Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   44 / 55
(#) Cavalier válasza Jozef89 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Gondolom félvezetősben gondolkodsz. Keress egy szimpatikus (fetes) végfok kapcsolást, előfokhoz akár csinálhatsz csöveset is, szedd össze, mik az igények. Én, ha csinálnék, két csatornásra építeném, az egyik egy modernebb hangzás lenne, a másik egy vintage, amit kicsit el lehet vinni crunch-ba.
Viszont mindenképpen ilyen brutál fejjel akarod megoldani? Ehhez komoly láda is kell, kültéren inkább bemikrofonozva, vagy akár közvetlen a PA-ba kötve szokták nyomni a basszust mondjuk egy multieffektből.
(#) tothbela válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Teljesen igazad van. A gitárerősítők többségét valóban erre tervezték. Példaként megemlítem, hogy az 50 wattos fullcsöves Marshall kimeneti teljesítménye nem esik számottevően. Mintha stabil tápról lenne járatva. A hozzávaló stabil láda 4 darab hangszórója 15 watt körül kap terhelést darabonként. Ehez akkora lengőtekercs társul, amit 500 wattos autós hangszórónak árulnának. Itt tényleg el kell viselni a folyamatos terhelést. Akár több napig is. Az akusztikus erősítő az egy külön világ. Akad amelyikbe DSP gondoskodik arról, hogy a pengetési tranziens hatalmas csúcsa torzítás nélkül menjen ki a hangszóróra, de ezt nyilván nem ajánlhatom megépítésre. Ebbe azért beletörne a bicskája. Ha meg nem, akkor nem itt kérne segítséget. A csúcsok átviteléhez csak az emelt tápfesz biztosít elég energiát. Akár mehet bele 300 VA-es trafó is, de akkor olyan hangszóró is kell, ami egy gerjedés, vagy brumm esetén nem vágja magát hanyat. Az átlagos teljesítményigény nagyon kicsi.
(#) Cavalier válasza tothbela hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Az általános ökölszabályt lehet alkalmazni ide is, ha az erősítő szinuszos teljesítményéhez képest dupla akkora hangszórót rakunk rá, nem lőhetünk nagyon mellé.
Akár úlhajtva, ha leadja pl. négyszögben, akkor még mindig a teljesítményhatáron belül vagyunk. Persze ha valóban tudja is a szóró, amit ráírtak.
Gyakorlásnál egy 30W-os erősítő sose lesz feljebb tekerve az alsó negyednél akusztikusnál se. (torzított csövesnél még az 1-2W is sok szobába )
(#) Cavalier válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
A 4-8 ohm átkapcsolást elfelejtettem. Alapvetően 4 ohmosra kell építeni akkor a végfokot, és akkor pl. 4 ohmon le tud adni 500W-ot, 8 ohmra meg mondjuk 300 környékén. A tápfesz ugye adott, ha a végfok félvezetői bírják a nagyobb áramot ami a 4 ohmnak kell, akkor jó.

Csövesnél más, de abból indultam ki, hogy nem az lesz. Viszont de szeretnék egyszer csinálni egy jó kis sokszáz wattosat csövekkel. Pl. GU81-el...
(#) Jozef89 válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Szewa,

Csövesben gondolkodom, 1x próbáltam egy csöves peavey-t elég tetszős hangja van.
Az a két sávos dolog az jól hangzik. Kerestem a rajzokat végfokra és előfokra is.
Csak sajnos időm nincs lay outban megtervezni, csak még nem tudom hogyan lenne érdemes megcsinálnom. Brutál fejet ? erőset akarok. a bandában nem akarom kicsinek érezni magam a csöves cuccok között. Ládám az van, Warwick 4x10-es, 4Ohmos, a tányérokat kitudom benne cserélni nagyobbra. Az nem probléma
Multieffekteket nem szoktam használni. 1 EQ pedálom van, 1sáv EQ az erősitőn a 2.sáv EQ a pedálon
(#) Jozef89 válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Én is sok száz wattosban gondolkodom, hol találok bekötéseket az erősitőfejekre ?előfokra és végfokra + amin leirják hogy melyik konci hány farados meg rezisztorok mekkorák.
(#) Cavalier válasza Jozef89 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Csövesben 200W felett már szaporodnak a problémák, és igencsak nő az ár. Ha nincs gyakorlatod kisebb csövesek építésével, bele se kezdj.
És basszusra csekély értelme van csöveset csinálni. Csak a trafószett és a csövek 150ezer ft, a komplett cucc anyagárban úgy 250e saccra. Pl. 6 darab KT88 cső, mint az Ashdown BTA400 fejben.

Itt találsz pár kapcsolási rajzot, van 400W-os is.

Ha tényleg a saját igényeidnek megfelelőt akarsz, és tudsz építeni, akkor megéri belefogni, de nem ártana, ha lenne melletted valaki, aki épített már komolyabb csöves dolgokat.
(#) Jozef89 válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
És a hibridek? ami nem full csöves. vagy nagyobb teljesitményben tranzisztoros mennyiből jönneki ?
(#) tothbela válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Egyedüli amatőr alternatíva, ha tudsz szerezni APX 100-as beag erősítőt . Az a 100 W az a tuggyafene milyen norma szerinti 2 % -os torzítási határ. Igazából 180-200 W jön belőle ki. Amatőr pénzből megvan az átalakítás. Amit én alakítottam át, az kapott bőrözött fa kasznit, tehát még a kinézete is elfogadható lett. A viszonylagosan kis menetszámú kimenő hamar szaturál, de ebben az esetben nagyon jó morgós basszus hangot kapunk. Metál zenéhez csak az ilyen hang tud átjönni a torzított gitárok függönyén.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) Alkotó válasza tothbela hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Nem tudom visszakövetni már ki akar itt építeni, és kik adják hozzá a tippeket. Ez a végfokozat jelentős teljesítmény leadására képes, eddigi tesztek alapján nagyon stabil viszonyok között.
Abban már kevéssé vagyok biztos, hogy a koncerten erre szükség lenne, hiszen a hangosítás adott, így esetleg monitorozáshoz kellhet a saját hangerő.
(#) Massawa hozzászólása Jún 26, 2016 /
 
Ma láttam egyik zenész barátomnál egy vadonatuj erösitöt. Valaki rábeszélte a szerencsétlent erre a csötemetöre. A hangja jo volt, de a tervezöjéröl ezt már aligha lehet elmondani. A fejegységbe a chassis fejjel lefelé volt szerelve igy a csövek logtak lefelé és fütöttét a lemezdobizt benne a sok elektronikával.
Az erösitöt nem volt alkalman szétszedni és az ismeröst sem akartak tul elszomoritani ( nagyon vissza kellett magam fogni), de az erölködön volt egy halom effekt gomb is, és azok már digitális cuccok voltak. Nem tudom, de egy egész esti zenélés után a fém dobozban szerintem minden megsül, még a tükörtojás is. Ma csak 1,5 orát zenéltek, de a doboz tetején a fogantyut már csak kesztyüben lehetett megfogni. Nem tudom mi vezethette a gyártot ehhez a megoldáshoz, de a jozán ész valoszinüleg nem.

(#) Cavalier válasza Jozef89 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Én azt ajánlanám, ilyennel kezdj. Csöves előfok, akár mellette a másik csatorna félvezetős, viszonylag egyszerűen megoldható. Keresgélj kapcsolási rajzokat neten, pl. google-ba beírod kedvenc erősítőd neve és schematic.
Árban az is ütné szerintem a 100-ast, kérdés mikor mit tudsz olcsón beszerezni. Itt az apróhirdetések között van fent sok trafó pl. ami jó lehet neked, ilyen 1kW körüli toroidokat keresnék. A végfok nagyjából mindegy, tele van a net sokszáz wattos tervekkel, ha átmész egy sima erősítőépítős topikba, biztos ajánlanak valami beváltat, beszerezhető alkatrészekkel.
(#) Jozef89 válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
A kompresszor megoldható benne ?
(#) Cavalier válasza Jozef89 hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Igazából minden megoldható, ezt adja a saját építés szabadsága. De nem árt érteni hozzá, hogy össze tudja rakni az ember, illetve kísérletezgetni a jó megoldással.
(#) Longa György válasza Massawa hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Szia! Zenekari csöves erősítőknél, főleg kombóknál álltalában függőlegesen vannak szerelve a csövek.Nem tudom mi okból.
(#) Cavalier válasza Longa György hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Kombónál fentről lefelé lóg a sasszi, így két lehetőség marad, vagy fejen állva, vagy vízszintesen állnak a csövek. Szellőzés szempontjából jobb lenne a vízszintes, viszont úgy könnyebben ki tud rázódni a cső, az oldalról feszítő erők miatt. Persze ettől függetlenül úgy kéne kialakítani, hogy normálisan tudjon szellőzni, akár a ventilátor se ördögtől való.
(#) Massawa válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Kombonal is be lehet szerelni egy polcot amire csövekkel felfelé lehet a sasszit szerelni. Ez az erösitö viszont kombo sem volt, hanem sima fej, alatta külön a láda a hangszorokkal. Igy teljesen érthetetlen miért logatják a csöveket.
(#) mohinger hozzászólása Júl 3, 2016 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket kérném, hátha találkozott már itt valaki a következő hibával:
Egy barátomnak van egy Marshall MG100HFX gitárerősítője. A következő hibajelenséget produkálja: amint beledugunk egy jack csatlakozót a bemenetre, azonnal elkezd zúgni, olyan ez a zúgás, mintha árnyékolási problémája lenne. Mivel teljesen digitális a bemenete, túl sokat nem tudok hozzászagolni.

A segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Massawa válasza mohinger hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
A kábelt probáltad cserélni?
(#) mohinger válasza Massawa hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Sajnos tobbfele kabellel is ugyanez.
(#) mohinger válasza Massawa hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
A barátomnak van még ezen kívül 3 másik erősítője, azok nem csinálják ezt a hibát. Több gitárja is van, természetesen több kábellel is próbálta, és ugyanaz a jelenség
(#) Massawa válasza mohinger hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Akkor valoszinü, hogy a Marshallban le van szakadva a csatlakozo földelése.
(#) mohinger válasza Massawa hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Sajnos nem, ezt kimértem. Egy másik szaki a csatlakozót is kicserélte. Panelba van beforrasztva, nem tud leszakadni a test.
(#) Massawa válasza mohinger hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Letud szakadni, de most lényegtelen.

Keress egy (sztereo) jack dugot ( kábel nélkül) és ezt dugd be a Marshallba. Ha igy is bug, akkor az érzékenységi (gain) poti földelése szállt el) vagy a jackhez menö föld szakadt. Ha nem bug, akkor egyenként hozzáérve a jack dugo érintkezöihez vizsgáld meg melyik forrasztofül érzékeny.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2016
(#) mohinger válasza Massawa hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Nagyon szépen köszönöm a tippeket!
Ki fogom őket próbálni. Visszajelzek majd, mire sikerült jutnom.
(#) llax válasza mohinger hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Akkor is zúg, ha a kábel másik végét rövidre zárod?
(#) mohinger válasza llax hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Azt hiszem, akkor is. Egy fejhallgatót próbára beledugva is ugyanúgy zúgott.
(#) Massawa válasza mohinger hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Te mondtad, hogy már cserélte valaki a jack foglalatot. Nézd meg azt jol, mert ott sok turpisság szokott elöfordulni (a minap kaptam egy "csereszabatos" jack foglalatot az egyik gyártotol - akitöl 24 éve kb 3000 jacket épitettünk be egy szinházba, az uj jack mechanikusan csereszabatos volt ( azaz passzolt a NYÁK-ba meg a panelbe is, de 2 láb az uj jacken meg volt cserélve, igy most kaparni meg drotozni kell a csere folyamán).
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2016
(#) tothbela válasza mohinger hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
A bemeneti jack egy közbenső pontot is némít. Azt hiszem ebben a fejben egy TDA7293-as IC a végfok. nemrég javítottam egy hasonlót, csak abban két végfok volt. Úgy rémlik az IC mute bemenetét aktiválja, ha ki van húzva a jack. Nálam a következő volt a jelenség: Bedugott jack-al búgás. Nem úgy mint amikor a vékfok elszáll, hanem mintha trafó közelébe lenne a gitár. Szólni szólt, minden funkció rendben volt, csak ott volt az a brumm, függetlenül minden kezelőszervtől. A végfok panel (az IC-n kívül csak két kis elkó, meg két kerámiakondi van rajta) szalagkábele volt kontaktos. Megmozgatva csillapodott a búgás, de mivel nem szűnt meg teljesen, összekötöttem a földet ott, ahol a szalagkábel vitte volna az alaplaptól a végfokig. Azóta jó. Nem biztos hogy neked is ez lesz, csak beszámoltam. Ugyanennek a végfokpanelnak a kínai koppintása van egy kis fejben, ennek eldurrant az IC-je. A hestore most nem tart, így a sarokban díszeleg fej.
(#) mohinger válasza tothbela hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Koszi szepen a tippet! Ezt is megnezem.
Következő: »»   44 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem