Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrokontrollerek zavarszűrése

Témaindító: 925, idő: Jún 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 14
(#) Hp41C válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Arra gondoltam, hogy a nem furatfémezett panelen alkatrész oldalról is forraszható a foglalat, akkor a kérdéses két-két lábához be lehet forrasztani az SMD kondenzátorokat az alkatrész oldalról is.
(#) sonajkniz válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Sajnos nem olyan a panel kialakítása. De talán a foglalat lábaihoz hozzá tudom forrasztani. Bár elég necces lessz.
(#) sonajkniz válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Frekvenciaváltók forgásirányát és indítását kapcsolják. Néhány miliamper megy rajtuk 24V-on.
(#) Dempsey válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Én egyszer ugyan így jártam. Asztalon jól működött az automatika helyszínen már összevissza. Annyi volt a lényeg hogy utólag a PIC összes lábára amit bemenetként használtam forrasztottam egy 100nF-os kondit GND felé. Tökéletesen megoldotta. Az LCD Vss Vdd lábai közé is mindig forrasztok.
(#) fenyvesi hozzászólása Dec 15, 2015 /

Egy vezérlő microcontrolller lábának földre húzásával kell egy másik microcntrollert vezérelni. A probléma az, hogy a vezérelt microcontroller földre húzás után kiadja a 26MHz órajelét, ami interferencia miatt a vezérlő microcontrollert megbízhatalanná teszi.

Próbáltam RC szűrőt betenni, de annyira érzékeny, hogy használhatatlan.
Talán valamilyen nagyon egyszerű tranzisztoros megoldás kellene. Relé az időzítések miatt nem jó. Tápfeszültség 3,3V.

Tanács?
Köszönöm.
(#) Bakman válasza fenyvesi hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Két tápegység a két kontrollernek és a kettő közé egy optocsatló. Garantáltan nem szól vissza semmi. Esetleg a mestert egy fém, lehetőleg vas dobozba rakni.
(#) sonajkniz hozzászólása Dec 16, 2015 /

Sziasztok!
Tudna valaki tippet adni arra, hogy a PIC analóg bemenetét, de méginkább a kimenetét hogyan lehet galvanikusan leválasztani?
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Külső A/D átalakító használata, majd valamilyen leválasztható csatornán lekérdezni az értéket.
(#) sonajkniz válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Sajnos nem járható út. A helyzet a következő.
Egy frekvenciaváltó van PIC-el megvezérelve. Az indítójelek reléken át kapcsolódnak. Tehát ott megvan a galvanikus leválasztás. Viszont az analóg vezérlőjelet direktben tudtam csak bekötni. Így is kevés kissé. A hálózati zavarok miatt a frekiváltó időnként visszarúg a PIC- nek. A PIC megfelelően le van szűrve. Ha leválasztom az analóg kapcsolatot, és a frekiváltóra potit teszek, nincs semmi baja. Mivel ez egy kész gép, ráadásul külföldön van, olyan megoldást kell találjak, ami nem jár szerkezeti átalakítással és programmódosítással.
(#) Pali79 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Van egy kész gép, amiben a vezérlő egy kész nyákon van mindennel együtt, plusz hely nincs. A Te ötletedhez módosítani kellene a nyákot, de minimum egy másikat beépíteni.
(#) sonajkniz válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Azt hiszem ez az amit kerestem. Ha elég neki az a 10V pár miliamper amit a frekiváltó kiad, akkor tökéletes megoldás. Köszönöm!
(#) Hp41C válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 17, 2015 / 1

Analóg bemenet: U/F konverter -> optocsatoló -> F/U konverter vagy U/F konverter -> optocsatoló -> frekvencia mérés.
Analóg kimenet: PWM kimenet -> optocsatoló -> aluláteresztő szűrő.
Az a frekvenciaváltó tényleg nem rendelkezik kommunikációs felülettel? Modbus, IEC, stb.
(#) sonajkniz válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Idézet:
„Az a frekvenciaváltó tényleg nem rendelkezik kommunikációs felülettel? Modbus, IEC, stb.”

De igen. Csak nem értek hozzá. Plusz azt is le kellene választani.
Idézet:
„Analóg kimenet: PWM kimenet -> optocsatoló -> aluláteresztő szűrő.”

Ez az ötlet is tetszik,csak a jelen áramkörrel nem oldható meg. Mivel a használt kimenet nem PWM-es kimenet. Szoftveresen pedig nem kivitelezhető. Az egyéb ötletek, valamint a belinkelt csatoló IC (sajnos ide nem jó) adtak egy ötletet. Ha sikerül, leírom, hátha más is hasznát veszi.
Köszönöm a segítséget.
(#) Peter65 válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 17, 2015 / 1

Az iparban ez egy gyakran használt eszköz, úgy hívják szigetelt erősítő. Sokan gyártanak ilyet, létezi keskeny, viszonylag kisméretű kialakításban is. Mivel ipari, természetesen nem filléres alkatrész, de a frekiváltóthoz képest megfizethető. Feltételezem, a külföldi üzemben is használnak ilyet, célszerű lenne egy ott elterjedt típust választani.
Természetesen te is építhetsz ilyet. Nagyon sok elven lehet ilyen analóg leválasztást készíteni: régen chopperes leválasztókat, mágneses erősítőket használtak, sokan pwm-es modulációval, vagy u/f és f/u átalakítással oldják meg, a fentebb említett lienáris optocsatoló is elterjedt, de kettő PIC-cel is meg csinálható; az ADC jelét sorosan átküldöd egy másiknak, ami DAC konvertenként működik. Ezken kívül még kb. egy tucat egyéb mód is van, de azokat speciálisabbak.
A szigetelt erősítőknél általában a tápfeszültséget is leválaszják mind a bemenettől és kimenettől.
Ha a frekiváltó 10V-ját akarod felhasználni, akkor lehet, hogy egy digitális potmétert kellene leválaszottan vezérelni.
Megjegyzem, a frekvenciaváltók jó részének van differenciál bemenete, pont az ilyen problémák mérséklésére. Ha a frekiváltó bemenete asszimetrikus, akkor lehet, hogy elegendő, ha egy diff. erősítőt építesz eléje, ami a frekiváltó +10V-járól él. Ez elég nagy közömódusú elnyomással is rendelkezhet, hogy a zavarok ellenére is stabil analóg jelet adjon, és elég nagy impedanciájú lehet ahhoz is, hogy ne tudjon visszahatni a frekiváltó a PIC-re.
(#) pont hozzászólása Jan 11, 2016 /

Sziasztok!

Egy AVR 230v-trafó-7805-1000 mikro- 100n tápon. keresztül működik. A bemenet a +5v-ra van húzva, gnd triggerel, falling, INT0-án . Ha csak kézzel hozzáértem a tüskéhez ami INT0-hoz megy indított. A 100n közel van táplábakhoz, ha az INT0-át a GND-hez kötöm 100n val (ahogy itt is és máshol is javasolják) folyamatosan triggerel. Ha a +5v-ra kötöm 100n-val akkor jónak tűnik, a korábban folyamatosan triggerelő 10cm vezeték már nem zavaró, de vajon mennyire lesz megbízható, így egy hosszabb (5-10m) bemeneti vezetékkel?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
(#) potyo válasza pont hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

A kondenzátor szűrésre van, de attól még a láb lebeg, és összevissza tud mászkálni, csak nem olyan gyorsan. Valahová húzni is kellene azt a lábat, hogy ne szedje össze a környezeti zajt. Akár be lehet kapcsolni a kontroller belső felhúzóját is, ha van, vagy pedig kívülről húzni 10k ellenállással vagy tápra vagy GND-re, ahogy az áramkör többi része igényli.

Szerk.: most látom, hogy 5-10 méter vezetékről lenne szó, akkor akár lehet, hogy 1k felhúzó kellene, vagy akár valami leválasztófokozat. Írj többet, hogy mit akarsz csinálni, és akkor tudunk ajánlani valamit.
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Az AVR-k bemenet mind GND-re huzva aktiv, azért elég nagy felületesség a bemenetet egy kondival a GND-re huzni. Ahogy látod a helyes megoldás a +5V-ra "hüteni".

Amit még tehetsz egy 1-5 kOhmos ellenállással szintén a +5V-ra kötni az INT bemenetet, igy csökkented a bemeneti impedanciát és valoszinü, hogy kibirja a hosszabb kábelt.
A helyesebb megoldás viszont az lenne, ha a kimenetet vinnéd el 5-10 m-re (ha lehet) és bemenetet a közelröl kezelnéd.
Ami még jobb, ha nem az INT-t kezelnéd a távolbol, hanem valamelyik bemenetet (azt lehetne softwarrel "tisztitani" és ez váltaná ki az INT-t.)

Köszönöm válaszaitokat!

Idézet:
„A bemenet a +5v-ra van húzva,”
ellenállással is , tehát ez úgy is van megoldva, ahogy írjátok. Sajnos én nem tudok olyan megoldást, hogy sima bemenetet a háttérben figyelje, míg a program máshol fut, vagy akkor az mitől lenne más mint az INT0? A felhasználási helynek változatosnak kell lenni, tehát a triggerelő gomb közelebb vitele nem mindig lehet megoldás. Esetleg árnyékolt kábel, vagy UTP nem segítene a nyomógombnál?

V1.JPG

Egy bemenetre irsz egy rutint, pl. hogy öt ciklusban egymás után ugyanaz a jel (0 vagy 5V) csak akkor fogadod el a gomb lenyomását és inditod a megszakitást.

Egy másik megoldás amit a kolléga is irt, az INT-t nem közvetlenül egy kábelen vezérled, hanem pl egy tranzisztoron keresztül, ilyenkor a távoli nyomogombbal az áramkört szakitod meg ( azaz a kéteres vezeték alapbol zárlatban van - igy sokkal nagyobb az immunitása a zaj ellen).
A nyomogomb ezt szakitaná meg.
(#) pont válasza Massawa hozzászólására (») Jan 11, 2016 / 1

Sajnos azért is használtam az INT0-et mert, azonnali bekapcsolásra van szükség, bárhol járjon is a program. Ezek szerint jobb lett volna az első gondolatom, hogy opto-val oldjam meg a bemenetet, csak spórolni akartam a hellyel. Hát ha elvérzik a gyakorlatban, építek másikat. Az árnyékolt kábel vagy UTP nem megoldás?
(#) potyo válasza pont hozzászólására (») Jan 11, 2016 / 1

Definiálni kellene azt az azonnalt időegységben.
(#) pont válasza potyo hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Az azonnal az olyan 100 ms-on belül. Biztos olyan programot is lehetne írni ahol az 5 ciklus belefér ebbe, de az általam írtnál vannak wait sorok is a főprogramban, egy ciklus alig rövidebb mint 1 mp. A prellegés kiküszöbölése, az időzítések összehozása "juttatott" ide. De egyébként, ha vannak negatív tüskék a "levegőben", akkor vannak pozitív tüskék is, tehát lehet, hogy akkor meg az 5 folyamatos magas szint soha nem lenne meg, ugyan úgy mint a prellegésnél, csak itt nem cseng le a dolog soha, tehát mindenképpen hardware-sen kell megoldani korrekten a dolgot.
(#) kissi válasza pont hozzászólására (») Jan 11, 2016 / 2

Ne hülyéskedj már...100 ms az "azonnal" szinonimájaként ! Nem nyugdíjasok nézik a nyomógombot, hanem elektronika, ami még 4 MHz-es órajelnél is us-ok alatt cselekszik! Ha nincs elég időd, akkor rosszul szervezed ( pl. azok a bizonyos wait ciklusok ! ) !

Nem tudom milyen gyorsan kell reagálni, de igy az INT-t aligha fogod tudni használni. Ez tul veszélyes! Nem tudom milyen gyors a procid de én pl 3x vizsgálom a nyomogombok állapotát és mindeddig semmiféle késleltetést nem lehetett látni (az ember ugy sem tudja a másodpecek százada alatt megnyomni a gombot ( a proci viszint gondtalalnul tud pja 1 sec alatt akár 50x is vizsgálni)

Az opto talán segit, de nem tartom azt sem jonak a fentiek miatt.

Oké rendben, nem tudok programot írni, de akkor is elsősorban hardware-sen kell minimalizálni a zavarokat, mert mi lenne, ha TTL ic-ket használtam volna azok mennek 150MHz-ig, ehhez kérném a segítségeteket, ha van "forrasztópákás" javítási lehetőség. És egyébként egész hétvégén teszteltem, tökéletesen működik a műhelyemben lévő (nagyfrekis/vagy nem nagyfrekis szemetes) környezetben, csak szeretném ha a világon mindenhol megállná a helyét.
(#) kissi válasza pont hozzászólására (») Jan 11, 2016 / 1

Ha hardveresen akarod, akkor integrálás és/vagy schmitt trigger és/vagy árnyékolás és/vagy kábel/fóliavezetés a kulcsszavak... !
(#) Hp41C válasza pont hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Idézet:
„...tehát mindenképpen hardware-sen kell megoldani korrekten a dolgot.”

Az INT bemenet elé készíts egy R-S flop-flop -ot két NAND vagy NOR kapuból. Az R bemenetre mehet a gombod, a R bemenetre egy másik port bitet kellene kötni. Mindkét bemenetet ellenállssal a tápra kell húzni.
Ha a nyomógomb földre viszi a S bemenetet, a flip-flop kimenete alacsony szintre áll be. Mindaddig alacsony szinten van, amíg a R bemenetén nem kap egy alacsony szintet - elég egy rövid pulzus is.
(#) proli007 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Hello! De mit old ez meg? Az Interrupt bit kezelése szoftveresen ugyan ez. Semmi különbség, ha külső tárolót használnánk. A programot is ugyan úgy át kell írni, ha nem ez van benne..

Esélytelen, ha valaki nem tartja be a szabályokat utánna azokon akar javitgatni. A TTL még rosszabb ebböl a szempontbol.
A Schmitt trigger éppenugy késlelteti a jelet mint bármilyen más megoldás. Egy szoval a hiba ott van, hogy kezeletlen bemenetet nem szabad használni. Az csak arra jo, higy a NYÁKon egy másik lábhoz kösd s nem több méteres kábelre. Minden bemenetet védeni kell a prelltöl meg egyébb zavaroktol, amit hardwarrel nem lehet.
Esetleg az RS dolog segithet, de ahhoz 3 ér kell.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Jan 11, 2016 / 1

Idézet:
„Egy másik megoldás amit a kolléga is irt, az INT-t nem közvetlenül egy kábelen vezérled, hanem pl egy tranzisztoron keresztül, ilyenkor a távoli nyomogombbal az áramkört szakitod meg ( azaz a kéteres vezeték alapbol zárlatban van - igy sokkal nagyobb az immunitása a zaj ellen).
A nyomogomb ezt szakitaná meg.”
Alapból zárt nyomógomb elvileg jó, gyakorlatilag ha a gomb közelébe ütnek a kezelőpanelre, előidézheti a megszakítást (kivéve ha a gombban olyan erős a rugó, hogy kalapáccsal kell benyomni). Ami nekem tutira bejött: A nyomógomb alaphelyzetben nyitott és egy optocsatoló LED-jének ad tápfeszt.
Következő: »»   7 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem