Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1132 / 1385
(#) gulasoft válasza jdani hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
A bolti (kékkel vastag fóliával letakart panelhez) olyan maszk kell ahol az a fekete aminek meg kell maradni. Nincs más fajta! Ennél az történik, hogy ahol átlátszó a maszk ott megbontja z uv a lakk kémiai kötéseit és ott enyhe nátriumhidroxidos leoldóval lemosható ez a szétbontott lakk.
Punk-tum! Ha a vevőd szerint ő olyat használt ahol az maradt meg ahol uv érte a panelt akkor az nem fotolakkos volt, hanem valaki húzott rá dry fóliát és ő azt kapta meg, de ilyen bolti kivitelben nincs.
(#) fbence hozzászólása Szept 25, 2015 /
 
Sziasztok!
Keresek olyan embert, aki megtervezne gyártáshoz nyáklapot, kapcsolási rajz, és egyéb adatok alapján.
Számlaképesség nem lenne rossz, akit érdekel írjon privátban (a legjobb ha e-mailben írsz.)
Köszönöm!
(#) diablo hozzászólása Szept 25, 2015 /
 
Sziasztok!
El szeretném kezdeni a dry fóliás nyákgyártást és ehhez kérnék tőletek egy beszerzési linket. Aliexpress-en találtam ilyen fóliát de nem tudom hogy jó-e és melyiket rendeljem.
Például ez jó lenne?

Meg most azon gondolkozom, hogy a megmaradt P20-szal lefújnék egy nagyobb nyákot, majd ha megszáradt öntapadós papírral leragasztanám, hogy védje a fénytől és sérülésektől és később ne kelljen fújkálni, mert nálam elég körülményes egy ilyen procedúra... Valaki csinált már ilyet? Vagy ragadna utána nyák, vagy lenne vele valami bibi amire még nem gondoltam? Mert a gyárin ha jól emlékszem vákuumos fólia van, nem ragasztós, olyat meg nem tudok rátenni.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
(#) pisti89 válasza diablo hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Dry:
A linken az szerepel ami neked kell (mondjuk én úgy tudom csak egy fajta dry létezik) és még az ára is elég barátságos.
P20:
Egyszer már csináltam ilyet mikor a spray végét használtam el.
Lefújod a NYÁK-ot, ha megszáradt behet egy nagy borítékba és a fólis felöli részével lefele fordítva beszeszed a szekrénybe vagy egy fiókba amit ritkán használsz, így garantáltan nem kap fényt.
Nálam 1 év után lett felhasználva és semmi baja nem volt.
(ekkor tértem át a vasalós megoldásra és ez a NYÁK volt a vésztartalék ha nem menne a vasalós módszer...)
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
(#) diablo válasza pisti89 hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Én ezt a védelem nélküli megoldást csak azért vetettem el, mert a fűrészelésnél csak összezsíroznám meg fűrészporoznám.
Egyébként még sok kérdésem lenne. Épp most csinálok egy nyákot P20-szal, de nem tetszik ez a tavaly eltett hideg zsíroldós lötyi, mert elég lassú az előhívás ha hideg. Melegíteni meg nem tudom mibe kéne. Mikróba? Nincs valami alternatíva ami hidegen is pár mp alatt előhívná és ugyanolyan erősségű maradna az oldat 2 év múlva is? Elég ritkán csinálok nyákot... Meg azt is jó volna tudni, hogy ha sokáig benne felejtem akkor leold mindent róla vagy nem kellene?
Aztán még jönne a lötstop, feliratozás stb. kérdése is.
(#) Bakman válasza diablo hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Én az előhívót műanyag flakonban tárolom. A panel előkészítése előtt egyszerűen forró vízbe rakom a flakont egy erre a célra félretett műanyag edényben. Mire oda kerül a sor, max. 10 másodperc alatt leoldja a kézmeleg oldat a lakkot. Hasonlóan járok el a maratószerrel is, kicsit felmelegítve sokkal gyorsabban dolgozik.
(#) diablo válasza Bakman hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Jó öltet, köszi.

Lötstop fóliát lehet rendelni Kínából? Hogy keressek rá?
(#) Bakman válasza diablo hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Nem használok ilyet, nem tudom. eBay-en van több színű tégelyes folyékony festékszerűség, amit lötstop-ként próbáltak ebben a topikban is többen. Egyrészt az eredmény vegyes (nyílván ehhez gyakorlat kell), másrészt az eltarthatósága majdhogynem kritikán aluli. Kivétel nélkül mindenkinek használhatatlanná vált viszonlyag rövid idő alatt...
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Én egy 3000Ft os gagyi teaforralóban tartom az előhívót és amikor elkezdem a levilágítást bekapcsolom és mire kész a levilágítás meleg az előhívó .
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
(#) diablo válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Ahol van hely...
Nekem mindent el kell pakolnom magam után a szekrénybe, így lefáraszt az egész nyák készítés. Próbálok mindent egy helyen tartani, de nem mindig jön össze.

Jut eszembe van valami ajánlott fólia lézer nyomtatóhoz? Mert ami most van arra nem tudok normálisan nyomtatni teleföldes rajzolatot, mindig lyukacsos lesz itt-ott.
Az én fóliám kicsit matt hatású és érdes a felülete mintha tintasugarashoz való lenne (de állítólag nem az), de szerintem egy lézerhez való fóliának fényesnek kellene lennie. Vagy ez normális otthoni nyomtatóval?
(#) kaqkk válasza diablo hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Én már régen nem használok lézernyomit a film készítéshez , áttértem a nyomdai filmre , de ha kell , van eladó fóliám bontatlan dobozban , keress priviben A teliföld mindig lukacsos lesz mert a nyomtató szoftver kispórolja a tonert a nagyobb felületekről (használj hálós teliföldet)
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
(#) pisti89 válasza diablo hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
A lyukacsosság sajnos a nyomtató/toner miatt van.
Vagy festéktakarékos módban vagy, vagy ennyit tud a nyomtatód.
Ilyenkor szoktak 2 példányba nyomtatni, amit fény felé fordítva pontosan összeillesztenek, szerencsére nem mindig esnek ugyanoda a "pixelek".
Lézer nyomtatóba lézerhez való fóliát kell veni, de az is nyúlik egy minimálisat, ezért lesz a 2 nyomtatásod után jó a fedés.
(#) diablo válasza pisti89 hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Olyat már csináltam, hogy kettőt összeillesztettem, de kétoldalasnál még nem próbáltam. Az a baj, hogy én már láttam mást fóliára nyomtatni lézerrel és ott nem volt egyáltalán lyukacsos a teliföld, mintha csak nyomdában készült volna olyan lett. Egy régebbi HP lézer volt.
Amúgy nem vagyok takarékos módban, mindig átállítom a minőséget kiválóra és a papír típusát is címkére állítom, mert akkor nyomtat lassabban.
(#) Bakman válasza diablo hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Ha lyukak vannak a teliföldön, annak számos oka lehet, de elsősorban a nem tiszta fólia miatt van. Az érdesített elvileg tintasugarashoz való, lézernyomtatóba teljesen síma kell. Én eddig két típus próbáltam, 3M és Apli, mindkettővel meg vagyok/voltam elégedve.
(#) diablo válasza Bakman hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Ilyenem van. A webáruház szerint lézernyomtatókhoz való. De a dobozán sehol semmi lézerre utaló jelzés nincs. Én is csodálkoztam anno mikor kibontottam.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
(#) Bakman válasza diablo hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Lehet kapni 10 db.-os kiszerelésben is fóliát, próbálj ki egy másik márkát, hátha azzal jobb lesz a nyomat. AMiket én eddig vettem, midegyikre rá volt írva, hogy lézernyomtatóhoz való.
(#) KBal76 válasza diablo hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
A lézeres fóliák totál átlátszóak, nem szokott matt lenni, van nekem 4 féle (3M két féle, OfficeDepot, Q-connect), egyik se matt.
Lehet hogy az valami univerzális fólia, ami hôálló annyira hogy nem olvad bele a nyomtatódba, de a mattabbik felülete pedig beszívja magába a tintás nyomtató tintáját.
(#) Kovidivi válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Nekem a vadi új, pár napos nyomtatóba bele is ragadt, nem tudta továbbítani a fóliát, és túl sokáig maradt a meleg hengernél, és túlságosan meglágyult. Csak úgy tudtam kivenni, hogy a henger felülete nagyon minimálisan, de sérült. Ez persze látszik minden nyomtatásnál. Óvatosan kell vele bánni. És a fólia kifejezetten lézernyomtatóhoz volt, próbáltam viccből, a tintasugaras tintáját zsebkendővel letöröltem róla. Azóta vasalok, pedig a fóliával jobb minőséget tudtam elérni.
(#) diablo válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Átlátszó ez is de nem teljesen, átvilágítva látszik hogy szemcsés. Kézzel meg érezni is ezt. Mindkét oldala ilyen. Na majd valahonnan szerzek normálisat és kipróbálom.
(#) KBal76 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Hú, az szívás lehetett. Ilyent én még egyikkel sem tapasztaltam. Az ilyen begyûrôdéseket elkerülendô, én ráragasztom egy natúr fénymásoló lapra (etikett cimkével, a lap közepére, pl. az OffoceDepotos gyárilag egy lapon van).
Mondjuk én nem levilágításhoz használom már, (régebben igen) hanem erre kinyomtatva közvetlenül rávasalom a panelre. Nekem ez sokkal szebb eredményt hoz mint a mûnyomó és társai (a festékréteg átvasalás után tükörsima). De már írtam itt régebben ezt. Mondjuk nem mindegyik jó erre, a Q-connect fólia pl. nem, de azt semmire sem ajánlanám. Azon van valami fátyol felvíve (csak a többihez képest tűnik fel, halványan), ami miatt nem lehet róla átvasalni a toner-festéket, és eleve a nyomat körül is van valami pöttyözés, tehát elektrosztatikusan másként viselkedik mint a többi. De ha jól rémlik, egy kis acetonos áttörölgetés azon is segített. Legjobban a OfficeDepot fólia vált be, de hasonlóan jó a 3M PP2950 is. Ezek mind acetonálló fóliák, és ha a nyomat valamiért nem jó, lemosás után (a vasalást is simán túlélik) újrafelhasználható.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
(#) diablo válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Ennek az Office Depotosnak van valami pontosabb típusa?
(#) KBal76 válasza diablo hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Ami nekem van az már 8-10 éves lehet, az meg sok idô. De amúgy ma is lehet kapni bár erre az van írva színeshez van, a katalógusukban 29.oldalon létezik ff.lézerhez való is. Fél éve felhívtam a központjukat, a ff.lézerhez való 100 darabos, és kb annyiba került mint a 50 darabos színes. Személyesen csak egy boltjukban lehet megvenni, ha postán rendeled akkor mindegy.
(#) diablo válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Köszi szépen!
(#) KBal76 válasza diablo hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Tehát ami nekem van az nem ilyen csomagolású, az is lehet hogy más gyártotta! De vadászhatsz amit leírtam 3M típusra is apróhirdetésekben, és is úgy vettem, a boltitól nyilván olcsóbban.
(#) KBal76 válasza diablo hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Fogtam is neked olyant ami nekem is van, és tökéletes:
Itt található.
Szívesen
(#) diablo válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Köszi, így már nem is olyan drága. De azért a 100db rendelése előtt megpróbálok szerezni pár darabot próbára.
(#) KBal76 válasza diablo hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Ha kitöltenéd az adatlapodat, tudnánk hogy merre laksz, és lehet a sarkon lakik egy fórumtárs aki meg pont tud adni
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
(#) yoman917 hozzászólása Szept 26, 2015 /
 
Sziasztok!
Foto-eljárásos nyák készítéshez szeretnék rendes maszkot csináltatni. Úgy tudom, ezeket csak nyomdában lehet elkészíttetni. Tudna valaki némi információt adni, hogy kb mennyibe kerülnek ezek a maszkok (A5 méret)? Illetve konkrét nyomdát Budapesten?
(#) kameleon2 válasza yoman917 hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Nekem régebben az A3-at csinálták 500 Ft-ért. De megcsinálhatod te is lézer írásvetítő fóliával. A különbség annyi, hogy a lézernyomtatód tud esetleg 1200dpi felbontást (1200 dot per inch). A levilágító 6000dpi-t. De a levilágító is tulajdonképpen egy nagy nyomtató, csak tekercsre dolgozik, így akár 60cm széles fóliát is tud, míg az otthoni nyomtatók max A4-est. Épp nemrég linkelt itt valaki egy 3M írásvetítő fóliát 100db-osat 3000Ft-ért vackerán. A lényeg a jó digitális előkészítés. H apéldául Eagle-ből nyered ki a végeredményt, az csak 150dpi-re van alapból beállítva, de átállítható az exportnál. Utána akár illustratorral is lehet belebűvészkedni képeket, lehet montírozni stb. Ha végig vektorosan tudod előkészíteni, akkor nagyon szép, tűéles maszkod lesz. De pixelizálhatod is, csak jóval nagyobb lesz a fájlméreted. Az élsimítást felejtsd el.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
(#) Bakman válasza yoman917 hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Én tintasugaras és lézernyomtatóval is csináltam levilágításhoz fóliát, meg voltam/vagyok elégedve mindkettővel. A tintasugaras nekem valamiért mindig ráragadt a panelre, de egy csipet hintőpor megoldotta a gondot. Talán érdemes kipróbálni, mielőtt nyomdába rogangálsz. Az otthoni nyomtatók A4 -es méretet tudnak, abba bőven (éppen kétszer) belefér az A5 -ös méret.
Következő: »»   1132 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem