Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1873 / 2500
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
A DC átvitel a fázistolás miatt lenne fontos alacsony frekvencián, IC-s erősítőkkel kísérletezgettem ezzel és nagyon meggyőzött a dolog, de nagy hangerőn már feltűnő, hogy lassúak (nem a mélytartományban tűnt fel persze), így oda veszett a lelkesedés. Az áramgenerátoros tanácsot megfogadom és a tranyós áramgenerátor lesz végülis beüzemelve. Ja meg az áramokat is beállítgatom, köszi.

Amúgy garantálni nem is kell hogy jól menjen, a többit már megoldom, van egy halom alkatrészem, egy halom nyákom, idővel sem álok rosszul, de sajnos ez annyira nem az én világom, hogy teljesen önállóan kezdjek neki.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2016
(#) reloop válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
A Zeneres stabilizálásnak lenne egy járulékos haszna. Ha idővel és alkatrésszel gazdagon rendelkezel, kaphatna az erősítő egy DC szervót így, vagy így.
Nélküle, ha csak ráfújsz a tranzisztorokra is arrébb mászik a kimeneti DC.
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Ja igen, a DC szinten tartás az amire még rá akartam kérdezni, az eredeti megoldásnak is a DC az egyik rákfenéje (most is ilyenek üzemelnek nálam). Első körben kihagyom az áramgenerátort is és kipróbálom, hogy mennyire életképes a dolog, ha ígéretesnek tűnik, akkor haladok tovább.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2016
(#) gabyser hozzászólása Jún 28, 2016 /
 
Sziasztok!

Sajnos megint vissza jöttem ,mert kicsit féltem az erősítőmet.

Adott egy Technics Su Wx620, és bármely hangfalat kötök rá nekem túlzottan melegszik.

Melegszik a végfok és van benne egy kis panel amin van 3 lábú trazisztor 3 db. az is eléggé forró.
Úgy baját egyenlőre nem látok mert rendesen teszi a dolgát csak hamar felmelegszik
ez most normális vagy valami nem stimmel ? vagy ezek ilyen melegedősek?,
vagy akkor most erre nem érdemes nagy hangfalat kötni ,vagy hangosan hallgatni?
fél hangtól nem szoktam feljebb venni de egy idő után már elég forró és olykor kiszoktam kapcsolni

Előre is köszönöm a válaszokat
(#) lukacsp válasza gabyser hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Nem lesz annak semmi baja, élvezd a zenét!
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Aztán ez lesz a következő fokozat, ami szinte megegyezik a 200W Melody erősítővel, tehát sikerült újra feltalálnom a spanyolviaszt.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016

TRampwcc.jpg
    
(#) Karesz 50 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
A nagyjelű erősítőben az a 47pF nem van jól így bekötve. Kb. 2.4nF terheli az emitterkövetőt feleslegesen. Ha a töréspontot akarod vele beállítani, vagy a földre kösd, vagy a differenciál kimenetére.

A differenciál erősítőt linearizálnám soros emitter ellenállásokkal, akkor a kimeneti offset is stabilabb lesz. Ráfújás és egyéb hősugárzás ellen úgy lehet védekezni, hogy a négy tranzisztornak csinálsz egy közös ki hűtőtönköt ami termikusan stabilizálja.

Ha teszel bele DC szervót, hallgasd meg annak is a "saját hangját". Van neki.

Az áramgenerátorok nem mindig javítanak a hangon. Érdemes kipróbálni a Zener-el (vagy más módon) stabilizált nyugalmi áram beállító ellenállásokkal is. (Hasonlóan ahhoz, ahogy először rajzoltad.)
(#) trickentrack hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
Udv!
Erosito epitesben vagyok. Az lenne a ker(d)esem, hogy megoldhato-e az, hogy valamijen kijelzo kiirja a hangerot? Ugy gondolom, hogy pl.: a legalacsonyabb hangero a 0 a legmagasabb a 100, es ahogy allitom a hangerot ez (az érték) valtozzon. Jo lenne, ha AVR-es lenne mivel mist epitek egy programozot!
Valami otlet?

Elire is koszonom!

II. Gondolatainkat szedjük össze és egy jól megfogalmazott és nyelvtanilag is helyes hozzászólásban írjuk meg azokat.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
(#) Massawa válasza trickentrack hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
A legegyszerübb az lenne, ha a hangeröpotival egy másik lineáris potit (vagy jeladot) is mozgatnál és annak az értékét alakitanád át AVR-rel egy display számára.
Ha a sima hangerö poti helyett digitális hangeröszabályzo IC-t használsz, akkor még egyszerübb a dolog.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
(#) Buvarruha válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Sejtettem, hogy ezért van külön soros ellenállás az emittereken a diff. erősítőben, akkor az is marad úgy. A DC szervó szerintem ki fog maradni és a tranzisztorok alapban is egy kupacban lennének összepasztázva, az most is úgy van. Az áramgenerátorral kapcsolatban majd kiderül, hogy melyik megoldás a legjobb. Köszönöm a tippeket!
(#) sgsnote3 hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
Üdvözletem!

Lenne egy APX 100 erősítőm. Gyári állapotában szereztem. Úgy próbáltam ki, hogy a hangerőszabályzót koppra letekerve, kimenetre egy 100Ω 10W-os ellenállást tettem. Így állítottam be a nyugalmi áramot(24mA) és a szimmetriát.
Utána rátekertem 56 menetet a kimenőre(ennyi fért fel), és a visszacsatolást is kicseréltem (16.5KΩ, 220pF).
Rákötöttem egy 8Ω-os hangszórót. Szólt is csak kis hangerőn is torzított, villogott a hangerő poti melletti izzó(kimenőre van rákötve), és a vr150-es cső is el-el halványult. Megfordítottam az általam rátekert tekercs 2 végét.Utána csak valami magas hangot adott ki ahogy melegedett, és az előlapi műszer is egyre jobban ment felfele. Kimeneten hangszórón mérve is nőtt a feszültség. Multival (csak ez van)72V-ig láttam, hogy felszalad. A kis izzó is elkezdett világítani. Azonnal ki is kapcsoltam.
Kicseréltem egy másik gyári kimenőre. Visszacsatolást visszaraktam az eredetit. 100Ω-os ellenállást rákötve a fenti jelenség megismétlődik. Fesz 120V fölé szaladt, ellenállás átment fűtőszálba. Kicseréltem az összes csövet(van egy szett) de azzal is ugyanez.

Segítséget a hiba megtalálásához előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
(#) zenebolond válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Olvasgattam egy kicsit, és arra a következtetésre jutottam, hogy a puffer kondit a bizti elé kellene rakni, a bekapcsoláskor fellépő áramfelvétel miatt.
(#) jdani hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
Üdv. Akard egy régi Tesla AUJ 636os erősítő. Rajzom nincs hozzá, csak hozzá hasonlót találtam..
Ér-e még valamit manapság eza masina, vagy szedjem szét, jó lesz a trafó belőle?
Beüzemelni se tudom hogyan kell, sok a kimenet..
(#) reloop válasza jdani hozzászólására (») Jún 29, 2016 / 1
 
Szia! Van olyan kapcsolástechnikai különlegesség, hogy érdemes életre keltened.
(#) Massawa válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2016 / 1
 
Itt van egy átalakitás kis impedanciásra. Amugy ez a Tesla erösitö nagyon jo hangu és megbizhato volt.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
(#) Rainbow15 hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
Sziasztok

Egy Tevion DSS650 5.1 pc hangrendszerem van, amin összeértek az egyik hangfal vezetékei (de nem vagyok benne biztos), és azóta búg az összes hangszóró a mélynyomóval együtt.

Kissé laikus vagyok, de egyszerűbb méréseket meg tudnék csinálni úgy érzem. Kapcsolási rajzot nem találtam, 3 darab TDA7265 IC-k vannak a hűtőbordán, illetve 1 darab Toshiba TAB216H nevezetű IC.

Tudnátok segíteni esetleg, hogy ilyenkor mi mehet tönkre, mit tudnék megmérni? Köszönöm.
(#) jdani válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Ezt a rajzot én is megtaláltam, az enyém viszont 636.
Bal oldalt fent, és jobb oldalt lent, a dugaszok, valahogy nem egyeznek az erősítőn lévő dugasszal.
(#) reloop válasza jdani hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Tegyél fel pár képet!
(#) Rainbow15 válasza Rainbow15 hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
szerk: púpos a legnagyobb kondi teteje, enyhén. Ez esetleg okozhatja az összes kimenet búgását? (gondolom egy hangszórókimenet rövidzár miatt az összes végfok nem mehet tönkre, és nem búghat miatta az összes..?)
(#) Massawa válasza jdani hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Itt a rajza:

image.png
    
(#) Buvarruha válasza Rainbow15 hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Igen.
(#) videoton6363 hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
Jó estét!

Korábban volt szó egy Pioneer SA-7500II tipusú erősítőről, mely behúzta búgás közepette a membránokat. Ezúton jelzem, hogy a végtranyók cseréje után az erősítő rendben működik. Ugyanolyan típusjelű végfokok kerültek bele.
Most egy munkatársam adott egy Blaupunkt A-5800 tipusú erősítőt, melyet ha bekapcsoltunk, kb 4 másodperc múlva füstöt engedett, persze azonnal kikapcsoltuk. A burkolatot leemelve meglett a ludas. Egy 390 ohmos ellenállás hevül fel az egyik csatorna erősítő áramkörében. Kapcsolási rajzot csak fizetőset találtam. Viszont a Hitachi HA-6 típusu erősítőnek a kapcsolási rajza jó hozzá, mert a hangerőpoti helyét leszámítva megegyezik a két erősítő. Sajna hangfal az nincs amit ráköthetnék, s a relék amúgy sem kapcsolnak be, lehet azért nem mert mire bekapcsolnának addigra én kikapcsolom a készüléket a hevülő ellenállás miatt, hogy megvédjem a leégéstől. Hol keressem a hibát? Mert itt nem oldaná meg a bajt egy ellenállás csere, hisz pont megfelelő értékű van benne. Ha érthetetlenül írtam, elnézést kérek, hosszú volt a napom.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
(#) Buvarruha válasza videoton6363 hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Az ellenállás nem a hiba oka ugye, hanem a hibát elszenvedő alany. Kezdetnek mérném a kimeneten (még a relé előtt persze) a DC-t, majd hibás félvezetőket keresnék.
(#) videoton6363 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Ahogy elnéztem, valaki már cserélgetett benne félvezetőket, főleg tranyókat. Lehet hogy valamit nagyon félre forrasztott, látszik, hogy túl sok ónt használt, lehet valahol zárlatot csinált. Hétvégén nekiugrok a méregetésnek.Persze a DC-t holnap kimérem először meló előtt, s jelentkezem. Köszi a választ! Ja és elnézést amiért a hangdoboz helyett hangfalat írtam. Megszokás, sajnos nem figyeltem hogy itt a fórumon a hangfal s a hangdoboz két külön fogalom
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
(#) trickentrack válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
LM1036-os IC vel lesz csinálva a hangerő szabályzás
!
(#) Massawa válasza trickentrack hozzászólására (») Jún 30, 2016 / 1
 
Akkor "csak" a GAIN görbét kell átvinned az AVR ADC bemenetén keresztül a displayre. Szép feladat lesz!
(#) Rainbow15 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Ennyi volt a baja
(#) Adam692 hozzászólása Jún 30, 2016 /
 
Sziasztok. Ebayrol vettem egy PAM8403-as kis erősítőt. Össze is raktam. Teszi a dolgát, elképzelésemet felülmulta. Csak 1 hangfalat kötöttem rá és az a kérdésem, hogy ezt lehet hídba kötni?
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
(#) latyakosa válasza Adam692 hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
(#) trickentrack válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Az az egy baj van, hogy még soha nem programoztam! Most akarok építeni egyet!
Következő: »»   1873 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem