Fórum témák
» Több friss téma |
Mindez esemény OKÁRA is fényt kellene deríteni, mert ha nem, akkor csak a kereskedelem és a félvezetőgyártás teljesítménye emelkedik. A baj ott kezdődik, mikor nem találjuk a meghibásodást okozó okot. Szóval az esetlegesen tönkrement alkatrésze cseréje, még nem hoz megjavulást automatikusan, csere és javítás után kellő elővigyázatossággal kell ismét üzembehelyezni és vizsgálni a működést.
Sziasztok !
Nem ígérem, hogy a mondandómnak semmi köze az elektronikához, de..sehol nem találtam rá érdemi választ. Nos indukciós főzőlapba szeretnék beruházni, (konkrétan és reklám nélkül erről lenne szó. A kérdésem az, hogy ezeknek lehet-e pontosan, illetve fokozatmentesen a hőfokát állítani ? Erre én nem találtam infót, sőt hőfok kijelzést se látok rajta. És hát ugye ami nem elektronika: a család nagyon szereti a jó húsleveseket, és hát ugye azt csak úgy szabad főzni - jó hosszú ideig - hogy épp hogy csak gyöngyözzön a fazékban....Egyszóval - még mielőtt kiadnék egy rakás pénzt -arra kérnék Tőletek tanácsot,(gyakorlati tapasztalat) hogy ezzel a modern eszközzel lehet-e ilyent "elkövetni" ? Köszi, hogy meghallgattatok.
Szerintem nem, mert a hőfok az edénytől is függ.
Ez nem jó hír. És a teljesítmény szabályozással nem lehet ilyen finoman variálni ?
Lehet venni ilyen hordozható indukciós főzőlapot, és ott hőmérsékletet, fokozatot, vagy időt lehet beállítani. Én sem értem, honnan tudja, hogy 100fokC-os az edényben levő étel, de aki használta, az simán a hőfokot állította, és kész. Ezt megmagyarázhatná valaki!
Egyébként itt is írja: "így akár a sütés hőmérsékletét is soha nem tapasztalt pontossággal állíthatja be." Esetleg arra tudok gondolni, hogy közvetlenül az edény alatt van egy hőérzékelő, és ha a lábas alja 90fokC-os, akkor a benne levő étel is annyi lesz egy idő után. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
De biztosan lehet. Egy egy adott edényre ki is tapasztalhatod milyen teljesítmény milyen hőfok. Csak ez minden edényre más lesz.
Soha nem tapasztalt pontossággal? +- 40C°?
Tulajdonképpen az nem is érdekes, hogy 99 C, vagy 102 C. Az lenne a lényeges, hogy a kettő összefügg-e egymással ? Tehát ha beállítom az adott edényhez a teljesítményt(mivel csak az szabályozható), akkor egy fél óra (egy óra) múlva is azon a hőfokon fog lenni a benne lévő étel ?
Gondolom igen. Adott edényen mindig ugyanaz lesz.
Köszönöm !
...no majd kiderül,...akkor megírom a Jézuskának, hogy hozhatja... Idézet: Meg azért a külső hőmérséklet sem mindegy ha 0 fokról indulsz - vagy ha 30 ról .... A soha nem tapasztalt pontosság a főzésnél a víz forráspontjából adódik.... és mondhatnánk azt is hogy ez a kifejezés "parasztvakítás" „De biztosan lehet. Egy egy adott edényre ki is tapasztalhatod milyen teljesítmény milyen hőfok. Csak ez minden edényre más lesz.” A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
A beállított érték nem függ a kezdeti hőfoktól. Csak legfeljebb nem ugyanannyi idő alatt éri el.
Van a főzőlapban egy hőérzékelő, ahonnan tudja, milyen az edény hőmérséklete.
No ez viszont jó hír. Ha a beállított teljesítményt tartja, akkor valószínű, hogy tudja a fizikát is, és a hőfok is közelítőleg állandó marad.
Köszönet zolika60-nak,és a többieknek is!
Kedves Fórumozók! A segítségeteket kérném!
AEG HK634200XB indukciós főzőlap vizet kapott E6 hibát ír ki aztán bekapcsol egyik oldalon rendesen kiírja a O-t a másikon E betűt. szerintetek megjavítható?
Mindenféle fikázás nélkül: én nem adnék 100ezret egy ilyenért, még a legnagyobb márkák esetében sem... Tapasztalat: a nagyobbak leginkább félhidas meghajtást használnak, aminél egy szerencsétlenül bekapott hálózati zavartüske (vagy botlás a programfutásban) a két IGBT pillanatnyi egyidejű bekapcsolását okozza, ami hatalmas csattanásban adja ki a lelkét.
Az egyszerű - 8...10 ezer forintos - szingli lapok egyetlen IGBT-vel soros kondival táplálják a tekercset ezért igen ritka a durva robbanás. Forgalmas étterem konyhájával vetettem 6db-ot - 4 üzemi, 2 tartalék - másfél év alatt egy szállt el, az is az olajtól besatuzott ventik miatt. Több darab = nagyobb biztonság...
Sziasztok
Egy lidlis indukciós főzőlap üveglap mögötti érintőkapcsolóit szeretném átverni. Alapból úgy működik, hogy először bekapcsolom (érintőgombbal) utána pedig be kell állítani, hogy hány wattal fűtsön (nyomkodni kell a + gombot). Nekem pedig az kellene, hogy egy relével tudjam kapcsolni a fűtést, úgy, hogy egyből maxon menjen. Az üveglap mögött kis rugók vannak, amihez ha közelítem az ujjam, akkor kapcsol. Előre is köszönöm a segítséget. Köszi
Üdv.! Érdekesek lehetnek azok a rugók, ha közelítésükre kapcsolnak. A főzőlaptípus megadása segíthetne.
Rugók csak azt biztosítják, hogy a kapacitív érzékelő bemenetek közvetlenül az üveglap mögött legyenek. Nem lenne egyszerűbb a megoldás akkor sem, ha nyomógombok lennének, mert reset/áramtalanítás után nem őrzi az előző beállításokat. Relét felejtsd el, ez a technika nem erről szól.
Annyit lehet tenni, hogy egy kis elemmel/akkuval a processzort életben kell tartani kikapcsolt állapotban is. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
egy pt100-as hőmérséklet szabályzóval szeretném a hőfokot állítani. Ennek egy relé kimenete van.
Gépészmérnöki aggyal gondolkodva az jutott eszembe, hogy a főzőlap elektronikája is kapcsolgatja a fűtést, szerinted nincs egy olyan pont a nyákon, ahova valamilyen jelet kapcsolva lehet vezérelni a gépet? Vagy teljesen rossz úton járok? Ha megpróbálom lerajzolni a kapcsolást az segítene?
Nem látom értelmét, hiszen saját maga is szabályozza a hőmérsékletet a - főzőlap közepén hővezető pasztával és rugóval az üvegkerámia belső felére tapadó - szenzorral.
Ha az a cél, hogy pl: a levesbe merítve végezze a mérést, akkor ezt az érzékelőt akár ki is vezetheted. Lerajzolhatod - én is megtettem eggyel, amit direkt ezért vettem kíváncsiságból mikor megjelentek - de az együtemű végfokkal szereltek 90%-os hasonlóságot mutatnak. A szabályzás pedig nem kétpontos (ON-OFF), hanem impulzus-szélesség modulációs (PWM). A processzor programjába kellene belematatni, mert bármelyik működési feltételt veszed el egy külső kapcsolóval, az leálláshoz vezet és csak a reset hozza újra működésbe.
Sajnos a főzőlapon 20 fokos lépcsőkkel lehet állítani a hőfokot, ami a feladathoz nem elég pontos, és a hőtehetetlenséggel is gondok lehetnek, amit a pt100-as vezérlő kiküszöböl.
A főzőlap nyákon van egy relé, kívülről úgy hallom mintha az kattogna amikor bekapcsol az indukcíós fűtés. Azt nem lehet kivülről vezérelni? A beállításokat pedig minden bekapcsoláskor elvégezné egy plc ami amúgy is lesz a gépbe amibe be akarom építeni. Vagy egy rasbperry pi amin pwm kimenet is van. Vagy ha az indukciós tekercset választom le relével akkor is reszetel? A processzor progijának átírása elég macerásnak tűnik.
Szia
küldtem egy privát mailt.
Üdvözlet ,
Electrolux ehd 60150p az alábbi tünetet produkálja: EHD 60150P Találkozott már valaki ezzel? Köszi
Köszönöm. Nem vagyok otthon a témában , de lehet / érdemes javítani?
A teljes tápegységet kell cserélni?
Nem valószínű. Ez a tápegység működik, de olyan módban, ami túláram elleni védekezésnél szokás. Ezt gyakran okozhatja rossz minőségű (emiatt kiszáradt, vagy régi) elkó, záróirányban is (kisebb-nagyobb mértékben) vezető dióda.
Fel kell térképezni a tápegység környékét, vezérlő IC típusát leolvasni, adatlapja szerint lekövetni az áramkört és ennek ismeretében mérni. Néha egyszerű behatárolásként a processzor egységet külső labortápról meghajtva azonnal működik a szerkezet. Ha nem vagy otthon az elektronikában, akkor ezeket mind feleslegesen írom, mert nem ajánlom a hálózatra kapcsolt készülékben való bármilyen matatást, elsősorban a Te, másodsorban a készülék életének védelmében. Próbáld meg szakszerviz véleményét/ajánlatát kérni.
Nagyon köszönöm , abszolút nem volt felesleges.
Az asszony nem engedné hogy piszkáljam.
Sziasztok! Köszönöm mindenkinek az ötleteket, a vezérlőpanelen lévő 3 kondi cserével sikerült újjáéleszteni a Fagor 5IFT-22 főzőlapom indukciós részét. A szerviztől több mint egy éve várom a megoldást és mi több a visszajelzést, hogy javítható-e. Ilyen hozzáállással a közel öt számjegyű kiszállási díjat nem érzem igazságosnak. Szerencsére pár napja a fórumra tévedtem és végül néhány 100Ft-os tételből sikerült megjavítani, így megspórolva a több tízezer ft értékű panelcserét (ami valószínű nem történt volna meg, mert vetekszik egy új főzőlap árával). Köszi még 1x.
Üdv! Van egy Zanussi típusu indukciós főzőlapom.. E 8 hibát ír ki. Mi lehet a baja ? Előre is köszönöm
|
Bejelentkezés
Hirdetés |