Fórum témák
» Több friss téma |
Erősen gyanús a készülék motorja, ezekbe a kis hordozható 6V-os készülékekbe nem került túl nagy élettartamú motor. Leginkább egyben (a burába épített stabilizátorral együtt) van értelme cserélni, de lehet már csak bontásból fogsz találni hozzá. A motor javítására nem sok az esély, mert az elektronikája nem szokott tönkremenni, csak a kommutátor, ami viszont nem hozzáférhető a műanyag burkolat szétfeszítése-törése nélkül.
Persze érdemes lehet megnézni azt is, hogy nem szorul-e valami a mechanikában, esetleg nincs-e törés valahol.
készülék motorja
Legtöbb esetben, amennyiben szétszerelhető tipus, és valóban csak ez a hibás, egy tisztitás, kenés után megjavulnak. Mindenképpen érdemes, külső tápról, mindkét irányba átpörgetni.
Javaslatod segithet, de tegyuk hozza, atporgetes elott ki kell kotni a beepitett szabalyzot.
Csak a motor kivezetesein fordithatod meg a polaritast.
Remélem, aki nekifog a javításnak, az tisztában van vele.
Bízzunk , benne hogy, itt nem egy gyorsjavitóval állunk szembe/ lásd 6363 topic/
hucsacsu Szia! Motor típusa alapján, próbálj rákeresni, nem kizárt, hogy beszerezhető. Az Elektrotanyán nézted a szerviz könyvét?
Szia! Persze már letöltöttem, kinyomtattam a szükséges infokat. 6V-os Sankyo motor van benne. Pontos típusszámát még nem néztem meg. Köszi a hozzászólást.
Szia!
Szívesen. Nézd meg a HQ, Sini-nél is.
Sziasztok!
Van egy AKAI GX-75-ös deck-em,ami a hosszabb szalagoknál 90-es vagy nagyobb a vége fele nyávog,nem túlságosan de azért hallható. A magnó direkt hajtású két hangtengelyes,az összekötő szíj még nem volt cserélve az idler új,a görgők tiszták és jók. És még van egy apróság : teljesen véletlenszerűen elektromos sercegés hallatszik nem túl hangosan lejátszás közben bármilyen kazettánál,van hogy óránkét egyszer 1-2 másodperc. Ez pár órás járatás után már csökkent,de még jelen van. Minden segítséget előre is köszönök!
Az összekötő szíj is lehet bűnös, ha a nyomógörgők rendben vannak (újak).
Sziasztok!
Egy kicsit barkácsolós javítást osztanék meg veletek, lehet belőle ötletet meríteni, ha valamihez nem áll rendelkezésre gyári cseredarab.. Szóval, egy Sanyo RD4028-UM magnót kellett javítanom, ami (takarítás után) külsőleg aránylag rendben volt, viszont a belseje erősen megsínylette, hogy előbb beázott, majd éveket állt egy poros padláson.. Mindenesetre úgy döntöttem, megérné a felélesztése, ha sokat költeni nem kell rá. A gondjai a következők voltak: mechanika gombjai szorultak, és a hang elég tompa volt, mert a fej erősen megkopott benne. Valamint lejátszás állásban a felcsévélés nagyon gyenge volt, ki is hagyogatott néha. Az első dolog okát aránylag egyértelmű volt, hogyan kell elhárítani: szét kellett szedni a kapcsolósort, leemelni a komplett fejszerelvényt, és lecsiszolni a felületi rozsdát az egymáson csúszó felületekről, meg a gombok közül. Valószínűleg vizet kaphatott a készülék, mert így megrozsdásodni nem nagyon szoktak ezek maguktól. A fejet általában újra (vagy legalább kevésbé használtra) cserélni szokás, viszont ehhez nem állt rendelkezésre cseredarab (illetve találtam még egy kb. ugyanolyan állapotú bontottat). Vesztenivaló nem lévén, megkíséreltem egy felpolírozást. Először 2000-es polírpapírral addig lecsiszoltam, amíg a szalagnyom is éppen elkezdett karcossá válni. Majd ezek után fémekhez való ipari polírpasztával, filclapon dolgoztam vele tovább addig, amíg a teljes fejtükör újra fényessé nem vált. A biztonság kedvéért négy-öt alkalommal átjárattam rajta egy már megnyúlt, részemről további használatra alkalmatlannak minősített krómszalagos kazettát, amitől a szalag nyomvonalán egy picit még fényesedett. A próba eredménye ezek után: tökéletes! A két oldal szimmetrikus, a felvételkészítéskor nem hiányzik sem a jelszint, sem a magasak. Hogy mennyit bír ki így, az persze kérdéses. De nyilván nem is napi több órás használatra kell egy ilyen régi készülék. A felcsévélés megoldásával kellett a legtöbbet küzdeni, mert pontosan ugyanolyan méretű görgő nem volt kapható sehol sem. Csak kb. 1mm-rel nagyobb átmérőjű, és más műanyag közepű darabot tudtam szerezni. Első körben rádióból bontott alátétekkel beállítottam a gumifelületét úgy, hogy a megfelelő kerekekről egyáltalán ne lógjon le egyik szélen se. Nos, így a lejátszás megindult, viszont problémák merültek fel az egyéb üzemmódokkal. Ugyanis a mechanika nem fogadta valami jól a nagyobb átmérőt: szünetelve, sőt még üresben is hozzá-hozzáért a jobb oldali orsóhoz, és elforgatta azt. Így aztán a szünet gombra nemhogy megállt, hanem rángatva, gyorsabban ment tovább a szalag; sőt a visszatekerés is érezhetően lassult emiatt. A megoldás végül a görgőt mozgató alkatrészek alakítása-megvastagítása volt, így sikerült bejátszani, hogy csak lejátszásban hajtson, de akkor csúszás nélkül. Az anyag kb. bármi lehet; én szigetelésétől megfosztott kábelkötegelőt hajtogattam formára az egyes helyekre, a műanyag felületen be is ragasztottam inkább. A kör alakú hajlítás két laposfogóval és egy megfelelő átmérőjű fúróheggyel pl. megoldható. Viszont, a próba közben feltűnt még valami, és ezzel egyelőre nem tudom, sikerül-e házilag kezdeni valamit. A bal oldali műszer akad: egy ideig szinte meg sem mozdul, majd ha ki tud térni kb. -5 dB-ig, akkor utána több idő kell neki, mire visszatér az alaphelyzetbe. Ez szétszedhető, tisztítható dolog, vagy reménytelen, és csak rosszabb lesz, ha szétszedem? A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2015
" A bal oldali műszer akad: egy ideig szinte meg sem mozdul, majd ha ki tud térni kb. -5 dB-ig, akkor utána több idő kell neki, mire visszatér az alaphelyzetbe. Ez szétszedhető, tisztítható dolog, vagy reménytelen, és csak rosszabb lesz, ha szétszedem? "
Szia! Előszór kenéssel próbálkozzál , ha megoldható. Sok esetben pattintós a két műszerfél, néha ragasztották is, de szikével érdemes óvatosan megpróbálni, szétválasztani.
Sziasztok!
Van egy Fisher CR-W915-ös kétkazettás deckem, de a felvevős oldalának a jobb oldala nem szól. Tehát csak az egyik oldala vesz a magnónak, és ennek a jobb oldala nem szól. Nem vesz fel, és nem is játszik le. Helyette viszont búg, kicsit mintha brummos lenne, de nem az. Remélem érthető. Hangmintát a bgásról küldjek? Mit mérjek/ellenőrizzek? Hogy tudnám megszüntetni? A válaszokat előre is köszönöm!
Szia!
Mechanikus a felvétel-lejátszás kapcsolója, valószínűleg, azt érdemes, átmozgatni, tisztítani.
De nem az, mert az egész mechanikus rásegítéssel működik, azaz én csak nyomógombokat nyomogatok és elektronika vezérel elektromágneseket, ami mozgatja a mechanikát. Az viszont furcsa, hogy bekapcsolásnál rögtön elindul a felvétel...
A magnó alaplapján, leveszed, látsz egy hosszú kapcsolót / aminek felvétel -lejátszás váltáskor változik a pozíciója?
Fényképet feltudsz tölteni?
Tudok, de nem most.
Emlékeim szerint nincs benne semmi ilyen, mert mint irtam, nem a mechanikát mozgatják a gombok az előlapon, hanem azok csak egyszerű nyomógombok, amik elektronikát vezérelnek, az pedig elektromágneseket. Tehát a felvétel/lejátszás átkapcsolás is elektronikus úton megy végbe. De majd küldök képet holnap.
Nos, itt vannak a képek, remélhetőleg így már érthető, miről beszélek. A kábel nem szakadt, ellenőriztem, és ha lejátszás közben odaérintem a kezem a fejről a panelba vezető kábelhez, akkor a jobboldalon (ami ugye nem szól...) erősödik a búgás, teljesen túl is lehet vezérelni a jobb oldalt, de a bal oldalra ez nincs hatással. Hogyan tovább?
Kapcsolási rajzod van hozzá, az alapján ellenőrizni kellene a feszültségeket.
/a jel útját követve/. amennyiben nincs, és nem beszerezhető, a jó oldalhoz viszonyítani, és keresni a hiba okát. Érdemes az összes vezetéket, finoman mozgatni, de a forrasztásokat, nagyítóval , is ellenőrizd, és a gyorscsatik tökéletese érintkezéseit.
Ha jól látom, forgófejes típus. Na, annak a környékén keress forrasztási hibát, letört vezetéket, mert ha a panelnél hozzáérve erősödik a búgás, akkor a lejátszó erősítő valóban működik! (Szakadásra utal az említett zajosság is, az erősítők mindig zajosabbak ,,lebegő" bemenettel.. A tökéletesen működő oldalénál hangosabb, susogó alapzaj nincsen?)
Ja, és ezen a panelen valóban nincsen mechanikus átkapcsoló, a mechanikus rásegítés csak a futóműre vonatkozik - szóval ez a hiba kiesett. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
Nos, megnéztem pár dolgot. A mechanika ilyen forgó fejes kivitel, tehát irányváltásnál megfordul a fej. Viszont a fej hátuljához nem lehet hozzáférni, legalábbis nem könnyen. A kábelezés rendben van, nem szakadt egyik se. Elképzelhető, hogy a fej hibásodott meg? Megoldásként szerintetek köthetem a fej bal oldalát párhuzamosan a fej erősítőjének jobb oldalára. Tehát ilyen ál-sztereó módon, a fejnek csak a bal oldalát használnám, és az menne mindkét oldalra. Baja lesz tőle a magnónak, vagy semmi gond se lenne? Bár gondolom halkabban szólna, meg más kérdés mi lenne felvételkor....
Fejrol lejovo kabel masik vegen is meg tudod merni, hogy a fej bekotese rendben van-e.
Parhuzamosan kotheted... A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2015
A panelnél lévő csatlakozónál (kihúzott állapotban), a fej bal oldalára menő vezetékek közt 393Ohm ellenállást mértem, a jobb oldalnál szakadást. Ez megint kábel gondra vall. Kipróbáltam úgy, hogy egy másik kábellel áthidaltam az eredetit, de semmi eredménye.
Egyébként úgy van felépítve ez az egész, hogy a panelról megy egy csatlakozós kábel a mechanika hátán lévő apró panelre, onnan meg vékonyabb, árnyékolatlan kábel meg tovább a fejre, de az meg annyira be van oda építve, hogy nincs az az isten, hogy én onnan azt kiszedjem. Pedig gondolom ott van megszakadva valamelyik. Felvételnél sem lesz gond ha párhuzamosan van kötve?
Ez fej szakadasara is utalhat, parhuzamos kotes csak probara erdemes alkalmazni, felvetelnel es lejatszasnal is minosegi problemat fog okozni.
Nézd meg a fej pontos típusát lehet beszerezhető.
Végül, mondván elég hülye vagyok hozzá, leszedtem a fejet. Le volt szakadva róla 2 drót. Visszaforrasztottam őket, visszaraktam a fejet, kipróbáltam, de furcsán szólt. Hát fordítva raktam be a fejet,és visszafele ment előte a szalag.. Megfordítottam, mostmár rendben. Nem mondom, nem volt könnyű ki meg visszarakni a fejet, de ment. Mostmár szól mindkét oldal, köszönöm mindenkinek!
Gratulálok, gyors, és sikeres javítás volt.
Sziasztok,
Régi "slim" kivitelű (Sinclair gépekhez is csatlakoztatható) magnóknál olyan hiba lép fel újabban sorozatban, hogy hangerőt tekergetve egyszer elkezd gerjedni, érdekesség kép az egyik akkor amikor felfele megy a hangerő a másik meg csak teljes hangerőn szól szépen, de hallható mögötte egy kb 15kHz-es folyamatos sípolás. Mi okozhatja? Köszönöm
Kondikat kicseréltem, gerjedés megszűnt, a hangerő végénél van egy kis sípolás, de minden része kopott szegénynek
De a másik csak teljes hangerőn szól "jól" még mindig...
Felvétel-lejátszás átkapcsoló is okozhat gerjedő-sípoló hangokat, érdemes Kontakt Spray-vel lekezelni. A panelen egy hosszú fémserleges kapcsoló, ami tolórúddal vagy skálahúrral össze van kötve a mechanikával. (Legalábbis, ha nem elektronikusan vált üzemmódot, nem ismerem a konkrét gép felépítését.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |