Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   21 / 507
(#) cssztivi válasza lehar hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Hello. Olvasom itt a különböző ötleteket, és eszembe jut hogy én hogyan oldottam meg a generátort. Volt egy zsiga gen. aminek szakadt volt a forgórésze. Kiváncsi ember lévén szétszedtem, ill. széthúztam. Nem könnyü dolog de megy csak párhuzamosan kell feszegetni, és elötte összejelölni. Amikor szét volt, jött az ötlet és 2db hangszórómágnest tettem a tek. hejébe. Utána egy vill.motorral megpörgettem és adta a feszkót csak a telj. lett kissebb de arra talán elég hogy töltsön. Egy rossz gen, eldobás helyett megéri a kisérletet.
sztivi
(#) Ribizke válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Szia!
Mindenképpen megköszönném, ha leírnád, mert erősen elgondolkodtam a dolgon. Főleg azért, mert lassan úgyis felújítás lesz (kötelező ajtó-ablak-fűtés) és akkor a lakást is meg akarom csinálni. Az energia forrásán ugyan még nem gondolkodtam de nem vagyok elzárkózva semmi elől -a gatyámat így s kifizetem a fűtsre-, valamit lalább spórolunk és a környezetért is teszünk.
(#) Atis57 válasza Ribizke hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Sziasztok
A világitás: 12V dc
izzók 20-35 50 W hidegtükrös halogén a konyha- szoba
mennyezeti lámpában 55W halogén fényzóró izzó. is.van.
A konyhában 55w mennyeten , 2X 20W az asztal felett,
5W a tűzhely felett, a mosogatónál 18W-s fénycső kisbuszból.
A szoba :
csillár 20+35 +55W olvasó lámpa 2X20W éjeli lámpa 10W
kisszoba :
55W +35W mennyezeten . 2X 20W olvasó lámpa
előzoba : 3X20W WC: 20W Fürdő 50W
ehhez a fővezeték 2X25 mm2 az oldalágak 6mm2
akkuk 3 helyen hálózati 4 fokozatú töltő -középwn + utólag 40W napelem ---játszani?
(#) Atis57 válasza Ribizke hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Folyt:
A töltő - puffer 7+14VA
a 4 fokozat 30VA --45VA---100VA----160VA relével kapclva
14,0V ki --13,5V--13,0V --12,5V--12,25V be .
akkuk használtan beszerezve-- 150AH --88AH X2 ----15Ah X2.
A 144V-nak 10X 7 Ah soros--párhuzamos kapcolóval-- erről mehet a Sz.gép- monitor tV --dvd--video---esetleg a porszivó.
A 2X12V -ról at Audió / rádió +erősitő/
a hútő ált hálózatról/inverterről -- szgép UPS használtan 24V-os.
minden más a 230V hálózatról --ha van
(#) Ribizke válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Világítás gyanánt lehet már kapni nálunk is LEDes fényforrást akár 220, akár 12Voltosat, aminek a fogyaztása minimális
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Márc 11, 2008 /
 
Szia! Úgylátszik elbeszélünk egymás mellett!
Neki kezdtem a lapátoknak, fogtam egy 4000mm X 40mm X 150mm vörösfenyő gerendát, gérvágó géppel derékszögesen levágtam a hosszát (1200mm) 30-30 fokban levágtam a centrum oldalt, a hosszát elosztottam hat egyenlő részre (200-200mm), kijelöltem a szélesség és a vastagság részeket, majd fürésszel, ráspollyal csiszológéppel megmunkáltam, majd 60-as csiszoló vászonnal reszelőre fogatva finomra csiszoltam, figyeltem hogy a lapár szélső élei közötti felület ne legyen domború (a légy elcsúszik rajta!), így elkészült a lapát "első" oldala. A nehézségek a rajz tovább tanulmányozása után jöttek! Ahhoz hogy a hátsó oldalt is megfelelően megtudjam munkálni, követnem kell a megadott paramétereket és a rajzot. Sajnos a rajzból a centrum felé eső oldalon nem elég egyértelműen tudom kivenni a konturvonalakat, ehhez kértem segítségedet! Nem tudom pontosan kivenni azt a ferde részt ahol a majdani "lapát élek" a faanyag vastagságának rovására egy egyenes "kontur" vonallal "kötödnek" össze, nem tudom, nem látom jól melyik két pontot kell pontosan összekötni kirajzolni! Ha tudnál erről a részről egy nagyított, pontosabb rajzot és instrukciót adni, azt megköszönném!
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Márc 11, 2008 /
 
Nagyon könnyen kialakithatod a szárnyprofilt,ha az alábbi rajzon szereplö sablont elkészited,több példányban ,a lapát tövéböl kiindulva egyre kissebbeket.A hajólakkal való átitatás nagyon fontos,ez teszi idöjárás állová a lapátokat.A normál butorlakk nem jó mivel nem idöjárás álló.Mivel az árkülömbség nem tul nagy ezzel messze nem érdemes takarékoskodni.Olvasom hogy 4000mm hosszu profilbol akarod kialakitani a lapátokat,milyen hosszura tervezed a lapátokat eggyenként?.
(#) q765 hozzászólása Márc 12, 2008 /
 
sziasztok!

lenne egy kérsdésem, amin elakadtam. lehet butának fog hangzani, de azért megkérdem.

adott egy szélkerék vertikális rotorral. ugye a rotor tengely csapágyazva. azzal semmi gond nincs.. van egy vitorla hátul , ami az irányzékot állitja be, és magában az egész generátorrész mozok 360 fokban..
itt lenne a kérdésem:

a generátor vezetékeit hogyan oldjam meg, hogy ne tekeredjen körbe az egész tartoszerkezeten? van erre valami speciális megoldás? mert ha fúj a szél és egy irányba forgatja a generátor fejet, akkor feltekeredik az oszlopra a vezeték.. ti ezt hogy oldjátok meg?

Üdv Mindenkinek, és előre is köszi a válaszokat!

Zoli
(#) lehar válasza q765 hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Itt feltettem egy rajzot.A lényeg 2 db.rézgyürű,amit POXIPOLLal rögzitessz koncentrikusan a tartó oszlopra.Ezekre a gyürükre jön 2 ttő darab önönditó motor szénkefe,amik átadják az áramot a gyürüknek.
A rézgyürük belső átméröje 10mm el legyen nagyobb mint a tartó oszlopkülsö átmérője.A gyürüket poxipollal (szürke a legjobb),ragasztjuk a tartó oszlophoz,de ragasztás elött centirozzuk be apro ék darabkákkal.Szénkeféknek legmegfelelöbb az öninditó motorokban használtak.
(#) szabics válasza q765 hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Csúszógyűrűvel
(#) lehar válasza q765 hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
A rajzot lefelejtettem de itt megtalálod.
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Szia!

Azt hittem egyértelmű, hogy az általad feltett "Hugh Pigott" féle terveket követem, igazából most nem kisérletezgetni, hanem alkalmazni szeretnék! Tehát a következő a helyzet.: Elkezdtem a 2,4 méter átmérőjű szélgenerátor lapátjainak elkészítését, a 4000mm-es hossz az anyagra vonatkozik, amiből kifaragom, kialakítom a 3db 120cm-es lapátot! A problémám továbbra is fenn áll, mivel a dokumentációban a rajz, pontosabban a skicc hagy némi kivánni valót maga után. Nem látszik, nem kivehető pontosan a centrum felőli oldal élkifutása, a berajzolás konturja, konturjai! Tehát nem látom az egyenesek metszéspontjait, amik a térben elhelyezve iveltséget "alakítanak, hoznak" létre! A csónak lakkot értem, de előbb el kellene jutni egy kész munkadarabig, és majd utána lakkozok! A sablon is rendben világos, láttam már pár szerkezetet, gépeket, és mivel gépész vagyok, így terveztem is, sajnos szélgenerátor lapátról nincs tájékozottságom, ami önmagában nem is lenne baj, de a rajznak nevezett valami se egyértelmű! Remélem így már érted mit is szeretnék, sajnos jobban nem tudom körül írni, leírni! Nem a profil kell, azt látom , hogy végig párhuzamos és fokozatosan a centrum felé vastagodik (ivelés előtti állapot)egészen a kifutásokig, na a kifutások konturjai azok amiket nem tudok kivenni! Mivel a lapát kialakítás meghatározó (teljesítmény), így ezen a részén nem szertnék eltérni az eredeti tervtől! Ha ez sikerülne jöhet a kiegyensújozás (tömeg), csapágyazás, centirozás (átmérő, "ütés"), és a lakkozás!
Előre is köszönöm!
(#) AMD válasza q765 hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Én régebben csináltam egy kis szélkereket és max egy-kétszer tekeredett körbe.
(#) AMD válasza lehar hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Csak akkor nagyobb lapát kell ami irányba állítja mert nehezebben fog forogni. Ja és elég egy csúszógyűrű is ha az oszlop fémből van.
(#) lehar válasza AMD hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Jelentéktelen a forgás megnehezitése,mivel a szénkefék eleve csuszómozgásra lettek tervezve.Mindenképp kettő db.csuszó gyürű kell,mivel a tartórud és a forgorész között csapágyak vannak.A csapágyakon áthaladó áram nagyon gyors ütemben tönkreteszi öket,mivel mozgás közben egy ,,,áramszedő,,,jelenség lép fel,erös szikrázással,és pont ezek a szikrák,mint valami apró hegesztö ivek, apró égéseket,olvadásokat okoznak a csapágy,és a golyók pályáján.Ezért kell feltétlenül ,,,árammentesiteni,,, a csapágyakat.
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Remélem,most már valamenyire érthetöbb a lapát profil kialakitása.
(#) q765 válasza lehar hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
hello

ertem amit mondassz, és elég ötletes megoldásnak tűnik.. de, ha nincs lehetőségem ilyen kefés megoldást kialakitani a gépen? közvetlen csatlakozik egy csapágyal a generátorrész a fix csőhöz.. ilyenre lene valami megoldás?

mindenféleképpen kellene valamit kitalálni erre, nemjo ha a csatlakozást fixre csinálom. tetőn lenne a szélgenerátor, és 130 centis rotorral. biztosan kicsavarná a csatikat..

mégegyszer köszi mindent !

Üdv.: Zoli
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Szia! Köszönöm a segítségedet, de ez a rész már készen van, viszont a másik oldal a problémás nálam! A rajzot amit küldtél bejelöltem azon részeken, ahol nem látok tisztán, viszont ez a másik oldalra vonatkozik! Ha a másik oldalon is megtudnád így jelölni az jó lenne!
(#) Atis57 válasza Ribizke hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Szia!
igen én is vettem --de nem vagyok elégedett velük : a 20W-s halogén több fényt ad mint a 230V/40W-s izzó -a leedes 1 és a 3W -s meg vetekszik az 5 és 15W os 230V -s izzókkal ...az ÁR + IRREÁLIS...... tehát várok még pár évet vele.... részemről de ha valaki másképpen látja.?
(#) Atis57 válasza AMD hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Sziasztok!
én kétféle megoldást szoktam követni
1: MTK kábel - a két végén a burkolat leszedvve- évente 1X elég kitekerni...
2: két vezeték esetén --golyoscsapágy---az egyik van szigetelve a csőálványtól--ezen forog körbe a fej..
(#) AMD hozzászólása Márc 13, 2008 /
 
Szerintem az autó generátor alkalmatlan szélkerékhez. Ma ráadtam a gerjesztést a generátorra és meg se bírtam forgatni a tengelyét.
(#) mex válasza AMD hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Ezt én igy nem jelenteném ki. Üzem közben a generátor gerjesztőtekercsén csak néhány A áram folyik az induktiv ellenállás miatt,de álló helyzetben az áram növekedésének csak a tekercs ohmos ellenállása szab határt. Kösd rá a szabályzót és forgás közben add rá a gerjesztést.
(#) Atis57 válasza AMD hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Szia!
EZ EBBEN A FORMÁBAN ---nem igaz .....
forgasd kézi fúrógéppel---rögtön láthatod az üzemszerű működést ! ! de tegyél rá akkut is + terhelést.
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Akkor azt hiszem a lapát tövének a kialakitása érdekel.

Lap't.rar
    
(#) AMD válasza lehar hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
De minek kell tömöríteni? Nincs akkora a fájl hogy ne lehessen feltölteni.
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
És talán ez is.

untitled.rar
    
(#) lehar válasza q765 hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Ha küldenél egy rajzot,vagy képet a csonak alsó feléröl,ahol a tartó oszlophoz csatlakozik,talán tudnék egy megoldást.
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Szia! Köszi a hétvégén probálkozom, remélem így már összejön!
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Szia! Van valami ötleted a csapágy- csapágyház kialakításra, itt most arra gondolok, érdemes-e valamiből kiszerelni,valami használt autó, gép, stb. úgy komplett, vagy esztergáltassam meg a megfelelő méretű csapágyházat, tengelyt és kapjon két új mondjuk "2Z"-s radiax golyóscsapágyat, mondjuk "6"-os sorozatból?
(#) mex válasza tralala hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Az egyik helyett tehetnél kúpgörgős,vagy más ferde hatásvonalú csapágyat is.
Következő: »»   21 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem