Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   127 / 164
(#) Bearni74 hozzászólása Okt 23, 2016 /

Lehet. de attól még érdekelhet, hogy mit rontottam el.
Már csak a merő kíváncsiság is.

Meg ki tudja kellhet még valamire az a vezérlő elektronika, ha valóban lehet ösztökélni párhuzamos portról.

A mai világban és életfelfogással élő emberek, ami régi kidobálják, pedig lehet sokkal több potenciál van benne, mint azt gondolnánk.

Meg ha már van miért ne használjam ha lehet.
(#) Pali79 válasza Bearni74 hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Abban biztos vagy, hogy maga az áramkör és a motor működőképes? Első körben ez lenne a lényeg.
(#) Zsora válasza Bearni74 hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Milyen floppy-lemez meghajtót próbáltál vezérelni?
(#) Bearni74 hozzászólása Okt 24, 2016 /

Igen biztos, mert ha eltekerem az orsós tengelyt akko, ha áramot kap a floppy akkor vissza áll eredeti helyére. Söt a meghajtó a gépbe betéve olvassa irja a lemezeket. Igy az biztos jó.

Egyébként van több is, de egyik se volt hajlandó működni igy.
Ez spec egy Nec volt.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2016
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 26, 2016 /

Szia,

Ezeket sikerült szereznem, elvileg 600 lépés / fordulatosak.

Tudnál velük dolgozni?

Köszi,
Attila
(#) Linegekko hozzászólása Okt 26, 2016 /

Sziasztok. Még nem vagyok jártas a témában. Lenne egy kérdésem:
Van egy 1/8 as motor, vezérlőpanel, és egy sebesség szabályzó modul. ő az--> Bővebben: Link
Az a bajom hogy nem folyamatos a fordulatszabályozás hanem szakaszos. Azt hallottam hogy egy egyszerű funkció generátorral ki lehet váltani, mivel a forgásirány váltót fixre is lehet kötni. Szóval ha szerzek egy négyszög generátort vagy építek Ne555-ből az megfelelne?
Az a motor szabályzó:Bővebben: Link

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Bakman válasza atter82 hozzászólására (») Okt 26, 2016 / 1

Ez a léptetőmotor vezérlő: Bővebben: Link és egy mikrokontroller könnyen megoldhatja a kérdést. Azt nem tudom, hogy a kontroller honnan fogja tudni, hogy a fordítónak merre kell állnia.
(#) vyky válasza Bearni74 hozzászólására (») Okt 26, 2016 /

Szia.Holnap lefotózom,nekem van kettő nagy floppy-m így össze rakva.
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Okt 26, 2016 / 1

Szia! Persze, de igaza van Bakman kollégának, kell egy meghajtó. Vagy olyan amit linkelt vagy egy ULN ha egyszerűbbet akarsz.
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 27, 2016 /

Kedves Pali79,

Ha ezeket beszerzem, (mit kellene még vennem a Bakman által bejelöltön kívül?) akkor azt is meg tudjuk vele oldani, amit Bakman vet fel problémaként (honnan fogja tudni, hogy a fordítónak merre kell állnia), mert ez az egész sarokköve.

Ill. olyat lehet, hogy én az egészet egy tekerő gommbal irányítanám?

Előre is köszi,
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2016
(#) Massawa válasza atter82 hozzászólására (») Okt 27, 2016 / 1

Elöször azt kell eldöntened, hogy hogyan akarod vezérelni. Hány állás lesz egy fordulat, és pl. egy impulzusadoval (tekerö) hány allást tudsz választani (hány lépés azon 360 fok). A mezei impulzusadok ritkán tudnak többet mint 24-t. ( ha valaki tud finomabbat kivele). Igy az elektronikus áttétel egy 96 lépesü motorhoz 1:4, azaz a proci minden bemeneti jelhez 4 jelet ad ki.
Egy másik megoldás egy apro 2 + 2 számjegyü display ami mutatja a kivánt állást és a valosat. A felsön beállitod valamivel hogy mondjuk a 12.állásba kell menni az also meg odaviszi a motort.
Ha rendelkezel jo mühellyel akkor készithetsz egy megfelelöbb, méretre szabott impulzusadot is.
Az egészhez tartozik majd még egy nullázo gomb, amit a bekapcsolás alkalmával meg kell nyomni és a motort addig forgatja a proci amig el nem ér a 0 állásba. Erre külön érintkezö (optokapu) kell.
(#) vyky hozzászólása Okt 27, 2016 /

Itt vannak az ígért képek,Ez step/dir rendszerű És ha a motor bemenetéhet teszek tranyókat,akkor nagyobb motort is rá tudsz akasztani. Így ez vezérelhető Mach3-al is
Remélem segíthettem.
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Okt 27, 2016 / 1

Szia!
Nem tudom pontosan mit értesz tekerő gomb alatt, de attól függ, hogy mi a cél. Meg lehet oldani többféleképpen a feladatot. Az sem rossz gondolat amit Massawa mond, de szerintem egyszerűbb ha fix számú "megállóhely" kell akkor egy megfelelő forgókapcsolóval kiválasztani a megfelelő helyet és a vezérlés odaküldi a motort. Ez pl. egy 12 pozíciót tud.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 27, 2016 / 1

Meg lehetne, de neki valoszinü, hogy több mint 12 állásu kapcsolo kellene (24 vagy 36 állás) ilyen meg sajtos ritkább mint a fehér hollo.
Neki a 360 fokon biztosan több mint 12 állás kell, mégha nam is mind lesz használva azaz mondjuk az 1,2,3,.....8,9,10,11,12,13,14,....21,22,23,24. Stb.
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 27, 2016 / 1

Hát vasút modell fordítókorong mozgatásához kell neki. Nem vagyok nagyon képben ebbe, de elképzelhető, hogy elég neki a 12. Ezért írtam, hogy találja ki pontosan mit szeretne.

Elég lenne, csak akkor nem lenne szinkronban a forditokoronggal, vagy nagyon durva lenne 360:12=30 fokos osztás, - vasutmodellen viszont 15 fokos vagy kevesebb a szokás. Még akkor is ha csak 12 állást használ. Azaz akkor egy matrixot kell csinálni és a 12 állásos kapcsolo minden kimenetéhez bizonyos lépésszámot kellene hozzárendelni.
Nem tudom, de ezt majd közösen kell eldönteni, hogy hogyan legyen.

Nem is kell szinkronban lennie. Azért jó a forgókapcsolós megoldás, mert adott kapcsoló pozícióhoz adott számú lépést tudunk hozzárendelni.

Elvben nem, de a gyakoraltban sokkal jobb, mert a kezelöpult nem mindig van a korong közelében igy jo ha a pulton azt látod ahol a hid áll. ( igy nem kell visszajelzés sem). Ráadásul ha tényleg forditokorongrol van szo, akkor fontos, hogy bizonyos vágányoknál 180 fokot kell forditani, amit kevesebb állásu kapcsoloval csak bizonyos esetekben lehet vezérelni ( azaz a koacsolot elforditod 180 fokkal akkor a hid is 180 fokot fordul.
Persze lehet - némi szerzámozottsággal, bármilyen állásu kapcsolot gyártani.

Hát ezt annak kell eldöntenie aki használni fogja. De egy, a multiméterekből is ismert yaxley kapcsolóval már meg lehet oldani sok mindent. Pl. itt egy 4×26 állású
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Szia,
Azt hiszem pontosan egy ilyen forgókapcsolót értettem, hogy nem gombokat nyomkodsz, hogy a híd a fordítókorongon elérjen a megfelelő állásba, hanem egy "tekerőgombbal" odaforgatod kvázi.

Nos elvileg a motort amit szereztem, 200 lépés/fordulatos, ami ugye elvileg 1,8 foknak felel meg, tehát mondjuk 18 fokos szögű mozgáshoz 10-et kellene lépjen, ha igaz.

Nem tudom, ezt meg lehet-e a linkelt kapcsolóval oldani.

@Massawa: ha van építő jellegű kommented ehhez, akkor azt nagyon köszi Nekem igazából egy három állásos fűtőházhoz kéne, ahol a bemeneti vágányról annak középső állását elérendő valóban kéne fordulni 180 fokot is, ami elvileg az én motoromnál kerek 100 lépés lenne, ha igaz az adat, mait a neten találtam róla.

Véleményetek? Fentiek fényében megoldható a 12 pozícióssal? Vagy lehet hogy egy kapcsolópult lenne a jobb, ahol digit kijelzőn látom az állást, s bepötyögöm hova tudok menni?
Köszi előre is
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
(#) ktamas66 válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Szerintem először a mechanikát kellene átgondolni. Nem biztos, hogy a motor tengelyének kell a fordító tengelyének is lennie, ha meg áttétel van, akár csak egy befőttes gumi is, úgyis máshogy kell számolni. Gondolom a villanyt is át kell valahogy vinni a korongra. Ha nem akarsz rengeteg lábat elhasználni egy ilyen kapcsolóra, maradhat a nyomógomb-kijelző páros. Ha 3 kiállás van az oda-vissza 6 állapot. Nekem van olyan 10 állású kapcsolóm, ami gyakorlatilag egy 10 állású potméter, így egy analóg lábon olvasható az állapota. Ha meg valami vezérlő fogja ezt irányítani olyan megoldást kell kitalálni, amii illeszkedik hozzá.
(#) Massawa válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Akkor neked egy 20 állásu kapcsolo kell. - legegyszerübb szerezni egy nagyobb mondjuk M1,0-s 20 fogas kereket, ezt szereld a forditokorong vezérlögombjának az aljára arretácionak ( egy lapos rugo elég) a tengelyre erösitesz egy kod tárcsát ami az irányt meg az impulzusokat olvassa - 2 optokapuval. Ezt könnyü megrajzolni, söt készet is találni a neten. Ez lesz a bemeneti jelado. A többit meg beszéld meg a SW irojával.
A már ismert okok miatt minden áttételt ki kell zárni a motor meg a hid között mert az növeli a hibát, azaz a hidnak fix kapcsolatban kell lennie a motor tengelyével.
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Szia!
Ne számolgasd a lépéseket, semmi értelme, arra ráérünk a végén. Inkább rajzolj egy skiccet, hogy mi az elképzelés? Mondjuk egy felülnézet a sinekkel jó lenne.

@ktamás66:
Idézet:
„Nekem van olyan 10 állású kapcsolóm, ami gyakorlatilag egy 10 állású potméter, így egy analóg lábon olvasható az állapota.”
Ez érdekelne engem, képet, linket tudsz esetleg?

@Massawa:
Idézet:
„Akkor neked egy 20 állásu kapcsolo kell.”
Ez, hogy ki?
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Egyszerü, ha 18 fokonként van egy sin ( ha nincs is mind használva) akkor az 20 állás egy körben 20x18=360. fok. Ezt kell tudnia a vezérlö gombnak
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Idézet:
„18 fokonként van egy sin ( ha nincs is mind használva) akkor az 20 állás”
Akkor sem értem. Azt írta, hogy 3 állásos fűtőháza van, honnan jött a 20???

Onnan a húsz, hogy a 3 állás egymás mellett van pl, egymástól 18 fokra mondjuk, tehát tiz-tiz lépésre, de hogy haladj a körön, ahhoz egy csomó további tiz lépés távolságú pont (kiállás) lesz a kerületen, ahol sosem állsz meg a híddal, csak továbbtekered a gombot, ha jól értem @massawa

Küldök skiccet mert egyszerűbb lesz úgy.
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Az a kérdés, hogy hány helyen kell megállni. Senkit nem érdekel még jelen pillanatban, hogy a megállók milyen távolságra vannak egymástól.

Sziasztok,

Itt a kép a skiccel, s mivel a kört körbe kell járatni attól még, hogy három kiálláson mész csak ki a fűtőházba, így gondolom Massala elképzelése helyes, de nem értek hozzá.

Köszi
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Nagyon nem érted a feladatot. A vezérlöpulton kell lennie egy kapcsolonak amit körbe lehet tekerni. A jelen állás szerint 20 pontban kell megállnia. - kezelöpulton kijelöli ebböl a 20 állásbol ahol valoban sin van a maradék üres, azaz ott megállhat a hid, csak nincs ott sem fütöház sem kijárat. (Bármikor lehet). A lényeg az, hogy a gomb és a hid állása szinkronban legyen, azaz ha a gomb a 15. Állást jelzi akkor a hid is a 15. Sinre menyjen ( azok is sorba vannak számolva 1-20-ig.
Ez azért fontos mert gyakori feladat a mozdonyt forditani ( azaz 180 fokban) ehhez a gombot az adott állásbol pontosan 180 fokkal kell elforditani, hogy a mozdony megforduljon.
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Hát nem modellezem az tény, de a most feltett rajz szerint ha minden sínről a 180 fokkal való elfordíthatóságot is beleveszem akkor összesen nekem 7 helyen kell megállítanom. Tehát nem kell 20 állásos kapcsoló, elég 7 állásos is csak az érintkezők elhelyezkedése nem mindegy. Igaz?
Következő: »»   127 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem