Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
A propeller clock témában többen is használtak ilyen motorokat sikerrel.
Üdv mindenkinek
Itt egy álltalam tervezett TB6560-as vezérlő, majd egy éve használom tökéletesen működik gond nélkül, gondoltam felteszem. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
Az nem léptetőmotor !! Hanem brushless motor!
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
Köszönöm szépen!!!
Ezt a programot írtam,de nem igazi.Remeg a motor álló helyzetben,elég lassan pozicionál,ráadásul nem is olyan pontosan,az egyik végállásnál kiakad a motor,és addig forog amíg vissza nem tekerem a potmétert.Valaki meg tudná nézni?
Sziasztok!
Egy raspberry pi-hoz szeretnék egy ilyen unipoláris motor illeszteni, de nem tudom milyen IC-vel van esélyem meghajtani. ULN2003-assal nem sikerült megmozdítani. Azt írják, 4,8V / 1.5A max: Idézet: „Rated current (single-phase): 1.5A DC Rated voltage: 4.8V Power Rating: 6.6W Resistance: 3.2Ω Step Angle: 1.8 ° Static torque: 320mN.m (I = 1.5A)” Mit javasolnátok? Előre is köszi
De az nem gond, hogy max 500mA-t tud leadni?
Ha rákötöm a vezérlést akkor lehet érezni, hogy mocorog a tengely, de léptetni nem sikerült. Először arra gondoltam, hogy esetleg rosszul mértem ki a tekercseit, de semmilyen módon sem sikerült rávenni a forgásra. Ha azt nézem, hogy 3.2 ohm a tekercsek ellenállása és 5V-os jellel hajtom meg akkor bő másfél amperes áram jön ki. Lehet hogy lefüstölt az IC?
A mellékelt képen bipoláris motor van, mivel csak 4 kivezetése van. Így nem jó hozzá az ULN.
Szia!
Igazad van, elírtam. Szóval bipoláris motorról van szó. Két kérdés: -De az ULN valóban emiatt nem jó és nem azért mert kevés powert tud leadni? -Ha nem ULN akkor mit javasolnál helyette?
Dupla H híd kell hozzá, pl. L298N vagy komplett lépetőmotor vezérlő, pl.: Bővebben: Link.
Sziasztok,
A hobbivasut.hu-ról irányítottak át, hogy itt érdeklődjek valakinél: A problémám, hogy hol tudnék olcsón hozzájutni léptetőmotorhoz, ami legalább 90 lépésszám/fordulat-ot tud, de inkább többet. Illetve, ha van hozzá vezérlés is, az sem baj. Sajnos nem nagyon értek hozzá, így ha valaki tudna segíteni, hogy kell egy ilyen motort összerakni, vezérelni, indexelni, az nagyon jó lenne. Modellvasúti terepasztal fordítókorongjának hajtását, működtetését szeretném vele megoldani. Köszi, Attila
Szia! Ha abszolúte nem értesz hozzá, akkor egy komplett rendszer kellene neked. Ami úgy látszik hogy nincs, ha ideirányítottak. Gondolom a mechanika kialakítása nem okoz gondot. Az elektronika már más tészta, ha ahhoz nem értesz. Valami egyszerű vezérlés kellene, ha mikrovezérlővel akarod megcsinálni, meg egy stepper driver, ami lehet akár ULN2XXX is mert nem kell akkora teljesítmény, meg egy régi nagyfloppy step motor. A pozoció állítás lehet szoftveres(tág hibahatáru), reed relés(pontosabb), hal szenzoros, vagy ezek keveréke. A szoftver megírását valakinek ki kell adni, a hardvert meg megvenni összerakni. Utóbbi egyszerűbb, mert egy miniduino és hozzá egy modulárisan kapcsolható stepper vezérlő, és egy motor nem kerül csiliárdokba. Aki meg megírja a programot, megmondja mit hova kell kapcsolni. Na valahogy így!
Kedves Gerry
Nagyon köszönöm válaszod, segítő szándékod. Sajnos tényleg nem értek hozzá, vasutmodelles oldalon néztem, hogy videomagnó forgófejjel lehetne ezt megoldani, amin léptetős a hajtás/motor, de nekem sikerült BLDC motorost vennem... Szóval, valóban az lenne a jó, hogyha lehetőleg egyben lenne az egész. Van esetleg tipped, hol / kinél lehet ilyet szerezni, vagy ki olyan elszánt hogy összerakna nekem ilyet. S utána még természetesen a programozás is gond. Szóval nagyon beginner vagyok... Köszi
Egyébként kell ezt programozni?
Hogyan akarod megadni, hogy hová álljon?
Szia!
Nos a megoldást pont tőletek várnám, mert sajna nem konyítok hozzá. De pont a hova álljon az egésznek a lelke, hiszen ha a hidon lévő vágány nincs pontosan szemben a "szárazföldön", fűtőház előtt lévővel, akkor ugye siklás van, s megette az egészet a ... De a hobbivasut oldalon azt olvastam, hogy a léptetőmotor lépéseihez kellene egy lépésszámláló, s valaki pl anno a hőskorban a pozíciót zsebszámológéppel adta meg. De sajnos hogy az egész hogy jön össze, azt nem tudom... Ehhez kéne nekem innen valaki, aki ebben penge. A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2016
Idézet: „problémám, hogy hol tudnék olcsón hozzájutni léptetőmotorhoz, ami legalább 90 lépésszám/fordulat-ot tud, de inkább többet. Illetve, ha van hozzá vezérlés is, az sem baj.” Léptetőmotorhoz legegyszeűbben floppy meghajtók, nyomtatók scannerek bontásával juthatsz. Sajnos valamiféle áttétel biztosan kelleni fog, hiszen elég nagy nyomaték kell egy fordítókorong elfogatásához.
Nem kell oda léptető. Opto híddal simán megállítható. Pontosan. Vagy HALL-lal.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2016
Hozzáfűzésként: floppy-kból általában 7.5 fokos motort lehet szedni ami 48 lépés, nyomtatóból és scannerből lehet 7.5 fok - 48 lépés, 3.75 fok - 96 lépés, 1.8 fok - 200 lépés, 0.9 fok - 400 lépés motorokat találni, vegyesen unipoláris, bipoláris bekötésűeket. Minél régebbiek annál jobb, nagyobb és erősebb motor van benne. Sok újabb tintasugarasban viszont sima DC motor van rotary encoder csíkkal és leolvasóval.
Szia vizor,
Akkor egy régi otthoni asztali HP nyomtató és skenner a 2000-es évek elejéről jó donor lehet?? Mindenképp a 96/ford. lépésszám a minimum, ha 96, vagy 200/ford az jó. Szerintem több nem kéne Tudsz esetleg valakit, aki az összeállításban is tud segíteni? Köszi A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2016
Szia.
Teljesen lutri jellegű a dolog, szétszeded és kiderül. Ha 4-5-6-8 vezetéke van akkor léptető. Ha léptető, megforgatod kézzel és a "recézés" érzésből már nagyjából lehet tudni, hogy mennyire sok a lépés. Néhányra rá van írva az összes adata, áram, ellenállás, lépés, sokra csak egy típusszám amire rá kell keresni és adatlapot böngészni. De ha már bekötöd, egy gyufaszállal látod, hogy mekkorát lép. Mátrixnyomtatóban vagy nagyon régi 5.25 floppyban szokott lenni 1.8-as, 3.5-ös floppyban 7.5-ös, a többi nyomtatóban vegyesen 7.5, 3.75, 1.8. Sajna ma már divat a DC motor meg az optikai számláló, azzal kicsit bonyolultabb a dolog. Végül is ez egy fórum, akinek van kedve az segít, akinek nincs az nem, van akit csak részfeladatok érdekelnek. Sokan nem szeretik ha nulláról kell felépíteni a projectet, inkább csak induló ötleteket adnak, neked is csinálni kell valamit, mások kihívásnak veszik és megoldják neked az egészet. Egy mikrovezérlővel/Arduino-val nagyon könnyű összedobni egy motorvezérlést de az egy új világ, új befektetés. Ha csak valami egyszerűbb elektronikát akarsz, akkor 5 vezetékes unipolárist keress mert azt a legegyszerűbb meghajtani, elég egy CD4017-es számláló meg egy NE555-ös ütemadó, meg 4 tranzisztor. A bipolárisokhoz meg vannak hozzávaló meghajtó ic-k, csak rá kell kötögetni és órajelet adni. Még annyit, hogy bipolárisból lehet unipolárist csinálni, a megfelelő tekercsek közösítésével. A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2016
Szia. Végy egy ilyet: Bővebben: Link
Kell hozzá egy vezérlő, azt is megtalálod ott. A kettő kb 1000.- és áttteles elég erős, kézzel nem nagyon lehet lefogni. Ha az ebayről veszed olcsóbb de várni kell rá. Ha ez kialakításra jó akkor összerakok neked egy PIC-es vezérlést ha szeretnéd csak tudni kell a pontos elvárásokat.
A link (kimaradt egy kettőspont): Bővebben: Link.
Szerintem ez pont a témába illik. Bővebben: Link
Felesleges bonyolítás. Léptetőmotor esetén csak a kezdőpozítiót kell megtalálni, aztán számon tartani a lépéseket.
Előre is nagyon köszönöm,
Amint beszereztem valamit, visszatérek hozzád a témával. Üdv: Attila
Ha már a floppys meghajtóknál tartunk. Meg a bennük leledző léptetőmotoroknál lenne egy kérdésem.
A minap találtam egy cikket. Sajna valami vagy nem ok benne vagy én olvasom rosszul. Alias van egy mach3 nevű cnc gépeket vezérlő programon. Jogtiszta fullos, így bármit lehet benne álítani. Nincs megkötés. A cikk arról szolt, hogy a floppyt az illető párhuzamos portról ösztökélte. Elolvastam 100 szor. megcsináltam 100x, de nekem a floppy meg se mozdul. Lehet bennem van a hiba, de akkor is. Vagy a cikkből valami hiányzik. Tudom. A cikkben aminek a linkjét már nem tudom betenni, mert közben 404 erro lett. A srác irt egy programot, ami a megfelelő jeleket adja ki a párhuzamos port lábaira. Ez nekem nem kell, mert a mach3 is simán ugyanezt csinálja. Ami zavar. A jelek kimennek. A cikkben leírtaknak megfelelő lábakra, de floppy meg sem mozdul. Se külső tápról, ami ideális lenne, sem a gép saját tápjáról adva neki kakaót. Mindjárt beteszem a cikket a mentet változatból bemásolva. 2 oldal nem sok. 3.5" (kis floppy drive)lábkiosztása: (ebből csak a piros hátterüek az érdekesek) ////itt most nincs piros hátterű, mert a táblazatot a windows nwm másolja rendesen. De a 10-es a 14 es 13-as és a 18 és 20-as lába érdekes a floppy meghajtónak. piros helyett vastagon kiemelve.//// Pin # Function A többi láb (pl. 1, 3, 5 …) Ground(föld) 2 High Density Select 8 -- Index Pulse (produced by the spindle motor for timing) 10 -- A: Motor forog(0=igen 1=nem) 12 Drive select B: 14 „A” meghajtó kiválasztva(0=igen 1=nem) 16 B: Motor on 18 -- A léptetőmotor forgásiránya(1 vagy 0) 20 -- Step Pulse(lépés impulzus) 22 Write Data 24 Write Enable (a Low turns on the write circuit) 26 Track 0 (a Low puts the head stepper over track zero) 28 Write Protect 30 Read Data 32 Select head (a Low selects head zero) 34 Disk Change Switch A 10-es láb-on lehet a lemezt forgató motort be illetve kikapcsolni, ezt a párhuzamos port 4. lábára kötöttem amelyik a 2. adatbit(0,1,2,3,…). Akkor van bekapcsolva, ha ez a bit 0 állapotban van, és akkor van kikapcsolva, ha ez a bit 1-es. Ha csak ezt akarnánk ki- illetve bekapcsolni akkor a pot címére 4-et(kikapcs) illetve 0-t(bekapcs) kellene kiküldeni(illetve a kiküldendő byte-hoz hozzáadni). Pl. a 14-t nem kötöm földre, hanem bekötöm a párhuzamos port 3. adatvezetékére(5.) akkor ha erre a bitre 1-et adok ki akkor a floppy nincs kiválasztva, ha 0-t akkor igen. A 14-es lábat( a floppy drive kiválasztva) csak egyszerűen földre kell kötni, mivel a felette lávő láb is föld ezt egy rövidzárral megoldhatjuk. Természetesen ezt is beköthetjük a párhuzamos port egyik adatvezetékére, és meg is kell tenni, ha két floppy-t akarunk vezérelni(az, hogy erre a bite 1-et küldök ki az azt jelenti, hogy a kiírandó byte-hoz 8-at adok hozzá)! . A 18-as láb határozza meg a forgásirányt. Mivel ez a párhuzamos port 3. lába ez az 1 adatbit ide 0-t illetve 2-t kell küldeni(illetve a kiküldendő byte-hoz hozzáadni). Hogy miért lenne ez fontos nekem? Mert van egy rakat floppy meghajtóm. Na és cnc gépet építek otthonra is Hobby célra. És ezek szerint a stepping motor vezérlő benne van az elektronikán. Mármost egy cnc vezérlő elektronika készen nem kis pénz. Mondjuk van olcsóbb is, de ahhoz meg még sok kiegészítő áramkör is kell. De itt a floppy. Ha valóban le lehet igy vezérelni a fejmozgató stepping motort, akkor fogok egy opto csatoló elektronikát a párhuzamos port és a floppy közé. Galvanikus leválasztás gyanánt. És egy floppy egy tengely vezérlő a cnc-n. Ha nagy erős motort kell hajtani, akkor meg a kis léptetőmotor kimeneteit is erősitem egy egy erősítő kapcsolással. Árban hogy áll ez. Egy 4 tengelyes vezérlő elektronika készen 50-60 ezer forint. 4 flopy ami van otthon ingyen van. Már ha meg kell venni sem több 6000 Ft nál. A kis körítés opto csatoló áramkör, meg mondjuk a floppy után is egy egy erősítő áramkör össz vissz a floppyval együtt sincs 10.000 Ft. Ha már otthonra kell. Ha tudtok, ötleteket várok a cikk után, hogy mi lehet elírva, vagy mit csinálhattam rosszul. A floppy.doc ot amit a netről szedtem betettem mellékletnek.
Milyen méretû gépet szeretnél a kisfloppy motorokból építeni?
Egy hagyományos vezérlô, vagy nem kerül 50-60 ezer forintba. Egy Arduinoval felépített, ami tutira nagyobb motorokat elvisz mint amikkel tervezel, sem kerül pár ezernél többe. A motorvezérlô stepstickek darabja 500Ft, nagyságrendileg, ebbôl kell neked 3 darab. Egy arduino UNO, amire a GRBL felmegy, mondjuk 1000 Ft, de legye duplája mert itthon veszed (a CNC shield hozzá meg egy ezres). Ha az egészet összedrótotzod, mert spórolni akarsz, itt meg is áll (mert hát PC tápegységed van otthon, az már nem kell, meg talán bontott léptetômotorok is). Ez, hogy egy floppy miért nem indul el, ki tudja. Nagyon réteg dolog, legtöbbünknek már nincs is itthon ilyen perifériája a pincében sem. De kísérletezni, idôt elütni jó persze. |
Bejelentkezés
Hirdetés |