Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1905 / 2495
(#) reloop válasza Mayan hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
A meghajtó akkor melegszik, ha a hozzá tartozó végtranzisztor keveset erősít.
(#) Mayan válasza reloop hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Akkor is ha a kimenetre nincs kötve semmi ?
(#) reloop válasza Mayan hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Vezérlés nélküli állapotban, kimeneti terhelés nélkül (DC hiba sem okozhat számottevő kimenő áramot) a meghajtón egyrészt folyik a 220Ω 3mA-es árama, valamint a végtranzisztor bázisáram. A 30mA nyugalmi áram esetén 10-es bétánál még 3mA tevődik a meghajtóra.
A meghajtó drasztikusan melegszik, sőt vezérelve el is pusztul, ha a végtranzisztor kollektora nem kapcsolódik a tápra valamilyen forrasztási, vagy vezetősáv hiba miatt. Ilyenkor a végtranzisztor bázis-emitter diódája passzívan van jelen. Ha ezt észlelnéd akkor a nyugalmiáram-állítón feltétlen vegyél vissza a javítást követően!
(#) mate886 hozzászólása Okt 6, 2016 /
 
Sziasztok'
Van egy Onkyo integra A8430 as erősítőm. nagyon szép hangja van, VISZONT elég hamar felmelegszik, kézzel érezhető, hogy áramlik ki belőle a hő. Illetve azt vetem még észre, hogy a jobb csatorna picit halkabb, és basszusnál picit berecseg, viszont alapbol kisebb ott a mélyhangok szintje (jobb első és a hátsó hangfal is.)... A bal csatorna hibátlanul szól.
Az egész egy lapra van integrálva, mit kéne megnéznem?
Köszönöm!
(#) Mayan válasza reloop hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Na hát ma sem jutottam előrébb. Gőzöm sincs mi a baja. Már lassan mindent kicseréltem pedig A pnp végtranyóból is tettem bele vadi újat, nincs változás. Mindkét oldalon már bd139 és 140 van fesz. erősítőnek, hőfigyelőnek és meghajtóknak is, a végek 2sc5200 és párja. Sok kondit is újra cseréltem. Ellenállást nem. A jó oldal így is jó, a rossz így is rossz...

Viszont visszavonom hogy keresztezési torzítás, mégsem az lesz ez. Inkább az egyik félperiódus hiányzik vagy nagyon kevés. A kimeneti dc teljesen jó, 50mV alatti. Hát nem értem. Valami nagyon elborítja a szimmetriát. Lehet ellenállás cserélgetés jön...
(#) reloop válasza Mayan hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Sokat lendítene, ha megnéznéd mit deformál egy szinuszos mérőjelen - Bővebben: Link
(#) 13_Balu50 válasza steelbird hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Nem látok, de nem is arra a kondenzátorra írtam ami a képen van.
(#) killbill válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Okt 6, 2016 / 1
 
Ez 50 vagy 100 voltos multilayer keramia kondi. Ezek igazabol SMD kondik tokozva, labbal ellatva. Nincs rajta szinkod, csak felirat. 104 = 100nF.
(#) killbill válasza krisz69 hozzászólására (») Okt 6, 2016 / 1
 
Esetleg az "Ez miyen alkatresz-keszulek" topikban kerdezd meg.
(#) 13_Balu50 válasza killbill hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Köszi, a válaszod én is okosabb lettem.
(#) metabo123 hozzászólása Okt 6, 2016 /
 
Sziasztok!
Csatoltam egy képet egy Grundig V8200 erősítő végfokáról.
A kérdésem annyi lenne, hogy az általam pirossal keretezett áramköri résznek mi a szerepe?
A tippem valamiféle túláramvédelem.
Köszönöm!
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Szia! Valóban, a tápáramot figyeli és némítja (4-es láb) a végerősítőt.
(#) zseblampa hozzászólása Okt 6, 2016 /
 
Sziasztok! Kaptam egy erősítő panelocskát és az lenne a kérdésem ,hogy a képen látható trafó jó lenne hozzá? Pontosan 820mA Különbség van a két szekunder tekercs között.
Ez van itthon jelenleg

uzuziu.jpg
    
(#) reloop válasza zseblampa hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Szia! Kényelmes elbírja a trafó. A GND ugye középmegcsapolás és 24V mérhető a 12VAC ágak között?
(#) zseblampa válasza reloop hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Igen, ahogy mondod. Köszi!
(#) Mayan válasza Mayan hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Megőrjít ez az erősítő. Minden alkatrész jó látszólag, mégsem megy. Nem értem. Továbbra is a legérdekesebb, ha megérintem az ujjammal (valamilyen nagy ellenálláson át összezárom) a diff. pár visszacsatoló tranyójának b-c lábait, minden rendbe jön. Ez hogy a csudába lehet ?
(#) reloop válasza Mayan hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Ennek a gerjedés leállása a gyakori magyarázata.
Egyrészt nézd meg a kimeneten van-e Zobel és jó-e a kondi és az ellenállás, másrészt szereld fel a végtranzisztor-meghajtók kollektor-bázisát 100-330pF kondival, hogy gátat vessen az esetleges oszcillációnak. Ugyan ezzel a nagyjelű erősítő kollektor-bázis között is próbálkozhatsz.
Szoktam emlegetni, hogy végtranzisztor meghibásodás esetén sohasem (!) forrasztom be azonnal a jó tranyókat, hanem a meghajtókon keresztül ellenőrzöm a DC-t és hangszóróval soros 300-400Ω-on keresztül meghallgatom az erősítőt.
Lehet valamelyik kerámia-kondi megadta magát.
(#) Mayan válasza reloop hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Minden tranyón van itt alapból kerámia kondi, a meghajtókon is 200p. Kb. az egész erősítő össze-vissza van hidegítve mindenütt. Van a panelen sok gyári mod is. A zobelek is jók, a kondikat cseréltem is ott, az ellenállása is hibátlan. A nagyjelűn is van 30p. A diff. párnak van egy zeneres stabilizátora, azon is van 30p. A visszacsatolásban is van. Nézegettem én is már ezeknek a kerámiáknak egy jó részét, és mind jók voltak. Ha gerjedés van nem éppen hogy ki kellene vezérelnie az erősítőt, ergo megnőne a nyugalmi ? Nekem épp hogy nincs nyugalmi... Nem inkább valami dc eltolódás vagy ilyesmi és az ujjam ellenállásával helyreállítom a rendet ? Ilyenre gondolok inkább.
(#) Mayan válasza reloop hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Próbaképp azért belehidegítettem itt-ott, kimeneten, tranyókon, bemeneten egy 68p -val, de semmi változás...
(#) reloop válasza Mayan hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
A differenciál erősítő szimmetriáját nézted már? A közös emitteráram a kétszerese az első tranyó kollektoráramának? Az ellenállásokon eső feszültségből állapítható meg. A B-E feszültségeken is látszik, csak az nehezebben vizsgálható.
(#) Mayan válasza reloop hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Ha jól csináltam akkor a teljes árama 1,8mA, az elsőé 0,8 mA
(#) Mayan válasza Mayan hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
A jó oldalon meg 1,8 és 0,86 mA
(#) Mayan válasza reloop hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Csináltam közben még egy olyat hogy bekötöttem 1Mohmot az ominózus helyre az ujjam ellenállását szimulálni és felment a nyugalmi, szép lett a hang. Nem is csoda hiszen vagy 200mV lett a 0,33 ohmon 10 mV helyett. Ez mond valamit ? Nem gerjedés ezek szerint.
(#) mate886 hozzászólása Okt 7, 2016 /
 
Sziasztok!
Van egy erősítőm és az egyik oldala halkabban szol. Néha szakadozik pár másodpercig a hang, a basszus nem olyan mély mint a másik oldalt. Mi lehet a baj? mit nézzek meg?
Tranzisztoros. Onkyo A-8430

Ha órákig hallgatom és bemelegszik rendesen, akkor már ritkábban jön elő a tünet, és csak a jobb első hangszóró halkabb, a jobb hatso már normálisabbasn szól.
Kondenzátor, vagy a végtranyóra tippelek.
(#) reloop válasza Mayan hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Azzal az ellenállással elvitted a kimeneti egyenfeszültséget, abból is származhat az áram. A diff. erősítő tranzisztorit is cserélted már?
(#) Mayan válasza reloop hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Igen az elején azokat is kicseréltem. Akkor is ugyanez volt...
(#) videoton6363 hozzászólása Okt 8, 2016 /
 
Üdv Mindenkinek!
Egy gyönyörű Pioneer SA7500 II erősítővel kínlódom már egy ideje. Bekapcsolom, kb 5-6mp után kattan a relé, meg is szólal de véletlenszerűen nekiáll recsegni ropogni a jobb oldali kimenet, és nagyon ritkán a bal is, de van hogy szépen tisztán szól. Erre a recsegésre a hangerőszabályzó nem hat, és ha nincs a kimeneten semmi, tehát hangszóró, akkor is hallani halkan a recsegés, ciripelést a jobb komplementer előtti tekercsből. A panelon szinte minden forrasztást frissítettem, vezetékeket megmozgattam, újraforrasztottam. A potméterek működéskor nem recsegnek, tehát nem gyanakszom rájuk. Ja, és ha hirtelen kezd pattogni, recsegni akkor a relé kikapcsolja a kimenetet, és csak úgy véletlenszerűen bekapcsol. Mit sejtet ez a jelenség? Mit nem veszek észre?
(#) Buvarruha válasza videoton6363 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
Egy régebben nálam járt példányban a kissebb elkók voltak döglöttek a műveletierősítőknél amikor ugyanezt csinálta. Úgy tudtam előidézni, hogy az elkókat mozgattam.
(#) videoton6363 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
Hát én már mindent megmozgattam benne, relé érintkezőpogácsák tisztításával nemrég végeztem, de nem, nem és nem akarja abbahagyni a recsegést. Pedig volt hogy fél órán át szépen szólt, szinte üvöltött, aztán kikapcsoltam. Rá két órára újra bekapcsoltam, megmutattam egy szintén elektronikai beállítottságú ismerősömnek, de ő sem tudott mit mondani rá. Nagyon elegem van belőle de nem akarom elbontani.
(#) videoton6363 válasza videoton6363 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
Ja, és mindkét komplementer előtt a kiskapacitású elkókat kicseréltem de a hiba továbbra is fenn áll
Következő: »»   1905 / 2495
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem