Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   386 / 581
(#) johnred válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Köszi 100x nekem is van 1 ilyen IH-5m meg 1 NDKs VAJ-100-ason, amihez is kéne rajz. Meg tudnád adni azt a pókhálós helyet ahol ráleli ilyen dokukra, hátha a VAJ-100 is ott van?
1000 köszönet addig is, John Red
(#) ronin75 válasza petermusica hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Gobe54 a saját csövéről beszél, Te pedig az általam berakottról. De akkor rakok be egy másikat, ebben fetek vannak, 1L6 kiváltására.

1l6solid.gif

(#) petermusica válasza ronin75 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Egyszer egy antik radio EL3 csove helyere epitettem egy ilyen hamis csovet, a kulseje egy sprayes doboz volt,a belsejeben pedig egy tranzisztoros vegfok as egy feszultseg duplazo ami fel vitte 12 voltra a futesfeszultseget ez lett a tap,hat persze a kimeno trafot kiiktattam,es a hangszoro rea lett kotva az erosito kimetnetere,most tervezek egy masikat amelyik nagy feszultseggel fog mukodni,egy nagyfeszultsegu tv tranzisztorra gondoltam,es igy mehetne az eredeti kimeno trafoval.
(#) _BiG_ válasza johnred hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Az elektrotanyán láttam fent az IH-5-öt, azt hiszem onnan szedtem le (de már ki emlékszik erre). Próbáld ott a másikat.

Upd: annak az NDK-s műszernek elég idétlen neve van, a gugli elémborítja az áruházi hűtőpultot...
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2016
(#) Gobe54 válasza petermusica hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Én nem a rajzról írtam, hanem az általam közölt fényképről!
(#) Gobe54 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Köszönöm a választ Janó bácsi! A csatlakozó annyira szabványos, hogy egy angol honlapon is megtaláltam. hosszú hetek kutakodása után sem találtunk utalást arra, hogy mely magyar rádió(k)ban volt használatos
(#) Janó bácsi válasza Gobe54 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Közben az jutott eszembe, lehet hogy a telep nem is műsorvevő rádióba, hanem valami katonai készülékbe, pl. régi telepes adó-vevőbe (korabeli mobilltelefonba -hi) való.
(#) VJ72 válasza Gobe54 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Szia!
Az Orion BR701 redőnyös rádióba vannak ilyen telepcsatlakozók.
BR701
Bővebben: Link
(#) Janó bácsi válasza VJ72 hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Az Orion BR 701-be 90V-os telep való, 45V-al nem, vagy csak alig műkötik!.
(#) VJ72 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Szerintem a kettő darab pont 90V, és gyárilag is kettő kell hozzá.
(#) petermusica válasza VJ72 hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Vajon egy ilyen telep menyibe kerulhetetet akkor ? A helyesitoje 20 darab laposelem ! (vagy 60 darab ceruza ,baby,goliat stb) Gondolom a radio hordozas akkor nagy luxus lehetett.Eljen a tranyo !
(#) VJ72 válasza petermusica hozzászólására (») Feb 12, 2016 / 1

56 forint van ráírva. A fűtő telepet többször kellet cserélni, mértem kb 50 éves anódtelepet
amiben még terheletlenül 20v feszültség volt.
(#) zolika60 válasza VJ72 hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Ami 220-al felül van bélyegezve. Azt nem tudom mennyi lehetett abban az időben az átlagfizetés, de nem volt ez olcsó. Amikor 78-ban dolgozni kezdtem 1850Ft volt az első havi fizetésem.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2016
(#) petermusica válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Megint bocsanat az off-ert,abban az idoben volt az az enek,hogy szaz forintos banko volt az en zsebemben (amivel vevettem volna hat okrot),de elhuzta erte a cigany (vagy a radio) a notamat
(#) Szikravadasz válasza petermusica hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Elsősorban nem a hordozhatóság volt szempont, hanem az akkortájt elég hézagos hálózati ellátottság. Kevés csöves hordozható rádió készült, viszont az asztali típusok jó részének volt telepes változata. Az akksikat mondjuk vinni kellett a cseréhez.
(#) petermusica hozzászólása Feb 12, 2016 / 2

Philips EL3536 csoves sztereo magno, 1958,ritkasag,a jobb csatorna hangszoroja a magno dobozaban,a bal meg a fodeleben van.2X 3-4 Watt
(#) petermusica válasza Szikravadasz hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Hat akkor jobb lehetet az aramfejleszto petroleumlampa,abban az idoben nem volt koolaj valsag es a lampa meg vilagitott is
(#) _BiG_ válasza petermusica hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Eredetileg a legtöbb rádió telepes volt, csak a 20-as évek közepétől kezdett a hálózati anódpótló (ezért is nevezték így, mert az anódtelepet pótolta!) elterjedni.
Amúgy az anódtelep kevéssé volt igénybe véve, akár egy évig elműködött egy rádió vele, főleg, ha takarékkapcsolásban használták. A fűtés volt a szűk keresztmetszet.

A szovjet érában volt az a lámpa kitalálva, mert a tajgában nemigazán volt hálózat. 2V-os feszültséget adott le, amiből vibrátorral csináltak anódfeszt. A csövek meg kapták a 2V-os fűtést.
(#) Tomi94 hozzászólása Feb 12, 2016 /

Üdv mindenkinek!
Régi Telefunken gyártmányú magnóhoz (MC2100) való kombináltfejet keresek, típusa P486. Az eredeti példány nincs is meg, előttem cserélték már a fejet benne, de az nem igazán illeszkedik az elektronikához. Ha valakinek van ilyenje használható állapotban, vevő lennék rá. Tudom, hogy nem annyira muzeális, mint az itt lévő dolgok többsége, de azért mégis csak 42 éves készülékbe kell, és sajnos a ,,tegyél át egyet bármelyik kínaipiacos magnóból" megoldás nem jött be, nem sikerül az előmágnesezést beállítani a később szokásossá vált fejekhez..
(#) VJ72 válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Nem kellet vibrátor , a fűtőfeszültség mellett az anódfeszt. is leadta 90V.
(#) petermusica válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

En ugy olvastam ,hogy ez a kimondottan ruszki talalmany direkt fejlesztette a 90 voltot is az anodnak is ,sajnos csak egy orosz dokomentumot kaptam rola es nem ismerem az orosz nyelvet.Ugy latszik ,hogy nemcsak amerikaban meg japanban talaltak fel elektronikai erdekessegeket
(#) petermusica válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Az elomagnesezo feszultseget be lehet allitani bizonyos ellenalasok ertekenek valtoztatasaval,keresd meg a rajz utan hol van az az ellenalas amelyik osszekaoti a felvevo fejet az oszcilatorral es tegyel helyette egy trimmerpotit,azutan tobb proba felvetellel probald addig mig tiszta a hang es nem torzit,gondolom ,hogy egy HIFI magnorol van szo,maskeppen nem erdemes a mai digitalis hang korszakban ilyesmivel foglalkozni.Ha tul nagy az elomanesezo BIAS ,akkor elvesznek a magashangok,ha tul kicsi akkor torzit
(#) _BiG_ válasza VJ72 hozzászólására (») Feb 12, 2016 / 1

Kellett vibrátor:
"Stromerzeuger in Form einer Petroleumlampe für Batterie-Röhrengeräte, Ausgangspannung 1,2 Volt bei 0,36 Ampere. Benötigt als Zubehör zusätzliche Vibratoreinheit zur Erzeugung der Ua (90 Volt). Brennstoffverbrauch 60-70 g pro Stunde, Tankfüllung reicht für 8 bis 16 Stunden." Kiemelés tőlem.
De tessék: Bővebben: Link

Az orosz dokumentum se gond, van gugli fordító

Kellett hozzá a vibrátor, mert egy hőelem nem ad nagy feszültséget, még sorba kötve se nagyon, ellenben viszonylag nagy áramot tud leadni. Vastag vezetős zárt rendszerben akár több 10 A is folyhat, persze a feszültség igen alacsony.

Amúgy ezt nem az oroszok találták fel, a folyamat lényege a Seebeck-effektus. Thomas Johann Seebeck német fizikus fedezte fel.
Az oroszok annyit tettek, hogy éppen egy ilyen petróleumlámpás megoldást fabrikáltak hozzá. De ugyanezt az elvet nukleáris fűtőelemekkel is használják űrszondákon, vagy világítótorony áramellátásában - oroszoknál több ilyen torony működött.

Tessék, egy erről szóló cikk: ТГК-3
(#) _BiG_ hozzászólása Feb 12, 2016 /

A mellékelt képen látható a termoelem bekötése, látszik, hogy 4 vezetékes. Az egyik drótpáron megy az 1,2V fűtés a csöveknek (ahogy utánanéztem, kb 360 mA-t tudott), a másik 2V és 2 A leadására volt képes, ebből csinált 90 V-ot a rádióba szerelt vibrátor.
(#) szikorapéter válasza petermusica hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Szerintem (ha esetleg tényleg nosztalgiából szeretnél ilyet készíteni) Peltier hőelemekkel megoldhatod. Persze ennek akkor van értelme igazán ha akad hozzá egy nagyobb petróleum lámpa+egy szép telepes csöves rádió is.
(#) petermusica válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

A lampa meg is van hozza,mindennel eggyett csak az uvege hianzik de a radionak mar csak a doboza van meg es a belseje tranzisztoros lesz,mert a tobbi hianyzik,van egy inverterem is 1,5V/9V,ez egy regi Rodina radionak a doboza ebbol lesz a hetvegi hazi radio petroleumlampaval
(#) szikorapéter válasza petermusica hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Thermoelemes megoldással működteted majd,vagy a petrólámpa csak dísz lesz?
(#) VJ72 válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Volt olyan is amihez kellett, nagyobb anódáram előállítás miatt.
"TEGK-2-2 - egy későbbi fejlesztés, mint TGK-3. Úgy tűnik, a feladat az volt, hogy megszabaduljon a terjedelmes és nehéz (kb 3kg) vibrátor"
Bővebben: Link
Következő: »»   386 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem