Fórum témák
» Több friss téma |
A cikk RG 58 direkt bekötését írja. "I pressed the ends where I connected the cable RG58."
Lehet tömör acélrúdból is csinálni.. Legfeljebb picit nehezebb lesz.
Még a kacsákat/libákat is elbírja egy tömör 6mm acélrúd, 1cm-es még egy embert is elbír.
Látom te se az első tetőd után vagy. "Meg a rohadt galambokat is" Viszont a kezeletlen fa gerinc nem túl előnyös, mivel a fa a nedvességtartalmának függvényében görbül. (Anno a hajóépítésben ezért ragasztották több rétegben vízálló ragasztóval az árbocokat, nyílászárókat a hajókon. Ilyen vékonyat nem ragasztanak.) Alucső, négyszögprofilt javaslok gerincnek, plexit, danamitot a dipól átvezetésnek.
Apropó! A cikkben a dipól bekötése se túl védett a környezeti hatásoktól, pillanatok alatt végigfut a víz a kábelen, és hamar eloxidálódik minden, pedig szerintem az a "lelke" az egésznek. Egy telet se adok a cuccnak kinn. (Na többek közt ezért nem gyártottam anno antennát, annál is inkább mert a szomszédban a Gorenje elég jó minőségben gyártotta a Wisi cuccait. Bekötés szempontjából nagyon korrekten egyszerű volt.)
Nyílt dipólnál is? (Nem tudom kérdem.)
(Mert zártnál úgy tudom a hurok külső és belső széle közti méretből adódó hullámhosszhoz tartozó frekvencia különbség adja a sávszélességet.)
Én is gondoltam az időtállóságra, ezért a gerinc 20X40 es alumínium zártszelvényből készült (kicsit nagy erre a feladatra, de ez volt itthon), a végeit ledugóztam. A dipól bekötésénél egy kis kábelező doboz van, amit még szilikonnal kihúzok. így már vízálló. A direktorokat kábel leszorítóval rögzítettem. meg se lehet őket mozdítani, úgy odafogja.
Köszönöm a sok segítséget! A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
Jó munkának látszik,viszont az élére szereltem volna a pálcákat, mivel az antenna tengelyvonalában van feszültség maximum és bármely nem a tengelyvonalba rakott fém elhangolja az antennát. (A VHF III sávban működő adók antennáit ezért szereltük távtartóval, az árboctól eltartva.) A kábelszorító bilincs beltéri kivitel, tippem szerint 5-6 év alatt elporlad, az előbbielkszerint lehet fémből is.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
A szigetelőkre szerelés értelmét nem látom. Szépen bele kellett volna szúrni a direktorokat a gerincbe és kész.
A szélessávú antennáknál, pl lepke antenna, folyamatosan változik a sugárzó "átmérője" a közepétől kifelé.
Az alacsony sávú antennáknál TV I - II a relatív nagy sávszélesség miatt a 20 mm -es csőből készültek az antennák, az UHF sávban elég a 6 mm is. A zártnál is (hurokdipól) a sugárzó átmérője a lényeges, bár a középvonaltól számított méretkülönbség is befolyásol. Minden ami az antenna közelében van, különösen a vezető (fémes) anyagok, befolyásolják az antenna tulajdonságait, a viszonylagos helyzetüknek megfelelően szekunder sugárzóként viselkednek (ahogy a reflektor, és a direktorok is), így célszerű az ilyen tartókat, a lehető legkisebbre méretezni. Ezesetben is praktikusabb lett volna, ha a zártszelvény vékonyabbik oldala lenne alul, és felül, a szélesebb oldalán mentek volna keresztül az elemek. Kisebb befolyással lennének a sugárzó rendszerre, és a mechanikai stabilitása is nagyobb lett volna, valamint szükségtelen lett volna a többlet tartó állvány is. (esetleg egy egyszerú rögzító csavar, vagy ragasztás. Idézet: „mivel az antenna tengelyvonalában van feszültség maximum” Az antenna tengelyvonalában feszültség minimum, és áram maximum van. Mert a sugárzó végén áram minimum, feszültség maximum. (adóantennáknál világít a glimm is) Ezért nyugodtan rövidre lehet zárni a gerinctartóval, ill. lehet leföldelni, az árboccal együtt, ami a villámvédelemnél jól jön. A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
Sziasztok!
DVB-T vevőhöz kellene terveznem egy jpole antennát 770 MHz re. Tudnátok ajánlani valami tervezőprogramot ami használható
Helló!
Ezt találtam, konstrució szempontjából a λ=c/f de kalkulátor is van hozzá. (A barátom súgta a linkeket, a képlet meg fejben valahogy megmaradt... ) Remélem segített... P.S.: Ja elég régi típus, a léghajókon jött divatba... A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2016
Kiszámolta a gép elég kicsi. A huzal vastagsága mennyi legyen?
Igen, 38 cm a hullámhossza. 2m re 1/2' sima rézcsőből építették, szerintem 5-6 mm réz v alurúd elég neki figyelembe véve, hogy 28cm körüli a kalkulált hossz. Normál bolti antenna nem jó?
Ezt csak kísérletnek szánom. Ha beválik autóban szeretném használni.
Autóban mágnestalpas. Az legalább körsugárzó. Ha nyereség is kell, akkor lambda feles sugárzóval.
Ahhoz, hogy a J dipól körsugárzó legyen, legalább 4 db -ot kell közösíteni egy központi tartó (árbóc) köré 4 irányban. Egy autóban elég nehéz egy ilyen "karácsonyfát" kezelni. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
7-800 MHz en egy dipól (v mágnestalpas gp) annyi mint halottnak a csók..
Használj hosszú Yagi-t. Kocsira tetőcsomagtartóra fixen rögzíthető egyszerűen, M7 esen menve anyósülésről szól haver hogy: fordulj még 10°-al balra a jó vételhez... D
De ha belefúrt az autóba egy tisztességes antenna csonkot, és arra egy jól méretezett 5/8 -os antennapálcát tesz, akkor már nem annyira, bár ezzel sem lesz túl boldog.
5/8 azaz ~24cm magas antenna.. (770MHz)
A hatásos felülete század része mint egy ugyanígy 5/8-os 150MHz-es antennának.. Talán 100m távolságig lenne jó..
Nem magas, hosszú, a magassága az autó tetején 1,5 m. Az is tény, hogy a frekvenciával csökken a hatásos felület (hatásos magasság) ezt ellensúlyozza némileg a nyereség. De túlzás hogy század része lenne.
Idézet: „Talán 100m távolságig lenne jó..” Ez aztán hogy jött ki? Egy mechanikailag is picurka antennával sem kell a mobillal a bázisállomás tövébe menni.
Hát igen, irányított antenna kellene a nyeresége miatt, de menet közben? Ilyenért autó tetejét furkálni. Persze anno volt a tető peremére csavarozható klemfuss CBhez. Persze ma már a perem is hiányzik az autókról. Lakókocsira egy yagi többet hoz. Kísérletnek persze jó.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2016
Sziasztok!
Ez helyett Bővebben: Link kellene, komolyabb adó antenna, a 868Mhz-es sávra, nem kell egyszerűnek lennie, és a méret sem igazán lényeg, körsugárzótól esetleg 120 fokig még jó lehet. Az adó 100mW-os, a vevő oldalra egy ilyet rendeltem Bővebben: Link A tanácsokat előre is köszönöm.
A Ki mit épített-ben felmerült kérdésre válaszolva...
Sziasztok!
A linken látható szerkezetből még ma is látható néhány egy-egy régebbi ház tetején. Valójában mire használható? A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2016
Mostanában már gyakorlatilag semmire, csak még nem szedték le a földfelszíni sugárzás megszűnésével (meg a fene bántja a tetőt, ha nem kell).
Ezt én is most tudtam innen a fórumról, hogy "napsugár" antennának becézték. Különösen Zala megyében volt értelme, mert a környező országok TV adásait lehetett vele fogni. Széles sávú, irányhatás nélküli (és ami ezzel jár: nyereség mentes) antenna. Némi kreatív művészi beütéssel. Mondhatjuk "szocreál mém-nek" Ha "eldurran az agyam" hasonlókat én is csinálok, csak nem lesz mindenből "mém". Ennyire sikeres pedig végképpen nem
Gondoltam, szerezni kellene egyet kettős céllal: dísznek, és FM-rádiók vételére.
Én is művészkedek néha, szép de használhatatlan dolgokat megépítve. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2016
Napsugár biztosan nem volt, gömbantenna volt a becsületes neve, két szélessávú dipóllal, hogy ezek egymásra merőlegesek voltak vagy V alakban voltak azt már meg nem mondom. Valahol megvolt a rajza is. Hogy a két szőrös karikát minek tervezték rá azt csak a kitalálója tudná megmondani.
Akik használták meg voltak elégedve vele, jöttek vele az adók rendesen. Ha jól tudom ahol közel van az adó ott a mai napig is használják. Nyilván nem olyan nyeresége van mint egy yagi-nak, de nem kellett belőle feltenni több darabot ha több adót is akartak fogni vele egyszerre. Ez az előnye a lepkének is, öregeméknél pl. a magyar adók mellet szépen jön a horvát, a szlovén, meg esténként ha nagyon jó idő van még az osztrák is, egyetlen antennával. Yagiból ehhez konkrétan antennaerdőt kellene telepíteni a tetőre, a lepke meg nem is látszik mert a padláson van. Idézet: „Gondoltam, szerezni kellene egyet kettős céllal: dísznek, és FM-rádiók vételére.” Arra nem annyira jó, de szerintem egy darab drótnál mindenképpen nagyságrendekkel jobban teljesít Idézet: „szép de használhatatlan dolgokat megépítve.” Én inkább arra fókuszálok, hogy ám legyen ronda, de működjön A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |