Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   449 / 969
(#) sunside hozzászólása Máj 6, 2016 /
 
Jobb híján ide tennék fel egy kérdést főleg *öreg* szakik emlékeire hagyatkozva.
Idézet:
„...az Elektromos Művek most (1966 nyara) kapcsolja át 220-as áramkörre a színház hálózatát”

Egy cikkből származik az idézet.
Tudja valaki, hogy mikor váltottak Pesten/az országban 110 Voltról 220 Voltra?
Létezik, hogy csak a hatvanas évek közepe-vége fele váltottunk volna?
(#) kowi válasza szamóca hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Éppen javítottam tehát nyitva volt ott is voltam de mivel a nyelvünket nem beszéli annyit tudtam mondani no no no no bumm!!! Csak ez már a sokadik és félek...
(#) Bakman válasza kowi hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Nehéz eset. Ha van másik munkalehetőséged akkor lépj, esetleg adj ultimátumot, hogy a következő ilyennél lépsz. Nem biztos, hogy én nyugodtan tudnék ilyen helyen dolgozni. Gondolom azért kérdezel ilyet, mert nem szeretnéd elhagyni a munkahelyet, de félsz is az esetleges bajoktól. Esetleg annyival tudod védeni magad, már ha van rá lehetőséged, hogy magad mellé hívsz valakit ügyelni.
(#) kowi válasza Bakman hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Az a baj hogy már sok sok próbálkozás után jutottam idáig a biztonságtechnikusunknak mondtam írjaon jegyzőkönyvet nem hajlandó... én kicsi vagyok ehhez. 20w-os tesco-s pákával javítok milliós plc-ket meg pid szabályozókat... sajnos Magyarországon ez jut így a következő lépésem külföld. Más nem maradt. Én szeretem nyugodtan álomra hajtani a fejem nem pedig aggódva ki hal meg illetve mi gyullad ki! Köszönöm a válaszokat.A legszomorúbb hogy a magyar főnököm csak bólogat és semmilyen elektronikai végzettsége nincs !
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) hpetya82 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
A szerelő még nem tudott visszajönni de nagyon várjuk. Ma megint csípett a csap.
Végeztem egy mérést mikró bekapcsolásakor az azonos fázison lévő konnektorban 220 ról 190-re esik a feszültség, az óra mellett lévő konnektorban ami külön fázison van pedig 220-ról felmegy 250-re. Emellett ami nagyon aggaszt, hogy mikró bekapcsolásakor a mosogató csapja alá tartva a multiméter egyik végét a másikat meg a króm tálcával összekötve 30 volt feszültséget mutat, mikró kikapcsolásakor azonnal eltűnik a feszültség. Ugyanez a helyzet a fürdőben a bojlertől is.
(#) kowi válasza hpetya82 hozzászólására (») Máj 6, 2016 / 1
 
Földelő szonda +fí relé utánna a kötések átellenőrzése!
(#) proli007 válasza hpetya82 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Hello! A leírásodból az derül ki, hogy a nullvezetőben átmeneti ellenállás van. Valamint hogy a belső hálózat nem azonos fázison van az óra melletti konnektorral. (Tehát nem egy fázis van.)
De ezt így egy percig sem szabad üzemeltetni! Célszerű a körzeti szolgálatot kihívni, mert a nulla hiba valahol a szekrényben lesz, nem a lakásban. És az leginkább a plombált szakaszon van..
(#) hpetya82 hozzászólása Máj 6, 2016 /
 
A villanyszerelő most cserélte le a régi olvadós biztosítékokat hátha ott van a gond talált is valami égett nulla vezetéket. Én kértem rakjon Fi relét, de azt mondta, hogy ahhoz más vezetékezés kell, szóval nem tett be. Az óra mögött a plombált részen is szerelt mert ott is volt hiba. Úgy ment el, hogy figyeljük és ha gond van nézi tovább. Engem az érdekelne, hogy ezt nem lehet egyszerűen megmérni, hogy hol a baj?
(#) Tomi111 válasza hpetya82 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Üdv! Az óra melletti konnektor, amit írtál a mérőnél van felszerelve? És ott is emelkedik a feszültség? Légkábellel megy a házba az áram oszlopról? Akkor ott lesz a hiba. Felhívod a szolgáltatót és néhány órán belül kötelesek kimenni és mennek is!! Ez nem játék, ha teljesen megszakad a nulla, fázis kerül mindenre! Pláne ha nincs még kiépítve jó földelés a mérőnél vagy ha van is rossz. Egyébként a mérőt csak regisztrált szerelő veheti le plombabontási engedély kérése után - hivatalosan.
(#) hpetya82 válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Üdv! Az óra mellett van egy konnektor a kerti szivattyúhoz. Közvetlenül a kismegszakítóból vezette ki a villanyszerelő, ezen a megszakítón csak a csengő és ez a konnektor van. Itt amikor bent ment a mikró 220-ról kb 250-re ment fel a feszültség. A szerelő egyébként regisztrált szerelő, hogy volt-e engedélye azt nem tudom,de azt mondta még valamit mér és aztán majd Ő hívja a szolgáltatót. Csak kicsit türelmetlen vagyok telnek a napok. Viszont ha most én hívom, akkor ki igazolja hogy nem én buheráltam az óra mögött. Légkábel jön be a házba. Egyébként ilyenkor földelőszonda és fi relé tényleg nem tehető be csak ha az egész ház újra van vezetékezve?
(#) kameleon2 válasza hpetya82 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Szia! Nálunk is voltak ilyen jelenségek, amíg fel nem újítottam a hálózatot. Kis ízelítő a tapasztaltakból:
1.) Nem volt rendesen kiépítve a nulla és a védővezető a mai szabványnak megfelelően.
2.) Nem volt rendes földelőszonda
3.) Találtam olyat, hogy a mikrosütő 0.5mm-es alu dróton volt megtoldva, de még csak nem is sodrott kötéssel - éppenhogy összeért. Lehet, hogy valamikor össze volt csavarva, de mindig letöredezett a szerelvénynél és húztak kicsit rajta -engedett és elkezdett szétcsavarodni az összetekert 2 drót. Az imádság tartotta egyben - de még csak nem is látszott, mert lassan behúzták a csőbe.
4.) Egy helyen kevés volt a vezeték, hát leütöttek egy 6-os vasat - "jó lesz az nullának" felkiáltással, így csak egy vezeték ment tovább, a műhelyhez a hegesztőtrafóhoz - egy dugaljban megkötve...
5.) Következetesen ki volt hagyva a védővezető "Minek az!?" felkiáltással.
Az eredmény? Rázott a csap, hunyorogtak a lámpák, állandóan leugrottak a még EBA megszakítók.
Kicseréltem mindent. Csövet, vezetéket, elláttam megfelelő védelemmel.
Az eredmény: apám felhívott, hogy elszúrtam valamit, mert állandóan lever a kismegszakító. Kimentem é smegkérdeztem - mihez nyúlt utoljára?
- Ő csak egy dugvillát kötött be. Akkor mondom: nézzük. A védővezetőt és a fázist fekcserélte a dugvillában. Mi a tanulság? Teljes felújítás, korrekt hálózat. Mert ha "csak" egy dologhoz nyúlsz, akkor nem lesz még egy stabil és biztos rendszered. Ráadásul ha valaki nem megfelelően javít, akkor csak szaporítja a bajt.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) Trivium93 válasza Helios hozzászólására (») Máj 7, 2016 /
 
Üdv.!
Idézet:
„ledugunk egy vas pálcát a földbe szintén felejtős”
- Miért felejtős? (mert talán működik a dolog? ) Akkor az oszlop földelés is felesleges? :O Az is vasruddal van földelve. A lényeg a potenciálkülönbség, ha leszúrja a földbe a vasrudat és azt teszi földelésnek, akkor sincs baj! Mivel ő is a földön áll és a "gépház" is földre van kötve így nem lesz potenciálkülönbség és nem rázza meg! A műhelyemben a vasajtóra van kötve. Igaz érintésvédelmi relé is van (de csak a műhelynél) és tökéletesen működik.
Idézet:
„Továbbá csak akkor kötjük össze a védőföldet az N vezetővel, ha van FI relé, és akkor is előtte.”
- Nálunk nincs mégis össze van kötve (Kivéve a műhelyemet, csak ott van érintésvédelmi relé)! Soha nem volt gond azzal, hogy gépházon kint lett volna az fázis.
(#) Alkotó válasza Trivium93 hozzászólására (») Máj 7, 2016 /
 
Ebben sok a tévedés, és itt nem célszerű tévedni, főleg nem ekkorákat.
(#) Trivium93 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 7, 2016 /
 
Nem tévedés! Működő dolog!
Az oké, hogy érintésvédelmi relé már kötelező. 20 éve még nem volt, de itt senki nem nyúl bele a 230-ba.
Kint az óraládába van a nullára kötve a föld, nem bent. Lassan 20 éve így megy. Soha semmi baj nem volt. Ja és szakmailag lett csinálva!
Ismerősömnek a trafikot, úgy csinálták meg, hogy egy vasrúd van lent a földbe és arra a nulla és a föld. Émászosok csinálták. Akkor csak használható!
(#) kowi válasza Trivium93 hozzászólására (») Máj 8, 2016 /
 
Émász-ról ne beszéljünk... kókányolnak szépen. A vasrúd és a szonda közt az a különbség hogy a szonda horganyzott így nem rohad! A másik hogy nem mindegy milyen talajba milyen mélyen van! Ezért szoktak mérni! A fí relé nem helyettesíti a megfelelő földelést. A nullázás már tilos 16mm2 alatt tudtommal. Mivel ha megszakad a nulla megrázó élménybe lesz részed. Ami régen működött nem biztos hogy ma még jó hiszen akkor lovaskocsival járnánk
(#) kameleon2 válasza Trivium93 hozzászólására (») Máj 8, 2016 / 1
 
Talán ez esetben jobb lett volna, ha nem akarod tetézni a bajt a hozzá nem értő hozzászólással. Az üzemi állapot az, amikor a fázisvezetőn megérkezik a fázis és a fogyasztón keresztül visszatér a nullára. Ami egyetlen ponton van kialakítva a családi háznál, ahol a védővezetővel is csatolva van (PEN) - nem véletlenül az óra alatt kötve, vagy plombált dobozban - ahogy mondtad is. A védővezető(PE), a hálózat és a fogyasztók akkor jók, ha egyáltalán nem fordul meg védővezetőn áram. Ha ez már megtörténik, valamilyen hiba van. A védővezető használata nem új találmány 1974 óta kötelező! Ha ledugsz egy vaspálcát - visszatér rajta a fázis - akkor is ha marokra szorítod, de semmi nem fog megvédeni. Nem beszélve arról, hogy a mérőórán, nem véletlenül van bekötve a nulla(N) úgy ahogyan be van kötve. Ha nincs így, mert például az óra után dugsz le egy vaspálcát - áramlopás vétségét is elköveted. Felelőtlenül ne írj butaságokat! A kérdező kapott pár tippet, hol keresse a bajt. Az pedig, hogy ÉMÁSZ-os, vagy ÉDÁSZ-os végez jó vagy éppen trehány munkát, az az ő felelőssége. Láttam villanyórát bekötni olyan szolgáltatói "villanyszerelő"-t aki előző nap még vakolatot kevert. Föld minőségétől is erősen függ mit érsz egy vaspálcával. A Kunsági homokon te ledughatsz akármit száraz időben, csak szigetel. Volt ahol 3-4 szondát is le kellett ütni párhuzamosan, mire értékelhető, mérhető földelés lett belőle. Ha valaki olyan szinten nem ért a villanyszereléshez, hogy nem tudja hol keressen hibát, a legjobb ha villanyszerelőhöz fordul. A fórum nem old meg mindent. Részemről itt le is zárom.
(#) Trivium93 válasza kowi hozzászólására (») Máj 8, 2016 /
 
Azt tudom, hogy nem helyettesíti. Nem is mondtam, hogy helyettesíti. Az csak azért van, hogy megvédjen a súlyos áramütéstől. Figyeli a fázison befolyó áramot és ha a nulla vezetőn több mint 30mA-al kevesebb folyik vissza akkor leoldja.

Minden esetre a lakásunkban nincs fém a földbe, se szonda, se érintésvédelmi relé. A földelés nullára van kötve az óraládába.
Egyedül én csináltam védelmet a műhelyemnek, ahova csak a fázis és a nulla megy. Én kis időre a fém ajtóra raktam a földelést, de majd lefúrok egy lyukat és jó mélyen egy rozsdamentes acélt leütök. Csodálkoztam, hogy így is mérek a föld és a fázis között 230V-ot. A fi relé is jól működik 30mA után kapcsol le.
Ez is csak azért kell, mert tápokat erősítőket fogok javítani és sokszor áram alatt, így azért legyen valami védelem is.

Igaz már sokszor rázott meg az áram. Leválasztótrafó amin van vagy 6 tekercs, 6 féle feszültség, az egyiken pont 240V volt. Én meg pont úgy fogtam a multiméter vezetékét, hogy a két fémet fogtam és rámértem.
Másik eset oxidált réz vezeték amikor még a fázisceruza se mutatott semmit, én meg azt hittem nincs benne semmi és megfogtam. Még mindig semmi, majd amikor nyomtam vissza a dobozba akkor éreztem valamit rázós élményt. ( az utóbbira megkértek, hogy cseréljek ki egy izzó foglalatot, meg tegyem már vissza a vezetéket (ők is úgy tudták már abba nincs áram).
(#) Trivium93 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 8, 2016 /
 
Én csak arra akartam utalni, hogy ha leszúr egy pálcát és azt teszi földelésnek, akkor nem lesz potenciálkülönbség, így nem ráz a gépház, vagy akár a mosógép.
De azt ne használja nulla vezetőnek, én csak kimondottan védelmi célra használom. Az más, hogy az óraládába a nulla és a földelés össze van kötve, de nincs pálca a földbe. A műhelyem és a ház között csak nulla és fázis megy és műhelynél nincs összekötve a föld a nullával, mert ott már fi relé van.
(#) pont hozzászólása Máj 13, 2016 /
 
Sziasztok!

Lenne valami ötletetek, hogyan lehetne kulturáltan megoldani egy dugasztáp felhasználását, egy A2-es tokozott szekrényben. Elég sok helyet foglalna, és nem is olcsó lenne egy plusz konnektor.
(#) kadarist válasza pont hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
Szia!
Dugasztápnak dugasz kell... Nem is értem a kérdést.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2016
(#) pont válasza kadarist hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
Egy Pc ventilátort szerelnék hűtésnek, ahhoz kellene 12v 250mA. A legegyszerűbb egy dugasztáp lenne, vezetékekben van 230V, de villásdugó aljzat nincs, de ha nincs jobb ötlet akkor majd teszek...
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2016
(#) szamóca válasza pont hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
Szerintem használj inkább DIN sínes kivitelt, ha már tokozat. A dugasztápot nem 24 órás üzemre találták ki, zárt térben.
(#) pont hozzászólása Máj 13, 2016 /
 
Köszönöm az ötleteket!
(#) johnred válasza hpetya82 hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
Szakadt a nulla vezető és az életvédelmi föld meg gyenge.
(#) merlingerin hozzászólása Máj 16, 2016 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni nálam okosabb, szabványokat fejből fújó, esetleg idézni is tudó villanyszerelőktől.

Történet: kaptam egy levelet a helyi vízszolgáltatótól, hogy a leolvasáskor a leolvasó embernek feltűnt, hogy a vízóra aknában "elektromos kábelek" futnak, azonnal szűntessem meg (15 nap) mert különben megszűntetik a szolgáltatást, és felbontják a szerződét. Arra hivatkoznak, hogy tilos az ASZF szerint védőföldnek használni a vízvezetéket.

Nincs is annak használva. Amit a nagyokos vízóra leolvasó látott "elektromos kábelnek" az nem más, mint egy jó vastag zöld/sárga kábel, ami a ház EPH pontjába köti a vízvezetéket. Természetesen val földelő szonda (3db, 4m mélyen) illetve a ház vasbeton alapja is e célt szolgálja.

A vízóra aknában azért van átkötve a vízóra bilincsekkel, mert az óra utáni nyomáscsökkentőt követően KPE csövön jön a házba a víz. Továbbá kóccal tömített a vizes. A másik Zöld/sárga pedig a kültéren elhelyezett gáz nyomáscsökkentő földpontjára megy (akna mellett 2m odébb) Gázosok csinálták vagy 15 éve a gáz bekötéskor. Természetesen a gázvezetékről a házba érve megy egy vastag, 6mm2 réz kábel az EPH sínre is, ugyan oda, ahova a vizes is megy..

A házat így vettük. 2 éve volt vízóra csere, a helyi vizes szolgáltató cserélte. Egy szót sem szóltak. Az óra csere után kicseréltem az elrohadt bilincseket újra. Ennyi történt. A régi rozsdás vacak még a csövön van.

Természetesen nem vagyok elmeháborodott, nem veszem ki EPH-ból a vízvezetéket. Csak kellene nekem valami jogi "blabla" amivel az okos vizes íróasztalnál ülő nyuszikát le lehet szerelni. A leolvasó ember új volt, sosem járt még nálunk, túlbuzgó lehet. De én egy büdös vasat nem óhajtok fizetni egy félkegyelmű miatt.

Kép az aknáról mellékelve.

Szerintetek, mit tegyek?

A helyszín Érd, ÉTV a szolgáltató, Családi ház, egy lakásos, kertes övezet.

Minden segítséget köszönök!

eph2.jpg
    
(#) Bakman válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Ezt nem tudod elmagyarázni a vízszolgáltatónak?
(#) merlingerin válasza Bakman hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Szia!

Nem. A vízszolgáltató nem érti meg. Mint a verkli mondja a nő az íróasztal másik oldalán, hogy amíg "kábelek vannak az aknában" addig nincs miről beszélni.

Inkompetensek, csak jogi blabla segít.
(#) Bakman válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Kösd be a házon belül az EPH-ba a csöveket, ez fog a legkevesebbe fájni, már ha ilyen szemellenzős a szolgáltató. Annyiból igaza van, hogy merőben szokatlan a megoldás.
(#) merlingerin válasza Bakman hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Szia!

De az órától KPE csövön jön be a házba. Meg ezért nem vésem szét az egész házat, mert ilyenek..

Az órát akkor is át kell kötnöm, mert nem lehet kóc, meg gumi tömítés közötte...

De mi ebben a szokatlan?
Következő: »»   449 / 969
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem