Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   89 / 184
(#) tokjo válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Nagyon kösz, végül haza kellett szaladnom az üzletből, kivágtam és az alapján adtak egyet. Betettem, de sajnos nem ez volt a baja. Ha bekapcsolom (nincs benne kazetta), kigyullad a pause jelzés és 3-szor megpróbál valamit pörgetni, aztán abbahagyja. Sokáig állt a készülék, teljesen megkímélt állapotban van. Nincs valami ötleted, hogy mi lehet a gond?
(#) Tomi94 válasza tokjo hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Ha közben kattogás is hallatszik, akkor az üzemmódváltó környékén van gond. Tipikusan a csévélő motor (ez van jobb oldalon ha a kazettafészek felől nézed) tengelyén a kis fogaskerék elreped, és bár a hajtás nem szűnik meg (tudnak kapcsolódni a fogak), viszont már nem szorul eléggé a motor tengelyére, azaz kevesebbet forog, mint maga a motor. Ettől viszont a vezérlés (ami csak a motor forgását tudja befolyásolni közvetlenül) kieshet a szinkronból. Tulajdonképp szerencséd volt, hogy állásában járt így a gép, különben még a kazettát se lehet kiszedni belőle, ha épp lejátszás közben akad fel..
Mivel cseredarab már nincs a típusszám alapján, igazából két esély van a megmentésre. Donor készülék szerzése nem igazán jó megoldás, mert ez sajnos típushiba, a másik is előbb-utóbb ilyen lesz, ha nem rossz már most is. Ha esetleg a HQ-ban van valami helyettesítő és hajlandók is feltúrni érte a raktárat, az a könnyebbik út. De igazából szerintem itt már csak az egyedi gyártás segíthet, tudok adni elérhetőséget, ha érdekel. De ezesetben nem párszáz forint, hanem 2-4 ezer között lenne a cseredarab..
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016
(#) tokjo válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Ááá, akkor nem ér annyit az egész.. és ez a tipikus hiba, amikor az állásba megy tönkre. Alkatrésznek majd felteszem a Jófogásra. Köszönöm a segítségeket.
(#) rokko99 hozzászólása Feb 7, 2016 /

Sziasztok. Van egy Sony TC-K615S típusú deckem. A lejátszóban frissen vannak cserélve a gumi alkatrészek, azaz a két szíj, és a görgő. Sajnálatos módon a hang mégis nyenyereg, néha teljesen abbahagyja, és tökéletes, valamikor pedig a középmagas-magas hangoknál nagyon idegesítő. Egyszerűen remeg a hangja. Amivel biztosan nincs baj, az a görgő, mert 3 különbözővel ugyan ezt csinálja. Főleg azokon a szalagokon, amiket vele vettem fel. A capstian szíja kicsit lazára sikerült, de szerintem nem vészes, nem csúszik le, nem lóg. A tárcsákat és a görgőt alkohollal megpucoltam. Lehetséges az elektronikai probláma? Pl a motornál egy kondi, vagy egy tranzisztor, ami miatt rángatna a motor?
Egyszerűen nem tudom, hogy mi lehet már a baja, de még esetleg egy újabb feszesebb szíj belefér. Ja és kuplung nincs benne (gyárilag). Mármint olyan filc, vagy gumi izé
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
(#) CHZ válasza rokko99 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Hatso leereszto orso mechanikus hibaja lehet.
Lejatszas allasban, kezzel probald finoman forgatni, ha erezheto akadast, akadozast erzel, megvan a hiba oka. Kopas miatt szokott az alatta levo fem lemez belerni az orso fogazott szelebe.
(#) Tomi94 válasza rokko99 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Sony deckek aránylag gyakori gondja a motor csapágyhibája is. Idővel a bronzpersely berágódik, amitől szorulni kezd a tengely, a szabályzó meg kompenzálást próbálva eléri a végállását és lengeni kezd. Házi javítása nem nagyon van, viszont komplett motor a beépített szabályzóval még kapható hozzá. Ha leveszed a laposszíjat, és így áram alá helyezed, akkor meg kell forgatnia a capstan motort - ha eközben nyikorgó hangja van, akkor biztos ez a gond.

Még az jut eszembe, a 3 db görgő miből származik? Új alkatrész van köztük? Mert a Sony görgők azok sajnos 99%-ban teljesen átkeményednek, szerintem nem is igazi gumiból készültek. Szóval ha másik Sonyból szedtél ki, az valószínű nem hoz javulást..
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) otthonpc20 hozzászólása Feb 8, 2016 /

Sziasztok! Lehet nem jó helyre írok, de nem tudom melyik témában lenne a kérdésemnek helye.
Van egy pár RFT Compact 1100 típusú zenegépem. Az egyiknek a magnójával olyan gondom lenne, hogy nem ad ki hangot, de végig a fejtől búg ha csavarhúzóval hozzáérek. Amúgy csévél és a lejátszás megy. Átraktam egy másikba a magnórészt ott tökéletesen szól. tudnátok segíteni, hogy merre keressem a hibát. Előre is köszönöm!
(#) rokko99 válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

A görgők mind újak, 100%, hogy nem azzal van a baj. Viszont a motor lehet, mert kicsit nehézkesen forog, mármint úgy veszem észre. Meg ha sokat megy akkor elég forró tud lenni
(#) rokko99 válasza otthonpc20 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Én átvizsgálnám a nyáklapot, hogy nincs e rajta forraszhiba. Ez pl ott fordulhat elő ahol a fej csatlkozik a nyákhoz. Ha búg akkor én a testre gyanakodom, hogy esetleg az van valahol megszakadva.
(#) rokko99 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Nem ér hozzá. Már többször átnéztem, szétszedtem. Valószínűleg új motor lesz a vége. csak azt nem értem hogy mi olyan drága egy ilyen kiszott motoron.
(#) CHZ válasza otthonpc20 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Szia, rele hibas, ami felvetel lejatszas atkapcsolasat vegzi, fej kivezeteseit kapcsolgatja.
(#) otthonpc20 válasza rokko99 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

A búgást úgy értem, hogy ha hozzáérek a vezetékhez bebúg tehát nincs megszakadva végig megy a jel.
(#) otthonpc20 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Hol találom ezt a relét? A felsőrészén vagy az alsó részén? A relét kiiktatva hogy lehet lejátszásra bírni? Csak lejátszásra szeretném használni.

Keszits kepet a panelrol, szurke tokban van ha jol emlekszem.
(#) Tomi94 válasza rokko99 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Nem tudom, hol nézted, de ez szerintem egyáltalán nem annyira drága. És bizonyos súly/méret határ alatt (amibe 1 db motor bőven belefér) elküldi egy 600 Ft-os levélpostai küldeményben, nem kerül 1500-ba a szállítás, mint mindenhol máshol.
(#) doktor válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Szállitással együtt is korrekt ár.

Közben sikerült megoldani tápegység hiba volt a 4 ből csak két lábon volt fesz.
Még annyi baja van, hogy valamelyik szerintem fogaskerék szaljt .
Készítettem róla egy videót:
https://www.youtube.com/watch?v=I0yIHMNaMlM
(#) steelbird válasza otthonpc20 hozzászólására (») Feb 8, 2016 / 1

Szerintem darál a kuplung fogaskerék. A kuplung vékony fogaskereke, vagy az ahhoz kapcsolódó fogaskerék el van kopva. A hiba oka a kettőt egymáshoz szorító rúgó elgyengülése. Emiatt a nyomaték széttolja egymástól a fogaskerekeket és megugranak. De ha már így darálnak, akkor valamelyik elkopott)

Jobboldali orso kuplungja tul erosen huz es atugranak a fogaskereken a fogak, ezt tippelem.
Ellenorizd, milyen erovel huz, kazetta nelkul, lejatszasban. Ez BRG mechanika.
(#) otthonpc20 válasza steelbird hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Csináltam képeket szemre nem látszik kopottnak. Vagy alul is van fogaskerék? A rugón lehet feszíteni valahogy?

Az a baj, hogy nem tudom milyen erővel kéne húzni. Azt vettem észre, hogy a képen látható kis fogaskeréknél a nagy imbolyogva jár, nem mindig ugyan ott fut és van egy pont ahol nagyon a szélén van. Nem lehet, hogy terhelés alatt itt megy a két fogaskerék egymás mellé?
(#) CHZ válasza otthonpc20 hozzászólására (») Feb 8, 2016 / 1

Lejatszasnal, ha lefogod, meg kell csusznia, nem fejthet ki nagy erot.
Masik oldalrol is jo lenne egy foto.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016

Csúszni nem csúszik ha nagyon erősen megfogom akkor lekapcsol a mechanika.
(#) CHZ válasza otthonpc20 hozzászólására (») Feb 8, 2016 / 1

Nem az erotol kapcsol le, nehany masodperc mig a vegallas kapcsolo mukodesbe lep.
Kuplungot keresd meg, ott lehet problema.
(#) Tomi94 válasza otthonpc20 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Az alsó kisebb fogú tárcsának el kéne tudnia forogni akkor is, ha kézzel megfogod az orsót. Ha nem ez történik, akkor vagy rossz a fogaskerék, vagy leragadt a kuplung (a két tárcsa között levő filc surlódóbetét).

Amit írta az előbb, hogy hullámozva jár a kis fogaskeréknél a rugót kicsit rövidebbre vettem. most jó! Kicsit tesztelem, hogy így marad-e.
Köszönöm a segítséget!

Remelem jo lesz, ha megis eros a kuplung, akkor vekonyabb szalag szelet gyurheti, foleg kazetta elejen.

Úgy tűnik sikerült megoldani a gondot, a motor a tengely felől kapott egy csepp finom olajat a perselyre és lássunk csodát úgy tűnik megjavult

Folyamatosan úgy tűnt, hogy lassan történik a szalagtovábbítás, és lassú a lejátszás. Nem volt annyira észrevehető, azt hittem, hogy csak az érzékeim csalnak, de nem, mert tényleg lassú volt. Most viszont tökéletes! Köszönöm a segítséget!
(#) rokko99 válasza otthonpc20 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Gondolom abból a fejből 3 vezeték megy ki. 2 van ebből kettő, amin a jel megy, és van egy 3., ami a test. Ha ez nem érintkezik, akkor sorba kapcsolod a csavarhúzót, és leföldeled a testeddel a fejet. Azaz, olyan mint ha a jel kábeleket fogdosnád, csak ebbe sorosan benne van a fej ellenállása is. Megpróbáltam a gondolataimat lerajzolni paintel . Remélem érted, amire gondolok.

Bár már megoldódott az ügy, de azért megpróbálom megmagyarázni amire gondoltam, hogy ne nézzetek hülyének, bár ezzel a kis paint rajzolással....

Én asszem a hifimixnél találtam egy csodát, valami 17000 volt
Most már nem találom. Pedig be akartam linkelni.
Következő: »»   89 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem