Fórum témák
» Több friss téma |
A link azt nyitotta meg, ahol a műveleti erősítőről írtál, tehát kell egy műveleti erősítő?
A kivonóáramkört linkeltem be, ezt tartalmazza az autós erősítőd HI INPUT bemenete.
Hoppá ...én már tiszta hülye vagyok ebből
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2015
Sziasztok. Ehez a limiterhez esetleg valakinek nincs nyák rajza?
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
Készítettem egy szabályozható előerősítőt.
Gondolom az, hogy kinek mi a véleménye róla
Nincs kérdés,csak szükségem volt egy előerősítőre amit nem tudtam hogy mekkorát kell hogy erősítsen hát összedobtam egy szabályozhatót és mivel csinálja a dolgát hát felraktam hogy ha valakinek hasonló gondja akad akkor készítse el mert működik. Akinek nem elég az erősítése az cserélje kisebbre a 12kOhmos ellenállást.
Ja, értem.
Sztereó rendszerhez viszont kettő kell belőle, meg fázist fordít, ami nem szerencsés, főleg több láncból/jelútból felépülő rendszerben. Azonkívül az invertáló kapcsolás miatt az áramkör erősítése függ a meghajtó impedanciától, ami miatt a korrekt működéshez kisimpedanciás meghajtás szükséges. Hosszabb jelkábel esetén frekvencia -és fázismeneti problémák adódhatnak, akár gerjedést is okozva. Még egy észrevétel: mivel az invertáló bemenet virtuálisan 0 potenciálon van, ezért az áramkör bemenő impedanciája relative kicsi, nagyjából 12kOhm, amit nem minden jelforrás szeret majd.
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy jó hangú, bevált, nem túl bonyolult előerősítőt? Szabályozhatóság (hangszín, hangerő) nem szükséges, csak erősítés, minél kisebb torzítással. Köszönöm
Kisjelű erősítőknél (előerősítő) nem a torzítás a probléma, hanem a zaj. Elég sok kapcsolás van a neten, de ebben a topikban is, a lényeg, hogy a megvalósításhoz kiszajú, negy erősítésű eszközt, kapcsolást válassz. (az oldal jobb felső sarkában található lefelé mutató nyílhegyre katt a lenyíló menüben képek listázása), listázás a A torzítás problémája a végfokozatok sajátja, ott viszont a zaj nem problémás.
Értem, köszönöm. Nem vagyok járatos előerősítő ügyben, de akkor módosítanám a "keresési feltételeket" kis zajú előerősítőre. Sajna így ránézésre ezeket én nem tudom megállapítani.
Minden előerősítőnek nevezett áramkör kiszajú, mert másnak nincs értelme. Meg kell nézned az erősítőben használt eszközök, (tranzisztor, IC) adatlapját, azon megtalálod az általános leírásban az utalást a zajra, ill, ha gyakorlottabb leszel, akkor vagy zajszám, vagy zajszintre utalást dB -ben. Minél kisebb, annál jobb.
OPA2134-es műveleti erősítővel (ebben két erősítő van), nagyon jó eredményekre számíthatsz.
Alapvetően fontos lenne meghatározni, mekkora erősítésre van szükséged, mert sok esetben már 2-3 szoros erősítés is bőven elegendő, de akár több százszorosra is igény lehet. Az erősítés mellett, lényeges lehet a forrás impedanciáját ismerni, illetve a kimenetet terhelő eszközét is.
Sziasztok!
Egy olyan előerősítő vagy illesztő fokozatra lenne szükségem ami asszimetrikus jelet szimetrikus jellé alakítja. A következő a történet van egy szimetrikus jelbemenettel rendelkező végfok és ezt hajtaná egy csöves előfok. Ha leteszem testre a -in bemenetet akkor működik a cucc, de nem tudja kivezérelni és ebben kérném a segítségeteket. Előre is köszönöm! Üdv.: Laci
Szia! A korrekt bekötéshez mindössze egy fázisfordítóra lesz szükséged, amit az aszimmetrikus kimenet és a "-in" közé kell beiktatnod. Ez lehet elektroncső vagy akár egy hangfrekvenciás transzformátor.
Ha a szimetrikus bemenet egyik felét testre teszed, akkor ugyanakkora kivezérléhez kétszer akkora feszültségre lesz szükséged.
Köszi! Esetleg valami bevált jól működő kapcsolás érdekelne.
Köszi! Azt hiszem maradok az egyszerűnél mert a DRV134 Magyarországon nem beszerezhető ahogy látom. Vagy még csőben gondolkodom.
A HQ-ban van DRV134 és 135.
Neked amúgy nem volna elegendő ha a meglévő előerősítő erősítésén növelsz 6dB-t, vagy amannyi éppen szükséges?
Igen az is elég lenne elvileg a 6db!
Vigyázz a db és dB egészen mást jelent!
Az U9 katódján úgy tűnik hatalmas jel van, ha C15 feszültségtűrése megengedi tedd át oda.
Az biztos, hogy nem mindegy, hogy hány db vagy dB.
Megengedi a fesz. tűrése 1000V-os majd kipróbálom azért, de szerintem marad a csöves fázisfordító.
Sziasztok!
Van egy régebbi Sharp micro hifim (XL-MP2H). Úgy döntött, inkább nem szeretne zenélni tovább. A dolog pikantériája, hogy a készülék bekapcsol, funkciói működnek, csak hangot nem ad ki. Funkció váltásnál és bekapcsolásnál hallani némi halk pukkanást a hangfalakból. Első körben arra gondoltam az előerősítője dobhatta be a törölközőt, ami egy LC75342, de sajnos nincs sok tapasztalatom az ilyen jellegű javításokban. Tudtok ötletet adni, mivel kezdjem a hibakeresést? Ha az előerősítő a rossz, hogyan deríthetem ki legegyszerűbben? Ha a végfok (ami egy LA4631) rossz, attól adhat ki pukkanó hangot ki-be kapcsolásnál? Elnézést, ha butaságokat kérdeztem.
Szia! Ha az LA4631 bemeneti lábait (2, 4) megérinted és nem hallatszik búgás a hangszóróban, akkor a végfokot kell megvizsgáld.
Sziasztok! Építettem egy a osztályú fejhallgató erősítőt és az a problémám hogy az EGÉSZ TORZÍT!! Olyan a hangja mint a hard technonak mind egy milyen hangerőn van nem tudom mi lehet a baj már többször ellenőriztem de nem jövök rá mi lehet a gond. Itt a kapcsolás és a nyák rajz beültetéssel!
szia!
nyákon R11 ellenállás Q2 bázisára megy(.) A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |