Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2672 / 3964
(#) kendre256 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 20, 2015 /
 
Kérdés, hogy az eredeti nyomógomb hogy van kötve. Ha valamilyen potenciált húz le földre (vagy földpotenciált emel tápra), akkor minden további nélkül működhet. (Nyilván a megfelelő áramokat biztosítani kell).
Ha a nyomógombok valami mátrix részei, akkor utána kellene nézni, hogy milyen potenciálok lehetnek az optocsatoló tranzisztorán, de valószínűleg akkor is megoldható.
(#) janos1976 hozzászólása Nov 20, 2015 /
 
sziasztok.Szeretnem a segitsegeteket kerni,a foldi kodolatlan tevezeshez.Horvatorszagban elek,vettem haromszarvu antennat,messze lakom pecstol,csvolytol,es semmi nem jon.Aki lepket hasznal annak igen,de az szakadozik,idojaras fuggo.Segitsetek ha modotokban all,koszonom!
(#) mikrokapcsolo válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 20, 2015 /
 
A nyomógombok nincsenek mátrixban, és ha jól tudom (már mértem egyszer régebben) akkor simán testre húzzák a mikrovezérlő 1-1 lábát.
"megfelelő áramokat biztosítani kell" Ezt hogy érted? A tranyó kollektoráramát? Mert a gomb végülis 0 ellenállású, vagyis ott nincs áramkorlátozás. Vagy az optó ledjére gondolsz?
(#) kendre256 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 20, 2015 /
 
Az optóknak van egy CTR paramétere, konyhafordításban "áramátviteli arány", vagy valami ilyesmi. Ez azt adja meg, hogy a LED-en átfolyó áram, hány százaléka fog folyni a kimeneti tranzisztor kollektorán.
Ez az érték pl 4N25 esetén tipikusan 7%, egy TPL627 esetén minimum 1000 %. Az utóbbi darlington kimenetű. Ezt a paramétert adott kollektorfeszültségre adják meg. Neked azt kell megnézned, hogy mekkora áram folyik a nyomógombon, azt kell tudnia a opto kollektoráramának. Ha a gombon pl. 1 mA-nek kell folynia, akkor 4N25 esetén a LED oldalon kb. 14-15 mA-t kell biztosítani (ha elbírja persze...).
(#) mikrokapcsolo válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 20, 2015 /
 
Értem, na ezt nem tudtam. Utánanézek az áramnak, és hogy milyen tipusú optoim vannak. Jól gondolom, hogyha egy olyat találok, aminek pl 100% az átvitele, és a kapcsoláshoz 0,5mA kell, de én a ledet legalább 5mA-rel hajtom meg, vagyis "túlnyitom" a tranzisztorát, nem lesz gond?
Köszönöm a segítséget!
(#) Wind-Storm hozzászólása Nov 20, 2015 /
 
Helló!

Elméleti kérdés:
Van egy MCP1640-nel megvalósított feszültség növelés 2,4V-ról 3,5V-ra. A gond az, hogy olyan alacsony a terhelés (50uA) hogy így PFM módban nagy az ún. ripple voltage és ez a rákötött fogyasztót zavarja.
Elgondolkodtam hogy a klasszikus DC-DC konverteren kívül milyen megoldások léteznének még ilyen gondra? Az én elméletemben kondenzátorok gyors párhuzamos, majd sorba kapcsolgatása létezne, bár a kivitelezése és az így adódó fogyasztásról már fogalmam nincs, de biztosan nem állnék neki ilyet építeni.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2015
(#) kendre256 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 20, 2015 /
 
Az nem gond, nagyobb áram úgysem tud folyni, mint amit az áramkörben lévő felhúzóellenállás megenged.
(#) foxi63 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 20, 2015 /
 
Az MCP1640 500kHz-en megy egy soros kis folytó? 100uH
(#) Wind-Storm válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 20, 2015 /
 
Igen, annyin.
Nem alkalmaztam még induktivitást ilyen módon.
Ha sorba kötném a kimenete és a fogyasztó közé, megoldaná a gondot?
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2015
(#) zoli0321 hozzászólása Nov 21, 2015 /
 
Sziasztok, a következő probléma megoldásához keresek segítséget.Autó mennyezetére szerelt kicsi monitor ( a tápot a mennyezeti belső világításrol kapja ami gyujtástól függetlenül mindig be van kapcsolva). Azt szeretném hogy csak akkor legyen bekapcsolva, ha a gyujtas rá van adva, azaz vezeték nélkül szeretném vezérelni a monitor tápellátását.Örülnék bármilyen használható ötletnek.
(#) pont válasza zoli0321 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Annál egyszerűbb, hogy egy gyújtásszálat odavezetsz nemigen van. Mert különben kell egy adó ami a gyújtás meglétekor ad plusz egy vevő és ezeket sem könnyű esztétikusan elhelyezni. Ha esetleg olyan pontig el lehet vezetni a gyújtás jelet, ahonnét egy infra sorompóval átlehet küldeni (pl. Tükör) akkor viszonylag egyszerű kapcsolás segíthet. Különben valami ilyet kellene átalakítani,Bővebben: Link de hogy hova fér be az Te tudod.
(#) nedudgi válasza zoli0321 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Hány állása van a tetővilágítás kapcsolójának?
(#) dudzsi hozzászólása Nov 22, 2015 /
 
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget. Vettem egy 3 cellás lithium védelmet amit a képen látni. A túláram védelmet melyik ellenállás végzi? A adatlap azt írja hogy van 3 szint és ha jól értem akkor a VINI lábon lévö ellenállás határozza meg a kikapcsolási szintett. Ez most 1k. Viszont nem látok képletett a kiszámításhoz mert elvileg 100k-ig lehet ellenállást rárakni. Ezen kivül még valami van a VMP lábbal is, de ezt nem igazán értem. Nem tudom hogy jól gondolom e amit írtam. Egy kis okosítást szívesen fogadok. Köszi
(#) kendre256 válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Kérdés, hogy ez a dokumentáció tartozik-e az adott (panelban lévő) IC-hez. Csak azért, mert a doksiban lévő táblázatban a képen lévő feliratú típust nem látok. Ha ez a jó doksi, akkor az áramot az RSENSE ellenállás "méri", a rajta eső feszültséget hasonlítja össze az IC a típusának megfelelő referenciafeszültséggel. A doksi táblázatában 0,075V-tól 0,3V-ig vannak értékek, de nem látom, hogy ez melyik típus lenne.
Első lépésként kideríteném, hogy ennek az IC-nek mekkora ez a referenciafeszültsége. Egyre nagyobb árammal terhelném, és megnézném, mekkora VINI feszültségnél kapcsol le.
Ha ez megvan, akkor a szükséges RSENSE ellenállás értéke ebből a feszültségből, és a beállítani kívánt maximális áramból az Ohm törvény alapján már számolható.
(#) Kovidivi hozzászólása Nov 22, 2015 /
 
Sziasztok!
Van egy fix +12V-os tápom, ennek a nulla pontját kinevezem GND-nek. Ehhez a GND-hez képest pedig van egy feszültségem, ami -3-tól -36v-ig változhat (0V is lehet, ha az a táp rövidzárlatban van, vagy nincs bekapcsolva). Ezt szeretném eltolni a GND-re, hogy ott +2V-tól 0.5V-os feszültséget kapjak (AVR-rel lesz mérve). Invertálni nem kell, majd megoldom a programból.
Tehát amikor +12V GND -3V van jelen, akkor kapjak +2V-ot, amikor pedig +12V GND -36V van jelen, akkor 0.5V-ot. Megoldható ez vajon sima ellenállásokkal? Köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) kendre256 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
"Félig" biztosan megoldható... A szuperpozíció tételét kell felhasználni, felírni az egyenleteket és megoldani. Csak az az érzésem, hogy túl van határozva a feladat és valamelyik feltétel nem fog teljesülni. Azt biztosan ki lehet számolni, hogy 3 ellenállással +12V és -3V esetén +2V legyen. Vagy a másik esetet, hogy +12V és -36V esetén +0,5V legyen, azt is lehet. De azt ki kellene számolni, hogy a két esetben mennyi lesz a másik szélső értéknél, és az nem biztos, hogy az elvárt érték lesz.
Technikailag: egy feszültségosztó a 12V és GND közé, meg még egy ellenállás a - táp és a feszültségosztó kimenete közé. Feszültség összegző (kivonó a jelen esetben) ellenállásokkal. Vagy úgy is lehet mondani, hogy két feszültségosztó, amelyeknek ugyanaz az ellenállás az alsó tagja. A feszültségosztók terhelik egymást! Ezért kell felírni az egyenleteket és megoldani a dolgot.
(Mindig utáltam az egyenleteket, úgyhogy ezt másra hagynám...)
(#) Kovidivi válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Hm. Köszi a tippet. Tehát feszültség osztó, aminek a közepére csatlakozik még egy ellenállás, vagy még egy feszültség osztó. Lehet a szimulátor programommal eljátszadozok kicsit.
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 22, 2015 / 1
 
Elég két ellenállás is sorba kötve. Gondolom a kontroller nem 12 V-ról jár. Az ellenállás felső tagja kapcsolódik +5V -ra, illetve oda kapcsolódjon, amekkora feszültséget még elvisel a kontroller, ugyanis a -36 megszűnése esetén ez a feszültség fog a kontroller bemenetére jutni.

Az ellenállások összekötött pontja kapcsolódik az ADC-hez.

Az ellenállások alsó tagja kapcsolódjon a -36 V-ra. Úgy számold ki az ellenállásokat, hogy a felső tagra +5V és -36V (összesen 41V) esetén 5V jusson. Ha csökken a -36V, egyenes arányban csökken az ADC-re jutó feszültség. Egy hátránya van, a -36V bemenet lebegése esetén és valóban -36V esetén is +5V fog a kontroller bemenetére jutni.
(#) Bakman válasza Bakman hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Fordítva írtam. Az ADC-re -36 V esetén 0, 0V esetén pedig +5V fog jutni.
(#) kissattila88 hozzászólása Nov 22, 2015 /
 
Hány volttal lehet tölteni egy 9V tölthető elemet?
(#) dudzsi válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Szia, igen ez nincs benne mert ezt kicsi kinai csinálta. Az én áramkörömbe meg S8254AANVD700 van. De akkor kiséletezek majd. Még egy kérdés az a R010 smd ellenálás az 0,1ohm vagy 0,01ohm? köszi
(#) dudzsi válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Szia, igen ez nincs benne mert ezt kicsi kinai csinálta. Az én áramkörömbe meg S8254AANVD700 van. De akkor kiséletezek majd. Még egy kérdés az a R010 smd ellenálás az 0,1ohm vagy 0,01ohm? köszi
(#) Bakman válasza kissattila88 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Semennyivel. A klasszikus tápegységek feszültséggenerátorosak, annyi áramot szuszakolnak az akkuba, amennyit bírnak. Jó esetben csak tönkreteszik azt, rosszabb esetben ki is gyulladhat.

Akkumulátorokat áramgenerátorral kell tölteni addig, amíg a feszültségük el nem érik a töltöttségi értéket, ez akkunként értelemszerűen változik. Azt, hogy egy akku mekkora árammal tölthető maximum, az adatlapja tartalmazza, esetleg rá van írva. Ha egyik sem áll rendelkezésre, Q/10 értékkel nehéz tönkretenni. Q az akku kapacitása.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Szia!
Na ez egy szuper ötlet volt! Van 2.5V-os feszültség referenciám alapból is, innen lelógatok 10K-150K feszültség osztót a -36V-os feszültségre, így kb. 40V-ig tudom mérni a feszültséget. Köszi!
(#) LaszloPapp hozzászólása Nov 22, 2015 /
 
Sziasztok!
Szeretnék kérdezni valamit. Remélem nem "rágtok" be rám.
Szóval szeretnék tranzisztorral védeni egy áramkört.
Van egy 3,3 égy egy 5 V kimenetem (Raspberyy PI2), erre kötök egy-egy ledet amelyeket ellenállással kötök a GND-hez.
Eddig rendben van, de szeretnék egy-egy relét is rácsatolni a körre. A relék kapcsolóáramát tranzisztorral oldanám meg. A relék 5 és 12V-osak.
A kérdésem, hogy tudtok ajánlani tranzisztort a feladat ellátásához?

A válaszokat előre is köszönöm.
Papp
(#) Bakman válasza LaszloPapp hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Nem kell túlvariálni: Bővebben: Link

Működik 3,3V-os vezérlőfeszültséggel és 5/12 V-os relével is. Nyelődiódának SB160 -ast javaslok.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Hello! A feladatot így kellett volna megoldani..
- A lineáris egyenes egyenlete, y=ax+b. Ami látható, hogy egy szorzóból és egy eltolási értékből áll. És feszültség változásokra ugyan úgy igaz.
- A táp feszültség változása 36V-3V=33V
- A szükséges feszültség változás, 2V-0,5V=1.5V
- A szükséges osztásarány, 33V/1,5V=22.
- Ha pld. egy 21kohm és 1kohm-os osztót használunk, meg van a 22-szeres osztás.
- Most már csak a feszültség eltolást kell számítani.
- Ha a táp feszültsége -3V, és ekkor az osztó kimenetén,+2V-ot szeretnénk. Akkor a feszültségosztó felső tagjára 5V feszültség jut. Az osztóban folyó áram, 5V/21k=0,238mA.
- Ugyan ez az áram fog feszültséget ejteni az osztó alsó ellenállásán is. 0,238mA*1k=0,238V.
- Ennyivel kell magasabb feszültségen lenni az osztó aljának, hogy közepén ekkor 2V legyen mérhető. Vagy is a feszültségosztó alját, 2,238V-ra kell kapcsolni. Az eltolási feszültség belsőellenállásának, nyilván nullának kell lenni, mert ha nem annyi lenne, hozzá adódna a feszültségosztó alsó 1k értékéhez.
Ennyi ez, és nem több..
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) kissattila88 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Én a képen látható fesz szabályzót szeretném meg csinálni úgy hogy tudjam vele tölteni egy 9 voltos elemet azért kérdezte hogy hány volttal lehet tölteni.

feszab.JPG
    
(#) kadarist válasza kissattila88 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Ez egy tirisztoros feszültségszabályzó lesz, amit mopedekhez használnak. Neked nem lesz jó.
(#) kissattila88 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Pl.: 150 Ah akkut lehet tölteni 15A?
Következő: »»   2672 / 3964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem