Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   152 / 195
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Azért erős a gyanúm, hogy az az erősítő nem 100%-os. Ha 3x annyi kondival is lekapcsolt a védelem, akkor lehet, hogy az erősítő hajlamos rá, hogy erős túlvezérléskor elmásszon a kimenő DC szintje. Ha ennek konstrukciós oka van, akkor lehet, hogy kellene elé egy limiter is, hogy ne az erősítő vágja a jel tetjét, hanem még egy hangyányival előtte a limiter.
(#) Alkotó válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Hasonló felépítés én is készítettem. Itt látszik milyen lett.
(#) nandika76 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Jól néz ki,kíváncsi lennék most menyibe kerül egy ilyen csati.
Ha kész leszek remélem az enyém is fog így kinézni.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Szia. Köszönöm a hozzászólásod. Másik erősítőben teljesen az ajánlásod szerinti alapbeállítással mai napig hiba nélkül működik a védelem. Alkalmanként, kiporolás során meg is szoktuk tesztelnia működését. A végfokról lehúzott csatira egy 1,5 V-os ceruzaelem, és már old is. Én arra gyanakszom, többször nem érintkezett rendesen a biztosíték a foglalatban. Ez legutóbb el is vitte szegényt. Valószínűleg be fogom forrasztani a biztosítékokat a szorítók közé. Korábban írtam, hogy a koléga kiszedte belőle a védelmet, majd nemsokára megtörtént a baj.
(#) steelbird válasza tothbela hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Én arra írtam, amit te említettél, hogy játék közben lekapcsolgat a védelem. Az azért van, mert elbillen a végfok. Arra pedig az erősítős topicban írtam, hogy lehet, hogy a limiter diódák kapcsolásakor DC szintben elbillen a diff. erősítő bemenete, ami a végfok kimeneten Au -szor nagyobb DC offset eltérést eredményez. Egy kondi bepróbálást megér a dolog szerintem.
(#) tothbela válasza steelbird hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Rendben. Annak a 3,3kohmnak kiemelem az egyik lábát, aztán oda mehet is a kondi.
(#) proli007 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
Hello! Valaha készítettem védelmi áramkört, aminek a bementi fokozata ugyan hasonló az itt közkézen forgó áramkörökéhez, de működési elvében merőben más. Nem a kimenti jel egyenfeszültségi átlagát figyeli, hanem azt, hogy a jel egy időintervallumon belül, áthalad-e a nullponton vagy sem. Lehet ez itt pont megoldást jelentene. A kapcsolás itttalálható, persze a sallangokat el is lehet hagyni, így lényegében még egyszerűsödhet is a dolog.
(#) tothbela válasza proli007 hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
Szia. Tetszik az ötlet, sőt lényegében lehet hogy nálam most akár befutó is lehet. Mint írtam, nem lágy felfüggesztésű hangszórókat kell védeni. A bekapcsolási tranziens nem zavar, 1-2V egyenfesz a kimeneten sem okoz galibát. Még a tápfeszültségnyi összevissza jel sem baj. Erre azt mondhatnám, akkor minek kell a védelem. De hát benne van az első hozzászólásomban. Történt valami, amitől megsült 60 ezer forintnyi hangszóró. Ha lett volna benne védelem, most bőven 10 ezer alatt lenne a javítás. Persze ebben már a sör is benne van. Köszönöm a javaslatot.
(#) proli007 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
Én természetesen nem próbáltam ilyen dolgokat, de elvileg csak a szinuszos )vagy szimmetrikus) váltakozó feszültség átlagértéke nulla. Egy gitár jele, viszont minden, csak nem egy szinuszos jel. Főleg, ha az erősítőnek hatalmas kivezérlése van, ne adj ég torzításig van vezérelve. (Egy túlvezérelt mély hangú basszusjelnél tulajdonképpen csak a hangszíne lesz más. Mint ahogy egy zsebrádiónál is csak a felhangokat lehet hallani, hiszen át sem viszi ezt a frekit. Még is úgy tűnik, hallja az ember a basszust.)
Mivel ez a módszer nem az átlagérték túllépését, mint egyenáramú összetevőt "méri", csak figyeli a jelváltások idejét, elvileg megfelelő lehet. Az érzéketlensége (küszöbérték) is sokkal nagyobb lehet, még is gyorsabban tudja megvédeni a hangszórót. Mert átlagérték képzésnél, az integrálási idő növelésével, a beavatkozási időt is növeljük.
(#) Skori válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Ezzel az elvvel az a gond szerintem, hogy olyan hibák ellen nem véd amikor a végfok nulpontja a kivezérléssel együtt elmászik, és a folyamatos DC összetevő szép lassan égeti le a hangszóró tekercsét.
(#) proli007 válasza Skori hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Hello! Ez lehetséges, én ezt nem tudhatom, mert mint írtam zenekari cuccon ki nem próbáltam. De az is kérdés, hogy ilyen hibának mennyi a valószínűsége és ideje. Mert a hangszórónak mindenképpen el kell viselnie a teljesítmény zömét, hiszen hatásfoka rendkívül alacsony. Így akár váltó, akár egyenáram van rajta fűteni fogja.
De tapasztalatom szerint a jellemző meghibásodások zöme, a végfok hirtelen és drasztikus meghibásodása, amikor a kimenet "kiakad" valamelyik tápra. És nem egy lassú elmászásból adódik.
(#) nagysasy hozzászólása Márc 16, 2016 /
 
Sziasztok !
Egy újabb kérdés: Alkotó mester féle koppanásgátló mekkora egyenfeszültségnél kellene hogy leoldjon?
Bővebben: Link

Így van összerakva + - 57V tápfesszel.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2016
(#) Helios válasza nagysasy hozzászólására (») Márc 16, 2016 /
 
Szia. Nálam 1V alatt leoldott a teszt ideje alatt. Mondjuk néhol el kellett térnem az alkatrész értékektől.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2016
(#) nagysasy válasza Helios hozzászólására (») Márc 16, 2016 /
 
Már csak azért kérdezem mert nálam 1,5 V-nál sem old le.
(#) Helios válasza nagysasy hozzászólására (») Márc 16, 2016 /
 
Én a távirányitóm elemével próbáltam ki (kb. 0,8V lehetett a feszültsége) és működött.
(#) nagysasy válasza Helios hozzászólására (») Márc 16, 2016 /
 
Most éppen az alkatrészek ellenőrzése folyik. Eddig minden rendben. Én is távi elemmel próbálom.
(#) Skori válasza proli007 hozzászólására (») Márc 16, 2016 /
 
A hangszórók lengőtekercsének hűtését általában a folyamatos mozgásból eredő légáramlás adja. A DC összetevő nem mozgatja a membránt, így a bevitt teljesítmény, és a légmozgás aránya leromlik. Ezért nem mindegy, hogy DC fűti-e a hangszórót.
Asszimmetrikus hullámformájú, de DC összetevőt nem tartalmazó jel (szimmetrikus) határolásakor egyébként "törvényszerűen" keletkezik DC összetevő is, azonban az erősítő visszacsatolása ezt kiszabályozza. Ha viszont nem teszi, pl. valamilyen hiba miatt akkor kapcsoljon csak le a védelem. Ez lehet pl. alkatrész meghibásodás miatt, de akár konstrukciós hiba is, pl. nem jól méretezett visszacsatolás miatt.
Hangosítással foglakozóktól hallottam, hogy egy folyamatosan torzításba vezérelt erősítő sokkal veszélyesebb/károsabb a hangsugárzóra nézve, mint egy jóval nagyobb teljesítményű erősítő ami nem határol. Feltételezem, hogy ebben a keletkező felharmonikusoknka is szerepe van, de a fentebb emlitett ok is előfordulhat.
Nyilván a drasztikus hibák fordulnak elő gyakrabban - pl. végtranyó zárlata, de a védelemnek minden esetben működnie kell, amikor a kimeneti feszültség veszélyt jelenthet a hangsugárzóra nézve.
(#) Skori válasza nagysasy hozzászólására (») Márc 16, 2016 /
 
Ugye nem csak a plusz és mínusz van bekötve a tápba, hanem a GND is?
(#) Helios hozzászólása Márc 16, 2016 /
 
Én ezen okból kifolyólag terveztem rá a tápegység paneljára. Igy minden be van kötve. (persze volt egy kis probléma a tranzisztorok lábkiosztásával, de kijavitottam.)
(#) reloop válasza nagysasy hozzászólására (») Márc 16, 2016 /
 
Szia! A C1-4 fóliakondenzátor?
(#) Kovidivi válasza tothbela hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Egy soros, nagy értékű kondenzátor megfogná a DC-t, viszont a zene átjutna rajta. Ez nem lenne megoldás arra, ha a végfok kiül az egyik tápra? Vagy túlságosan beleszólna a hangképbe? Túlvezérelt, négyszögjelhez közeli hangoknál lehetséges, hogy teljesen máshogy szólna kondival. Ki kell próbálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2016
(#) nandika76 hozzászólása Márc 18, 2016 /
 
Sziasztok megépítettem ezt a fajta védelmet és az volna a kérdésem,hogy bekapcsolástól azonnal a piros led világít mi okozhatja ezt?A 30 voltos verzió van megépítve.
Bővebben: Link
(#) nandika76 válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Még egy kérdés a z1-es zpd 15-ös zéneren mennyit kell mérni?Ugye a két lábán 15 voltot?
(#) nandika76 válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Levettem a szűrő részt és így is ugyan azt csinálja nem tölt fel a kondi mert ha direkt adok neki áramot behúz a relé és a zöld világít.
(#) nandika76 válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Itt van két fotó hátha valaki lát valamit köszönöm!!!
(#) reloop válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Szia! A T7, T9 tranzisztorok a típusnak és/vagy a lábkiosztásnak megfelelően vannak beültetve?
A Z1-en bekapcsoláskor 0V, C5 feltöltődése után 15V feszültséget várnék.
(#) nandika76 válasza reloop hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Igen helyesen vannak és egyáltalán nincs 15 volt nem akar a kondi töltődni.Lehet ,hogy az a rossz?
(#) reloop válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Mérj ellenállást a kondi negatív lába és a test között, ott a relétekercs és az Re ellenállások összegét várjuk.
(#) nandika76 válasza reloop hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Megmértem 2.9Kohm viszont közben kicseréltem a z1 -et és most nem világít a piros viszont ugyan úgy nem húz be a relé.,
(#) nandika76 válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Bocsánat benéztem minden ugyan az mint volt.
Következő: »»   152 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem