Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Igen!
Az -EV változatok előnye ennyiben ki is merül, merthát a hangjuk -sajnos- általában rosszabb.
Sziasztok!
OS16-os csőről keresek bővebb infót. A Tungsram katalógus és a radiomuseum.org regisztráció nélkül elérhető infói megvannak, így a kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek teljes, görbéket is tartalmazó adtadtlapja erről a csőről amit megosztana? Köszönöm szépen!
Sziasztok,
Egy amatőr kérdésem van hozzátok. Ha egy elektroncső adatlapját nézem, akkor az ott ábrázolt lábkiosztásnál, a csövet alulról nézve ábrázolják, vagy felülről nézve? :/ Köszönöm válaszaitokat. Peti
A csövet mindig allulról nézzük, mert régen, mikor még csak a sasszis szerelés dívott, allulról kellett nézni. Ez aztán így is maradt.
Mitől lehet mikrofóniás egy cső? Tárolástól is lehet, vagy gyártási hiba?
Egyik sem , egészen más a jelenség oka .
Valamennyire minden cső mikrofóniás, azokkal nem lehet (szabad nagyot erősíteni. Vannak csövek, amik kevésbé mikrofóniásak ECC83, EF86, de ezeknek elég speciális a rács kialakításuk. Ha ezekkel 1 - 2 mV ról kell erősíteni, akkor bizony ezeket is gumiágyba szokás szerelni.
Szia !
Hogy korrekt választ is kapj a kérdésedre: Csőhibák Itt olvashatsz -többek közt- a mikrofóniáról is.
Előfordulhat, hogy valamelyik ponthegesztés elengedett és elmozdulhat a rács egy menete (ha olyan kialakítású). Gyári hiba vagy leejtés következménye is lehet a dolog.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
Nem tudom, ezt talán csak a gyártója tudná. Utólag elég elképelhetetlen, hogy a belső szerkezet, leginkább a vezérlőrács meglazuljon, lehet újkorában sem volt tökéletes.
Ez a leirás sem teljesen igaz , a pucuka le irásával kiegészítve valósabb a mikrofónia oka, Általában olyan esetekben szokott ez a jelenség jelentkezni amikor nagyon nagyot kell erősíteni , kis jelú fokozatoknál még soha nem találkoztam a jelenséggel !
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
Mgnó bemenet, mikrofon erősítő esetén a jó jel zaj viszony, és az igen kis bemenőszint miatt nagyot kell erősíteni, akkor bizony habosított gumiágyba szokás volt tenni, pl. egy fantom táplálású csöves (kondenzátor) mikrofon erősítőnél lehetett ilyen megoldással találkozni.
Ha a rács ponhegesztése leszakad, az már igen durva hiba, valóban leesés következménye, akkor már kuka. A paraméterk is ezzel együtt elszálnak, használhatatlanná téve a csövet.
Ha is merős a csöves erősítő topicból, a GU50 PP 6N8S meghajtó részéről van szó. Nem gondolom, hogy annak olyan nagy lenne az erősítése. A cső az biztos kuka, csak érdekelt, hogy mitől.
Esetedben szó sincs kis jelszintekről, az a cső meghibásodott. Tedd vitrinbe, de az aljára piros filccel tegyél valami jelet, nehogy mégegyszer kezedbe kerüljön. Vagy törd össze, és tenulmányozd a belsejét, hogy mi lehetett a hiba. (boncolás)
Ezek közül az egyik fog történni vele, vagy beviszem suliba mutogatni, mert elektro szakon már csak a tranzisztort ismerik/tanítják.
Segítséget szeretnék kérni egy loktál cső beazonosításában.
Balra egy AZ21, a jobb oldali(+2 kép) lenne a kérdés, Tungsram gyártmány. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
UY21? Hány anódja van? Az látszik, hogy közvetett fűtésű.
Két fűtés, egy katód, és három anódkivezetés van a csőfejben. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
Bingó, belekukkantva a csőbe, ugyanez a bekötés.
Köszönöm!
Sziasztok,
Megköszönném, ha valaki el tudná nekem küldeni az OQQ 501 / 3000 Tungsram adótrióda adatlapját. Főleg a fűtés adatok érdekelnek. Köszi!
Ha jól láttam: 23V, 16A. Nézd meg a Vademecum-on.Most se másolni, se nyomtatni nem tudok.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2015
23V/16A
Mivel 2MB-nál nagyobb csatolmányt nem enged a fórum, ezért ide töltöttem fel: Tungsram Senderöhren
A doksi szerint az SRS301-nek felel meg, aminek az adatlapja itt:
Bővebben: Link
Köszönöm a válaszokat!
Nagyon durva a fűtés adata, gyakorlatilag 300W. A teljesítményéhez (és mondjuk egy GU81-hez) képest kb. 12V 10A-re tippeltem volna. Nagyon szép cső, rendelkezem belőle egy pár darabbal, Karácsony előtt ki szeretném próbálni próbapadon.
Esetleg A Tungram OS16-ról is van hasonló infó ebben a könyvben?
Égen-földön keresek görbéket hozzá, de eddig semmi... Köszönöm!
Sajnos nincs, viszont engem is érdekelne az OS16 adatlapja ha lenne.
OS16 pentóda
fűtés: 12,6 V, 0,5 A, oxidkatód anódfesz.: 400 V, 36 mA segédrácsfesz.: 210 V, 3,5 mA vezérlőrácsfesz.: -12 V katódellenállás: 300 ohm max. kimenőteljesítmény: 16 W meredekség: 7 mA/V max. anóddisszipáció: 12 W max. segédrácsdisszip.: 3 W Hirtelen ennyi...
Sziasztok!
Pár hete voltam Angliában és egy kis használtcikk boltban találtam egy doboznyi csövet, amiben erre a csőre bukkantam. Nem is tudtam, hogy a Tungsram Angliában is létesített csőgyárat, ami 1928-1956-ig működött. Sikerült a londoni Science Museumba is eljutni, ahol csodaszép régi rádiókészülékeket fotóztam és néhány korai csöves számítógép részegységet is sikerült lencsevégre kapni.
Második adag kép:
Köszönöm, hogy megnéztétek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |