Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Bárcsak minden ilyen simán menne.
![]() Kapcs. rajz, trafóadatok, stb... SE-ben pedig kipróbálhatod a GU50-et is, abból is épült már itt jópár.
Az előbb linkelt kapcsolás is remek, nálam most egy loktál projekt (EBL21 PP) van a munkaasztalon.
Ez papíron 13W, és megfelel hozzá az előbbi hozzászólásban látható kimenőtrafó. Az előfokot leszámítva szokványos kapcsolás, ebben a pozícióban nem szokás az EF22, lehet hogy most többen savazni fogják az elgondolást. A kimenőket Fleta topiktárs tekerte, nagyon kellemes hangja van a motyónak, még deszkamodell stádiumban zörög az asztalon. Ehhez és az előzőhöz is jó az Raa=8kohm kimenőtrafó, pl. a Hammond 1650E.
Azért van ám itthon olyan kereskedés, ahol nem az égig érnek a trafó árak. Van olyan is, meg nem olyan is...
![]() Kimenőék
Manapság már ezt is leváltja a DC-DC konverter, lévén hogy annak közel pontosan be lehet állítani a feszültségét mindössze egy trimmerrel, és nem drágább maga az áramkör elkészítése sem. Lásd: Nixie csöves órák.
Azért egy csöves erősítőnél (nem nixi) az anódtápfeszültség nem igazán kritikus dolog. Legalábbis, ha nem a határadatok környékén tapicskolsz. A teljesítményekért sem igazán érdemes küzdeni, 5, és 20 W között mindössze 6 dB van, amit épp hogy meghallasz hangosságban. Sokkal többet veszítesz pl. egy zárt hangdobozzal.
Semmit, az ott egy ST 1025 és egy SE 1025B egymáson, eredeti gyári állapotában.
A tetején egy hasonló méretű EL84 SE - még trafótakarók nélkül. Idézet: „A teljesítményekért sem igazán érdemes küzdeni, 5, és 20 W között mindössze 6 dB van, amit épp hogy meghallasz hangosságban. Sokkal többet veszítesz pl. egy zárt hangdobozzal.” A gyakorlatban ugyanazzal a bemenőjellel négy darab szorosan egymás mellé helyezett, azonos fázisban dolgozó hangszóró kb. 6dB-lel ad le nagyobb akusztikus teljesítményt, mint egy darab. Tényleg ez volna az "éppen meghallja" kategória?:o)) Átlagos érzékenységű hangsugárzón még csak nem is hangerőben van köztük különbség. (Egyáltalán, hogyan lehet ez vitatéma?) És ugyan már, mit veszítene -általánosságban véve- a zárt dobozzal? Idézet: „Erről szívesen olvasnék, RTFM is jöhet, nem baj ha angol.” (Régebben már belinkeltem...) 2A3 Push-Pull 20W Részletes dokumentációval, árlistás alkatrészjegyzékkel. A torzítás 17W felett kezd el ugrásszerűen növekedni, kevésbé szigorúan specifikálva (k=3%) 20W-os. 5u4=5c3sz, 6bm8=ecl82, 2a3=6sz4sz (Uf=6.3V-os oktál változat). A cég RC 20 jelű fokozatközti trafója mérve és fülre is kiváló, ráadásul még megfizethető kategória. Saját tapasztalatból mondom, hogy nem érdemes vele otthon próbálkozni, mert -hangra legalábbis- nagy eséllyel az lesz a gyenge láncszem.
A rossztól ugyan távol állnak, de sajnos ezek nem hifihez való trafók...
Khm.
Delon-hidas kétszerező előfordul a kV körüli anódtápokban, így oda sem kell nagyfeszültségű dióda. Többszörözőt miben használnál, és milyen előnye van szerinted?
![]()
Üdv! Nem tudtok egy jó kis ellenütemű kapcsolást PL504-es pentódákhoz ?
Előre is köszönöm
Ritka alkalmak egyike, de most 100%-ban egyet értek veled!
Ezek gitárhoz nagyon kiváló trafók, de hifire biztos nem használnám.
Én ezt építettem meg pár éve, egy egyszerű kimenővel, nem túl jó hangszórón hallgatva maga az erősítő szerintem magasan a legjobb láncszem volt a rendszerben, a TV csővel meghajtás miatt még autentikus is.
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
Üdv! Nincs esetleg valakinek egy megbízható GU50-es, SE kapcsolása, ami pentódaként működő, nem triódába kapcsolt GU50-ekkel megy. ECC-kkel (6N2P, 6N1P) lenne jó hajtani a GU50-eket, mert azokból van jó pár. Szeretnék egy működő, összerakható GU50-es SE erősítőt, a tervezés és kísérletezés lépéseit most kihagyva. Az Ágoston féle kapcsolások vagy triódásak, vagy visszacsatolt UL. Ha valakinek van bevált pentódás SE kapcsolása, vagy ismer ilyet, ne kíméljen. Előre is köszi.
Ezen az oldalon az erősítő (Röhren-Verstakert választva) találsz többet is:Bővebben: Link
Ez az! Gyönyörű amit építettél. Nagyon köszönöm!
![]()
Köszönöm szépen
Valaki tudna segíteni abban, hogy az alábbi kapcsolású végfoknak hogy tudnék a rajzon megfelelő anódfeszültsédet adni? Az én toroidomnak anódfeszre csak egy 325V szekundere van. Ami ugye egyenirányírva kb 460V. Ebből kellene nekem a rajzon lévő 430V és 350V. Valamilyen tranzisztoros áteresztő kapcsolás kellene, csak én nem tudom, hogyan méretezik.
Ha terheled a 2db EL34-el a 460V-ot, akkor az elég neki. De tehetsz be plusz fojtót, csak a terhelhetőségre figyelj. A meghajtásnak meg a 460V-ból RC körrel adhatsz tápot. A kondi legyen 10uF, de ne elkó. Ellenállást ki tudod számolni, vagy élesztéskor trimmer(5W!), méred a tápot.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
A sugárpentódák együtemben GU50-től 807-ig hangra csalódást okoztak nekem. Régi direktfűtésű pentódák között találni SE végfokba illőt, ám azoknak volt trióda változata is..))
Sziasztok. Lenne egy olyan gondom hogy az általam épített gitárerősítőben (6P14P-EV, 6N2P PP) kicseréltem az EZ81-es csövet 2 utas Si egyenirányítóra mert túl sok feszültség esett a csövön. De valamiért elviselhetetlen szinten megjelent a brumm a kapcsolásban. Az összes földhurkot sikeresen megszüntettem de a brumm így is megmaradt de most jön a csavar, kiszedtem a végpentódákat az előfok kimenetét rákötöttem egy másik erősítőre és lám csodát megszűnt a brumm de ha berakom a pentódákat és felfűtenek újra megjelenik a brumm az előfok kimenetén. Létezik hogy a fűtőkörben jelenik meg a zaj?
A fűtés egyik szálát tedd földre.Ha megszűnik a brumm közepeld!Lehet szűretlen feszt kap a két végcső?
A fűtés egyik szála a földön van. Ezt a kapcsolást építettem meg.
Nem kell oda tranzisztoros áteresztő kapcsolás. Ahonnan a rajzot vetted, biztos ott van a tápellátás rajza is. A 430 V helyett a 460 V nem nagy különbség, azzal nem kell foglalkoznod. A 350 V -ot a 460 V -ból előállíthatod egy RC szűrőtaggal, ahol az R értékét a feszültség esésből, és az előfokok összesített áramával ki tudod számolni. Hasonlóan, ahogy az R18, és R6 -os ellenállások ejtik a 350 V feszültséget a szükséges alacsonyabb értékre, egyúttal szűrve, és elválasztva a fokozatokat egymástól. A végfok táp feszültségét nem lehet ellenállásos módszerrel csökkenteni, mert annak nem állandó az áramfelvétele.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |