Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Kösszi a segítséget.
Az r10est mindenképp megnövelem, de volna a tanácsoddal kapcsolatban még kérdésem, Ha az 1K anódellenállást megnövelem, nem fog még inkább erősíteni? (Az ellenálláson nagyobb feszültség eshet az áram hatására.) Illetve az r7es ellenállást ha 50-10Kra csökkentem, félő, hogy nem lesz eléggé negatív a rács a katódhoz képest, rácsáram indulhat meg. 470K nál -1,3V körüli lehet a rácsfesz.
Szia.Én ide 1 megás potit szoktam tenni.első második csőfél.Nézz szét a neten Pl. Marshall előfokok.
Nem tudom honnan tudtok ilyen rajzokat össze szedni?
X"tube, hehe
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2015
Had gratuláljak én is ehhez a szép munkához.
Habár azokat a műanyag alkatrészeket kerültem volna (kapcsoló, ki-bemenet és a potigomb), szerintem rontja az összképet, bár ha az új tulaj ezüst vezetékre meg ALPS potira költ, lehet kicseréli a maradék "gyengébb" pontokat. Én is kb 1,5 éve készítgetem a sajátom, ha ilyen szép lesz mint a tied megéri a belefektetett energiát. Boldog Karácsonyt mindenkinek
Sziasztok
Hogyan tudom megállapítani, hogy egy hirdetett kimenőtrafó pp vagy se kapcsoláshoz való-e?
Esetleg kérdezd meg az eladót, hogy miből szedte ki? Típus alapján már meg lehet tudni milyen is. Esetleg van egy fénykép is róla?
Szia!
Te hol jársz az építésben? Én még csak most reszeltem ki a csövek helyét a rack tetőn. Sajnos a leragasztás ellenére sikerült megkarcolni az eredeti festését. Most felállítottom a 'tesztdeszkára', hogy karácsonykor szóljon valamiről egy kis zene
A kulcsszó a légrés. SE légréses, PP nem.
Sikerült végül megküzdeni a felmerült problémákkal?
Milyen problémákra gondolsz, mert abból volt sok.
A mostani probléma az, hogy helyben sehol nem találtam M3-as távtartót(kénytelen vagyok rendelni). A másik, hogy a fűtés egyenirányítás és a FET-es stabilizátor hőjét kivezetni. Nem tudom, hogy elég lesz e, ha a vaslemezhez rögzítem. Most egy kis alu borda van rajta, de nem akarom, hogy a hő megrekedjen bent a dobozba. Hűtőbordát meg nem akarok a hátuljába, ,,mert ez mégis csak csöves'' Az elektronika részét késznek tekintem.
Köszönöm a dícséretet. Pedig, ha tudnád, hogy milyen drága volt az a potigomb A vicc pedig az, hogy az első hangerőpotit sajnos ki kellett hajítsam, mert iszonyatosan féloldalas volt. Kb 30%-os különbség volt a két oldal között. Gyári hibás volt. A második potit a boltban multiméterrel választottam ki 8db közül. Persze nem lehet már visszacserélni a régit, mert be volt forrasztva. Sebaj, ezután mindig műszerrel fogok potit venni. A be és kimenettel én sem vagyok kibékülve, de a helyi boltban olyan silány a választék, hogy csak ezt tudtam beszerezni. A vicc az, hogy a boltos srác tudna minőségi csatikat szerezni, de őszerinte arra nincs igény, csak az olcsóbb vackokra. Nem tudom, szerintem nem mindenki igénytelen... A legközelebbi erősítőmbe már inkább rendelni fogok aranyozott be és kimeneti csatikat. (talán pont a HE store-ból) Ezek még otthon voltak elfekvőben, ezért tettem be őket. Szerintem a leggyengébb pontjai az erősítőnek a kimenőtrafók voltak. Emiatt viszont nem is kértem érte sokat, így nagyon hamar el is kelt.
Voltak ott átviteli problémák. Erre irányult a kérdés.
800K volt az anódellenállás, nem 1K, mint a rajzon, betettem a javaslatodra egy 100K-sat.
Az anódfeszültség itt 88Vra leesett, mivel 155V egyenirányítás és szűrés után. Lesz ettől bármi baja a csőnek? Nagyon szép telt hangja lett és nem sustorog így annyira. Érdemes lenne cserélni ismét, hogy 100V felett maradjon az anódfesz?
Jó lesz így!
Idézet: „A vicc pedig az, hogy az első hangerőpotit sajnos ki kellett hajítsam, mert iszonyatosan féloldalas volt. Kb 30%-os különbség volt a két oldal között. Gyári hibás volt.” A poti teljes ellenállása (két vége), vagy bizonyos állásokban mért értékek tértek el 30%-al? A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
Két vége között is volt kb 10% eltérés, de az egész pályán gyakorlatilag már az elejétől kezdve abszolút aszimmetrikus volt.
Asszimetrikus is lesz, de ez nem lényeges. 10% a hangtechnikában nem hiba. 30% sem, ez gyakorlatilag 1,5 dB eltérés, gyakorlatig nem hallható. A jó MÁRKÁS is pár dB jellemzi.
Az emberi hallás logaritmikus, 10 x akkora teljesítményű erősítőt érzékelsz kétszeres hangerőnek. Egy átlagos potmétertől ez jó érték, más kérdés a minősége, de azt sem kell misztifikálni Kár volt kidobni... A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2015
De vannak olyan vájtfülű emberek akik, mint a fent említett erősítő új gazdája, aki meghalja a különbséget a sima árnyékolt kábel és az ezüst között, meg az 500 Ft- os és a 20.000 Ft-os hangfalkábel között a különbséget.
Idézet: „a fent említett erősítő új gazdája, aki meghalja a különbséget a sima árnyékolt kábel és az ezüst között” Főleg, ha látja is
Sziasztok! Van egy kapcsolásom, és ahhoz szeretnék egy csöves előerősítőt, tudnátok ajánlani konkrét kapcsolásokat, vagy le tudnátok írni a menetét hogy tervezzek egy sajátot, itt gondolok a használandó képletekre a csöveknek mely tulajdonságát kell figyelembe venni, stb? Előre is köszönöm a segítséget!
rendelkezésre álló csövek: 6n3p 6n1p e88cc ecc83 ecc85
Sziasztok!
Most tartok életem 5. csöves erőlködőjénél, bár az eddigieket gyakorlatilag kész leírások alapján koppintottam... A mostaniba szeretnék egy kis egyediséget csempészni, de mielőtt nekiállnék forrasztgatni szeretném kikérni a "nagy öregek" véleményét az életképességéről! A vége 6C33C lesz 6N6P meghajtással. A végfokkal nem volt gondom inkább a meghajtó fokozatra lennék kíváncsi! Előre is köszi a kritikát!
Csak az objektivitás kedvéért megmértem a kérdéses potit.
Letekert állásban: 116-48Ohm 1/5: 7,5k-2,5k 1/4: 18,6k-12,5k 1/3: 38k-32k 1/2: 52k-47k 3/4: 67k-62k vég: 100k-91k Nem a kukába dobtam, csak az erősítőből dobtam ki
A meghajtás nem lesz jó, torzítani fog rendesen. 6C33C is alul van illesztve, minimum 1K, de inkább több. A napokban én is ezzel fogok "küzdeni".
Sziasztok.Orosz rádió panelt szeretnék beazonosítani és cirill betűs keresés közben találtam:www.RadioLamp.ru oldalt.A "biblioték" között rengeteg letölthető könyv található.
Van kapcsolás ECC82 -vel, ha nem akarsz jobbat építeni. Egy áramgenerátoros csövessel jobban járnál.
Köszönöm, sejtettem hogy sötétben tapogatózom...
Miből adódna a nagy torzítás? Ennél az alap kapcsolásnál szeretnék maradni... , megoldható lenne esetleg más munkapontban hajtva a 6N6P csöveket az alacsony torzítás? A kimenők a legvégén készülnek így azon nem bukik a dolog!
Nem. Túl nagyot erősítene, a dB -ek is össze adódnak. Ráadásul, mivel trióda, "erőből" kell hajtani. Nem fogod tudni megoldani sehogy sem.
A napokban találtam, 6c33c-vel kapcsolatban, egy kísérletet lehet hogy megér.
Azthiszem énis ugyanazon ügyködök.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |