Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   43 / 117
(#) kl1234 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /

Szia!
Köszönöm!
(#) kl1234 válasza kl1234 hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /

Sziasztok!
Az előző hozzászólásomban leírtak cseréje után beindult a Fidaty 1600. Az áramerősséget letekerve megjelenik a kimeneten a feszültség, de terhelés nélkül az áramerősséget növelve a potival el kezd zúgni. Sőt nem is zúgás, hanem éles csörgés szerűség hallatszik belőle. Olyan, mint ha a trafó adná ezt a hangot. Találkozott már valaki ilyesmivel? Mi okozhatja?
(#) SCsongi hozzászólása Máj 9, 2016 /

Sziasztok,
Új vagyok ezen az oldalon. Szeretnék jobban belemerülni az inverter/kapcsoló üzemű táp javításába. Eddig még nem javítottam ilyen készülékeket. Ezt a topikot elkezdtem olvasni a kezdetektől, de még nem értem el csak a feléig, de már sokat tanultam tőletek. Úgy látom, hogy nagy tudás halmozódott itt fel .
Az okot az adta, hogy van két beteg nálam, a sógoromtól. Egy Straus ST/WD-101IV hegesztő és egy Omron 3 fázis betáplálású, 24VDC 10A kimenetű táp.
A hegesztő kattant egyet és nem megy. Ha bekapcsolom, akkor a relé kattan, ventilátor indul, üzem LED világít, hőfok LED sötét, kimeneti fesz. 0V. (elmondása szerint max áramon hegesztettek "folyamatosan"). Nem kaptam még teljesen szét, nem látom a teljesítmény elektronikákat, de a többi részen nincs elpukkanva semmi. Úgy gondoltam, hogy előbb megpróbálkozok a táppal, az egyszerőbbnek néz ki (meg nem olyan baj, ha nem lesz jó ). Abban segítsetek, hogy ott mivel induljak el, azután nézem majd ezt is.

Köszönöm Csongi
(#) SCsongi hozzászólása Máj 9, 2016 /

Sziasztok

Az Omron tápot már jobban szétszedtem. Csatolom a képeit. Első gyors ránézésre/mérésre mindhárom bemeneti bizti el van pukkanva (1,6A). Továbbá találtam egy kis piros elemet Q4 alkatrész jellel, ami szét van pukkanva a szabályzó mellett. Más nem látszik sérültnek.
Előre is köszönöm az ötleteiteket, hogy merre induljak. Úgy gondolom, hogy elkezdjem végig mérni az aktív elemeket. Igaz?

Köszönöm Csongi
(#) Chipmunk1960 válasza SCsongi hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Szia, Próbáld meg kideríteni, hogy mit csinált a Q4 előző életében, illetve zárlatot keresni. Valamiért csak elpukkantak a biztik.
(#) SCsongi válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Ok, neki esek egyik este, és végig nézem az alkatrészeket. Ha találok valamit, akkor jelentkezem az infóval.
(#) Hetope hozzászólása Máj 15, 2016 /

Sziasztok. Találkozott-e már valaki G4 0P7 jelzésű tranzisztorral? Ezek egy FORMAT A 141E típusú hegesztőben vannak de úgy látom hogy a gugli nekem nem igazán barátom mert nem talált róla semmit. Különben 8 darab van benne és a gép pedig 95A/100% képességű.
(#) Chipmunk1960 válasza Hetope hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

Szia, Azért jó lett volna, ha valami tokozást, vagy, hogy hol találtad... Nekem ezt dobta ki, de lehet nem az.
(#) Hetope válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

Kösz az infót de sajnos csak a tokozás stimmel. Ha van logika az egészben akkor FET kellene hogy legyen mert IGBT-ből miért raktak volna 8 arabot ? Viszont zavaró a G betű. Dobott nekem CG előjelűeket és volt is 600 Voltos közöttük viszont azok nem valók hegesztőbe.Van még szétrobbant dióda is kettő ami sorba volt kötve . Nem tiszta hogy miért mentek el mert van velük sorban 2 ellenállás 50 kOhm darabonként és jók pedig lábnélküliek csak nem a tipikus SMD hanem kerek tokban. Az egyiken maradt a föliratból de csak annyi hogy 200.Persze rajzom az nincsen , lehet hogy valamilyen feszültség figyelés a célja de furcsálom a halálukat mert akkorák mint az 1n400-res sorozat.
(#) Chipmunk1960 válasza Hetope hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

Az enyémben IRF 460C-k vannak, az első garnitúrát én is kicseréltem, mert a kínai minden hulladékot beledobált, amit a selejt-raktárban talált. Ha tudsz tegyél fel képet. Hol vannak ezek a diódák? Lehet a zárlatkori tranziens szúrta le őket...Milyen IC-k vannak a vezérlésben? Tranzisztoros a G-meghajtás?
(#) Hetope hozzászólása Máj 17, 2016 /

Jó kérdéseket teszel fel de nagyon nehéz lesz rájuk feleletet adni ugyanis rendesen össze van pakolva a gép. Lehet hogy nem is kínai mert a zöld festés nagyon stabil és vastag. Lekaparni alig lehet + még le is van lakkozva. Nem lehet feltenni a képet mert több mint 2 G. De valahogy átalakítom.
(#) Hetope hozzászólása Máj 17, 2016 /

Talán most sikerül
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Máj 17, 2016 /

A második képen a reléhez közeli részen voltak a hibás diódák.Amelyek olyan tokozásban voltak min az 1n4xxx sorozat azok közül az egyikről még le olvasható volt hogy 200. Ezek sorba vannak kötve 1+1 darab 50 kOhm-os ellenállás. A sor közepe ment a kerek lábnélküli diódára (zárlatos) ahonnan vezet 1 másik hasonlóra (ez is zárlatos) de azon a gyűrű nem fekete színű hanem kék. Na most ez is zavar engem mert nem tudom hogy mit jelen a szín különbség.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Máj 17, 2016 /

Az első képen a hűtőborda végére már én raktam fel az egyenirányító hidat csak még nincs bekötve.Lehet hogy nem ideális de nem találtam jobb helyet neki.Az eredeti ott volt a relé mögött egy lapos (3mm vastag) 25 Amperes amit amúgyis silánynak néztem.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2016
(#) Chipmunk1960 válasza Hetope hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Szia, Használom azokat a fajta Graetz hidakat, nem volt eddig gondom vele. Ha tönkrement, komoly zárlat volt mögötte. Sajnos, én is csak egy hűtőborda hegyet látok a képen, leírást viszont nem találtam hozzá.
(#) Hetope válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Az lett a baja hogy az egyik váltó bemenete teljesen megszakadt.SMD IRG4BH20K lett zárlatos és ez okozhatta a bajt. Mifelénk sajnos ilyen csomagolásban nem árulnak de meg tudom oldani.Hogy mit csinál valójában azt még nem derítettem ki.Az egész kapcsolás nekem új mert a relé nem köt át ellenállást hanem az köti tápra a teljesítmény fokozatot. A bemeneti váltó áram 1 PTC (talán) ellenálláson folyik át és így töltődnek lassabban az elkók.Próbálom lerajzolni a sémáját de nagyon nehéz mert kétoldalas + még ez a vastag zöld festék is nehezíti a dolgomat.Különben magamak szeretném megcsinálni hogy legyen ilyen kis hegesztőm is. Időközben kiszereltem az egyik hűtőbordát ami megint csak nem volt egyszerű feladat mert a tartó csavarokat beforrasztották evvel az ócska ólom mentes izével.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Elhamarkodott gondolat volt a PTC mert nincs benne hanem megy a váltó direktbe a Graetz-re az meg az elkókra (2x470µF).
(#) vaciks hozzászólása Máj 20, 2016 /

Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem!
Tönkre ment az inverteres hegesztőm ami GERRARD HOMELINE 240A típusú.
A hiba szerintem a IGBT-k körül lehet.
Most láttam meg hogy a 4 alkatrész közül egy "kilóg a sorból".
A következő alkatrészről nem találok semmilyen leírást,vagy adatot a helyettesitéséről:
50S20
SL5U2P
Ebből van benne 3db
St gw 45hf6owd
Ebből pedig 1 db
Ezek egyforma típusú és teljesítményű alkatrészek?
Ha valaki tudja akkor kérem írjon,mert én nem találtam róluk semmit.
Köszönöm.
Képeket mellékeltem.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Magy nehezen le rajzoltam de nem tudom a diódák igazi jeleit és azt sem hogy melyik a zener . Sok helyen az alkatrészek alatt is elégett a vezető réteg.Ahogy ki tudtam elemezni talán jó a rajz. Ha valakinek van ehhez hasonló inverteres rajza az jó lenne hogy össze tudjam hasonlítani.
(#) Chipmunk1960 válasza vaciks hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Szia, 45HF60, IGBT Datasheet. A másikról nem találok, de ha egy körben vannak, akkor célszerű kicserélni mindet erre.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Nem jelentkeztem pár napig mert mindig másként láttam a kapcsolást.Le szereltem a másik hűtőt is és most már biztos vagyok benne hogy a rajzon nem jó helyre rajzoltam az elkók + bekötését.Ugyanis az nincs direktbe az elkók + ra kötve hanem csak a relére és a másik felére vannak kötve. Akkor ebből azt sejtem hogy az előfokozat valójában egy áram generátor lehet csak még nem értem hogyan is kellene neki működni.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Máj 24, 2016 /

Teszek fel képet a tranzisztorokról hátha valaki felismeri hogy IGBT vagy MOSFET. Valamivel mindent lefújtak és ezt a valamit nem sikeredik teljesen letakarítani.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016

TRANYÓ 3.jpg

(#) Phile80 válasza Hetope hozzászólására (») Máj 24, 2016 /

Kicsi a kép, de talán ez lesz. Szerintem jól látható az utolsón a számsorozat, csak makróval kellene fényképezni jobb fényviszonyok között.
(#) Hetope válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 24, 2016 /

Az első nekifutásra nem ment fel mert nagy volt . Most egy próba jobb felbontásban.

TRANYÓ 5.jpg

(#) Hetope válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 24, 2016 /

Ere felé csak STW15NK50Z kapható de van itthon IRFP460 - as ból 15 darab amivel ki próbálhatnám de a benne levő ismeretlen tranzisztorokból kivettem egyet (mert benne jónak találtam) és dióda vizsgálóval jónak találom csak az a különbség hogy az IRFP460 pár tizeddel nagyobb értéket mutat. Lehet hogy vissza rakom és a relét pedig átkötöm 47Ohm/10W ellenállással úgy ahogy a másik gépeknél szokás. Volna eme kísérlettel kapcsolatban egy kérdésem mégpedig az hogy az izzós próbához is feltétlenül szükséges a hűtő bordákat vissza rakni ?
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Máj 25, 2016 /

Vissza raktam a hűtőket bekötöttem az új Graetz hidat soros izzó a bemeneten és próba. Felvillant az izzó aztán most csak parázslik megy a venti de nem világít se a zöld se a sárga led sem.Ha digitális műszerrel mérem 39 Volt ha analóggal akkor 47 Volt. Valószínűnek tartom hogy ha nem esne a feszültség az izzón akkor nagyobb lenne a kimeneti feszültség. Így hagyom egy darabig és időnként rámérek és ha pár óra múlva is minden így marad akkor kiveszem az izzót és jön próba élesben. A lényeget meg majd elfelejtettem mégpedig ami volt az elején valamilyen áramgenerátor na azt csak áthidaltam sorba kötött két darab 27Ohm/5Wattos ellenállással.
(#) Chipmunk1960 válasza Hetope hozzászólására (») Máj 26, 2016 /

Az IRFP jó oda, ha van több válogasd párba, amik hasonló értéket mutatnak a műszeren.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
(#) Hetope válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 26, 2016 /

Úgy látszik hogy az eredeti ismeretlen jelű tranzisztorok még jók. Most már a zöld led is világít pedig az izzón 71 volt esik. Most készítem a kábelokat hogy ki tudjam próbálni.Különben abben a kis gépben valamilyen 18 lábú proci van és rá van ragasztva egy matrica amin az áll hogy V1.04 .
(#) Hetope hozzászólása Máj 26, 2016 /

Majdnem sikerült az éles bevetés de csak egy pálca végéig tartott az öröm. A következő pálcánál már az első kontakt után rögtön letiltott de az újra indítás után minden vissza áll csak ha nem sikerül egyből ívet fogni akkor ismét letilt. Most törhetem a fejem hogy mi gyengélkedik benne. Amikor letilt akkor nincs feszültség a kimeneten és villog a sárga led.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Máj 27, 2016 /

Kiszedtem a tranzisztorokat és egynek a lába kijött a tokozásából de nem azért mert feszigettem vagyis úgy néz ki mintha nem is fogta volna semmi. A diódákat le ellenőriztem és rendben vannak ami talán nem is csoda mivel STTH6003 - as van benne 4 darab párhuzamosan.
Következő: »»   43 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem