Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1823 / 2208
(#) V1rusH válasza Andrei1181 hozzászólására (») Dec 3, 2015
Torzítani úgy is tudsz, sőt úgy szoktak, hogy a trafót telítésbe vezérlik, ami nem nehéz, mert elég kicsi a trafó. Teljesítményt anód áram növelésselöis érhetsz el, de az eszi a csövet!
Ha gitározol, akkor miért bajódsz ezzel? A helyedben vennék egy kettőstriódát, valami olcsó pentódát, és "szétszedném" a kapcsolást. Egyrészt teljesítményben is többet tudsz kivenni. És ha a rádiós kimenőnél maradsz, már is adott a túlhajtás!. Ez a cső, kapcsolás nem erre a célra van kitalálva!
Nem okoskodni akarok, mert Én csövezésből semmi vagyok, és lebeszélni sem akarlak, de ez kb. olyan, mint villával levest enni! Nem lehetetlen, de találékonyságot igényel!

Egyébként miért ragaszkodsz a triódához? Emelj a pentódán, vagy hajtsd triódában azt is! Hqngja állítólag romlik, de teljesítménye nől. De Neked pont ez kell!
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
(#) vikipapa válasza Peter_S hozzászólására (») Dec 3, 2015
Helló. Köszönöm a rajzot, akkor a két szélső kivezetést használom.
(#) Andrei1181 válasza V1rusH hozzászólására (») Dec 3, 2015
Arra vettem a rádiót, hogy szétberheljem és átalakítsam gitárra, lényegében a 2 trafó volt az érték nekem belőle, de sajnos olyan szép állapotban van az egész (és működik is mindene), hogy nincs szívem szétszedni.
Az egész átalakítás annyi rajta, hogy a rádiócsöveket kihúztam, a gitárt meg a trióda elé kötöttem és kivezettem egy jack aljzatot.
Nem is szeretnék más módosítást csinálni rajta, inkább veszek egy másikat

Amúgy úgy tudom, hogy a torzítást a végcsövek túlhajtása adja, ezért gondoltam, hogy a triódán kéne egy kicsit emelni.
(#) fater0827 válasza V1rusH hozzászólására (») Dec 4, 2015
Üdv
A rajz kicsit sánta a tápegység rész , mégpedig - 2x szekunder pl 200 Volt , illetve zavarszűrő ( brum elnyomó ) 4.7 nF kondenzátor ellkóként van jelölve . A R2102 rajz trióda anódjánál 150 x Farád .
Üdv
(#) V1rusH válasza fater0827 hozzászólására (») Dec 4, 2015
Valóban hibás e tekintetben, köszi az észrevételt! Amikor szerkesztettem, több alkatrészt kopiztam, és így lett a zavarszűrő, elkó... De ezért nem szabad mindenféle rajznak bedőlni, mert a neten van!
Fáradt voltam, nem ellenőriztem le. Rosszúl tettem!
(#) mohinger hozzászólása Dec 4, 2015
Valaki megmagyarázná, hogy milyen megfontolásból csinálta a Videoton a kimenőit ilyenre, hogy a szekunder közepére van kötve a pentóda munkaellenállása és a hidegítő elkója? OK, egyenáramúlag testelődik, de ez valamilyen hangfrekvenciás visszacsatolást szolgálna?
(#) pucuka válasza mohinger hozzászólására (») Dec 4, 2015
Ez negatív áramvisszacsatolás, amibe a kimenő hatása is be van vonva. Biztos nem a középleágazás, ha megnézed vikipapa által (nem egészen pontosan) mért ellenállás értékeket. Olyan 1/4 körül lehet.
(#) FordPrefect válasza mohinger hozzászólására (») Dec 4, 2015
Középen van a tápfesz. A kb. 2/3 rész a kimenő primerje. a maradék 1/3 rész egy L szűrőtekercsként funkcionál, jól szűrt tápfeszt biztosít a bemeneti fokozatoknak.
(#) pucuka válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 5, 2015
Nem a primer van megosztva, hanem a szekunder, és az csatolódik a végcső katódjába.
(#) CIROKL válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2015
Nem jól tudod !
A mellékelt rajzot figyeld csak !

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) pucuka válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 5, 2015
Csakhogy ez Orion, és mohinger kolléga a Videoton kimenőire kérdezett rá, gondolom konkrétan a Velence kapcsán.
(#) mohinger válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2015
Igen, igen, a Velence kapcsán kérdeztem, ahol a szekunder középtájon van megcsapolva. A primernél is van megcsapolás némely kimenőknél, de az a "búgáskompenzáló" tekercs, meg a vasmag felmágneseződését hivatott csökkenteni.
Amúgy a ZK140-es családnál is hasonló megoldást alkalmaztak. Bővebben: Link
(#) Gery78 hozzászólása Dec 5, 2015
Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van egy pár BEAG TK-222A kimenőtrafóm, de nem tudom a bekötését. Meg tudnátok nekem adni, hogy melyik kapocsra mit kell kötni?
Előre is köszi.
(#) FordPrefect válasza mohinger hozzászólására (») Dec 5, 2015
A primernél legtöbb esetben van megcsapolás. Valóban létezik az ellentétes irányú árammal történő felmágneseződés elleni megoldás, légrés NÉLKÜLI kimenőknél. Csak itt van értelme. De ehhez fix áramú táplálás kell. Másik az általam említett LC szűrés, a régi kapcsolások jórésze ilyen, gyártótól függetlenül. Aztán van megcsapolás nélküli primer is.
Szekunder esetén ezeknél a régi rádió-TV kimenőknél bármilyen osztásnak semmi értelmét nem látom. Sem visszacsatolás, sem hangminőség szempontjából. Lehet hogy kísérleteztek, de 200 Hz- 5kHz átvitelnél nem oszt, nem szoroz..
(#) Peter_S válasza Andrei1181 hozzászólására (») Dec 5, 2015
Gyors és könnyű megoldás nincsen, amennyiben az eredeti funkcióját is meg szeretnéd tartani a készüléknek. Kellene még egy fokozatnyi erősítő, ha kevés ami van.
Ha nem fontos hogy rádió is legyen, akkor egyszerűen kiszereled a nagyfrekvenciás panelt, és máris van helyed építkezni.
Ha nincsenek egyéb csöveid, akkor az ECH81 triódáját bátran használhatod erősítésre, vagy akár az EBF89/EAF801-et is (gitárnál úgyis mindegy , vagy ha nagyon elvetemült vagy, akkor az ECH heptódáját is befoghatod pentódaként - talán az Orion 820-ra keress rá, abban volt ilyen meghajtás (leánykori nevén ECH21, mindkét fele a HF részben).
(#) safranek válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 5, 2015
P-U 100v-os, D-H 8 ohm-os leágazás
(#) Gery78 válasza safranek hozzászólására (») Dec 6, 2015
OK köszi szépen a segítséget!
(#) bta válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 6, 2015
A TK-222 nem csöveshez való, mire használnád?
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 6, 2015
A szóban forgó trafik vonali - 100V-os trafók, arra lettek készítve.
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 6, 2015
Hááát... "áramgenerátorral" a fázisfordító katódkörében? A fokozat addig működik szépen, amíg szimmetrikus terhelése. Az a baj az ilyen "unortodox" megoldásokkal, h a többségük nincs rendesen végiggondolva...
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2015
(#) Orbán József hozzászólása Dec 6, 2015
Nem tudom, ezt én írtam valahol?
Ohó, megvan. Ugyan nem nálam az elvi rajz, de úgy van. Csodálkozz tovább is, van megoldás csővel áramgenerálni a f.fordító katódjában és jól működik.
Nem én találtam ki, hanem hozzáértő - ezt úgy kell érteni, megépítette, bemérte és jónak - jobbnak találtatott a sima közös katódellenállásnál.
Merészkedem közzétenni, a Szerző is megtette már...
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2015

frd1.jpg
    
(#) bta válasza Andrei1181 hozzászólására (») Dec 6, 2015
Idézet:
„Növelni szeretném az ECL86 triódájának az erősítését, hogy kapjak egy kis torzított hangot, amire azt a javaslatot kaptam, hogy a katódellenállást kössem át egy megfelelő kondival. Sajnos nincs ellenállás a katód és a föld között, így ez a megoldás nem működik.

Gyárilag kell benne lenni katódellenállásnak, viszont a kondis átblokkolás nem igazán hatásos. Ha a trióda rész katódja közvetlenül testre van kötve, akkor az torzít, csak nem úgy, ahogy te szeretnéd. Erősebb és kicsit keményebb karakterű torzítás érhető el az anódellenállás töredékére csökkentésével - a bemeneti érzékenység romlása árán. Lehet próbálkozni még egy kis pozitív visszacsatolással a pentóda rész anódjáról, de úgy szerintem inkább csak rosszabb hangja lesz, mintha a kimenőtrafót még gyengébb minőségűre cserélnéd... A két fokozat miatt eléggé meg van kötve a kezed.
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 6, 2015
Idézet:
„bemérte és jónak - jobbnak találtatott”

Értem én, mire megy ki a játék, csak így a fordító fokozottan érzékennyé válik az aszimmetrikus terhelésre (mondjuk ki: rácsáram -> blocking hatás ) melyet egy kisteljesítményű végfoknál normál működésnek kell(ene) tekinteni. Névleges teljesítmény alatt, ill. statikus méréssel persze "jobb"...
Inkább más megoldásokat javasolnék, melyeknek jobban szólnak a szimpla közös katódosnál. Legegyszerűbb a közös katódellenállást negatív tápfeszültségre kötni (természetesen újra kell számolni). Ha nem sajnáljuk a plusz csövet, akkor ott a régi ARC végfokokban alkalmazott keresztcsatolt kapcsolás.
(#) pucuka válasza bta hozzászólására (») Dec 6, 2015
Ez a fajta fázisfordító diferenciál erősítő, és mint tudjuk, ez a fajta erősítő alapból nem túl lineáris erősítő. Ahhoz, hogy lineáris legyen, nagyértékű közös emitter (bocs katód) ellenállást kell alkalmazni. Ezen viszont ellenállás esetén nagy feszültség esik, ami magas tápfeszültséget igényel.
A félvezetős technikában ezt egy aktív ellenállással (áramgenerátorral, áramnyelővel) oldják meg, aminek kicsi az egyenáramú vesztesége, viszont nagy a váltóáramú ellenállása. Ez működik is a csöves technikában is, eltekintve attól az apróságtól, hogy ez volt előbb. A pentóda kimenete amúgy is áramgenerátoros, így erre a szerepre pompásan megfelel.
(#) FordPrefect válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2015
Ez nem a klasszikus differenciál erősítő, angolul is más nevei vannak. A második csőfél egy földelt rácsú kapcsolás, ellentétben az első csőféllel.
(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 7, 2015
Azért találni angolul is differenciáltnak hívott ilyen megoldást.

tubes_iv.gif
    
(#) mohinger válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 7, 2015
Az R7 ellenállásnak így milyen szerepe van???
(#) Orbán József válasza mohinger hozzászólására (») Dec 7, 2015
A cikkben leírják...
(#) Peter_S válasza mohinger hozzászólására (») Dec 7, 2015
Díszítő
Az egy dolog kogy ki van söntölve (ezt általában kondenzátorral oldják meg), a nagyobbik baj, hogy ezekkel az ellenállás értékekkel kicsit sem egyforma feszültség lesz a kimeneteken.
Ha az eredeti linkelt cikket elolvasod, a következő oldalon (Part 5) megoldást is javasol.
(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 7, 2015
Ha a long tail-ra gondoltál, nyertél, de ez annyira lényegtelen, hiszen jó f.fordtót szeretnénk sokan. Peter_S írja, kapcsolás hibáit a Part 5-ben levő megfejtés oldja meg.
Bipolárral készített áramgenerátor a közös katódba. Körbeértünk.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015
Következő: »»   1823 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem