Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Minden alkatrészt jónak mérek és mégse megy a kijelző normálisan. 0,2V van a két szélső láb között. Egyenárammal van a fűtése megoldva. Egyetlen dologra gondolok, hogy a 230V-at sorban lévő 1µF kondenzátor lehet kuka.
De akkor a többi tápfesz is rossz lenne, nem?
Minden egyes alkatrészt jónak mérek, minden feszültség jó. Lámpa nélkül nagyon jól lehet látni a kijelzőt, látszik picit a fűtés is. De ha világos helyen, vagy felkapcsolt lámpás szobában nézem akkor alig látni.
A helyén meg még egy piros műanyag előlap is van. Ennyit tud a kijelző? Elöregedett volna? Köszönöm!
Ha még világít is a fűtés akkor oké. Esetleg az lehet még probléma, hogy a rácsok, illetve szegmensek feszültsége túl alacsony.
Ellenállásháló van a kijelző elött, majd tranzisztorok és egy ATMEGA 8 smd proci van, ami az 5V-ot megkapja.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2016
Így hogy kapcsolási rajzom nincs, fogalmam sincs mit kellene mérnem. Az 5V ami biztos hogy jó
![]()
Az elején még 0V-ot mértél a katód két végén, most meg azt mondod, hogy izzik kicsit. Tehát valamit nem jól mértél, de legalább tudjuk, hogy működik
![]() Mérd meg az ellenálláshálónál lévő PNP tranzisztorok közös lábán, hogy van-e a katódhoz képest kb. 20V. Ha nem trükköztek a kapcsolással, akkor a uC NPN tranzisztorokat, azok pedig PNP tranzisztorokat hajtanak, és az emitterük össze van kötve. Na itt kell mérni kb. 20V-ot a fűtéshez képest.
Szia!
Nekem van ilyen kijelzőm, igaz, az "J" végződésű. Megnéztem a gépen, de nem találtam a VFD adatlapját. Annyi rémlik (2014-ben foglalkoztam ezzel), hogy pont ennek a típusnak nem találtam meg az adatlapját, valamelyik hasonlóét szedtem le, aminek a lábkiosztása feltételezhetően passzolt hozzá. Ugyanis az 50 pines csatlakozó egyik felében 23 pin sorban a GND-re csatlakozik, az összes többi valamilyen adatláb.
A 0V az 0,2-0,3V és most sötétben vettem észre hogy izzik
![]() Megnézem. Köszi!
115mV-ot mérek a két fűtés között pontosan.
A tranzisztorok közös pontja és a fűtés között 14,6V-ot mérek. A többit csatoltam a képen, mert megtaláltam a bekötését. Bővebben: Link Nem tudom ebből mi derül ki, nekem annyi mintha alacsonyak lennének a feszültségek. 1db nagyobb zener dióda van, amin 9,6V-ot mérek, ez a feszültség van a kijelző 20,21-es lábán is. Fogalmam sincs ennek hány V-nak kéne lennie, mert a diódáról lejött a felirat. Alatta barnult a panel. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2016
Ez multiplexben van vezérelve, az anódokon mért feszültségből maximum arra lehet következtetni, hogy működik. A feszültségmérés referencia pontja a vezérlő GND-je legyen. A tranzisztorok közös pontja lenne a táp. A fűtés és a táp között huszonvalahány voltnak kellene lennie.
-14,6V-ot mérek a fűtés és a táp között.
Jobb lenne ha lenne egy trafó benne, akkor bátrabban nyúlkálnék benne ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2016
Ha szembefordítasz két egyforma 230/x V-os trafót, megvan a leválasztás.
Igen, de nincs.
Mindegy visszaadom a kijelzőt, majd az albérlet tulajdonosa megcsináltatja. Amúgy az albérlő kért meg hogy nézzem meg. Azt gondoltam egyszerübb lesz.
Nem tudom, a többiek hogy' vannak vele, de engem marhára érdekel, hogy mi van ezzel a kijelzővel...
Azt a 14,6V-ot mi állítja elő? Ha megnöveled, akkor a fényerő is nő. Elvileg a PNP tranzisztorok max. kollektor-emitter feszültségéig lehet emelni. Vagy ha a fűtőfeszt növeled, akkor is nő a fényerő.
Én is kíváncsi lettem volna már. De vissza kellett adnom, hogy be tudják szerelni az albérletben.
Egy zener dióda volt benne amin 10V-ot mértem, én csak erre gyanakodtam, mert minden más alkatrész jó volt mérésre. Arra gondolhatok, hogy ez a zener dióda nem gyári értékű benne. De kapcsolási rajz alapján tudtam volna csak meg, mert a felirat le volt kopva rajta.
Sziasztok!
A képen látható vezérlő ismerős esetleg valakinek? Vagy a kijelzó esetleg? Jó volna tudni valamit az életre keltéséről. Bár az MC le van matricázva, de az MC pontos típusa árulkoró lehet mint az LCD-éknél? A matricát már csak holnap tudom lekaparni.
Nem ismerős a modul.
Ha leveszed a matricát, akkor megtudod, hogy ez egy uC, vagy gyári (saját program nélküli) IC. A ROM verzióból én inkább uC-re gyanakszom, ami a rosszabb eset, mert a SW ismeretlen. Mindenesetre az adatlapjából és a bekötésből kideríthető, hogy milyen interfészen kell vele beszélgetni, de a protokoll nem ismert. Szerintem egyébként UART lesz, és az U7 csinálja az 5V/15V átalakítást.
És protokoll nélkül halott az egész?
Ezt hirdetem apróban. Lenne is rá érdeklődő, de amíg nem ismert a vezérlése, addig nem tud vele kezdeni senki, semmit sem.
Nem halott, de sok idő kideríteni.
Kb. olyan, mintha egy angollal kellene beszélned nyelvtudás nélkül: ugyanúgy a szájával beszél, ugyanazokat a betűket használja, európai, mégsem érted... De mondom, ez csak feltételezés, be kéne nézni a matrica alá. A vevő pedig nézze meg, hogy mit vesz. A képekről minden kiderül. Volt már olyan VFD a kezemben, hogy az egyik UART vezetéket a földre kellett kötni, és úgy ráadni a tápot. Ekkor elindult egy demo mód, mentek rajta a betűk, és így ellenőrizhető volt, hogy működik-e.
Már csak azt kellene eldönteni melyikből szátmazik.
Sziasztok,
Adott egy VFD VU meter kb 8,5cm hosszú fűtőszállal. Eredeti helyén 2,95V / 22mA AC-vel fűtve. Tapasztalataitok szerint ekkora méretű kijelzőt lehet még DC-vel fűteni anélkűl hogy lenne látható fényerősség difi a két oldal között? Kicsi step down converterrel állítanám elő a fűtőfeszt 12V-ból. Köszönöm.
Üdv!Van egy pioneer tx-1060 tunerem. Az a baja , hogy nem megy a kijelző rajta.Hogy tudnám megnézni , hogy nem füstölt - e el a kijelző?Sajnos a jobb felső sarkába van egy kis fehér folt , ami lehet égés nyom , de nem vagyok benne biztos nem tudom eldönteni.Szerintem a két szélső lábán kapja meg a fűtést a kijelző.Ha rámérek akkor 1,5V körüli AC értéket mérek.Van valami mód arra , hogy azt kiderítsem , hogy működik e a kijelző?
Azt meg lehet nézni?
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2017
Ez bizony levegős. Javítani nem lehet. Az a fehér folt eredetileg szürke, kissé fényes, ha levegőt kap akkor fehéredik ki.
Vajon mitől kaphatott levegőt?
Ha rosszul volt rögzítve, avagy belepiszkáltak, a leszívócsonk könnyen le tud törni és vége.
Megütötték vagy egyszerűen elfáradt valahol, ez sajnos így cserés.
Sziasztok
2007 május 22.-én , a 6. oldalon valaki már felvetette egy VFD-s VUméter (javascript:aid('87454')) bekötését. Nos, nekem is sikerült egy ilyen LBL-142-n alapuló eszközt beszereznem, sajnos a modult én sem tudom hogy kössem be. A modul azonosító száma EF-1402-2. Ha valakinek vam használható ötlete, szívesen veszem. Köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |