivállogatni, ami dinamikusan is valóban pár.
Persze, hogy 2, (kettő) de ez ilyen tasztatúra, hosszú 0-val az 1 és 2 alatt... Az ujjam meg olyan, amilyen...
Köszönöm a javítást!
Igen, az URH közelebb. Bár TV vételt csak Kékesről tudtam megoldani, mert itt a hegyek között össze+vissza verődnek a hullámok, és a gerjedés mellet 20-30 szellemkép is kristály tisztán jön. (Aztán a kábelTV ezt a problémát megoldotta.)
Nem tudom, hogy rádió vételben milyen lesz, de majd kiderül. (Szellemképes lesz a hang. )
Egész bitos lessz vele problémád, mivel a képen lévő mákok csíkok nem zavarhatnak tehát, ezeknek a hibáknak át kell alakúlniuk valamijen úton audió zavar jellé, hogy ne tudd nyugodtan élvezni munkád gyümölcsét.
Galenitet hogy sikerült csinálni.Ez érdekelne engem is.
Akkor beledugom a végét a falba.
50-55 dB-s jellel csak lehet valamit kezdeni, legfeljebb egyszerre szól az összes adó. Nem kell tekergetni! |
Bejelentkezés
Hirdetés |