Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő-transzformátor szabályzása
Lapozás: OK   24 / 27
(#) Gafly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2014 /

Az Application Note-ban levő javaslatokat mindenképpen tartsd be. Ha jól látom akkor ez egy "szigeteletlen" eszköz, azaz az A2 a hűtőlemezen van (ezt egyszerűen le is tudod mérni). Így ki tudod csípni az A2 kivezetést és kisebb a villámlás esélye. Lehet hogy kellen az A1 kivezetéshez készíteni valami kábelsarus csavarozható mechanikailag feszültségmentesített csatlakozó idomot. Ugyanakkor hegesztő trafóhoz ha lehet akkor "combosabb" eszközt választanék a "mostoha" körülmények miatt. Tranziensektől sem ártana jól megvédeni... Az ST azért nem gagyi cég, az adatlapjukban meg lehet azért bízni szerintem.
(#) Ge Lee válasza Csongi_ hozzászólására (») Aug 5, 2014 /

A 20A-t folyamatosan tudó feten mértem már 60A-es áramtüskéket is kapcsitápban. Szóval értelmezni kell tudni az adatlapot, és akkor a végén ki lehet deríteni hogy mit is tud az eszköz, adott paraméterek mellett...
A TO247-es toknak sincs valami vastag lába, ennek ellenére elhegesztgetek az inverteremmel már egy ideje.
(#) rumpundli válasza Pufipufi hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Érdeklődnék, hogy sikerült rajzot találni? Nekem is VISZÉK 350h javítási gondom van. Még a takarításánál tartok. Fiam (tulaj) szerint nem fog elég erős ívet? A doksi biztos megkönnyítené a dolgom. Minden segítség jól jönne.
Előre is köszönöm.
Fe-Fe
(#) Mályi László válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Bírja, forrasztással de vezetékre. Szikra ellen melegítős műanyag ragasztóba foglalom a forrasztott lábakat.
(#) celtigfrost hozzászólása Ápr 7, 2016 /

Sziasztok!
Szeretném megépíteni a mellékelt szabályzást ami AcessDeined tollából származik.
Nem tudna valaki adni egy kapcsolási rajzot erről az átalakított verzióról amin az alkatrészértékek és a lábkiosztások látszanak? Sajnos a panel méretét sem tudom, a lábkiosztás sem látszik. Esetleg valakinek nincs erről egy lay formátum? Köszi
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2016
(#) granpa válasza celtigfrost hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

A téma rajzai közt kell lennie, de ez 1:4 arányú azt hiszem (mérd le az alkatrészek nagyságával). Anno lementettem, de 200 km-re van tőlem. Keresd meg a h.sz.-eit, ott is megtalálhatod.
(#) celtigfrost válasza granpa hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /

Köszi! Átnyálaztam a fórumot... Sajnos látható kapcsolási rajzot továbbra sem találtam. Sajnos annyira rossz a minőség, hogy az ic-k lábkiosztását sem látom, bár a szemem is rossz.... A panel nincs meg esetleg( sprint layout) .lay formátumban valakinek?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
(#) celtigfrost hozzászólása Ápr 13, 2016 /

Sziasztok! Szeretném a publikum előtt is megköszönni kissadam önzetlen, baráti segítségét , hogy megosztotta velem professzionális saját terveit, megkímélve ezzel a sötétben tapogatózástól. Köszi Ádám!
(#) csavarkulcs hozzászólása Máj 18, 2016 /

Sziasztok!
Szeretnék tekercselniegy hegesztő transzformátort.
2.5-ös pálcát kéne elbírnia, hány amper és mekkora feszültséget kéne leadnia a trafónak?
48 volt élég lenne hozzá?

Köszönöm a válaszokat!
(#) kissadam válasza csavarkulcs hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Szia!
Ha megvan hozzá minden anyagod, vasmag, megfelelő keresztmetszetű rézhuzal, és nagyon rá vagy állva erre a tekercselés dologra, akkor fogj neki. Én nem nagyon tartom gazdaságos megoldásnak ehhez trafót tekerni manapság. 15-20 ezrekért nem tudnak eladni ilyen trafókat itt az oldalon. Ma már szinte mindenki inverteres gépeket használ. 30 ezer forintos kategóriában már jó (igaz kínai de jól használható) gépeket lehet kapni a neten, egy év garanciával. A tulajdonságai is jobbak mint egy trafónak. Egyenáramú DC feszültségű eszközök, magas üresjárási feszültséggel, amivel a bázikus elektródát is le lehet olvasztani, AC trafóval ezt nem lehet. A legfőbb előnye viszont, hogy könnyű, vállra kapod és könnyedén viszed bárhová. Élettartama kevesebb, mint egy békebeli trafós gépé, de ha csak alkalmi használatban van, gyakori tisztítással, karbantartással nagyon sokáig bírják. A transzformátorhoz meglévő anyagot én inkább egy huzalos (CO ) hegesztőnek hagynám meg, ahhoz van értelme.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
(#) tamtam666 hozzászólása Aug 20, 2016 /

Sziasztok! A HE 2002\1 hegesztőtrafó szabályzót szeretném megépíteni. De TSZ122-25-öt triakot nem találok viszont találtam BTB 16-600-at az jó lehet? CP106M tirisztor helyett TIC 106 N? Ha valaki megépítette már és fel tudna a kész nyákról fotót tölteni azt nagyon megköszönném!
(#) granpa válasza tamtam666 hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Összehasonlítod az adatlapjaikat, és eltudod dönteni (emlékezetem szerint megfelelnek).
(#) otvenkilenc válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

2.5 mm -s pálcához 2.5x 44 = 110 A illik. (átmérő x 44 )
(#) erbe válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Igaz, már elég régen kérdezte, de biztos nincs még kész a hegesztőtrafója.
A pálca dobozára rá szokták írni az áramtartományt. 2,5-ös pálcánál a 60-90 A a leggyakoribb. A mai (úgy 40 év óta, ER7, -9 ...) hegesztőpálcák 110 A-nál már végig felpirosodnak, majd elcsöppennek.
(#) otvenkilenc válasza erbe hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Anno nekem még így tanították a transzformátor méretezéséhez. Persze a hegesztőáramot lehetett szabályozni.
(#) granpa válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Belegondoltál, hogy 5-ös pálcához 1100 A kellene? Az ilyen "kulcsszámokkal" még saccolni sem lehet (hacsak nem marhaságot).
(#) otvenkilenc válasza granpa hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

5 x 44 = 220 De ha mégsem akkor vezesd le.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
(#) granpa válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Próba volt, az átmérőt négyzetre emeltem. (mást számoltam közben) Az ilyen "kulcsszámokról" tartom a véleményem azért.
(#) otvenkilenc válasza granpa hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Az a Te magánügyed. )
(#) erbe válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Hogy ne találgassunk össze-vissza.: Askaynak AS R-116 2,5 - 60-100A
Esab OK46.16 2,5 - 60-100A
Kasamas rutilos 2,5

Ez is 60-100A. 5-öshöz 240-260 A ír a gyártó. De van, ahol 190-210 A-t írnak.
(#) otvenkilenc válasza erbe hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Akkor a transzformátor tervezésnél az volt a szempont, hogy megbízható üzembiztos legyen. Nekem van még egy ilyen adatokkal számított és elkészített hegesztőtranszformátor. Folyamatosan nyolc-tíz órát lehetett vele dolgozni, anélkül, hogy a melegedés miatt szünetet kellett volna tartani. Termelékenyebbe is volt a munka. Ha kicsit csúcsra járattuk akkor sem volt probléma vele. Vagyis tartalék is volt beletervezve.
(#) nemprofi hozzászólása Szept 14, 2016 /

Örököltem egy régi, de még jól használható hegesztő trafót. Az adattábláról minden le van kopva, / mert hülye ésszel megpróbáltam mosószeres vízzel megtisztítani, persze minden lejött az alumíniumról/ de talán TRAK gyártmány. A gondom az, hogy a tetején a skálabeosztás is hiányzik, tehát úgy kell kikísérletezgetni az áramerősséget. Ha valakinek van még ilyen szerkentyűje, küldhetne a gép tetejéről egy fényképet úgy, hogy odatesz egy centiméteres beosztású valamit, hogy méretarányosan meg tudjam csinálni. Előre is köszönöm.
(#) pjg válasza nemprofi hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

TRAK(ISZ)? Bővebben: Link Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016
(#) nemprofi válasza pjg hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Kösz hogy reagáltál, de az enyém nem ez a tipus, és nekem a felső részről kellene egy kép, amin az áramerősség beállítás mozgó skála-mutatója van.
(#) nemprofi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Ezt fogom tenni.Még jó hogy bejelöltem a min. és max. pontokat. Persze tekergetéssel is megállapítható a kezdő és a maximális áram. Kösz hogy segítettetek, hiába, vénűl az ember és butúl.
(#) frob hozzászólása Szept 19, 2016 /

Sziasztok
wel3-3b
Van egy ilyen panelka a hegesztőmben, tud valaki leírást hozzá, ha nem is kapcsolási rajz, de legalább hogy az a két poti ott alul ( álló és fekvő) mit állíthat.
A hibajelenség az hogy túl hosszan nyomja ki a huzalt miután elengedem a gombot, a fékező ellenállás szakadt volt, cseréltem, lehet hogy a darlington tranzisztor is kuka?

Ettől függetlenül a két potméter funkciója még érdekelne természetesen!
Előre is köszi!
(#) mpisti válasza frob hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Az egyikkel a maximális, a másikkal a minimális fordulatszámát lehet beállítani a tolómotornak.
A beállítást célszerű több lépcsőben elvégezni, mert előfordul hogy a két trimmer kismértékben hat egymásra.
(#) frob válasza mpisti hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Köszönöm!
(#) Klorid válasza mpisti hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Én úgy tudom hogy amit írtál az a W22-nél van, a WEL 3-3b-nél a P2 (álló) potméter a mágneskapcsoló ejtésének a késleltetését állítja (visszaégés). T6 emitterére van kötve az a potméter, ami az optocsatolóra megy.
(#) frob válasza Klorid hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Még nem bonyolódtam bele, esetleg ehhez a panelhez van valakinek kapcsolási rajza ?
Következő: »»   24 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem