Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Értem én hogy nem szívatni akartok, de valaki végre egy bolt listát tudna küldeni, hol érdemes mondjuk egy középkategóriát nézegetni? Nem haman kardon -t akarom lemosni a piacról
Ti mit használtatok? Hogy mekkora hangerőt akarok hallani? Eddig két "csodálatos" sal-os láda volt a beépített erősítőt ellátó trafóból kiindulva max 25w/db, kb elég volt csak borzasztóan szólt, na most ezeket úgy gondolom nem nehéz űberelni, de akkor már egy kicsit nagyobbat lépnék, csak is ezért merek egyáltalán írni ebbe a topic ba Szóval akkor sokadjára: bolt amit ajánlanátok, a most hozzászólók mind építettek már hangládát, és valahol csak meg kellett venni hozzá a hangszórókat.... A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Ezen nyugodtan elindulhatsz, "bár nem olcsó". Úgy tudom ennek az oldalnak még valamilyen tervezője is van.
Köszi
Egynek jó, de árakat nézve nem az én boltom
Idézet: „Szóval akkor sokadjára: bolt amit ajánlanátok,” Na jó. Ár / érték arányban én nem tudok jobbat. Bővebben: Link Rá kell kattintani az "akció" linkre is, ha ez nem lenne egyértelmű. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Nem látok a listában már értelmesen használható hangszórót normális áron. Főleg az itt emlegetett 100W fölötti terhelésekhez.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Hát igazából egy baj van, nem látom át, hogy mit szeretnél, így nehéz ajánlani bármilyen hangszórót is. Pedig ami jelenleg kapható, azt elég jól ismerem.
Meg elég erőteljes elméleti hiányok vannak nálad, ez is nehezíti a dolgokat, néha olyan megoldásokban gondolkodsz, amik értelmetlenek.
Te mit javasoltál helyette?
Idézet: „ha megnézed ezt a hangszórót Bővebben: Link akkor ez 50/100W-os Röhej. ha ráadsz akkora feszültséget...” Senki nem állította, hogy az akkora teljesítményt bír. Tudni illik, hogy az ilyen adatok a magasoknál azt mutatják, hogy mekkora teljesítményű hangsugárzóba ajánlatos, hogy az érzékenységével arányosan töltse ki a spektrumot. Persze mindenképpen hangváltóval, mert az majd lefölözi a javát a többi hangszórónak és értelem szerűen ennek csak 2-3W-nyit ad abban a frekitartományban amelyben működik. Ez is tervezési elmélet, amivel tisztában kell lenni. És még sok ilyen "buktató" van egy hangsugárzó építésénél. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Tudom, nekem is nehezemre esik elolvasni mind a 591 oldalnyi hozzászólást, de én az előző lapon írtam mire kell, főleg beszéd hangosításra, tehát a mély nem kötelező, azt esetleg utólagos mély ládával is elérhetném, mert vannak esetek amikor meg jó lenne...
Tisztában vagyok vele hogy nem épp egyszerű... Hogy hiányok vannak, nem is mondtam hogy mindent tudok, sőt írtam hogy pont azért kérdezek itt, mondjuk az nem vártam hogy segítség helyett csak az orrom alá dörgöljék amit már úgy is tudok, ráadásul többszörösen... Hagyjuk, köszönöm az eddigieket, igyekszem nem kérdezni többet...
Nem megsérteni akartunk, csak megóvni attól hogy kudarcok érjenek, ami jelentős anyagi kiadással is párosul.
DE! Arról nem esett szó, hogy mennyiből akarod kihozni, mert akkor lehet kalkulálni, hogy abból az összegből mi építhető meg. Illetve, eltudod dönteni, hogy építesz (mert az alkotás öröme a lényeg), vagy veszel abból az összegből egy jobbat. 5000-ből is lehet építeni egy 50000 forintos hangsugárzót, meg 50000-ből is építhetsz olyat, amit más 5000-ért elad, csak kicsit felújításra szorul, s így kb 7000-ből megcsinálod. Ami neked kell, az PA rendszerben, bolti áron cirka 60-70 ezer lenne. Ez kihozható olyan 20-30-ból neked. Én kb 6-7 ezerből csinálom meg.
A tanulás útját, a tudás megszerzéséhez, mindenkinek saját magának kell végig járnia, fogj hozzá bátran az 591 oldal elolvasásához, mert egy hangsugárzó elkészítését nem lehet 10 sorban leírni és 5 perc alatt megtanulni!
Valójában még most sem tudjuk hogy mit szeretnél, vagyis de, egy tuti receptet, ami olcsó és jó alkatrészekből, egy szuper hangsugárzó építhető! Ilyen nincs! Nem tudhatjuk hogy te mit tudsz, így emiatt nem kell elégedetlenkedni!
A hangosítás tele van kompromisszumokkal.Sajnos sokszor még az előre tervezett dolgok sem úgy mennek ahogy annak kéne..Teremakkusztika,nyílt tér stb..Minden számít...
Pár dologra igyekszem válaszolni egyben.
Kb 30e/db úgy gondolom, hogy reális lehet és itt csak a hangfalakba építendő hangszórókra gondolok. Értem én hogy itt mindenki csúcs szuperül ért hozzá, de már az elején mondtam én nem értek hozzá, ezért kértem segítséget egy nem high end cucchoz, 590 oldalt átolvasni meg na , nem az életcélom hirtelen, tudom akkor meg mit a fenét akarok... Hangosítás ahogy minden más is , nem egyszerű, még annak sem aki tudja, akadhatnak problémák, még akkor is ha "otthon" minden oké máshol már nem jó. Terem akusztika, mivel nem egy konkrét helyre kell, hanem mindig máshol, teljesen más paraméterekkel rendelkező csarnokokba , így azt megmondani mi lesz a jó megint csak.... de mint említettem eddig sal -os cucc volt, csak a hangerő már kevéske, meg hát nem is valami csodásan szól.
végre egy normális példa bár én olcsóbb hangszóróból szeretném csinálni..nem tudom esetleg ez a hangszóró mond e nektek valamit...esetleg egy hasonló tipp hogy milyen magasat és váltót tegyek hozzá?
Mint írtam: "Sok gyártó van, ezért sok variáció is."
Ennek még az érzékenysége is jobb az általam javasoltnál. Persze kérdéses, hogy ez a max, vagy a hasznos tartomány átlaga. Ha igen akkor nagyon jó. Egy frekimentet látni jó lenne azért. Náluk nem látok olcsó és jó magasat, azt a piezot hanyagolnám, de a javasolt Monacor magas ide is jó, ugyanolyan vágási ponton.
Olvasást.
Szép, de ez nem működik jól. A magashangszóró kb. 5kHz fölött életképes. A mély meg, hát, 1k-ig. Hangoskodni így is jó, csak nem fog szépen szólni.
Idézet: „Tudni illik, hogy...” Sajnálom, én nem tudom, és nem vagyok vele tisztában. Az az erre vonatkozó előírást, szabványt sem ismerem. Ellenben ezekről már hallottam (nem állítom, hogy ismerem, csak hallottam) Bővebben: Link. Azt viszont tudom, hogy minden tisztességes gyártó ezekhez, vagy ha van újabb, amit valahol már publikáltak, akkor azokhoz igazodik.
Jó lenne, ha valaki még igazodna bármihez.
Egyébként az IEC-268-5-ben is benne van ez a dolog.
Naszóval, tegnap volt alkalmam kipróbálni a két Reflex 15R400-ast ládába téve, szabadtéren, többféle zenével.
Így összességében azt mondanám, amennyiért általába mennek a djbörzén, még éppen megéri, de többet semmiképp sem. Szerintem mindenki hallot már ettől jobbat is. Mondjuk úgy egy MNC meg SAL-hoz képest picivel jobb, de tényleg csak picivel. A reflexbe azt sajnálom, hogy egyáltalán semmi kitérése nincs, ki-be max 5-6 mm legfeljebb, valamint baromi kemény a felfüggesztése feleslegesen, még egy beyma vagy egy profi JBL szinte vatta. Pozitív értékelés részemről az, hogy tényleg érzékeny és hangos, de jön egy nagyob kivezérlés és reccsen egyet. Nem ropog, nem torz, hanem erős hangos reccsenés (ez a 2-300W környéke) szóval oda kell rá figyelni mert hamar ki lehet pukkantani egy nem túl nagy erősítővel is. Általános hangosítási célra tökéletesen megfelel. Olyan basszusokat amiket várnánk, azt inkább ne. A két láda közt érezni valamit, dehát szemből, oldalról már kb semmi, inkább erősen közép magas, ezzel próbálva játszani ellensúlyozva az EQn picit ráadom a mélyet ami egy bizonyos hangerő felett kezd grízesedni. Ezt, ha felismerjük, és nem toljuk fölé, hosszú életű lesz.
Az a gond, ami oly sok más esetben a hosszú évek során itt, és másutt is megfigyelhető.
Mivel ez a "dobozba teszünk két három hangszórót, meg pár alkatrészt, valami vattaizzét, meg kell rá luk is me az jó aszongyák" nagyon egyszerűnek hat elsőre, és csak akkor kezd az emberke rádöbbenni a problémák garmadára ha nekiáll olvasgatni a témában (már ha sikerül erre nagy nehezen rábeszélni). Minél többet olvas, annál inkább belátja, milyen keveset tud, és mennyi tanulnivalója lesz még. Elsőre senki nem fogja élete legjobbját megépíteni, sőt már az is nagy szó, ha nem valami borzalmas hangot csikar ki belőle. Csak ezt igen nehezen lehet megmagyarázni az illetőknek, akik nincsenek tisztában pl. egy hangváltó hangolási metódusának összetettségével. Elsőre én is azt hittem, mint más kezdők, hogy nem akarnak segíteni, mert féltik a tudásukat, azután rá kellet ébrednem (miután olvasgattam a témában), más okok miatt nem kapok kész terveket az én elgondolásomhoz. De ehhez idő kellett, mint ahogy mindenkinek.. A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
Tervezek építeni egy dobozt a jól bevált Tannoy hangszóróimhoz. A dobozt úgy építeném fel, hogy rétegelt lemezeket ragasztok egymásra, és így kialakítok egy csíkos dizájnt. Így lehetne random hasáb alakú a doboz, illetve jól is nézni ki szerintem. Az előlap egy részén talán bőrberakás is lenne (ez közel sem biztos).
A kérdéseim a következők: Van-e hátránya, ha a hangszóró körül bőr felület van? Ennek a réteges megoldásnak lehet komolyabb hátránya? Az olyan reflex nyílásnak van hátránya, aminél az egyik oldal a doboz alja, de a torkolat éleit lekerekítem? Vagy ha a nyílás hengerpalástcikk (???) alakú?
Sziasztok!
Olvasgatom Subwoice írásai. Nem óhajtok valami megváltót építeni, csupán szeretek szerelni, és többet szeretnék egy kis PC hangszórónál. Másrészt az 5000Ft- os kis hangszóróim meghaltak, és szeretnék valami élvezhetőbbet magam mellé. Terv: két zárt rendzerű közép- magas, egy reflex mélyláda, Ezek mind paszívak. Az erősítőt úgy szeretném kialakítani, hogy legallább a mély- közép- magas tartományokat külön tudjam korrigálni kedvem szerint. Subwoice írt két cikket is a témában, okosabb lettem. Ez szép és jó, de még mindig hülyének érzem magam a hangszóró kiválasztásához. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy merre induljak el hangszóró témában, illetőleg a két mid- high ládába válasszam- e szét a tartományokat két hangszóróra?
Szia!
Igen, mindenképp válaszd szét. Én nem 2.1-est készítenék, hanem inkább egy sztereó 3 utast. Mennyit szánsz rá? Milyen (mekkora) erősítővel hajtanád?
Egy ötlet. Nemrég jártam egy ismerősömnél, és beugrottunk egy kollégájához. Nála a PC-hez egy pár ilyen hangsugárzó volt rendszeresítve.
Ha ezekhez készítesz egy plusz mélysugárzót, valamelyik 17centis hangszórójukkal, hangzásban a bolti PC-seket könnyedén túlszárnyalhatod vele. |
Bejelentkezés
Hirdetés |