Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   18 / 164
(#) vicsys hozzászólása Márc 4, 2008 /

Sziasztok!
A következő a gondom: Készítettem egy egyszerű kis kapcsolást 1 pic-el ami egy léptető motort vezérel (5 vezeték) előre-hátra. A pic kimenete egy uln2003-mal van megtámogatva. A kapcsolás jól működne, csak az a gond, hogy az ULN akkor hajlandó működni, ha a kezemmel megérintem a tetejét. Bekötöttem a 9-es lábat is a tápra, puffer és szűrőkondi van rajta, az ic új és 12V-ot használok. Találkozott valaki már ilyen jelenséggel? :nemtudom:
(#) Medve válasza vicsys hozzászólására (») Márc 4, 2008 /

Hello, bizonyára kontakthiba... A forrasztáson kívül lehet a tokon belüli huzalozással is gond
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Márc 4, 2008 /

Vagy csak érinted, s nem nyomod? Akkor kézrátétellel gyógyítod!
(#) vicsys válasza Medve hozzászólására (») Márc 4, 2008 1 /

Igen, a csajok mondták már, hogy aranyból van a kezem és gyógyítsak vele...
A viccet félretéve, elég ha közelítek... Valami gerjedés lesz, vagy mi.
(#) Medve válasza vicsys hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Igy inkább a PIC felé kellene keresgélni...fut a program folyamatosan?
(#) proba válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Esetleg próbáld megtudni milyen IC -t árulnak (élvezérelt d-tár.. +alap kapuk ),azután erre valami kapcsolást keresni.
(#) vicsys válasza Medve hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Nekem is ez volt az első gondolatom.... (a pic okés, kisem lehet billenteni, annyira stabil) Aztán észrevettem, hogy elég ha megfogom a breadboard alsó fémlemezét. Ha leföldelem már nem jó. Így viszont nem merek nekiállni nyákot csinálni, hogy ennyire bizonytalan. Na most mit csináljak vele?
(#) vicsys válasza vicsys hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Medve!
Nagyon köszönöm a segítséget! Én vagyok a hülye. Figyelmetlen voltam és lemaradt a sebesség szabályzóról egy vezeték. Most már teljesen jól működik!
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 10, 2008 /

Hi!
Segitseget szeretnek kerni! Akarok epiteni egy herkentyut, mind 1 mi nem ez a lenyeg hanem az hogy egy tukor ebben lassan/nagyon lassan kell forogjon de nagyobbacska ero kifejtesevel (egy mikrokapcsolot kene lenyomjon a tukor, s mivel a tukor kell lenyomja a mikrokapcsolot ezert mar kell egy kisebb ero oda). Szerintetek jo attetellel/reduktorral probalkozzak hagyomanyos motorokkal vagy egy leptetomotor attetel nelkul egyaltalan kepes ilyensmire? Fontos lenne mert nem tudom hogy elektronikan gondolkozzak a leptetomotornak vagy inkabb atteteleken Elore is koszonom. (elnezest az esetleges ismetlesekert, tulbonyolitasert)
(#) Panhard válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 10, 2008 /

Hali!

Nem tudom hogy akarod megoldani, de egy léptetőmotor ki tud fejteni akkora erőt. Egyébként én reed relével vagy fénysorompóval oldanám meg, ha pozícionálni kellene valamit.
(#) nagy_david1 válasza Panhard hozzászólására (») Márc 10, 2008 /

En indulasbol rellevel fogtam neki akarmien motor is legyen, bar pl mikor lpt-rol vezereltem a leptetomotort eleg gyatra eredmeny szuletett, forgott de eleg akadozva vagy gyorsabban kicsit de ero semmikepp se volt. S en mivel eleg kezdo vagyok leptetok teren ezert en mindenkeppen csak futofeny atalakitasat tudom megvalositani. Te mi mellett dontenel? a reduktoros szimpla motor vagy a leptetomotor? s ha van valami aranylag egyszeru leptetomotor vezerleset legyszi oszd meg velem. S fontos hogy lassu legyen es eros. u.i hja es irtam hogy mikrokapcsolot kell megnyomjon (relet vezerelnek) tehat a fenysorompos megoldasod eleve kizartam mar az elozo uzenetben.
(#) Szebence hozzászólása Márc 12, 2008 /

Sziasztok!

Most olyan kérdésem lenne, hogy Robotron SPA 52/60 -as léptetőmicikról, hogyan lehetne többet megtudni? Google hobbycnc-re vitt a fórumba de ott más jellegű a probléma.

Az lenne a kérdésem, hogy ez milyen motor?
Uni/dipoláris
Hány V kell neki?
Hány A-t lehet ráadni?
Mekkora a nyomatéka?
És, hogy ez egy olyan CNC gépbe megfelelő lenne-e mint ami hobbycnc oldalon van, így átlagosan...
(#) sprofan válasza Szebence hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Tessék:

Típus: Robotron SPA 52/60 (NDK)
- Tekercsrendszer: két fázisú, Unipoláris (6 kivezetéses)
- Lépés: 6°/Step (60 egészlépés/fordulat)
- Feszültség: 24V=
- Áram: 1.2A/fázis (impulzus üzemben)
- Tekercs ellenállása: 2x18.8 OHm/középfázis
- Súlya: ~0.50kg
- Motortengely átmérője: 6 mm (fogaskerék nélkül)
- Felfogó csavartávolságok: 40mmx40mm (M4, M3
(#) Szebence válasza sprofan hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Köszöntem!
(#) pumpa hozzászólása Márc 14, 2008 /

Sziasztok!

A fájmelékletben található 6 kivezetéses unipoláris motor méretei: teljes hossza:1000mm-átmérője:57mm-tengely átmérője:6mm.
Vajon mekkora lehet a nyomatéka ennek a motornak?
Képes lenne ez a motor max. kb.3kg súly emelgetésére?
Sajnos a neten nem találtam meg az adatlapját.
Ha valaki tudna segíteni az jó lenne.

Üdv:pumpa

SA400046.JPG

(#) pumpa válasza pumpa hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Bocs elírtam a hosszát, a renddes hossza csak 100mm.
(#) Szebence válasza pumpa hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Többet tudnánk segíteni, ha tudnánk mihez kellene, hogyan akarod emelgetni, ha orsót hajtana meg a motor, akkor biztos elbírná a 3kg-os súlyt...

Ha meg a tengelyre merőlegesen teszel egy erőkart, akkor az erő és az erőkar hosszán múlik, hogy mennyit tud felemelni.

erő X erőkar 1kg=10N
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

majd mondják, hogy ejnye-bejnye... mert új tag...
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

huh, ezt nem ide akartam írni, hanem ide:
Bővebben: Link

Bocsánat.
(#) Szebence hozzászólása Márc 16, 2008 /

Ha cnc gépet csinálok, akkor lehet különböző a 3 léptetőmotor? Mind a három moci 1,8 fokos, unipoláris, de méretük, fesültségük, tekercsük száma külömbözőek.

Mennyire probléma ez? Van valami jelentősége?
(#) brato válasza Szebence hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Helló!

Lehet külömböző a motor de nem szerencsés ha az X és Y koordináta motorja és mozgatása nem egyforma.
A programok tudják kezelni külömböző motorokkal is.
A legerősebb legyen az amelyik a lenagyobb sújt mozgatja.
(#) pumpa válasza Szebence hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Szóval valahogy így nézne ki a meghajtás. A motoron lévő fogaskerék 1kör az 13lépés, a tengejen levő fogaskerék 1kör az 35 lépés. A láncnak egyszer kb5cm, és 10cm kellene feljebb menni, csak az a baj, hogy másodpercenként kétszer.Még sok munka van vele és kellene egy jó vezérlés rá.

Kép 042.jpg

(#) Szebence válasza pumpa hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Értem, tehát nem szerencsés... mert épp motor vásárlás előtt vagyok...
Akkor még olyan kérdésem van, hogy három ilyen motor: SPA 52/60 elegendő lenne-e nekem, ha a csatolt képen látható cnc-től egy kb dupla akkorát építenék meg.
A képen látható az durván 40kg, enyém méretben és súlyban is nagyobb lenne.

cnc8.jpg

Igazából ki kellene számolni a szükséges erőt, ehez tudni kellene, hogy mit akarsz megmunkálni, mekkora előtolással, mekkora fogásmélységgel és milyen szerszámfordulattal.
(#) Szebence válasza brato hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Elsősorban fát, puhafémet: alumíniumot szeretnék megmunkálni, gravírozni, későbbiekben esetleg nagyobb dolgokat is megvalósítani vele... (hobbi célból)

Még nem szereztem be hozzá a "minidrillt" nem tudom mennyire lesz mini de mindneféleképpen 5000rpm felettit szeretnék bele tenni

Láttam néhány gépet azok felsőmaróval voltak megoldva.
A léptetőmotor erejét a léptetés módjával is lehet befolyásolni.
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Olyan kérdésem lenne, hogy felkíánltak nekem eladásra ilyen motorokat:
Viszont mikor elkezdtem csinálni az elektronikát, akkor úgy gondoltam, hogy egy nyomtató tápja megfelelő lesz a 3 motor ellátására (nem ilyen nagy motorokra gondoltam)
Így ebből adódóan, gondolom kevés lenne a nyomtató tápja. Esetleg egy 300W-os számítógép tápja elég lenne hozzá?
Ha nem akkor mivel lehetne megoldani? (Nem szeretném úgy megvenni, hogy utána ne tudjam használni)

Stepping motor 2Phase
1.8dig/step
DC 4A 0.75Ohm
Átmérő 85mm Hossz:90mm
8 kivezetéses(4x2)

Model PH 268-21 2Phase
1.8deg/step
DC 5.4V 1.5A
Átm. 55mm hossz:75mm
6 kivezetéses(2x3)

(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 20, 2008 /

Hi, a kerdesem nem epp leptetomotorral kapcsolatos. Szuksegem lenne lassu es eros motorra es az alabbi modellezos szervomotort neztem ki. Telyes kort ir le vagy nem a motor mert lenn azt irja 0.12 masodperc / 60 fok. Szerintetek akkor van vegpontja vagy nincs? egyaltalan barmi info jo mit tudtok ezekrol a motorokrol http://www.sierra.ro/Servomecanism-micro-AS-170-p2049p.html
(#) kobold válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Nem teljes körös, csak az említett 60 °-ban mozog. Alapból.
Mert állítólag kis szerelgetéssel ez módosítható: példa
(#) nagy_david1 válasza kobold hozzászólására (») Márc 21, 2008 /

Koszi es meg valami: ezek motorok megvezerlesehez kell kulonosebb bonyolult elektronika vagy egybol szimpla egyenaram raadasaval megindul??? es miben ter el az analog es digitalis servomotor? es megvalami, hogy kell nagyjabol ertelmezni 2.2 kg – cm az ilyen adatokat, ez mennyire eros kb? mire kepes kb? Ja es igen servo motor teren nagyon kezdo vagyok, csak most szuksegem lett hirtelen sok egyforma eros motorra es takmakolas helyett ez az otlet tamadt. Remelem nagyjabol meg tudod valaszolni kerdeseim. Koszi elore is
Következő: »»   18 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem