Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Sziasztok
en viszonylag ujnak szamitok a temaban de szerintem cel IC-vel erdemes kiserletezni sokkal konnyebb meghajtani a mocit mert benne vannak a FETek is legalabb is ha 4 szalas csak kibanyaszod egy nyomtatobol hajra
Hello, cél IC az egyik, ámde kissé drága megoldás. Ilyen vezérlőt két logikai IC-vel lehet készíteni. Hogy hogyan? Azt többször kitárgyaltuk ebben a topikban. A kolléga is jobban tenné, ha nem várna és megnézné, hogy vajon miről is beszéltünk eddig. Lehet, hogy hamarabb célhoz érne? Nekem 2 percembe került!
Köszönöm szépen, nagyon profi rajz...
Ha még nincs meg a motorhoz a vezérlésem, akkor gondolom nem fogom tudni lemérni, ha csak rákötöm a negatívat és az egyik tekercsre a pozitívat... (jó, ez teljesen logikus... ![]()
Mutatok én is egy léptetőmotor vezérlő kapcsolást, én így oldottam meg. Elég egyszerű, nekem ez lesz a CNC marógépemen. Majd még kiegészítem egy áramkörrel, ami a motoráramot veszi lejjebb ha nem léptet.
Na erről beszéltem, de ha valaki lusta keresni, akkor én meg lusta vagyok belinkelni nem igaz?
![]() K1..(Nem találom a helyes karaktert)! Van egy egyszerű és nagyszerű motorvezérlő. EZ egy körbeforgatható yaxley kapcsolő, amelynél a pólusok száma négynek a többszöröse. 12 szokott lenni. Összekötjük az 1-5-9-et, 2-6-10-et, 3-7-11, 4-8-12-t Ezeket kötöd a tekercsekre. a yaxley és a motor közepe a táp. ahogyan tekered a yaxley-t úgy forog a motor. Tesztelési célra jó. Ezen az elven csináltam egy "jog"-ot is, winchester motorból, négy optóval. igen kellemes a tekerése....
Most nem értem, mi a gond a rajzommal, nem kellett volna feltennem? Másik dolog meg, ha valaki azért nem csinál meg egy kapcsolást mert nincs hozzá nyákterv, azt sajnálom. Egyébként ehhez még nekem sincs, most tervezem, de akár papíron is meg lehetne tervezni.
hali
van egy csomó motor meghajtóm és motorom, http://www.hobbielektronika.hu/apro/hirdetes_3511.html elcserélném őket BU 406 tranzisztorokra vagy FET-ekre, esetleg cnc vezérlő nyák lapra is.
Semmi gond a rajzoddal, ez a kapcsolás nagyon hasznos! Csak a szokásos "probléma" miatt puffogtam!
![]() Itt van némi ötlet, Nekem nem jöt ki egyszerűbben. Ennek a változatnak van olyan kimenete is,amely egyszerre csak egy tekercset gerjeszt. Azért a plusz IC a végén. Ha ebben dolgozol, akkor elküldhetem az "igazi" fájlokat is...
A rajzodon a CAP100 az kondi akar lenni, ha igen akkor az nem kell sehova, mert így nem fog működni.
Jaj igen...szal akkor még kezdő voltam, (meg most is) és nem találtam jumpert az alkatrészek között. Ezért azt, hogy beletervezze a progi, egy egyraszteres kondival helyettesítettem. Az valójában egy leágazás, egy hozzáférési pont lenne, hogy az áramkör "hagyományosan" a kéttekercses gerjesztéssel és az "upgrade" fokozattal is tudjon működni. Bocsi, némi kritikával kell kezelni a rajzot, habár nekem működik, felelősséget mégsem vállalnék érte.
Ugyanígy van a kimeneteknél is, azok a "kondik" csak a kimeneti forrpontok lehelyezhetőségét segíti. Amikor a patkányfészket igazgattam, jól jött ez a megfogható elem. Biztos van ennél jobb megoldás, de erre nem jöttem rá. ![]() fetekkel vagy tranyókkal vagy ic-vel hajtod meg?
Próbáltad ezt a kapcsolást?
Szerintem a BTS100 reverse diódája egyfolytában vezet. Meg a 29V a gate-re egy kicsit soknak tűnik.
Persze hogy próbáltam, eddig ez a legjobb, ezzel tudtam megforgatni a motort kb 1000ford/perc-ig.
A fetek drain-source feszültsége 60V, drain-gate=20V, gate-source=+-20V, katalógus szerinti maximum értékek, lehet kicsit sok, de működik stabilan, nem melegednek fel, csak amennyire normális, lehet nem teljesen jó a rajz, de nem találtam egyszerűbb fetes végfokot léptetőmotorokhoz. Még a rajzról hiányoznak a tekercsekre kötött védődiódák, majd pótolom ![]()
Semmi érdekeset nem tudok mondani, a gépen fénymásolóból kiszedett végfokot használtam, amelyek IC-sek, uni-és bipolárisak. Ám a könnyű javíthatóság híve vagyok, igy inkább a FETeseket használnám a jövőben.
Igazad van, a rajzon fel vannak cserélve, ezt nem vettem észre, köszi
Üdv!
Készítenék egy cnc vezérlőt az alábbi rajz alapján, a kapcsolás szimulátorban működik. Próbapanelon a digitális rész nem működik, meg tudná valaki nézni, hogy mi lehet a baj? Az IC-k amit használok 74157PC és 74HCT74N. A rajzon a 74157-es 15-ös lába nincs bekötve ezt próbáltam testre tenni akkor sem működik, ha +5 re teszem akkor sem. Köszi.
Hali! En nagyon kezdo vagyok leptetomotor teren de most eljott az ideje hogy hasznalnom kene oket es passz. Segitsegeteket szeretnem kerni abban hogy a leheto legegyszerubb vezerlo kapcsolasi rajzat kuldjetek el. Csak szimplan egyelore tudjam meginditani a motrot, nem erdekelnek egyelore a fellepeses, duplalepeses uzemmodok csak az egeszlepeses legegyszerubb. Elore is koszonom segitsegetek.
hello:
Idézet: „Van egy egyszerű és nagyszerű motorvezérlő. EZ egy körbeforgatható yaxley kapcsolő, amelynél a pólusok száma négynek a többszöröse. 12 szokott lenni. Összekötjük az 1-5-9-et, 2-6-10-et, 3-7-11, 4-8-12-t Ezeket kötöd a tekercsekre. a yaxley és a motor közepe a táp. ahogyan tekered a yaxley-t úgy forog a motor. Tesztelési célra jó. Ezen az elven csináltam egy "jog"-ot is, winchester motorból, négy optóval. igen kellemes a tekerése....”
Koszi a megoldast de az a baj azert nekem mashova kene s nem birok ki kb 4-5 ora tekerest
![]()
Namost az "egyszerű" és a "tranzisztoros", egymásnak ellentmondó kritériumok. Irányváltással és egy potival történő fordulatszámszabályzással rendelkező tranzisztoros kapcsolást én még nem láttam. Vajon miért?
![]() Ui.: egy motorhoz mindössze 2 IC kellene!! (#181419)
Ok. Akkor eltudnad kuldeni a 2 ics rajzot legyszives? es igaze ick es picek, nem kell programozni oket? Nagyon orulnek mar szinte akkor barminek ami a legegyszerubb rajz mivel beintithatoak. Elore is koszonom.
Igen, ezek "igazi" ic-k
![]() Töltsd le az adatlapjukat netről: pl: Google "L297 datasheet" akár az adatlapjuk alapján is össze lehet dobni a kapcsolást. De majd közzéteszek egy kicsit komolyabb fetes rajzot amit én terveztem és használok is, nyáktervel együtt.
Ehhez a hozzászóláshoz csak annyit fűznék hozzá, hogy megoldható a potis fordulatszám szabályzás úgy, hogy a potival egy frekvenciagenerátor frekvenciáját szabályozzuk és ezt kötjük a léptetőmotor vezérlő STEP bemenetére. A DIR bemenetre pedig egy kapcsolót.
Én nem erre gondoltam...maradtam a tranzisztoros verziónál, mert ugye ez volt a kérés. Én erre egy megoldást tudok, azt a "speciális" astabil multivibrátort, amelynek végeredménye egy "futófény". Ez szigorúan csak egy irányban működik, az időzítést pedig az egységek közötti RC tag adja, amiből ugye négy darab van. Ezt elég kínos dolog már egyszerre állítani...
Step-dir vezérlő tranzisztorokból? 8 alatt nemigen tudom ezt elképzelni, azt meg végképp, hogy miért egyszerűbb ezekkel, mint IC-kkel.
Koszonok mindent mindenkinek. Az icket amint mar mondtam azert kerultem mert a helyi szakuzletben eleg silany a valasztek es nagyon draga meg min 10 db rendeles. Legyszives par rajzot kuldjetek amit ismertek. Jo lesz a futofenyes elv is meg a tranzisztos is, egyszoval barmi mit ismertek. Nagyon szepen koszonok mgegyszer mindent, es a turelmet is. Itt lenne a 2 fajta leptetomotorom.
Hello
a képet töröltem: 1 nagy méret 2 rossz kép
hello! rossz kep alatt mi ertodik mert nem vilagos
![]()
Na itt lennenek a leptetomotraim, es ezekhez kene barmifele megvezerles, jo par verziot kernek mit ismrtek es megosztanatok velem. Koszonom elore is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |