Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Az előző hozzászólásomban leírtak cseréje után beindult a Fidaty 1600. Az áramerősséget letekerve megjelenik a kimeneten a feszültség, de terhelés nélkül az áramerősséget növelve a potival el kezd zúgni. Sőt nem is zúgás, hanem éles csörgés szerűség hallatszik belőle. Olyan, mint ha a trafó adná ezt a hangot. Találkozott már valaki ilyesmivel? Mi okozhatja?
Sziasztok,
Új vagyok ezen az oldalon. Szeretnék jobban belemerülni az inverter/kapcsoló üzemű táp javításába. Eddig még nem javítottam ilyen készülékeket. Ezt a topikot elkezdtem olvasni a kezdetektől, de még nem értem el csak a feléig, de már sokat tanultam tőletek. Úgy látom, hogy nagy tudás halmozódott itt fel . Az okot az adta, hogy van két beteg nálam, a sógoromtól. Egy Straus ST/WD-101IV hegesztő és egy Omron 3 fázis betáplálású, 24VDC 10A kimenetű táp. A hegesztő kattant egyet és nem megy. Ha bekapcsolom, akkor a relé kattan, ventilátor indul, üzem LED világít, hőfok LED sötét, kimeneti fesz. 0V. (elmondása szerint max áramon hegesztettek "folyamatosan"). Nem kaptam még teljesen szét, nem látom a teljesítmény elektronikákat, de a többi részen nincs elpukkanva semmi. Úgy gondoltam, hogy előbb megpróbálkozok a táppal, az egyszerőbbnek néz ki (meg nem olyan baj, ha nem lesz jó ). Abban segítsetek, hogy ott mivel induljak el, azután nézem majd ezt is. Köszönöm Csongi
Sziasztok
Az Omron tápot már jobban szétszedtem. Csatolom a képeit. Első gyors ránézésre/mérésre mindhárom bemeneti bizti el van pukkanva (1,6A). Továbbá találtam egy kis piros elemet Q4 alkatrész jellel, ami szét van pukkanva a szabályzó mellett. Más nem látszik sérültnek. Előre is köszönöm az ötleteiteket, hogy merre induljak. Úgy gondolom, hogy elkezdjem végig mérni az aktív elemeket. Igaz? Köszönöm Csongi
Szia, Próbáld meg kideríteni, hogy mit csinált a Q4 előző életében, illetve zárlatot keresni. Valamiért csak elpukkantak a biztik.
Ok, neki esek egyik este, és végig nézem az alkatrészeket. Ha találok valamit, akkor jelentkezem az infóval.
Sziasztok. Találkozott-e már valaki G4 0P7 jelzésű tranzisztorral? Ezek egy FORMAT A 141E típusú hegesztőben vannak de úgy látom hogy a gugli nekem nem igazán barátom mert nem talált róla semmit. Különben 8 darab van benne és a gép pedig 95A/100% képességű.
Szia, Azért jó lett volna, ha valami tokozást, vagy, hogy hol találtad... Nekem ezt dobta ki, de lehet nem az.
Kösz az infót de sajnos csak a tokozás stimmel. Ha van logika az egészben akkor FET kellene hogy legyen mert IGBT-ből miért raktak volna 8 arabot ? Viszont zavaró a G betű. Dobott nekem CG előjelűeket és volt is 600 Voltos közöttük viszont azok nem valók hegesztőbe.Van még szétrobbant dióda is kettő ami sorba volt kötve . Nem tiszta hogy miért mentek el mert van velük sorban 2 ellenállás 50 kOhm darabonként és jók pedig lábnélküliek csak nem a tipikus SMD hanem kerek tokban. Az egyiken maradt a föliratból de csak annyi hogy 200.Persze rajzom az nincsen , lehet hogy valamilyen feszültség figyelés a célja de furcsálom a halálukat mert akkorák mint az 1n400-res sorozat.
Az enyémben IRF 460C-k vannak, az első garnitúrát én is kicseréltem, mert a kínai minden hulladékot beledobált, amit a selejt-raktárban talált. Ha tudsz tegyél fel képet. Hol vannak ezek a diódák? Lehet a zárlatkori tranziens szúrta le őket...Milyen IC-k vannak a vezérlésben? Tranzisztoros a G-meghajtás?
Jó kérdéseket teszel fel de nagyon nehéz lesz rájuk feleletet adni ugyanis rendesen össze van pakolva a gép. Lehet hogy nem is kínai mert a zöld festés nagyon stabil és vastag. Lekaparni alig lehet + még le is van lakkozva. Nem lehet feltenni a képet mert több mint 2 G. De valahogy átalakítom.
A második képen a reléhez közeli részen voltak a hibás diódák.Amelyek olyan tokozásban voltak min az 1n4xxx sorozat azok közül az egyikről még le olvasható volt hogy 200. Ezek sorba vannak kötve 1+1 darab 50 kOhm-os ellenállás. A sor közepe ment a kerek lábnélküli diódára (zárlatos) ahonnan vezet 1 másik hasonlóra (ez is zárlatos) de azon a gyűrű nem fekete színű hanem kék. Na most ez is zavar engem mert nem tudom hogy mit jelen a szín különbség.
Az első képen a hűtőborda végére már én raktam fel az egyenirányító hidat csak még nincs bekötve.Lehet hogy nem ideális de nem találtam jobb helyet neki.Az eredeti ott volt a relé mögött egy lapos (3mm vastag) 25 Amperes amit amúgyis silánynak néztem.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2016
Szia, Használom azokat a fajta Graetz hidakat, nem volt eddig gondom vele. Ha tönkrement, komoly zárlat volt mögötte. Sajnos, én is csak egy hűtőborda hegyet látok a képen, leírást viszont nem találtam hozzá.
Az lett a baja hogy az egyik váltó bemenete teljesen megszakadt.SMD IRG4BH20K lett zárlatos és ez okozhatta a bajt. Mifelénk sajnos ilyen csomagolásban nem árulnak de meg tudom oldani.Hogy mit csinál valójában azt még nem derítettem ki.Az egész kapcsolás nekem új mert a relé nem köt át ellenállást hanem az köti tápra a teljesítmény fokozatot. A bemeneti váltó áram 1 PTC (talán) ellenálláson folyik át és így töltődnek lassabban az elkók.Próbálom lerajzolni a sémáját de nagyon nehéz mert kétoldalas + még ez a vastag zöld festék is nehezíti a dolgomat.Különben magamak szeretném megcsinálni hogy legyen ilyen kis hegesztőm is. Időközben kiszereltem az egyik hűtőbordát ami megint csak nem volt egyszerű feladat mert a tartó csavarokat beforrasztották evvel az ócska ólom mentes izével.
Elhamarkodott gondolat volt a PTC mert nincs benne hanem megy a váltó direktbe a Graetz-re az meg az elkókra (2x470µF).
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem! Tönkre ment az inverteres hegesztőm ami GERRARD HOMELINE 240A típusú. A hiba szerintem a IGBT-k körül lehet. Most láttam meg hogy a 4 alkatrész közül egy "kilóg a sorból". A következő alkatrészről nem találok semmilyen leírást,vagy adatot a helyettesitéséről: 50S20 SL5U2P Ebből van benne 3db St gw 45hf6owd Ebből pedig 1 db Ezek egyforma típusú és teljesítményű alkatrészek? Ha valaki tudja akkor kérem írjon,mert én nem találtam róluk semmit. Köszönöm. Képeket mellékeltem.
Magy nehezen le rajzoltam de nem tudom a diódák igazi jeleit és azt sem hogy melyik a zener . Sok helyen az alkatrészek alatt is elégett a vezető réteg.Ahogy ki tudtam elemezni talán jó a rajz. Ha valakinek van ehhez hasonló inverteres rajza az jó lenne hogy össze tudjam hasonlítani.
Nem jelentkeztem pár napig mert mindig másként láttam a kapcsolást.Le szereltem a másik hűtőt is és most már biztos vagyok benne hogy a rajzon nem jó helyre rajzoltam az elkók + bekötését.Ugyanis az nincs direktbe az elkók + ra kötve hanem csak a relére és a másik felére vannak kötve. Akkor ebből azt sejtem hogy az előfokozat valójában egy áram generátor lehet csak még nem értem hogyan is kellene neki működni.
Teszek fel képet a tranzisztorokról hátha valaki felismeri hogy IGBT vagy MOSFET. Valamivel mindent lefújtak és ezt a valamit nem sikeredik teljesen letakarítani.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
Kicsi a kép, de talán ez lesz. Szerintem jól látható az utolsón a számsorozat, csak makróval kellene fényképezni jobb fényviszonyok között.
Az első nekifutásra nem ment fel mert nagy volt . Most egy próba jobb felbontásban.
Ere felé csak STW15NK50Z kapható de van itthon IRFP460 - as ból 15 darab amivel ki próbálhatnám de a benne levő ismeretlen tranzisztorokból kivettem egyet (mert benne jónak találtam) és dióda vizsgálóval jónak találom csak az a különbség hogy az IRFP460 pár tizeddel nagyobb értéket mutat. Lehet hogy vissza rakom és a relét pedig átkötöm 47Ohm/10W ellenállással úgy ahogy a másik gépeknél szokás. Volna eme kísérlettel kapcsolatban egy kérdésem mégpedig az hogy az izzós próbához is feltétlenül szükséges a hűtő bordákat vissza rakni ?
Vissza raktam a hűtőket bekötöttem az új Graetz hidat soros izzó a bemeneten és próba. Felvillant az izzó aztán most csak parázslik megy a venti de nem világít se a zöld se a sárga led sem.Ha digitális műszerrel mérem 39 Volt ha analóggal akkor 47 Volt. Valószínűnek tartom hogy ha nem esne a feszültség az izzón akkor nagyobb lenne a kimeneti feszültség. Így hagyom egy darabig és időnként rámérek és ha pár óra múlva is minden így marad akkor kiveszem az izzót és jön próba élesben. A lényeget meg majd elfelejtettem mégpedig ami volt az elején valamilyen áramgenerátor na azt csak áthidaltam sorba kötött két darab 27Ohm/5Wattos ellenállással.
Az IRFP jó oda, ha van több válogasd párba, amik hasonló értéket mutatnak a műszeren.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
Úgy látszik hogy az eredeti ismeretlen jelű tranzisztorok még jók. Most már a zöld led is világít pedig az izzón 71 volt esik. Most készítem a kábelokat hogy ki tudjam próbálni.Különben abben a kis gépben valamilyen 18 lábú proci van és rá van ragasztva egy matrica amin az áll hogy V1.04 .
Majdnem sikerült az éles bevetés de csak egy pálca végéig tartott az öröm. A következő pálcánál már az első kontakt után rögtön letiltott de az újra indítás után minden vissza áll csak ha nem sikerül egyből ívet fogni akkor ismét letilt. Most törhetem a fejem hogy mi gyengélkedik benne. Amikor letilt akkor nincs feszültség a kimeneten és villog a sárga led.
Kiszedtem a tranzisztorokat és egynek a lába kijött a tokozásából de nem azért mert feszigettem vagyis úgy néz ki mintha nem is fogta volna semmi. A diódákat le ellenőriztem és rendben vannak ami talán nem is csoda mivel STTH6003 - as van benne 4 darab párhuzamosan.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |