Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Ezt teljesen véletlenül jól tudom az az E88CC -hez hajaz. Van is olyan nekem.
A gyar azt mond amit akar .dugj be azt a ket csovet egy ugyan azon kapcsolasba es merj .Azonnal kiderul az igazsag / en ezt megtettem azert merem allitani amit irtam.
Termeszetesen .nem csak probalom azt hasznalom sok esetben.
És az változtatás nélkül müködik? Azért kérdezem, mert sok az ilyen cső, amik közé egyenlőség van téve, de sehol egy autentikus eredmény róla. Tudom, hogy így könnyebb eladni itthon az orosz csöveket, meg az ellenség megtévesztése is cél volt, mikor már a spájzban voltak az oroszok
Az autentikus eredményt úgy hívják, hogy cső adatlap és görbék...
Az autentikus vélemény számomra az, ha valaki beteszi az adott kapcsolásba és meghallgatja. De ez egy örök vita az orosz csövek esetében. Érdekes, hogy csak azoknál.
Semilyen csövet nem lehet egy adott kapcsolásba csak úgy betenni. Még azonos típusú csöveknél is van szórás, ami több kevesebb utánállítást igényel. A meghallgatás előtt mindenképp műszeres beállítást javasolnék.
Többen megtették, profik is és ECC88 helyett 6N23P lett a nyertes a legtöbb esetben. Pl. rákeresel Borbély Ernő nevére, Ő is kísérletezett ezzel. amúgy meg éppen ez a beteszem és meghallgatom a lehető legszubjektívebb és teljesen nem autentikus szerintem. Pl. én beraktam ECC88 helyére 6N1P-t a népszerű 6AS7+ECC88 füles kombóba és 6N1P-vel nagyon is dögösen szólt, nekem tetszett, pedig biztos hogy borzalmas munkapontba került 50V alatti anódfeszültséggel (ha jól rémlik olyan 45V körül volt az anódján). Nem mértem meg semmiféle műszerrel akkor, de hogy nem volt lineáris, az teljesen biztos.
Idézet: „The input tube dominates the overall distortion characteristics of the amplifier. Tubes of different manufacturers produce different amounts of distortion. I have tested the ECC86 Telefunken and Ultron, ECC88 AEG, E88CC Tungsram, and 6922/6H23Π, a Russian military tube. All worked fine, but the difference in THD can be 6 to 10dB! The Russian 6922/6H23Π produced the lowest THD. We are shipping the kits with these tubes. Nevertheless, I recommend that you try different types of tubes and the one you like best.” Bővebben: Link
Köszönöm. Számomra ez az információ, hogy valaki betette, meghallgatta és véleményt mond. Nem a neten olvasta, asztalnál összehasonlított két adatlapot. Nevezhetjük szubjektivnek, objektivnek, autentikusnak, bárhogy. Hiába az adatlap, a görbe, a mérés, a végeredményt általában hallgatjuk.
Sziasztok!
Mivel tud többet a Tungsram 807 egy orosz vagy pl egy Philips gyártáshoz képest? Egy orosz darabja 1500-3000 Ft, Philipseket hónapokig árultak 3000 Ft -ért, Toshiba is volt néhány ezresért, de a vaterán jelenleg 3 darab Tungsramért megy a harc, és már 50 ezer környékén járnak....
Szerintem semmivel. A Tungsram se gyártotta valami sokáig, nem is vált be. Bármely jól ismert hazai cső jobb ennél. 807-ből az orosz jó választás lehet.
Szép hétvégét az elektrotársaknak!
Ma kaptam pár érdekes csövet. Ami inkább nekem érdekes, tapasztaltabb, öregebb szakiknak biztos nem! Egyet sikerült beazonosítani, az üveg búrásról, hogy pentóda, de a többiről sejtelmem sincs. Annyi elképzelésem van, hogy katonai rádió csövek, esetleg adó csövek lehetnek az alu búrásak. Mi tudható ezekről az árnyékolt csövekről?
A fogantyús nem cső, hanem vibrátor (vagy már az elektronikus megfelelője), az alubúrás cső (2Ж27Л) pentóda. Neten van adatlap hozzá.
Ilyenek voltak az R-105-ös katonai hátirádióban is. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
Az alu búra alatt ugyan úgy üveg van?
Mekkora teljesítményű csövek ezek, audió célra mennyire alkalmasak? Bár a 4P1L-re találtam pár képet és kapcsolást. Mit érhetnek ezek a csövek? Mennyiét érdemes kiadni értük?
Igen, üveg a cső, csak a tokja alu.
Nézd meg az adatlapon a teljesítményt. Google fordító segít, a cirill betűket meg a karaktertábla segedelmével bepötyögheted. A 2Ж27Л rádiófrekis cső, nem feltétel, hogy szép hangja is legyen. De ha gondolod, építs vele egy kis erősítőt és nézd meg szkópon, hogy mennyire torzít (a pentódák torzítása alapból nagyobb, mint a triódáké). Igazából 3-400 ft-nál nem érnek többet.
A "ж" általános kisteljesítményű nagyfrekvenciás pentódát, nem végpentódát jelent. A végpentóda jele "Л". Léteznek ugyan csak fémbúrás (vas) csövek, de ez nem az, ennek csak járulékos védelmet biztosít az alu ház.
Esetünben ez a cső, 120 MHz -ig használható. Mondjuk előfokozatokban nem annyira praktikus, mert a zaja mikrofon erősítésnél nem biztos, hogy elegendően kicsi. Ettől függetlenül használható a hangfrekvenciás fokozatokban is. Az eredeti felhasználási helyén, katonai rádiókban a szinte minden fokozatban ezt használták, még kisteljesítményű végfokokban is. Az ilyen felhasználásoknál kívánatos, hogy kevés különböző típusú cső legyen, mert ez megkönnyíti a javítást. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
A 2Ж27Л max 1 W anódveszteségű cső, anódfesz 120 V, maximálisan 200 V. Segédrácsfeszültség 45V, max vesztesége 0,3 W.
Max katódáram 5 mA. Fűtés 2,2 V, 2 V-nál kevesebb és 2,4 V-nál több nem lehet, árama 57 mA. Meredekség 1,25 mA/V. Belső ellenállás 700 kOhm. Idézet: „Az ilyen felhasználásoknál kívánatos, hogy kevés különböző típusú cső legyen, mert ez megkönnyíti a javítást.” Van belőle vagy 6db. Hifi célra lenne, nem zenekari célra, ami kissé ellentmondásos tudom, de nem mikrofon erősítésre lenne. Sőt kicsit magas vonalszintű jellel lenne vezérelve. BIG: köszönöm az adatokat!
Arra figyelj, hogy ez a cső nem nagyon kivezérelhető. Nézd meg az adatlapját, ott a link.
Tudna valaki kicsit bővebb információt nyújtani erről a vibrátorról?
Olyan kivitelt keresek ami képes anófeszültség (90-250V) előállítására. Rágugliztam, de mondanom sem kell hogy a vibrátor szóra milyen tippeket adott köszönöm.
Sziasztok
Egy kis segítséget szeretnék kérni. 2 hete vetem 2db e88cc csövet, legalábbis az eladó azt állította, hogy az. De nem azok mint utóbb kiderült. Azt szeretném tudni milyen csöveket sózott rám.
A lábát kicsit kapard meg az is sokat elárul. Így ránézésre ecc81-től -5 ig bármi lehet.
Találtam az egyiken egy kis szöveget. Ez segíthet az azonosításban ?
Sajnos a gyártó ilyen jelölését nem ismerem. A cső lába aranyozott színű vagy inkább az ezüstre üt? Mert ha aranyozott akkor biztos hogy 10.000 órás a cső tehát e8xcc,ha viszont nem akkor lehet akár az 1000 órás sima változat is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |