Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   88 / 184
(#) Totottkaposzta24 válasza rokko99 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

Szerintem nem vészes a kopás.
(#) rokko99 válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

Ennek örülök! Most kap a gép új nyomógörgőt, mert hordó alakú volt, és félrehúzta a szalagot. És akkor tökéletes lesz. Amúgy ez egy Sony TCK-615S.
(#) Tomi94 válasza rokko99 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

A fej még biztos használható, legfeljebb az előmágnesezéssel utánaállítasz egy keveset.. Viszont azt a görgőt cseréld minél hamarabb, mert rövidesen szét fog mállni az egész.
(#) rokko99 hozzászólása Dec 27, 2015 /

Köszönöm a választ! A görgőt kivettem, ráhúztam egy régi dvd író tálcakiadó motorjának a tengelyére, és forgattam a görgőt, és finom körömreszelővel felcsiszoltam a felületét, és most tökéletes. Idáig félrehúzta a szalagot. Viszont az az előmágnesezés az hogyan működik? gondolom az a calibration gomb...
(#) Tomi94 válasza rokko99 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

Akkor van rajta automata kalibrálás, annál jobb. De egyébként valószínűleg kell lennie BIAS potméternek is valahol. Lefelé tekerve erősödnek a magas hangok, viszont hamarabb sikerülhet túlvezérelni a felvételt.
A görgő felköszörülése beválhat, csak arra figyelj, hogy ha újra csillogóvá válik, vagy netán mállik, akkor minél hamarabb cserélni kell, Sony gumik sajnos gyakran folynak szét idővel..
(#) rokko99 hozzászólása Dec 27, 2015 /

Értem. Már csillog a gumi, meg is rendeltem az újat. Pontos méreteit annyira jól nem tudtam megmérni, mert nincs sublerem, ezért rendeltem 3 különböző méretűt (0,1-2mm eltéréssel). Van rajta bias poti, és arra már rájöttem, hogy azzal a magas tartományt tudom szabályozni, felvételkor jól is jön, főleg hogy van monitor is rajta, azaz egyből vissza tudom hallgatni a felvett anyagot.
(#) rokko99 hozzászólása Jan 3, 2016 /

A következő dolog ami számomra érdekes lenne az a lemágnesezés. A Conrad-nál igazából nem túlzott örömmel venném meg egyszeri használatra egy ilyen 6000 Ft-os készüléket. Valakinek van valami ötlete, hogy ezt hogyan lehetne enélkül a készülék nélkül megcsinálni. Vagy ha valakinek van eladó akkor, és nem 6000-ért adja akkor szívesen megvenném.
(#) steelbird válasza rokko99 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Idézet:
„...azzal a magas tartományt tudom szabályozni, felvételkor jól is jön...”
Az csak a szalagok tulajdonságaiból eredő mellékhatás. Nem az a fő szerepe a bias potinak. Az igaz ugyan, hogy kisebb előmágnesező áram esetén jobb a magasátvitel, de romlik a kivezérelhetőség, emiatt pedig relative nagyobb lesz a torzítás és a zaj.
(#) Tomi94 hozzászólása Jan 16, 2016 /

Sziasztok!
Valaki ismeri a következő magnómotor-típust: Sankyo BFA2L38? Feszültség, fordulatszám, forgásirány érdekelne, hogy el tudjam dönteni, betehető-e az MMI 6A2LK és társai (12V, 2400/perc, CCW) helyére. Sajnos a neten értelmes leírást nem nagyon találni róla, viszont most egy webáruházban kapható 1000 Ft-ért, ami teljesen korrekt ár új alkatrészért. Ugyanilyen kinézetű Sankyo motor nekem régebben jól bevált deckbe, de annak nem pont ez volt a típusszáma.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
(#) mapi65 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Üdv! Egyébként az általad említett Matsushita MMI 6A2LK csereszabatos a teáltalad keresett motorral, csak szimpla burkolatú (csak egy árnyékoló fémszalag van rajta) nem pedig dupla búrás, mint az a motor amit anno' küldtem neked.
(#) Tomi94 válasza mapi65 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Köszönöm a választ (itt és privátban is, csak azt hittem, esetleg már nem él az e-mail)! Akkor egyelőre veszek belőle oda, ahova kell, és ha megy rendesen, akkor utána úgyis kell még rendelnem ismerősnek onnan mást, azzal együtt raktározok még belőle párat.
(#) pimpipa hozzászólása Jan 21, 2016 /

Helló,
nem tűnik nagyon élőnek ez a topic, bár hátha...
Anno különböző időkben vettem egy-egy Marantz SD4000-es és SD4020-as decket. Különösebben nem használtam eddig őket, de a nosztalgia felébresztette bennem a használat vágyát. Miután mindkettő kétsebességes (4,75 és 9,5 cm/sec) elméletileg, kipróbáltam 9,5-en egy felvételt. Hát brutálisan jól szólt.
E ponton az események eszkalálódtak: áttettem a kazettát a másikba és kiderült, hogy a sebességek nem azonosak, magyarul ami itt normálisan szólt, amott lassabban. Ezért elkezdtem méricskélni. Elővettem két kazettát -egy Audiomagnetics 90-est és egy Sony 90-est. Hosszukra vonatkozóan feltevéseim voltak: ha az AU 90-es, akkor az kb. 128,25 méter lehet, míg a SO-ra 135 métert írtak. Jobb híján ezekkel számoltam.
A következő eredményeket kaptam:
SD4000 4,75 9,5
AU +4% -4,5%
SO +3,8% -3,4%
Az azonos szalagsebességnél tapasztalható eltérés valószínűleg a szalaghossz pontatlan ismeretéből ered, de tény, hogy ennél a készüléknél 4,75-ön cca +4%, 9,5-en cca -4% a sebesség eltérés.
SD4020 4.75 9,5
AU 0! -13,5%!
SO +2,6% -10,9%
Itt az eltérés középértéken +1,3% és -12,1%, ami lényegesen nagyobb az előzőnél.
Az első kérdés, ami felmerült bennem: mi okozza ezeket az eltéréseket? A szíjak elöregedése? A trimmer poti problémája? Csapágyazás? Azon kívül 4,75-ön miért pozitív, 9,5-en miért negatív az eltérés?
Ha a probléma gyökere a szíjak, akkor hol lehet megbízhatóan kompatibilis szíjakat beszerezni? Ha a trimmert kell állítani, akkor hol, kivel tudom ezt megtenni precízen?
Tovább menve: ha az öregedés jeleit el kell takarítani (tiszítás, elektrolit kondenzátor csere, stb.), akkor szintén hol és kivel tudom ezt megtenni?
A kisebbik, de ugyanúgy zavaró probléma az, hogy a kazetta végén nem kapcsolja ki az aktuális billentyűket (lejátszás, gyors cséve, stb.). Miként orvosolható ez a probléma is?
Remélhetőleg köszönöm a segítő válaszokat.
(#) steelbird válasza pimpipa hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Valószínűleg szíj van megnyúlva, ami miatt nem működik a szalag végén a kikapcsolás. Ez okozhat sebesség eltérést is. A sebesség beállításhoz vannak beállító kazetták, amiken mérőjel van. Frekvenciamérővel kell beállítani a megadott frekvenciát lejátszáskor.
Azért tér el ugyanannál a készüléknél különböző irányokba a két fordulat sebessége, mert külön állítható elektronikusan mindkettő.
Beállító kazettát te is tudsz készíteni, csak egy hiteles fordulatúnak elfogadható másik magnó kell hozzá.
A pontosság így a referenciának választott készülék fordulatával lesz azonos. (a semmitől ez is jobb, ugyanis a mérőkazetták elég drágák) Mérőjelet rengeteget lehet találni a neten, azt felveszed a jó magnóval, majd a te készülékeden visszajátszva ugyanazt a frekvenciát beállítod. Kell hozzá egy frekvenciamérő, de én pl. fülre állítottam legtöbbször. Ha hallgatod mindkét jelet egyszerre (az eredetit, meg a beállítandót), akkor is pontosan összelőhető a kettő.
Mérőjelet fordulat beállításhoz én is tudok generálni bármikor, ha szükséged van rá. De azt utána egy referenciának választott készülékkel rögzítened kell majd.
(#) Tomi94 válasza pimpipa hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Az stimmel is, hogy a 90-es tekercshez elvileg 128,5 méter szalag kell. Viszont az is tény, hogy a gyártók nagy többsége (japánoknál meg főleg) 135 méter szalagot tett a 90-es kazettákba. Így aztán a valóságban kb. 46,5..47 perc játékidő várható, eleve ehhez érdemes viszonyítani. (A C60-asoknál is elvileg 85 méter kell, aztán a Sony pl. 90-et tett bele.)

Az eltérő irányú hiba inkább beállítási, mint szíj problémára utal, de persze annak a nyúlása se kizárható. Egy-két tizedszázalék abból is adódhat, hogy melegszik a motor, nagyon kis mértékben változhat ettől a fordulatszám. Bár ilyen nagy eltérést azért nem kéne okoznia. Esetleg még a sebességváltó kapcsoló kontakthibája se zárható ki (legalábbis gondolom, nem mechanikus váltó van benne, hanem a motorvezérlést kapcsolgatja).
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
(#) pucuka válasza pimpipa hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Tudom, könnyebb tekergetni, de mielőtt bármit eltekergetnél, a magnót először mechanikusan tedd rendbe. Legfőképp szíjcsere, azután a görgők gumifelületei, és a kuplungok. Ha mindezek rendben vannak, akkor állj neki a fordulatszám tekergetésnek, már ha még akkor is szükséges.
(#) pimpipa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Igen, valóban, benéztem. Elnézést.
(#) pimpipa válasza steelbird hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Köszönöm a gondolatokat. Először lecserélem a szíjakat, azután megnézem a sebességtartást és a kikapcsolást.
A mérőkazettára térjünk vissza ezután.
(#) pimpipa válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Ebben az első, problémafeltáró szakaszban a hossz pontosságának nem volt talán akkora jelentősége, mint a probléma jellege megismerésének.
Mit értesz beállítási probléma alatt?
A sebességváltó kontakthibája talán inkább rendszertelen hibát mutathat. Itt viszont a hiba (sebesség eltérés) rendszeresnek tűnik.

Beállítási probléma = a motor fordulatszabályzó potméterei el vannak állítva/kontaktosak. A sebességváltó-kontakt meg pontosan ahogy mondod, rendszertelen hibához vezet. De, a második készüléken a két kazetta közti 2,6%-os eltérés tán nem az, miközben az elsőn 0,2% volt a különbség?
(#) pimpipa válasza pucuka hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Igen, egyetértek, én magam nem is tekergetnék...
Mint olvashattad elébb, a szíjcsere szerepel most a lista elején.
A neten vásárolható görgőktől egy kicsit tartok; a gumifelületet és a kuplungot hogyan lehet felújítani?
Jó, hogy Veletek meg lehet vitatni a célszerű lépéseket.

Gumigörgőket - ha nincs szétfolyva az anyaga - finoman síkra lehet csiszolni/köszörülni, de néhány típus még rendelhető is.
Kuplung felújítása nálam eddig minden készüléknél kimerült annyiban, hogy szétszedtem, kitisztítottam, aztán lehet is összerakni. Bizonyos típusoknál szükséges lehet az összenyomó rugó erején csökkenteni, akár úgy, hogy egy-másfél menetet lecsípni belőle összerakás előtt.
(#) pimpipa válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Igen, 4,75-nél csupán ennyi volt.
Első lépésben elindítottam a szíjcserét.
(#) pimpipa válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Mivel tisztítod a kuplungot?
A görgők még rendben vannak, de egy csiszolás valószínűleg rájuk fér. Ezt miként oldod meg?
(#) Tomi94 válasza pimpipa hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Idlereknél (ez az orsókat hajtó dörzskerék szakmai neve) még egész jó eredményt lehet elérni egy csavarhúzó nyelén áthúzva, polírpapíron forgatva. (Fontos utána a gumi port alkoholba áztatott vattával letörölni róla! Akkor jó, ha tisztítás után már matt fekete a felület.) A szalagvezető nyomógörgőt mechanikai műszerésszel szoktam csináltatni, mert ott kis egyenetlenség is erős nyávogáshoz vezethet.
Kuplungnál csak tiszta alkohol, és vatta vagy konyharuha. Nagyon különleges tisztítószer nem kell hozzá.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2016
(#) Tomi94 hozzászólása Jan 31, 2016 /

Sziasztok!
Valaki esetleg tudja nálam jobban, hogy ezeknek a kétsebességes motoroknak hogyan kell értelmezni a feliratait? Ahogy a képen is látható, 1600 és 3200 percenkénti fordulatszámot ígér a gyártó, és a motor négy kivezetéses, hogy külső kapcsolóval lehessen fordulatszámot váltani.
Na most, ezek az 1600 és 3200 fordulatszámok névleges értékeket jelenthetnek, vagy a szabályozhatóság alsó-felső határait? Mert az egysebességes 2400/perc-es típusoknál névleges érték, ez biztos, de ilyen (elvileg gyorsmásolós deckbe való) fajtával még nem sok dolgom volt.
A felhasználás célja csak félig tartozik ide, valójában egy Philips orsósban kellene helyettesítenem a kikopott kefés (és beszerezhetetlen) gyári motort. A tárcsák és a tengely átmérőinek alapján 1250 és 2500 fordulatot kellene elérni egy motorral, elektronikus átkapcsolással.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
(#) tokjo hozzászólása Feb 4, 2016 /

Sziasztok!
Van egy Sony TC-K490 magnóm, aminek az ékszíja már nagyon megnyúlt és szeretném magam kicserélni. Tudna valaki ötletet adni, hogy hol van ilyen üzlet Budapesten, ahol árulnak ilyet?
Köszönöm előre is a segítséget.
(#) gernerakos válasza tokjo hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Árwill, Allee mellet, vagy HQ elektronika
(#) tokjo válasza gernerakos hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Köszönöm, megnézem!
(#) tokjo hozzászólása Feb 5, 2016 /

Esetleg nem tudja valaki hogy milyen gumi kell hozza? Nem vettem meg ki a rosszat, itt
az uzletben enelkul nem tudnak segiteni.
(#) Tomi94 válasza tokjo hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Ha kétmotoros, egytengelyes Sony mechanika, akkor a következők lesznek jók hozzá: lapos szíj 66.0x4-es, ékszíj 24.0x1.3x1.3. Illetve HQ-s rendelési számok: B/F66.0-48 és B/S24.0-13. Ma vettem TC-KE200-ba ilyeneket, itt van előttem a papír.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2016
Következő: »»   88 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem