Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   163 / 248
(#) pucuka válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 24, 2016 / 1

Első teendő a tápfeszültségek pontos megléte. Mivel az Y erősítő egyencsatolt, a vízszintes vonal helytózetének állítása a bemeneti FET -es differenciál erősítő fokozat munkapontjának állítása a P1 (toló) potméter állításával történik. A diff erősítő egyik oldala a bemenetről kap jelet, a másik oldal potenciálját (és ezzel a vízszintes vonal helyzetét) állíthatod a P1 -es potméterrel. Nézd meg, hogy a potméter csúszkáján a feszültség állítható-e a +, és a - feszültségek között. Ha ez rendben van, akkor a jFET lesz hibás, mindenesetre ellenőrizd a bemeneti fokozat munkapontját.
(#) szucsistvan123 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /

Köszi a választ!
Jövő hét közepe fele lesz időm, megnézem és írok akkor.
(#) pepepalotai hozzászólása Ápr 25, 2016 /

A minap vásároltam egy EMG 1568/2-es típusú oszcilloszkópot működik de bekapcsolás után egy folyamatos kerregő hangot ad ki bejön a kép. H esetleg tudna valaki segíteni hogy mi okozza a hangot megköszönném. És hogy hogyan tudnám megoldni az nagy segítség lenne
(#) gerenk válasza pepepalotai hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /

Mivel nincs benne semmilyen beépített hangkeltő alkatrész, ezért csak a hálózati transzformátor meglazult rögzítő csavarjai miatt a transzformátor lemezek okozhatják.
Egy feltöltött videó sokat segítene a hibajelenség behatárolásában.
(#) szapcsika válasza pepepalotai hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /

Lehet, a nagyfeszültség húz át valahol. Van egy nagy villámmal ellátott aludoboz az alja felé. A fedelét pár csavar tartja. Ha azt leveszed, akkor sötétben látszik, hogy van-e valahol szikrázás. Ha van, sokáig ne járasd így, mert nem használ neki. Ki kell takarítani és esetleg az áthúzás helyén elmozgatni az alkatrészeket. Óvatosan, mert kikapcsolás után még sokáig lehet töltés iott ott, nagyot rúg a pár ezer volt.
De valóban segítene, ha a hangot hallanánk.
(#) gerenk válasza szapcsika hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /

Erre nem gondoltam, de régen rossz ha az 50 KHz-en járó színusz oszcillátor elkezd
"blockingolni" meredek tüskéket produkálva jóval kisebb frekvencián és a nagyfeszültség össze vissza áthúz mindenfelé. Ez a transzformátort és a katódsugár csövet igen hamar tönkreteszi. Egyébként a megjelenő sugáron igencsak észrevehető a fenti jelenség.
(#) gkari válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Ha ez az oszcillátor blockingol, akkor komoly veszélyben ven a nagyfesztafó, ami alig pótolható, nézd át a nagyfesz.tápot az RTÉK96.-bani "Sipos" cikk szerint!
(#) gerenk válasza gkari hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Az hibás oszcilloszkóp nem az enyém, pepepalotai fórumtárs vár segítséget ezt írta
Idézet:
„A minap vásároltam egy EMG 1568/2-es típusú oszcilloszkópot működik de bekapcsolás után egy folyamatos kerregő hangot ad ki bejön a kép. H esetleg tudna valaki segíteni hogy mi okozza a hangot megköszönném. És hogy hogyan tudnám megoldni az nagy segítség lenne

Minden nagy veszélyben van, a trafó és a KS cső is, olvastam a cikket
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
(#) gkari válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Persze, hogy igazad van, akinek nem inge...
(#) lordbalazs válasza szapcsika hozzászólására (») Máj 2, 2016 /

Üdv.Gondoltam írok a fejleményekről. Szétszedtem, méregettem, hümmögtem, biztos ami biztos alapon végfok tranyókat kicseréltem. Közben vettem észre, hogy ha a szkóp fel van állítva úgy, hogy a képernyő a plafon felé nézzen, kis kocogtatásra ( a készülék bármyle pontján) beugrik a kép, és működik. Visszaállítva vízszintesbe nem. Végig kocogtattam, hátha rálelek a kontakt hibára, de nagyon az a gyanúm, hogy a szkóp cső belsejében szabadult el az elektróda, és csak akkor áll pozícióba, amikor felfelé tekint. Jó nyomon járok vajon, vagy ez ritka hiba, és nem a csőben keresendő.
Üdv. Zoli
(#) lordbalazs válasza lordbalazs hozzászólására (») Máj 2, 2016 /

A Voltcraft 2020 rft EO 213-as szkópom vízszintes eltérítési hibája megoldódott. Ma kibuheráltam a csövet, és átnézve látni, hogy az egyik érintkező leszakadt belül, a csőben a nyak részénél. Gondolom szállításnál dobálták ezerrel ( Németországból vettem). Ez jó hír, mert az elektronika érintetlen. Találtam hozzá való D13-27GH/T originál csövet. Ha a héten megjön, beépítem, és talán örülök.
Köszönöm a segítséget.
Üdv.
(#) probert69 hozzászólása Máj 16, 2016 /

Sziasztok, Vásároltam egy Tektronix 455 szkópot jelentéktelen árért (ki se írom), ami bekapcsoláskor láthatóan nem működik. Csak a háttérvilágítás üzemel, semmi egyéb életjel. Gyorsan szét is kaptam, gyanúm beigazolódott, máris a táp résznél (32V-os rész) az egyik biztosíték F736 ki volt olvadva. Kicseréltem, bekapcsolást követően szinte azonnal újra elfüstölt. Jobban szétkaptam a "kicsikét" Leválasztottam a horizont panelt és a vertikális panelt, lehúztam a szkópcső végéről a foglalatot, ismét elfüstölt a biztosíték. A nagyfesz résznél a Q552 tranzisztor forró volt, ez egy 2sc2527 NPN. Próbaképpen rámértem, kuka. Kivettem, közel 90ohmot mértem oda-vissza az össze láb között. Találtam, majdnem helyettesítőt, BD241C-t betettem, az is forró azonnal és a biztosíték ugyanúgy kiolvad. Van valakinek ötlete, merre folytassam a keresgélést?
(#) gerenk válasza probert69 hozzászólására (») Máj 16, 2016 / 1

Szia !
Nagyfeszültségű tápegységben zárlat van, nagy valószínűséggel a szekunder oldal nagyfeszültségű tekercsben /tekercsekben/ menetzárlat. Szét kell bontani a ferrit transzformátort és meg kell vizsgálni a tekercseket.
(#) probert69 válasza gerenk hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

kiműtöm, és nekiesek. Köszi.

IMG_9291.JPG

(#) gerenk válasza probert69 hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

Előbb azért nem árt ha méregetsz, lehet a sokszorozó is hibás. Lényeg a 32V stabilizálatlan tápot válaszd le a fő tápról, és ha többi rendben működik akkor kutakodj a nagyfeszültségű táp áramkörében.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
(#) mucden hozzászólása Máj 22, 2016 /

Sziasztok!

Szovjet, H-313-as oszcilloszkópot szeretnék beüzemelni. Ezidáig csak a szekrényben állt, szinte új.
Kipróbáltam:
- be lehet kapcsolni
- képet is ad
- pc hangkártyáról kiadott 1kHz szinusz esetén látható a szinusz, de nagyon zajos
Leföldeltem pluszban a házat, sokat csökkent a zaj. Azóta lecseréltem a hálózati kábelt háromeresre és a készülékházon belül földeltem le.
Az eredeti csatlakozók és kábelek viszont nagyon megkeményedtek, jó volna lecserélni. Olvastam ebben a topikban és láttam is, hogy BNC csatlakozóra simán átalakítható. Milyen típusú aljzatot érdemes használni, ha ilyen fejeket vennék hozzá:
krokodil-csipeszes
másik féle csipeszes
beépített 10x osztós

Főleg az utóbbi mérőfej miatt érdekelne.
(#) szapcsika válasza mucden hozzászólására (») Máj 22, 2016 /

Semmi extra. 50 ohmos BNC aljzat kell, gyakorlatilag ez van minden általános szkópon.
Viszont, ha jól silabizálom az enyém orosz kézikönyvét, akkor szkóp bemeneti impedanciája eltér a manapság megszokottaktól, 500kohm+40pF az 1Mohm+~15-20pF-hoz képest.
Ez azt jelenti, hogy a 10x mérőfej 20x fej lesz. Továbbá lehet, hogy gondok lesznek a kikompenzálásával a 40pF miatt. Mondjuk ez utóbbi ennél a szkópnál szerintem mindegy.
(#) mucden válasza szapcsika hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Köszi, megrendeltem a hozzávalókat.

Volna még egy probléma: nagyon érzékeny a szinkron jelszint (továbbiaban trigger) poti.
Igen óvatosan, sőt néha szinte a tengellyel párhuzamosan kell épp csak megérinteni, hogy beálljon a jel. Érdemes lenne a potit cserélni? A rádiótechnikában megjelent kapcsrajz szerinti R224-es, 4,7-k-s poti a trigger.

trigger.jpg

(#) Gafly válasza mucden hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Nekem is volt N313. Csoda volt vele állóképet kapni
Részvétem/sok sikert (szinkronja legendásan vacak).
Börzén most is árulnak (az enyémet 2.000-ért adtam oda fórumtársnak), ha szétvered dühödben
(#) Sendi hozzászólása Máj 26, 2016 /

Hozzájutottam, egy Tektronix 2465 -ös szkóphoz. A következő a hibája: Van olyan üzemmódja, ahol a görbe egy szakaszát ki lehet nagyítani, és ezt egy második sugáron látom. Az első sugáron meg "tologathatom" azt a kinagyítandó szakasz. Na "Ő" bekapcsoláskor ebbe az üzemmódban indul el.kilépni ebből az üzemmódból, csak úgy tudok, ha a vízszintes eltérítést kikapcsolom. (átmegyek X-Y módba).
Mivel van neki kurzoros mérése is, azt nem engedi aktiválni, mondván, hogy "delay" módban van.
Szoftveres hiba, vagy valami kapcsoló be van ragadva? Van e ötlet? Köszi
ui: természetesen nem maradt bekapcsolva a "delay" üzemmód.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
(#) szapcsika válasza Sendi hozzászólására (») Máj 26, 2016 /

Tehát akár kihúzod, akár benyomod az időalap gombot, ugyanaz a helyzet?
Az Exerciser 01 teszttel meg lehet nézni, hogy a szkóp mit gondol az egyes gombok helyzetéről. Service manualban részletesen le van írva.
(#) Sendi válasza szapcsika hozzászólására (») Máj 26, 2016 /

Igen. Pontosan. Ami az érdekes, hogy ha kihúzom, azt érzékeli, (vált delay módra) csak a visszatolást nem érzékeli. Fejlemény azóta: Ha visszatolom, és mozgatva kapcsolom az időalapot, van (különböző helyeken), hogy visszakapcsol kurzor módba. Tehát ott lehet valami hiba. (de ha a kihúzást érzékeli, a visszatolást miért nem?)

Megnéztem a service könyvet. Hogy kell lefuttatni ezt a tesztet?
(#) szapcsika válasza Sendi hozzászólására (») Máj 26, 2016 /

Delta t és Delta V gombokat egyszerre nyomva tartva meg kell nyomni a Slope gombot, ez bevisz a szerviz menübe. Elvileg kárt nem tudsz tenni, mert a kalibrálás engedélyezéséhez egy jumpert át kell rakni a készülékben, de jobb vigyázni a CAL menükkel.
De olvasd el a service manualt, mert anélkül úgysem értelmezhetőek a tesztek.. Google hoz rá találatot.

Köszönöm a segítségedet
(#) siletto hozzászólása Máj 30, 2016 /

Üdv!
Úgy látom a régi Tektronixokkal sok a baj
Nekem egy 2236-os modellel lenne egy érdekes problémám:
A kijelzése nem "lineáris", vagyis olyan, mintha a sweep vége felé megváltozna annak sebessége, vagy más megközelítésből, túlságosan kitéríti a sugarat egyik irányba.

Beállítottam függvénygenerátorban 1kHz szinuszjelet, meg hozzá az időalapot, a beépített frekvenciamérő 9.999x-nek jelezte, tehát elég pontos volt, és azt vettem észre, hogy a képernyő bal oldalán szépen az osztások vonalába esik a szinusz "teteje", ha beállítom, de a jobb oldalra haladva egyre inkább elmászik.

Az az érdekes, hogy nem az időalap a rossz, a kép első felében jól követi a jelalak a rasztert, csak a második félben kezd elmászni folyamatosan, az utolsó osztásközben már jó egyharmad osztást.

Van tippetek a javításra? Használtan vettem, volt rajta Ericcson kalibrációs matrica(dátum nem), szóval bele nem piazkálhattak.
(#) Massawa válasza siletto hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Idézet:
„Használtan vettem, volt rajta Ericcson kalibrációs matrica(dátum nem), szóval bele nem piazkálhattak.”

Sajnos az utobbi idöben divik kis hazánkban az ipari hamisitás. A mult héten is több müszer került a kezembe amiken mindenféle hatosági kalibrácios cimkék voltak, de egy pillanat alatt ki lehetett deriteni, hogy a matrica semmit sem ér, mert maga a müszer nem látta még a kalibrácios állomást sem ( az ugyanis beir egy friss adatot a belsö memoria megfelelö helyére, ha a müszer átmegy a kalibrácion. Ott meg még az eredeti gyári adatok voltak..
Igy egy ilyen matrica sajnos nem érv.
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Ritka kivételtől eltekintve senki nem kalibráltat mert az pénzbe kerül. Mint ahogy elsősegélydobozt sem cserélgetnek a lejártakor, csak átcímkézik.
(#) szapcsika válasza siletto hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Annyit azért megjegyeznék, hogy a kalibrálás önmagában nem jelenti azt, hogy bármit is állítanak az eszközön. Egyszerűen összehasonlítják egy etalonnal és feljegyzik az eltérést. Ha ez specifikáción belül van, akkor nem csinálnak semmit, nem állítják "pontosra" meg ilyesmi. Ez azért fontos, mert hasznosabb tudni egy mérőeszköz pontosságának időbeli változását, mint állandóan utána állítani. Ekkor nem lesz infód arról, hogy hosszú távon hogyan viselkedik.
Ha nincs specifikáción belül, akkor lehet állítani rajta, de nem kötelező és nem is feltétlenül lehet. Pl. egy méterrudat lehet kalibrálni, fel lehet jegyezni az eltérést és ennek tudatában pontos mérésre használni, de nem lehet "beállítani". Nyilván egy szkóppal általában más a helyzet, de pl. a szkópcső geometriai hibáját, vagy nemlinearitását nem tudod állítani, csak lemérni és az eltérés tudatában használni.
Visszatérve a kérdésben szereplő szkópra. Egyáltalán nem biztos, hogy az időalap sebessége változna meg a sweep közben. Sokkal inkább akár az időalap, akár a vízszintes erősítés van elmászva. Értelemszerű, hogy ha bal oldalt jelen van, akkor pontatlan eltérítéssel nem lesz jelen a jobb oldalon. Az eltérés az osztásoktól számtani sort fog követni ilyenkor.
Ennek kimérése egyszerű. A generátor frekijét változtatod, ha ezzel jelre tudod tenni, akkor lineáris az időalap+eltérítés. Ha nem, akkor gond van. A frekimérő valószínűleg független, tehát az lehet pontos akkor is, ha az időalap nem.
De meg kell nézni a szerviz könyvet, hogy mekkora eltérés van a specifikációban, ha ezen belül van én nem nyúlnék hozzá. Ha meg nem, akkor be kéne állítani, természetesen a szervizutasítást követve, mert egy szkópban szinte minden mindennel összefügg. Jelen esetben simán el tudom képzelni, hogy egyszerűen az X erősítés van elmászva picit.
(#) Hp41C válasza mucden hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Idézet:
„Azóta lecseréltem a hálózati kábelt háromeresre és a készülékházon belül földeltem le.”

A Szovjetunióban / Oroszországban földeletlen volt a 220V -os hálózat. Ha most a készülékházat földeled, át kell gondolnod a következményeit.
Következő: »»   163 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem