Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1837 / 2208
(#) mohinger válasza Emil hozzászólására (») Feb 1, 2016
Bárcsak minden ilyen simán menne. A szerzők biztosan nem haragszanak meg, ha belinkelem a munkájukat, egy többszörösen bizonyított és utánépített kapcsolást: EL84PP
Kapcs. rajz, trafóadatok, stb...
SE-ben pedig kipróbálhatod a GU50-et is, abból is épült már itt jópár.
(#) Peter_S válasza Emil hozzászólására (») Feb 1, 2016
Az előbb linkelt kapcsolás is remek, nálam most egy loktál projekt (EBL21 PP) van a munkaasztalon.
Ez papíron 13W, és megfelel hozzá az előbbi hozzászólásban látható kimenőtrafó.
Az előfokot leszámítva szokványos kapcsolás, ebben a pozícióban nem szokás az EF22, lehet hogy most többen savazni fogják az elgondolást.
A kimenőket Fleta topiktárs tekerte, nagyon kellemes hangja van a motyónak, még deszkamodell stádiumban zörög az asztalon.

Ehhez és az előzőhöz is jó az Raa=8kohm kimenőtrafó, pl. a Hammond 1650E.
(#) CIROKL válasza Peter_S hozzászólására (») Feb 1, 2016
A kicsi orionbol mit epitettel
(#) Orbán József válasza Peter_S hozzászólására (») Feb 1, 2016
Azért van ám itthon olyan kereskedés, ahol nem az égig érnek a trafó árak. Van olyan is, meg nem olyan is...
Kimenőék
(#) scooby_ válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 1, 2016
Manapság már ezt is leváltja a DC-DC konverter, lévén hogy annak közel pontosan be lehet állítani a feszültségét mindössze egy trimmerrel, és nem drágább maga az áramkör elkészítése sem. Lásd: Nixie csöves órák.
(#) pucuka válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 1, 2016
Azért egy csöves erősítőnél (nem nixi) az anódtápfeszültség nem igazán kritikus dolog. Legalábbis, ha nem a határadatok környékén tapicskolsz. A teljesítményekért sem igazán érdemes küzdeni, 5, és 20 W között mindössze 6 dB van, amit épp hogy meghallasz hangosságban. Sokkal többet veszítesz pl. egy zárt hangdobozzal.
(#) Peter_S válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 1, 2016
Semmit, az ott egy ST 1025 és egy SE 1025B egymáson, eredeti gyári állapotában.
A tetején egy hasonló méretű EL84 SE - még trafótakarók nélkül.
(#) bta válasza pucuka hozzászólására (») Feb 1, 2016
Idézet:
„A teljesítményekért sem igazán érdemes küzdeni, 5, és 20 W között mindössze 6 dB van, amit épp hogy meghallasz hangosságban. Sokkal többet veszítesz pl. egy zárt hangdobozzal.”

A gyakorlatban ugyanazzal a bemenőjellel négy darab szorosan egymás mellé helyezett, azonos fázisban dolgozó hangszóró kb. 6dB-lel ad le nagyobb akusztikus teljesítményt, mint egy darab. Tényleg ez volna az "éppen meghallja" kategória?:o)) Átlagos érzékenységű hangsugárzón még csak nem is hangerőben van köztük különbség. (Egyáltalán, hogyan lehet ez vitatéma?)

És ugyan már, mit veszítene -általánosságban véve- a zárt dobozzal?
(#) bta válasza Peter_S hozzászólására (») Feb 1, 2016
Idézet:
„Erről szívesen olvasnék, RTFM is jöhet, nem baj ha angol.”

(Régebben már belinkeltem...)
2A3 Push-Pull 20W
Részletes dokumentációval, árlistás alkatrészjegyzékkel. A torzítás 17W felett kezd el ugrásszerűen növekedni, kevésbé szigorúan specifikálva (k=3%) 20W-os.

5u4=5c3sz, 6bm8=ecl82, 2a3=6sz4sz (Uf=6.3V-os oktál változat).

A cég RC 20 jelű fokozatközti trafója mérve és fülre is kiváló, ráadásul még megfizethető kategória. Saját tapasztalatból mondom, hogy nem érdemes vele otthon próbálkozni, mert -hangra legalábbis- nagy eséllyel az lesz a gyenge láncszem.
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 1, 2016
A rossztól ugyan távol állnak, de sajnos ezek nem hifihez való trafók...
(#) Peter_S válasza bta hozzászólására (») Feb 1, 2016
Köszönöm, emésztem a dolgot.
(#) Simon mondja válasza bta hozzászólására (») Feb 1, 2016
Khm.
(#) bta válasza hapro hozzászólására (») Feb 1, 2016
Delon-hidas kétszerező előfordul a kV körüli anódtápokban, így oda sem kell nagyfeszültségű dióda. Többszörözőt miben használnál, és milyen előnye van szerinted?
(#) wir12 hozzászólása Feb 1, 2016
Üdv! Nem tudtok egy jó kis ellenütemű kapcsolást PL504-es pentódákhoz ?
Előre is köszönöm
(#) granpa válasza wir12 hozzászólására (») Feb 1, 2016
Tán a téma képei közt akad egynéhány.
(#) mark.budai válasza bta hozzászólására (») Feb 1, 2016
Ritka alkalmak egyike, de most 100%-ban egyet értek veled!
Ezek gitárhoz nagyon kiváló trafók, de hifire biztos nem használnám.
(#) mark.budai válasza wir12 hozzászólására (») Feb 1, 2016
Én ezt építettem meg pár éve, egy egyszerű kimenővel, nem túl jó hangszórón hallgatva maga az erősítő szerintem magasan a legjobb láncszem volt a rendszerben, a TV csővel meghajtás miatt még autentikus is. Felteszem a rajzot, bár egyszer már fenn van a fórumban, de nagyon rossz minőségben, szerintem megérdemel ennyi helyet.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
(#) boti2 hozzászólása Feb 2, 2016
Üdv! Nincs esetleg valakinek egy megbízható GU50-es, SE kapcsolása, ami pentódaként működő, nem triódába kapcsolt GU50-ekkel megy. ECC-kkel (6N2P, 6N1P) lenne jó hajtani a GU50-eket, mert azokból van jó pár. Szeretnék egy működő, összerakható GU50-es SE erősítőt, a tervezés és kísérletezés lépéseit most kihagyva. Az Ágoston féle kapcsolások vagy triódásak, vagy visszacsatolt UL. Ha valakinek van bevált pentódás SE kapcsolása, vagy ismer ilyet, ne kíméljen. Előre is köszi.
(#) JZoli válasza boti2 hozzászólására (») Feb 2, 2016
Ezen az oldalon az erősítő (Röhren-Verstakert választva) találsz többet is:Bővebben: Link
(#) boti2 válasza JZoli hozzászólására (») Feb 2, 2016
Köszi. Nézem....
(#) CIROKL válasza boti2 hozzászólására (») Feb 2, 2016
(#) boti2 válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 2, 2016
Ez az! Gyönyörű amit építettél. Nagyon köszönöm!
(#) wir12 válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 2, 2016
Köszönöm szépen
(#) Dr Endugu hozzászólása Feb 3, 2016
Valaki tudna segíteni abban, hogy az alábbi kapcsolású végfoknak hogy tudnék a rajzon megfelelő anódfeszültsédet adni? Az én toroidomnak anódfeszre csak egy 325V szekundere van. Ami ugye egyenirányírva kb 460V. Ebből kellene nekem a rajzon lévő 430V és 350V. Valamilyen tranzisztoros áteresztő kapcsolás kellene, csak én nem tudom, hogyan méretezik.

RTÉK2011.pdf

(#) kristikoma válasza Dr Endugu hozzászólására (») Feb 3, 2016
Ha terheled a 2db EL34-el a 460V-ot, akkor az elég neki. De tehetsz be plusz fojtót, csak a terhelhetőségre figyelj. A meghajtásnak meg a 460V-ból RC körrel adhatsz tápot. A kondi legyen 10uF, de ne elkó. Ellenállást ki tudod számolni, vagy élesztéskor trimmer(5W!), méred a tápot.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
(#) bta válasza boti2 hozzászólására (») Feb 3, 2016
A sugárpentódák együtemben GU50-től 807-ig hangra csalódást okoztak nekem. Régi direktfűtésű pentódák között találni SE végfokba illőt, ám azoknak volt trióda változata is..))
(#) wir12 hozzászólása Feb 3, 2016
Sziasztok. Lenne egy olyan gondom hogy az általam épített gitárerősítőben (6P14P-EV, 6N2P PP) kicseréltem az EZ81-es csövet 2 utas Si egyenirányítóra mert túl sok feszültség esett a csövön. De valamiért elviselhetetlen szinten megjelent a brumm a kapcsolásban. Az összes földhurkot sikeresen megszüntettem de a brumm így is megmaradt de most jön a csavar, kiszedtem a végpentódákat az előfok kimenetét rákötöttem egy másik erősítőre és lám csodát megszűnt a brumm de ha berakom a pentódákat és felfűtenek újra megjelenik a brumm az előfok kimenetén. Létezik hogy a fűtőkörben jelenik meg a zaj?
(#) Longa György válasza wir12 hozzászólására (») Feb 3, 2016
A fűtés egyik szálát tedd földre.Ha megszűnik a brumm közepeld!Lehet szűretlen feszt kap a két végcső?
(#) wir12 válasza Longa György hozzászólására (») Feb 3, 2016
A fűtés egyik szála a földön van. Ezt a kapcsolást építettem meg.
(#) pucuka válasza Dr Endugu hozzászólására (») Feb 3, 2016
Nem kell oda tranzisztoros áteresztő kapcsolás. Ahonnan a rajzot vetted, biztos ott van a tápellátás rajza is. A 430 V helyett a 460 V nem nagy különbség, azzal nem kell foglalkoznod. A 350 V -ot a 460 V -ból előállíthatod egy RC szűrőtaggal, ahol az R értékét a feszültség esésből, és az előfokok összesített áramával ki tudod számolni. Hasonlóan, ahogy az R18, és R6 -os ellenállások ejtik a 350 V feszültséget a szükséges alacsonyabb értékre, egyúttal szűrve, és elválasztva a fokozatokat egymástól. A végfok táp feszültségét nem lehet ellenállásos módszerrel csökkenteni, mert annak nem állandó az áramfelvétele.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
Következő: »»   1837 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem