Fórum témák
» Több friss téma |
Örülök, hogy beválni látszik az új rendszered.
És kezdjem azokat is megtanulni a nulláról, pláne ha nem is tetszik. Biztos igazatok van, de nekem a win7-el semmi bajom, a linux nekem olyan fából vaskarika. A win-t meg ismerem a 3.1-es óta.
Belenéztem abba az "áttérítős" videóba, ahol ecsetelik a linuxra váltás előnyeit. A második gondolat egyből meg is tetszett:- az esetek 90%-ában ugyanúgy megfelel. Hát nekem pont azzal a 10%-al van bajom leginkább. Ez olyan mintha bemennék 36 fokban az autószalonba, és közölnék velem hogy az autóban amit vennék nincs klíma...
Én preferálom a szabad szoftveres környezetet, az ingyenességet. Ez egy egyéni hozzáállás, nekem tetszik ez a szellem. Egyébként a Win-es programok többsége futtatható Linuxon is és éppen ugyanolyan jól használható mint Windowsban. Abba viszont nem lehet belekötni, hogy az erőforrásokkal képes sokkal jobban gazdálkodni, éppen ezért a nagyobb számításigényű folyamatok gyorsabban hajtódnak végre.
Én úgy szedtem össze a vírust:* Érdekes, a Linuxhoz nem követeli az RTLklb a Silverlight feltelepítését? Másik ablakban az megy közbe itt írok, és nem szaggatja a videót. Az ilyen öreg gépet viszont már el lehetne dobni, de mintha újjászületett volna olyan gyors lett, persze nem mindegy a Linux rengeteg verzióból melyiket választod. Még egyet nem tudok: A NAV felé az ABEV (adóbevallás) programok is léteznek Linuxos változatban?
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2015
Linuxra nincs ismert vírus, nem is igen szükséges hozzá vírusirtó. Én évek óta problémamentesen használom ezt a rendszert vírusvédelem nélkül. De viszont nagyon fontos, hogy az érkező automatikus frissítéseket rendszeresen telepítsd!
Ha a képen látható Firefox pluginek telepítve vannak, akkor semmilyen lejátszási problémád nem lesz a weboldalakon.
Az ABEV már elég régóta Java alapú, így bármilyen platformon lehet futtatni ami jóba van Java-val. Így Linux-on is gond nélkül mennie kell.
Mint-nél is ugyanez az eljárás: Bővebben: Link.
A Firefox tartalmazza ezeket, így már értem. Az IE alatt bele kellett tenni a Windowsba, nem volt a böngésző tarozéka. A Google Chrome nekem sohasem tetszett, csak a gmail kötekedik néha, ha nem neki tetsző böngészővel nyitom meg. Abban hol lehet letiltani a Google értesítéseket, hogy aktivitást észlelt Linuxból? Hiába írok nekik vissza, hogy köszönöm, ne szórják tele a levelezőmet, mindegyik én voltam, az Androidos tablet is. Gépi program, nem írhatom vissza: Köszönöm, nem kérek ebből többet.
Nem beszélve arról, hogy a Chrome mindig visszatelepül, hiába távolítottam el, és még vannak azok a kéretlenül feltelepülő nemkívánatos programok, amikkel a letöltő oldalak vannak teleszórva. Ezért is nem kell nekem többé Windows. Linuxra ilyenek nem jönnek fel.
Írtok egy elérési utat a hálókártya tulajdonságokhoz?
Hogy eltávolíthassam az avast ndis filtert Köszi
Nálam nem szól a gmail miatt, én még nem találkoztam ilyen jelenséggel, persze nem is használok Chrome-ot.
Érdekes nálam nem települ fel semmi a windows-ra sem. A User error ellen nincs semmi megoldás.
Sziasztok.
Érdekes kérdésem lenne. A laptopokban még mindig van telefonos modem, viszont senki nem használja. Az ilyen gépekből hajigálom ki a kártyákat, kábelvégződéseiket, mert csak fölöslegesen fogják a helyet a gépben, egyes esetekben még talán némi szabad légutat is biztoaíthat. Ezt a portot szeretném kihasználni. Úgy gondolom, hogy ez a port egy soros port, maximum az RX TX vonalat lenne jó megkeresni. Építek egy panelPC -t , aminek minden porcikája hibás alapokból lett megmentve. Ha az alaplapot sikerült feltámasztani, akkor ennek a modem portnak a kivezetései érdekelnének. Előre is köszönö. mindenkinek a segítségét.
Sziasztok a gépem megint lefagyott. Most Linuxból lett indítva, és a Firefox indítása után nagyon elkezdett csattogni, újraindítottam és fekete képernyőn ez fogadott: "capable, but S.M.A.R.T disabled" Ez volt akkor is, amikor csak a Windowsos ment egyedül, és összeomlott azért akartam gyorsan a másikra Linuxot. Sajnos, nem tudom, melyik lemezemre írta most ezt, azelőtt a Windowsos csinálta ezt, pedig a HD Sentinel azt írja kiváló, 100%-osnak. A másik,amin a Linux van 83% azon van 17 átirányított szektor. Levettem az oldalfalat, és odatettem egy ventilátort, de nem ér semmit. A llemezek felváltva, hol 48, hol 50 fokosak.
Tápegység? Ha van másik tápod, próbáld ki azzal, ha nincs akkor ha tudod mit nézz, akkor nézd meg a mostanit, púpos kondik vagy égésnyomok után kutatva...
Alaplap kb milyen régi? Ha olyan kb van legalább 5 éves, akkor esetleg az alaplapi elem is lemerülhetett, ami bizonyos alaplapoknál akár bootolási problémákat, vagy különböző hibaüzeneteket adhat bekapcsoláskor, és akár ott meg is állítva a bekapcsolás folyamatát... ahelyett, hogy pl csak a beállított időt felejtené el... szóval, ha az alaplapod kb olyasmi korú, akkor az elemet próbáld meg kicserélni... Ezen kívül meg a memtest... ami memóriát tesztel... és nem mittudoménmilyen bootlemezt gyárt nem tudom ezt honnan gondoltad... én nem válaszoltam semmilyen kérdésedre (nem tudom, honnan tűnt úgy) én az általad leírt hiba kiderítésére javasoltam, hogy futtasd le szóval ha sikerül bebootolni a gépet, akkor nézd meg ezt.... Ja meg persze minden "felesleges" magyarul a gép bootolásához nem szükséges hardvert vegyél ki a próba erejére... akár ha több ram modulod van, próbáld meg először csak az egyikkel...
Induláskor a következő menü fogad: 1: Linux mint, 2. memtest86, 3. memtest86, 4. Windows Már hagytam menni a memtestet 2x elment 100%-ig, de semmi. Szerintem ez a hangos csattogás HD probléma. Érdekes módon a Firefox indításával, illetve az Internet böngészéssel függ össze. Mindig az után csattog és fagy le, amikor a böngészó lefagy, vagy összeomlik legyen az Chrome, vagy Firefox. Amikor valamilyen weboldalt nem bír betölteni. Ilyet még senki sem tapasztalt? A tápfeszültségek teljesen jók.
A fokozott gyorsítótár használat. Amikor valamiért nem akar bejönni az Internet. Nálunk a net sokszor ki szokott maradni. Olyankor kezd el csattogni. Utána újraindítás után 1 percig használhatatlan a Winchester, később magától megjavul. Valami benne túlmelegszik? A jelenség soha nem több órás használat után, hanem azonnal indítás után szokott lenni, amikor még nem éri el az üzemi hőmérsékletet. Azért van 2 fajta memtest, mert a második után még ott van:115200 nem tudom, mit jelent.
Érdekesen orvoslod a problémát. Gond van a hardverrel vagy valamelyik szoftverrel, és lecseréled az oprendszert. Nekem az xp és a win7 alatt is megy normálisan a chrome is és a firefox is, kell is neki.
Ez a kis netbook amiről most írok elég vérszegény, 1 magos proci 1 giga rammal, de ezen is el tudok dolgozgatni, nyilván az ablakok nem jönnek rögtön kattintásra. A mai 2 és 4 magos gépek mellett 4-8 giga rammal végképp nem értem ezt a linuxos mizériát. Az öreg gépekkel meg azóta van gond amióta variáltak a html-el, mert azóta kétszer annyi RAM-mal se lehet velük normálisan netezni. Idézet: Nem, te értesz félre. Haldoklik az egyik HD, ezért telepítek a másikra is op. rendszert, hogy legyen tartalék, ha el kell dobni a rosszat, legyen a másik is bootolható...Mit nem lehet ezen érteni? A túl sok virtuális memóriahasználat teszi őket tönkre. Túl sok kukoricát morzsolnak, ezért néha túlhevülnek. Tettem a PC-be + ventilátort, egyelőre 34-38 fok van a HD-k körül. „Érdekesen orvoslod a problémát. Gond van a hardverrel vagy valamelyik szoftverrel, és lecseréled az oprendszert.”
20 másodperc? Az sok. Nekem a bootidőm annyi, hogy nem érdemes készenlétbe rakni a gépet. :Đ Az XP még a 15000-es SCSI lemezekről fut, lassúság ott sincs, de amióta van SSD-m, azóta minden konzumer HDD lassú nekem.
Nem, nem az teszi tönkre őket, hanem a helytelen ház/szellőztetés.
Ez amit most írok, azért 10 fok mínusz. De az öregség miatt az egyik így is hamarosan kukába megy. Eddig is az adatok át voltak másolva, hogy el ne vesszenek. Az öres Hard Disk-re kellett 1 új Op. rendszer, a Win XP maradt a régin. De még nem tudni, lehet, hogy ő él tovább. Sajnálom, hogy ilyen sok ventilátor kellett bele, de hakell, akkor kell.
Első körben nekem nem ez jött le. A HDD nyilván nem szereti ha memóriaként van használva, nem arra lett kitalálva. De erre én már a win98 idejében magamtól is rájöttem, azóta mindig úgy telepítek rendszert hogy felteszek és beállítok mindent ami nekem kell, majd a virtuális memóriát teljesen letiltom. Nyilván 512MB rammal ezt nem lehet megcsinálni.
A környezetemben senki sem cselekszik hasonlóan, vagy mert fogalma sincs az egészről, vagy mert kevés hozzá a gépben lévő RAM. Reszelnek is a vinyók rendesen, szinte fáj hallgatni (meg kivárni). Mondjuk nekem ez az egyetlen dolog nem tetszik a windowsban, hogy még ha le is tiltom a virtuális memóriát, néha gondol egyet az oprendszer, és minden látszólagos ok nélkül (nem csinálok semmit, és elvileg a háttérprogramok sem), elkezdi reszelni a vinyót, és csak reszel és reszel vagy fél percen keresztül, aztán abbahagyja. Asztali gépben egyébként a 38 foknál melegebb HDD már gáz. Nekem az egyikben egy 200GB-os a másikban egy 250GB-os Samsung van, de egyik sem volt még 36 foknál melegebb az 5 év alatt, pedig nincsenek pluszban hűtve.
A virtuális memória nem csak a RAM merevlemezre kiterjesztése. Sok program ragaszkodik is hozzá (hogy erre valóban szükség is van, vagy a programot író tehetetlensége, az is megér egy misét), de a Windows az XP óta igen érdekesen és praktikusan kezeli. Érdemes megérteni, miért, mire való. Persze a mindennapi életben nem feltétlenül van rá szükség, és az NTFS alapú Windózok elég barátságos módon teszik lehetővé a finomhangolását (nem csak a méretre vonatkozólag, hanem viselkedésre is). Ha van elég RAM, persze lehet tiltani és az esetek nagy részében nem lesz vele semmi gond, de bármikor okozhat érthetetlen jelenségeket, látszólag magyarázat nélküli hibákat. Ezért inkább célszerű valami minimum értéket hagyni neki, 128 MB-ot például reszelhet bátran, a véletlenszerű olvasási sebesség egy kis NCQ-val támogatva nem fog érezhető lassulással járni ekkora lapozófájllal.
A háttérben végzett, lemezzel összefüggő tevékenység ne zavarjon, az azért akkor zajlik, hogy ne a hasznos munkavégzés elől vegyen el lemez I/O-t, és azért zajlik, hogy neked gyorsabban induljanak a programjaid. Le lehet tiltani ezt is egyébként, csak nincs sok értelme. A merevlemeznek, akármennyire is sír ilyenkor, nem árt ez a használat, sőt. Némileg gátolja a gyengülő szektorok megjelenését. A fejszervó hibája miatt kidőlő lemezek aránya meg még így is elenyésző a hibás blokkosokéhoz képest. Az, hogy nem szereti, ha RAM-ként használt, az nem igaz, csak éppen lassan szolgál ki, mert valóban, nem erre való. A hőmérsékletnél nem gáz 50 fokig, addig még riasztást sem produkál, de a hőfok mellékes annak változási sebessége mellett. Volt olyan ismerős, nem is egy, akinél az állandóan torrentező lemez 60-70 fokon pörgött, éjjel-nappal. Elenyésző esetben döglött lemez. Valószínűleg azért, mert állandósult hőfokon ment, és nem hullámzott ide-oda napjában kétszer.
Életem során kb. 2 olyan alkalmazással találkoztam ami ragaszkodott hozzá, és mivel ezek már rögtön az indításkor keresték (és hiányolták ezért el sem indultak), így biztos hogy a programíró szándékossága, mert hiába lenne elég egyébként a RAM mérete, neki a virtuális kellett.
Ha hagysz egy minimum értéket, akkor azt fogja folyamatosan gyilkolni. Megnéztem én ezt már nagyon régen, és hát a win-t is úgy írták meg, hogy ha engedélyezve van a virtuális memória (alapból mindig) akkor tehetsz bele akármennyi RAM-ot, akkor is használni fogja a virtuálisat, mert hát ott van neki. Ép ésszel, szoftverfejlesztőként inkább arra kellett volna törekedni hogy csak szükség esetén használja, de biztos hogy nem így van. Hogy egy vinyónak mennyire használ vagy sem a folyamatos kerregés arról lehetne vitatkozni, de nekem még rossz vinyóm az életben nem volt, és mindet úgy adtam el több éves használat után, hogy sosem volt rá panasz. Pedig volt egy pár, kezdve a 20MB-os MFM-essel. Másoknál meg hullanak szét, van hogy a gariidő végéig sem húzzák.
Mert, mint írtam a virtuális memória nem csak a RAM kiterjesztése. De ha nem akarod tudni, nem kell olvasni róla. A "nagyon régen" kapcsán meg feltételezem, hogy mivel akkor elkönyvelted, hogy ez haszontalan, a fejlődését sem követted, pedig az általad is említett problémákkal elég sokat foglalkoztak nálunk sokkal hozzáértőbb programozók. Nekem SSD-n is van, és folyamatosan gyilkolja (ami az állításod szerint kártékony merevlemezre, az SSD-nél bizonyítottan az), mégsem akar eldögleni, ahogy sok más SSD sem. A virtuális memória használata nem "hát ott van neki" okkal zajlik, sőt, egyáltalán nem törvényszerű a használata, de ismét mondom, nem akarom leírni azt, amit nálam hozzáértőbbek erről írtak, ha akarod, elolvasod: Bővebben: Link
Nem keso linux-ra valtani, Csak akkor irja a swap-et ha elfogy a memoria, ami manapsag nem gyakori... de igazabol egyet ertek, virtualis memoria legyilkolasa + prefetch / preload letiltasa ha mar gyors a winyo, vagy SSD-d van akkor siman nem kell.
Ez nagyon nem igaz. Úgy tűnik, te sem olvastad a fenti linket, de a Linux lapozófájl/partíció működését leírót sem. Röviden, a Linuxnál pont azért van lapozás, mint Winnél, bővebben pedig: Link
A prefetch lényege pont a teljesítmény idővel optimalizálása, pont azért, hogy a lassú HDD sávraállási idejét, valamint olvasási sebességéből adódó várakozást csökkentse (tehát tulajdonképpen a lemezzel jót is tesz, ha már ez felmerült). Azért megkérdezem, hogy szerinted miért görcsöl annyit a Win fejlesztőgárdája ezzel, ha egyértelmáen csak hátránya van, miközben mint a prefetch, mind a lapozás óriásit fejlődött és mérhető előnyére a régi rendszerekhez képest, valamint ugyanez a Linuxról is elmondható.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |