Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Kérdés, hogy az eredeti nyomógomb hogy van kötve. Ha valamilyen potenciált húz le földre (vagy földpotenciált emel tápra), akkor minden további nélkül működhet. (Nyilván a megfelelő áramokat biztosítani kell).
Ha a nyomógombok valami mátrix részei, akkor utána kellene nézni, hogy milyen potenciálok lehetnek az optocsatoló tranzisztorán, de valószínűleg akkor is megoldható.
sziasztok.Szeretnem a segitsegeteket kerni,a foldi kodolatlan tevezeshez.Horvatorszagban elek,vettem haromszarvu antennat,messze lakom pecstol,csvolytol,es semmi nem jon.Aki lepket hasznal annak igen,de az szakadozik,idojaras fuggo.Segitsetek ha modotokban all,koszonom!
A nyomógombok nincsenek mátrixban, és ha jól tudom (már mértem egyszer régebben) akkor simán testre húzzák a mikrovezérlő 1-1 lábát.
"megfelelő áramokat biztosítani kell" Ezt hogy érted? A tranyó kollektoráramát? Mert a gomb végülis 0 ellenállású, vagyis ott nincs áramkorlátozás. Vagy az optó ledjére gondolsz?
Az optóknak van egy CTR paramétere, konyhafordításban "áramátviteli arány", vagy valami ilyesmi. Ez azt adja meg, hogy a LED-en átfolyó áram, hány százaléka fog folyni a kimeneti tranzisztor kollektorán.
Ez az érték pl 4N25 esetén tipikusan 7%, egy TPL627 esetén minimum 1000 %. Az utóbbi darlington kimenetű. Ezt a paramétert adott kollektorfeszültségre adják meg. Neked azt kell megnézned, hogy mekkora áram folyik a nyomógombon, azt kell tudnia a opto kollektoráramának. Ha a gombon pl. 1 mA-nek kell folynia, akkor 4N25 esetén a LED oldalon kb. 14-15 mA-t kell biztosítani (ha elbírja persze...).
Értem, na ezt nem tudtam. Utánanézek az áramnak, és hogy milyen tipusú optoim vannak. Jól gondolom, hogyha egy olyat találok, aminek pl 100% az átvitele, és a kapcsoláshoz 0,5mA kell, de én a ledet legalább 5mA-rel hajtom meg, vagyis "túlnyitom" a tranzisztorát, nem lesz gond?
Köszönöm a segítséget!
Helló!
Elméleti kérdés: Van egy MCP1640-nel megvalósított feszültség növelés 2,4V-ról 3,5V-ra. A gond az, hogy olyan alacsony a terhelés (50uA) hogy így PFM módban nagy az ún. ripple voltage és ez a rákötött fogyasztót zavarja. Elgondolkodtam hogy a klasszikus DC-DC konverteren kívül milyen megoldások léteznének még ilyen gondra? Az én elméletemben kondenzátorok gyors párhuzamos, majd sorba kapcsolgatása létezne, bár a kivitelezése és az így adódó fogyasztásról már fogalmam nincs, de biztosan nem állnék neki ilyet építeni. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2015
Az nem gond, nagyobb áram úgysem tud folyni, mint amit az áramkörben lévő felhúzóellenállás megenged.
Az MCP1640 500kHz-en megy egy soros kis folytó? 100uH
Igen, annyin.
Nem alkalmaztam még induktivitást ilyen módon. Ha sorba kötném a kimenete és a fogyasztó közé, megoldaná a gondot? A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2015
Sziasztok, a következő probléma megoldásához keresek segítséget.Autó mennyezetére szerelt kicsi monitor ( a tápot a mennyezeti belső világításrol kapja ami gyujtástól függetlenül mindig be van kapcsolva). Azt szeretném hogy csak akkor legyen bekapcsolva, ha a gyujtas rá van adva, azaz vezeték nélkül szeretném vezérelni a monitor tápellátását.Örülnék bármilyen használható ötletnek.
Annál egyszerűbb, hogy egy gyújtásszálat odavezetsz nemigen van. Mert különben kell egy adó ami a gyújtás meglétekor ad plusz egy vevő és ezeket sem könnyű esztétikusan elhelyezni. Ha esetleg olyan pontig el lehet vezetni a gyújtás jelet, ahonnét egy infra sorompóval átlehet küldeni (pl. Tükör) akkor viszonylag egyszerű kapcsolás segíthet. Különben valami ilyet kellene átalakítani,Bővebben: Link de hogy hova fér be az Te tudod.
Hány állása van a tetővilágítás kapcsolójának?
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget. Vettem egy 3 cellás lithium védelmet amit a képen látni. A túláram védelmet melyik ellenállás végzi? A adatlap azt írja hogy van 3 szint és ha jól értem akkor a VINI lábon lévö ellenállás határozza meg a kikapcsolási szintett. Ez most 1k. Viszont nem látok képletett a kiszámításhoz mert elvileg 100k-ig lehet ellenállást rárakni. Ezen kivül még valami van a VMP lábbal is, de ezt nem igazán értem. Nem tudom hogy jól gondolom e amit írtam. Egy kis okosítást szívesen fogadok. Köszi
Kérdés, hogy ez a dokumentáció tartozik-e az adott (panelban lévő) IC-hez. Csak azért, mert a doksiban lévő táblázatban a képen lévő feliratú típust nem látok. Ha ez a jó doksi, akkor az áramot az RSENSE ellenállás "méri", a rajta eső feszültséget hasonlítja össze az IC a típusának megfelelő referenciafeszültséggel. A doksi táblázatában 0,075V-tól 0,3V-ig vannak értékek, de nem látom, hogy ez melyik típus lenne.
Első lépésként kideríteném, hogy ennek az IC-nek mekkora ez a referenciafeszültsége. Egyre nagyobb árammal terhelném, és megnézném, mekkora VINI feszültségnél kapcsol le. Ha ez megvan, akkor a szükséges RSENSE ellenállás értéke ebből a feszültségből, és a beállítani kívánt maximális áramból az Ohm törvény alapján már számolható.
Sziasztok!
Van egy fix +12V-os tápom, ennek a nulla pontját kinevezem GND-nek. Ehhez a GND-hez képest pedig van egy feszültségem, ami -3-tól -36v-ig változhat (0V is lehet, ha az a táp rövidzárlatban van, vagy nincs bekapcsolva). Ezt szeretném eltolni a GND-re, hogy ott +2V-tól 0.5V-os feszültséget kapjak (AVR-rel lesz mérve). Invertálni nem kell, majd megoldom a programból. Tehát amikor +12V GND -3V van jelen, akkor kapjak +2V-ot, amikor pedig +12V GND -36V van jelen, akkor 0.5V-ot. Megoldható ez vajon sima ellenállásokkal? Köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
"Félig" biztosan megoldható... A szuperpozíció tételét kell felhasználni, felírni az egyenleteket és megoldani. Csak az az érzésem, hogy túl van határozva a feladat és valamelyik feltétel nem fog teljesülni. Azt biztosan ki lehet számolni, hogy 3 ellenállással +12V és -3V esetén +2V legyen. Vagy a másik esetet, hogy +12V és -36V esetén +0,5V legyen, azt is lehet. De azt ki kellene számolni, hogy a két esetben mennyi lesz a másik szélső értéknél, és az nem biztos, hogy az elvárt érték lesz.
Technikailag: egy feszültségosztó a 12V és GND közé, meg még egy ellenállás a - táp és a feszültségosztó kimenete közé. Feszültség összegző (kivonó a jelen esetben) ellenállásokkal. Vagy úgy is lehet mondani, hogy két feszültségosztó, amelyeknek ugyanaz az ellenállás az alsó tagja. A feszültségosztók terhelik egymást! Ezért kell felírni az egyenleteket és megoldani a dolgot. (Mindig utáltam az egyenleteket, úgyhogy ezt másra hagynám...)
Hm. Köszi a tippet. Tehát feszültség osztó, aminek a közepére csatlakozik még egy ellenállás, vagy még egy feszültség osztó. Lehet a szimulátor programommal eljátszadozok kicsit.
Elég két ellenállás is sorba kötve. Gondolom a kontroller nem 12 V-ról jár. Az ellenállás felső tagja kapcsolódik +5V -ra, illetve oda kapcsolódjon, amekkora feszültséget még elvisel a kontroller, ugyanis a -36 megszűnése esetén ez a feszültség fog a kontroller bemenetére jutni.
Az ellenállások összekötött pontja kapcsolódik az ADC-hez. Az ellenállások alsó tagja kapcsolódjon a -36 V-ra. Úgy számold ki az ellenállásokat, hogy a felső tagra +5V és -36V (összesen 41V) esetén 5V jusson. Ha csökken a -36V, egyenes arányban csökken az ADC-re jutó feszültség. Egy hátránya van, a -36V bemenet lebegése esetén és valóban -36V esetén is +5V fog a kontroller bemenetére jutni.
Fordítva írtam. Az ADC-re -36 V esetén 0, 0V esetén pedig +5V fog jutni.
Hány volttal lehet tölteni egy 9V tölthető elemet?
Szia, igen ez nincs benne mert ezt kicsi kinai csinálta. Az én áramkörömbe meg S8254AANVD700 van. De akkor kiséletezek majd. Még egy kérdés az a R010 smd ellenálás az 0,1ohm vagy 0,01ohm? köszi
Szia, igen ez nincs benne mert ezt kicsi kinai csinálta. Az én áramkörömbe meg S8254AANVD700 van. De akkor kiséletezek majd. Még egy kérdés az a R010 smd ellenálás az 0,1ohm vagy 0,01ohm? köszi
Semennyivel. A klasszikus tápegységek feszültséggenerátorosak, annyi áramot szuszakolnak az akkuba, amennyit bírnak. Jó esetben csak tönkreteszik azt, rosszabb esetben ki is gyulladhat.
Akkumulátorokat áramgenerátorral kell tölteni addig, amíg a feszültségük el nem érik a töltöttségi értéket, ez akkunként értelemszerűen változik. Azt, hogy egy akku mekkora árammal tölthető maximum, az adatlapja tartalmazza, esetleg rá van írva. Ha egyik sem áll rendelkezésre, Q/10 értékkel nehéz tönkretenni. Q az akku kapacitása. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
Szia!
Na ez egy szuper ötlet volt! Van 2.5V-os feszültség referenciám alapból is, innen lelógatok 10K-150K feszültség osztót a -36V-os feszültségre, így kb. 40V-ig tudom mérni a feszültséget. Köszi!
Sziasztok!
Szeretnék kérdezni valamit. Remélem nem "rágtok" be rám. Szóval szeretnék tranzisztorral védeni egy áramkört. Van egy 3,3 égy egy 5 V kimenetem (Raspberyy PI2), erre kötök egy-egy ledet amelyeket ellenállással kötök a GND-hez. Eddig rendben van, de szeretnék egy-egy relét is rácsatolni a körre. A relék kapcsolóáramát tranzisztorral oldanám meg. A relék 5 és 12V-osak. A kérdésem, hogy tudtok ajánlani tranzisztort a feladat ellátásához? A válaszokat előre is köszönöm. Papp
Nem kell túlvariálni: Bővebben: Link
Működik 3,3V-os vezérlőfeszültséggel és 5/12 V-os relével is. Nyelődiódának SB160 -ast javaslok. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
Hello! A feladatot így kellett volna megoldani..
- A lineáris egyenes egyenlete, y=ax+b. Ami látható, hogy egy szorzóból és egy eltolási értékből áll. És feszültség változásokra ugyan úgy igaz. - A táp feszültség változása 36V-3V=33V - A szükséges feszültség változás, 2V-0,5V=1.5V - A szükséges osztásarány, 33V/1,5V=22. - Ha pld. egy 21kohm és 1kohm-os osztót használunk, meg van a 22-szeres osztás. - Most már csak a feszültség eltolást kell számítani. - Ha a táp feszültsége -3V, és ekkor az osztó kimenetén,+2V-ot szeretnénk. Akkor a feszültségosztó felső tagjára 5V feszültség jut. Az osztóban folyó áram, 5V/21k=0,238mA. - Ugyan ez az áram fog feszültséget ejteni az osztó alsó ellenállásán is. 0,238mA*1k=0,238V. - Ennyivel kell magasabb feszültségen lenni az osztó aljának, hogy közepén ekkor 2V legyen mérhető. Vagy is a feszültségosztó alját, 2,238V-ra kell kapcsolni. Az eltolási feszültség belsőellenállásának, nyilván nullának kell lenni, mert ha nem annyi lenne, hozzá adódna a feszültségosztó alsó 1k értékéhez. Ennyi ez, és nem több.. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
Én a képen látható fesz szabályzót szeretném meg csinálni úgy hogy tudjam vele tölteni egy 9 voltos elemet azért kérdezte hogy hány volttal lehet tölteni.
Ez egy tirisztoros feszültségszabályzó lesz, amit mopedekhez használnak. Neked nem lesz jó.
Pl.: 150 Ah akkut lehet tölteni 15A?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |