Fórum témák
» Több friss téma |
Mindegy melyiknél ez a chipben lévő fusebiteket mutatja, az amíg nem írod át mindenhol ugyan az, és a te programjaid egyike sem tartalmaz fusebit beállítást, aminek a legelején kellene lenni, valami ilyesmi : $prog &HFF , &H64 , &HDF , &HFF
Értem...csináltam egy write prg-t..a program elejére be is tett dolgokat, de amikor kiakarom jelölni, hogy bemásoljam...akkor átírja..Ha beírta..akkor mentsem el a bas. failjt?
Ne mentsd el, ez csak legyen info, és semmiképpen ne írd át a chipben. Törölj ki mindent amit beírt és a fusebit ablakot tedd fel ide, refres után
$PROG &HFF , &HE1 , &HD9 , &H00 ' generated. Take care that the chip supports
Mivel nincs chipem én azt a képernyőt nem tudom betölteni, de ez a gyári beállításnak tűnik, belső 1Mhz órajellel, lehet hogy a négyhez kellene Kvartz.
Én is egy 4 érzékelős programon dolgoztam a napokban.
Amikkel szívtam: 1. Belső oszcillátort állítottam be, és a tényleges freki a beállított 1/4-e volt, végül 20Mhz kvarc került bele ( még nem jöttem rá miért nem volt jó a freki. ) 2. Az érzékelők felénél be tudta olvasni a kódot, a másik felénél minden lekérdezésre mást dobott, CRC hiba ... . Ezen el vacakoltam egy darabig ... szidtam a kínai érzékelőket ... egy régebbi itthon vásárolt érzékelőt mindig hibátlanul olvasott, a kinai felét az esetek 90 %-ban jól olvasta, a másik felét tán 20-ból 1-egyszer olvasta hibátlanul. Végül rájöttem nem voltak letiltva a megszakítások a lekérdezés idejére. Azóta hibátlanul olvassa mindet!
Nem volt bekapcsolva a biztosíték biteknél a clckdiv ?
Én ezt már nem tudom megérteni... Ellenállás tuti hogy nem nézted el és 4,7-10K közt van? nem lehet hogy 47-100K közt? Vagy órajel beállítás? belső/külső órajel, CLKDIV8?
Ha ezek sem akkor max gurulj el és átnézzük együtt hol lehet hiba...
Hát köszi...de nem laksz olyan közel..de azért még átnézem...az ellenállás stimmel...
Mondom..a lényeg az, hogy miért működik a két érzékelős változat? Fogom és betöltöm...nem állítok semmin semmit sem.. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Órajel, időzítés, felhúzó ellenállás, ilyesmi lesz. 2 szenzorral még nem tud annyit vagy akkorát hibázni hogy ne olvassa be, 4 nél meg már kibukik a bibi.
Csak ilyesmire tudok gondolni. Próbáld ki ezzel a 2 szenzorossal is. Csatoltam a hex-eket is hátha a fordítód szívat. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
most felismerte mind a kettőt..illetve a négyet is....viszont a hőmérsékletnél 133,133,131,132----t ír ki!
Khazama avr az égető program...a fordítást pedig a bascom csinálja...mondjuk még csak 2 hete foglalkozom vele.... A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Idézet: „Ellenállás tuti hogy nem nézted el és 4,7-10K közt van” Nálam nem működött 4db 18B20 szenzorral 4,7k-s felhúzóval! (25m kábelen ha ez számít) Mihelyst lecsökkentettem 1-2k közé, azonnal működött.
igen...de most az előbb megadott hexxet betöltve felismerte...ugyan olyan körülmények között!
ha menet közben kiveszem az érzékelőket a számok maradnak a kijelzőn... A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Nem lenne egyszerűbb mérve? Már majdnem egy hete foglalkozunk egy problémával anélkül, hogy lenne egy mérési eredmény... Belinkeltem két olcsó eszközt, amit más projecteknél is lehetne alkalmazni (I2C, SPI, stb). A kép csak szimuláció által készített tesztadat kiértékelése, de ugyanezt mutatja, ha mérést végzünk vele.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Nálam 4,7K-val megy a négy szenzor!
Írtam privátot! Kekem van oszcim meg nemsokára logikai analizátorom is.
Furcsa, írtam korábban hogy milyen hosszan, és milyen körülmények közt használom mennyi ideje, és nekem 10k-val és 4k7 el is működött jól.
Nekem is ment 4,7k-val, az került a nyákba.Aztán amikor össze lett kábelezve véglegesen, 4-ből csak hármat olvasott, negyediknél mindig nullát olvasott.Ekkor csökkentettem az ellenállást, és jó lett.
Fontos a topológia is, valahol itt a témában van linkelve egy leírás, hogyan kell kialakítani. Az én topológiám nem ajánlott,(közös vezeték, a végén csillagpontból indulnak a szenzorok, ráadásul egyforma kábelhosszal)de nekem így kellett.Erre is érdemes figyelni. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Ezek szerint vagy az égető vagy a bascomod lesz a ludas a hiba miatt.
Lehet hogy nem jót ír ki meg hogy megmarad az érték ha leveszed, mert ez csak egy kis program szösszenet amit küldtem hogy meg legyen a hiba. Nem írtam meg a komplett hőmérő progit. Próbáld ki ezt.
Igen a topológia tényleg fontos. Nekem elvileg van egy 30m hosszú gerinc ami meg van "lékelve" pár méterenként és úgy vannak rajta a szenzorok 1-4m kábellel.
Az teljesen jó (ajánlott)a leírás szerint.
Az akkor lesz ha nem integer-be töltöd az értéket a decigrades funkció végén és meg formázod.
Aszt hiszem át pakolod single-be és abból stringbe formázod.
Biztos jó ez így?
A főprogramban Sc(9) a beolvasott CRC -t tárolja:
A Decigrades eljárásban a CRC -t tesztelve dönt, hogy a hőmérséklet negatív vagy pozitív?
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Szerintem igen. Régóta így használom, de a főprogramban csak megnézi hogy a CRC rendben volt e és ha igen akkor küldi el a bejött bájtokat a decigades fügvénynek hogy kalkulájon belőle hőmérsékletet.
Idézet: „The sign bit (S) indicates if the value is positive or negative: for positive numbers S = 0 and for negative numbers S = 1.” Amúgy ezt az eljárást vagy 10éve össze ollóztam, és eddig hibátlanul működött. Én negatívba még nem használtam idő hiányában, de kollégámnak a kocsiban van egy ilyen hőmérő és nem szolt még hogy nem mér mínuszba. |
Bejelentkezés
Hirdetés |