Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   8 / 602
(#) mineral hozzászólása Márc 13, 2008 /
 
Nokia függetlenítés.

Nokia

Ez már elég komoly kis cuccos... Érdekes kütyü.
(#) kerteszsasa hozzászólása Márc 13, 2008 /
 
Egy újabb elvetemült óra:
Bővebben: Link
(#) zenetom válasza kerteszsasa hozzászólására (») Márc 16, 2008 /
 
Sziasztok!
Ezt meg kell nézni:
Bővebben: Link
(bár sztem csalás, vagy nemtom)
(#) Sword hozzászólása Márc 16, 2008 /
 
Elemes gyertya
Természetesen termisztorral

Eleinte gyanús volt, hogy a két kábel lelógott az asztalról és nem látszódott a végük, de a végén feltette az asztalra...
(#) zenetom válasza Sword hozzászólására (») Márc 16, 2008 /
 
meg a kezét az asztal alá rakja pont akkor amikor elalszik/kigyullad a lámpa bár ennek nemsok köze lehet hozzá
(#) lidi hozzászólása Márc 17, 2008 /
 
Régebben volt ebben a topicban egy oldal, ahol mindenféle mikrokontrollert nyitogattak ki. Keresgéltem picit a témában, és arra jutottam, hogy kénsavval maratják le a műanyag tokozást. Namost a kénsav, az ugye akkusav tul képpen. Szerintetek lenne értelme megpróbálni házilag leszedni egy egyszer írható pic tokját felülről, hogy UV val törölni tudjam ? Bővebben: Link
(#) AMD válasza zenetom hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Nagyon gyanús hogy miért rakja az asztal alá a kezét. Van benne vágás úgyhogy miután beleszúrta a gyertyába (amiben alufólia van) a szöget kifúrta az asztalt és a kezével kapcsolgatja az áramot.
(#) lgyk válasza AMD hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Amikor lerakja a vezetéket az asztalra, akkor egy elég durva vágás van benne.

Én már úgy vagyok vele, hogy a jútyúb és tsai videókat fenntartással kezelem, már egy átlagos láma is tud profi videótrükköket szerkeszteni néhány kattintással.
(#) lgyk válasza lidi hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Elég furcsa ez a doksi. Leginkább a "lenni jól angol leírni" színvonalú angol, ami feltűnt. Simán lehet, hogy félrefordították.

Ha esetleg sikerülne is leszedned HNO3-H2SO4 savkeverékkel a tokot, akkor ez nem áll ám meg a félvezetőnél, hanem növeszt rá egy szép vastag oxidréteget, utána meg lehet pickukábadobóst játszani.

Egyébként az OTP memóriának más a felépítése, mint az UV-EPROM-nak...
(#) AMD válasza lgyk hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Ilyet én is tudnák csinálni. Pl. fognák a kezemben egy izzót majd belenéznék a konektorba és csodák csodájára világít az izzó. Közbe meg az elem ott lenne a kezemben.
(#) lidi válasza lgyk hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
hmm, mintha vhol azt olvastam volna hogy az olcsóság miatt ugyanazt a csipet rakta mind a két fajta tokba a microchip. ( mármint a normál dip-be és a kvarcablakosba is)
(#) SWORDFISH hozzászólása Márc 23, 2008 /
 
Ezt nézzétek meg szöveget beszéddé alakító kütyü. A leírás azt írja hogy ,meglehet tanítani külföldiűl is Ilyen kell nekem.
youtube
text to speech module
van itt olcsóbb kivitel is bár még nemnéztem meg hogy ez mit tud.
(#) zenetom válasza SWORDFISH hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Szia!
Van ilyen program, PC-re a neve SpeakBoard. Néha szoktam használni amikor lusta vok felolvasni valamit
Nem kell hozzá semmi hardver, semmi ilyesmi, csak beírod pl jegyzettömbe amit felakarsz olvastatni és megnyomod a Ctrl+C billyentyűt. Ha jól tudom akkor beépiti magát a MS Wordbe is. Van 3 vagy 4 féle hang. Elég szép a kiejtése.
(#) ZLED hozzászólása Márc 24, 2008 /
 
Szegény TV

LINK
Ez jóó
Link
(#) feki00 válasza ZLED hozzászólására (») Márc 24, 2008 /
 
TV kínvallatása. :boxer:
(#) kerteszsasa válasza ZLED hozzászólására (») Márc 24, 2008 /
 
Ez is érdekes, ha egy ac motor állórászébe rakok egy másnest akkor az így fog pörögni?
Bővebben: Link
(#) hunkiraly hozzászólása Ápr 29, 2008 /
 
Üdv!Ezt a topicot azért nyitotam mert nem találtam egy olyat sem amiben elektronikával kapcsolatos érdekeségek lennének.Remélem tényleg nincsen még.Tehát váro az elektronikával kapcsolatos dolgokat
(#) hunkiraly válasza hunkiraly hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Elsőnek itt van egy link átlátsző kijelző http://zeropoint.freeblog.hu/archives/2007/09/ az oldal közepe felé van egy nootebokon
(#) feki00 válasza hunkiraly hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
(#) hunkiraly válasza feki00 hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Akkor bocs nekem nem dobta ki a kereső pedig próbálkoztam :yes:
(#) feki00 válasza hunkiraly hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Nem kell bocsánatot kérni.
(#) ha6pc válasza hunkiraly hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Szia!
Az elektronika minden szempontból érdekes.
Az "s" betűvel pedig meg ne próbálj spórolni,adok kölcsön,ha kell!!
(#) Sebi válasza ha6pc hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Nálam is volt egy...
(#) lidi hozzászólása Máj 13, 2008 /
 
Kaptam bátyámtól egy kupac régi alkatrészt... miket találtam közte, elképesztő. Clevite germánium tranzisztor 1957 -ből Meg Tungsram BC182, meg egyéb "hülye" tokozásúak. És így akadtam erre az érdekes oldlara : TRANSISTOR MUSEUM
(#) Norberto hozzászólása Máj 24, 2008 /
 
A világ legelső integrált áramköre található a csatolt képen.

Évszám: 1958

Alkotó: Jack S. Kilby

Történet:

Az első integrált áramkör

Kilby 1923-ban született Jefferson Cityben. Egyetemi tanulmányait az illinoisi és wisconsini egyetemeken végezte, majd Wisconsin államban egy kis cégnél fejlesztőmérnökként dolgozott, és részben a Bell Laboratóriumban felfedezett tranzisztor licencének alkalmazásával foglalkozott. Különösen érdekelte a "holnap anyaga", a szilícium, ezért 1958 nyarán a Texas Instrumenthez (a TI-hez) szerződött. A gyár nyaranta – gyakorlati okokból – leállt, és az alkalmazottak egyszerre vették ki szabadságukat. Kilbynek – lévén új ember – még nem járt szabadság. A laboratóriumban azon gondolkozott, hogy miként alakíthatná ki egyetlen kristálylapkán az összes áramköri elemet (a tranzisztorokat, a diódákat, az ellenállásokat és a kapacitásokat), s miként teremthetné meg közöttük – huzalozás nélkül – a szükséges összeköttetéseket. Munkáját siker koronázta, s ezzel megszületett az integrált áramkör, szokásos rövidítéssel: az IC. Az első IC egy tranzisztort, három ellenállást és egy kondenzátort tartalmazott (ezt mutatja képünkön az idős Kilby). Az IC mai formájához hozzájárult az a technológia is, amelyet a félvezetőgyártás másik fellegvárában, a Intelnél Robert Noyce – Kilby szabadalmát ismerve – dolgozott ki. (Noyce 1990-ben meghalt, így az "IC atyjai" közül a mostani elismerésben már csak Kilby részesülhetett.)
Kilby felfedezését cége nagyra értékelte, rövidesen részlegvezetővé (1960–62), majd különféle, az IC fejlesztésével és gyártásával foglalkozó egységek menedzserévé (1962–1970) nevezték ki. 1968-ban pedig a vállalat elnökhelyettese. Kilby 1970 végétől önálló vállalkozó, ma úgy mondanánk, szabadúszó. Mint distinguished professor of electrical engineering (a villamosmérnöki tudomány vezető professzora) 1978 és 1984 között a Texasi Egyetemen tanított. De a TI-vel sem szakadt meg a kapcsolata, mindmáig tanácsadóként működik a cégnél.
Kilby leginkább feltaláló, ezért is önállósította magát pályája csúcsán, és nem alapított vállalatot, mint hasonlóan sikeres kortársai. Több mint hatvan önálló vagy társszerzőkkel kidolgozott szabadalma van, köztük olyanok, mint a zsebszámológép, az IC egyik első tömeges alkalmazása. Ezzel is jócskán megelőzte korát. Amikor a zsebszámológépek gyártását tervezték, felmérést végeztek a kis masina várható fogadtatásáról. A felmérések azt mutatták, az érdeklődés csekély lesz, hiszen logarléce mindenkinek van!
Kilby – a mostani Nobel-díjjal együtt – eddig összesen huszonkét jelentősebb díjat és tiszteleti címet kapott; egyebek között elnyerte az Egyesült Államok legmagasabb tudományos elismerését, a "Nemzeti Érme a Tudományért" kitüntetést, már 1969-ben, jóval az IC-k mindent elsöprő fergeteges térhódítása előtt!
A Texas Instrument nagyrabecsülését jelzi, hogy az IC felfedezésének harminckilencedik évfordulóján, 1997. szeptember 9-én felavatott, ötszáz munkatársat foglalkoztató új kutató-fejlesztő központot, amelyben a jövő félvezető eszközeinek és technológiájának a kutatása a cél, Kilby Center-nek nevezték el.
"Kicsit még most is meg vagyok hökkenve. Ez biztosan nem az volt, amire számítottam, de természetesen rendkívül boldog vagyok. Nem hiszem, hogy az információs kornak egy "atyja" lenne. Sok "atyja" van, és sok hozzájárulás hozta létre. Úgy véltem: a Nobel-díjat nem az én eredményemhez hasonló eredményekért szokták adni – végül is az én hozzájárulásom mérnöki jellegű volt, és Nobel úr nem alapított mérnöki díjat" – mondotta Kilby egy októberben adott interjúban.
De mit is alapított Nobel úr? Egy díjat, amellyel azokat jutalmazzák, "akik az elmúlt években a legtöbbet tették az emberiség javára".

Forrás: Beleznay Ferenc
(KFKI, MFA: a Központi Fizikai Kutatóintézet Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete)
(#) mineral hozzászólása Jún 12, 2008 /
 
70 processzoros sakk gép.

70 magos.jpg
    
(#) Collector hozzászólása Jún 12, 2008 /
 
Bővebben: Link

Itt nem ugrálnék át.
(#) L_Maqvus hozzászólása Jún 12, 2008 /
 
Hát ez hogy a francba müxik?:o
(#) Collector válasza L_Maqvus hozzászólására (») Jún 12, 2008 /
 
A leírásban benne van, UV lézereket impulzusüzemben hajtanak, és az ioncsatornára ráraknak nagyfeszt, így a lézer nyalábban áram is folyik
(#) bandikala hozzászólása Jún 12, 2008 /
 
A japánok készítettek egy olyan kütyüt,ami gombnyomásra a légbubis fólia hangját utánozza.
Következő: »»   8 / 602
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem