Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Azért pontosabban is megrajzolhattad volna és megszamozhattad volna a sineket mert igy megint félre lesz értve.
Ha a bejáro sin az 1, a másik vége a fütöházban 11, a mellete levök 10 illetve 12. ez a fontos. Meg azokat az állásokat is be kell jelölni, ahol per pillanat nincs semmi, de a hid ott is megállhat pl fényképezni. - lényeg hogy minden ilyen korong pontosan fel van osztva, minden állás meg van jelölve számokkal ( ha használhato ha nem).
Én személy szerint azért preferálnám Massawa verzióját, mert ha valamiért bővítenél, s kéne még egy kiállás bejöjjön a képbe, akkor a 7 állással már nem lesz ok, s újra kell kalibrálni az egész rendszert, igaz? (Bővítés ugye csak 18 fokonként vagy többszörösei lehetséges a mi példánkban)
De ha így egyszerűbb, nekem ok, csak valaki csinálja meg helyettem Vagy ha a displayes-nyomógombos verzió sokkal egyszerűbb, akkor felejtsük ám el a fordítógombot (tekerős kapcsolót), s csináljuk inkább úgy. Nem ragaszkodom hozzá makacsul. Üdv.
Ott a pont! Ezért kérdeztem, hogy hány helyen kell megállni.
Csinálok egy okés-t hétvégén, de most épp dolgozom, s az irodában nem akartam fél órán át szerkesztgetni a paintben így fizu előtt...
Küldöm majd a szerkesztett rajzot.
Még egy problem: honnan tudom hogy a motor hány lépéses amúgy, mert én csak kerestem a google-ben, s annak alapján a neked küldött fotókon szereplő Japan Servo gyártmánynál írták, hogy a lépésszög 1,8 fok, s ebből szedtem a dolgokat, de mi van, ha ez nem igaz. Ezt ti meg tudjátok valahogy "mérni"? Köszi
Hi!
Azt hoszem nagyon sokatnsegitettél. Főleg az aurdinos képpel. Ott ugyanis ha jol számoltamfloppy kiválasztva 14 13 as láb össze kötve, de a az én leirásommal ellentétben, ha jol számoltam akkor nem a 18 20 as láb a vezérlés hanem a 20 22. Ha haza értem ki is fogom próbálni. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
Hagyd már békén azt a motort egyenlőre! Annyira messze vagyunk még attól mint Makó Jeruzsálemtől. Már elöttem is írták, hogy úgy is áttételezni kell, mert önmagában kevés lesz, tehát a mechanikai részét is ki kell találni, hogy miképpen akarod megoldani. Ha voltár már a vatútörténeti parkban akkor ott láthattad, hogy ott is a kör mentén fogaskerekes meghajtással megy a korog. Itt is valami hasonlóban kell gondolkodnod. Egyébként igen mérhető is, meg az 1,8 fok a standard.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
Oké, oké, ez most csak eszembe jutott.
Jogos az észrevétel.
Szuper. Tehát a lényeg, hogy felosztja a kört X állásra ahol mindenhol meg kell tudni állni, ha kell ha nem. Ezt kell a gombnak szimulálni a hidnak meg követnie.
Minden igy van ahogy irod, csak pontosan az áttételt kell kihagyni, mert az hibát visz a rendszerbe. Itt meg nel lehet hibázni (kotyogo áttétel csapágy az mind hibalehetöség, ezért kell a hidat egyenesen a motor tengelyhez csatolni).
Pontosan.
Rajz majd holnap várható hozzá, aztán folyt köv. @Pali79: a motor tuti nem csatlakoztatható a híd tengelyéhez közvetlen? mert láttam ilyen megoldást is. Vagy ezek a motorok ehhez gyengék? Köszi
Igen, ez pont én is kérdeztem, mig te ezt irtad, hogy szerintem direktbe kéne csatlakozni, hogy a híd szélének ne legyen holtjátéka, vagy azt amennyire lehet, minimalizáljuk.
Az a baj, hogy mondjuk H0 méretarányban azt kivitelezni, hogy a szélén a híd fogaskerekekkel haladjon, s szép, s pontos legyen, szerintem elég lehetetlen.
Oda beépíthetsz mondjuk egy körsínt, ami sok eredetin is van s azon egy sima felületű kerék halad, de szerintem max ennyi. S ez inkább a design része miatt van, modellben hajtani szerintem mindenki a központi tengelyről szokott... A fogas megoldás pici hibája máris elakadást okazhat, nem? S ki csinál ilyen körbe haladó végtelenített fogaslécet pontosan? A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
Te nagyon úgy tűnsz, hogy csináltál, láttál már ilyet
Ezzel kapcsolatban egy kérdés: ha valaki piszkálja a hidat (húúú, jajja, de szééép, és ez forog is?,) dolgokra gondolok, az nem árt a motornak, programnak ha direktbe a központi tengelyt hajtom meg? Vagy don't touch tábla a koronghoz, és aki közel lép, lövök?? köszi A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
Ártani nem árt, de igaza van simpi kollégának, kell valami támpont a vezérléshez. Vagy egy végállás és akkor minden bekapcsolás azzal kezdődik, hogy megkeresi a végállást.
Igen többet is csináltam és a legujabb ilyen vezérlést kap majd egyszer:
Még nincs kész, de nem lesz forditogomb csak nyomogombok a kezelöpulton meg Ledek amik kijelzik a poziciot. Azt meg már irtam, hogy a hidon ki kell alakitani egy nullázo jelet, amit ha bekapcsolsz akkor nulla pozicioba tekeri a hidat ( ezzel indul a kezelögomb is - ha mechanikus akkor azt a 0 állásba kell tekerni majd nullazni a hidat). Ezt akkor is meg kell tenni, ha valaki kézzel eltekeri a beállitott hidat.
Ha nagyon ilyesmivel akarsz kisérletezni akkor vegyél egy fogas ékszijat és azt ragaszd a pálya széléhez. Ami persze még egy sereg komplikáciovak jár, hogy a motort a hidba kell szerelni, odavinni a legalább 4 vezetéket meg kettöt a sinekhez, azaz minimum 6 polusu forgo kontaktus kell a központi csapágyon.
Most direkt kerestem a neten egy megoldást. Ha nem akarsz tasztatúrát, lehet simán + - gomb is, amivel lépteted a pozíciókat. Azt, hogy a motor hol álljon meg úgyis be lehet programozni, akár utólag is módosítgatni. A videón levő motorhoz hasonlót utoljára valami nyomtatóból, vagy szkennerből szereltem ki áttétellel együtt. A 10 állású poti pedig így néz ki, valamiből bontottam.
Igy van ezt a megoldást is emlitettem a kezdetben. De ezt már Attilának kell eldöntenie, hogy mit akar.
Vezérlés szempontjából ez a legegyszerűbb megoldás de nem kevés alkatrész kell hozzá.
Hát igen meg sok port és kábel. De szép ha müködik. Most éppen azon gondolkodom, hogy dual LED-ket rakok be, az egyik a kiválasztott poziciot a másik meg az aktualis poziciot fogja mutatni.
Persze ez sem egyszerü dolog, mert ha ilyen sok pozicio van, nem olyan egyszerü megtalálni a szemben levöt, ezt majd a panelen kell valamilyen grafikával megoldani, vagy a középre mégis csak egy nyillal ellátott gombot kell rakni a sok nyomogomb helyett. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
Sziasztok,
Végállás lehetne, persze, mondjuk mindig beáll abba a pozícióba, amikor a híd összeköti a rájáró vágányt a fűtőház középső vágányával, mondjuk, ha ez működhet pl. Viszont az a gond, hogy sajnos 15 fokot lenne a legjobb lépegetni, illetve amivel osztható a 15, mert így nézne ki a legszebben, most itthon megméregettem. Megnéztem az escap motort is, de erre meg azt irják a neten, hogy 100 lépés/fordulatos, tehát 3,6 fokot tesz meg egy lépésre. Viszont ebből mondjuk 4 lépéssel 14,4 fok, 5 lépéssel 18 fok lesz (ez már egy picit sok) Ez még esetleg játszhat, de legjobb lenne egy 96 lépéses motor, olyanom viszont nincs.
Hú, nekem ez kinai, mármint a képen látható, én elég basic vagyok, úgyhogy nem az ezer alkatrészessel kezdeném a dolgokat.
Ne lovagolj már azon a motoron az Isten szerelmére! Ahogy korábban is írták már csak vezérlés kérdése. Akár 32-szer többet is ki lehet hozni egy motorból megfelelő meghajtással. Ezért mondtam, hogy azt gondold át, mit szeretnél pontosan, mert amíg csak te tudod, addig csak a levegőbe beszélünk.
Meghajtó: Bővebben: Link és mellékletben az adatlap itt érdekes része. 16-os osztású is lehet egy lépés, ha a feladat megkívánja.
Bocs, akkor csak most esett le a dolog. Hogy kvázi a lépésszám nem annyira befolyásolja a dolgokat, mert azt te még fel le "szorozgathatod"
E felett elsiklottam, sorry, lekattanok róla. Nem értek hozzá, csak amenyit eddig itt tanultam. Készítek egy skiccet, s küldöm majd, s akkr arra gondolunk ki valamit. Mindenesetre valami egyszerűbben gondolkodnék, mert amit Massawa befotózott az totál kínai. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
No way
Én biztos hogy alulról szeretném meghajtatni, a híd szélének aljára csinálok valami kereket, de csak a modellszerűség miatt, ide hajtást tuti nem akarok, szerintem az nagyon érzékeny. A
Semmi bonyolult nincs benne. Minden álláshoz tartozik egy gomb meg egy LED és ez van, ha jól számoltam 32-szer egy körben. Ez nagyon egyszerű minden szempontból, de alkatrésztemető és elég nagy mikrokontroller kell hozzá, mert sok lesz a ki és bemenet, ha mátrixba rendezi még akkor is.
Nem is azért tettem be, hogy igy csináld ez valoban bonyolult csak a gombokra meg a LED-kre 5+8 port kell meg 2 a motorra (DIR/STEp) valamint kettö a nullázásra ami már 17 port.
Még gondolkodom, hogy valami modernebb Seria Interfacet teszek a panel meg a proci közé, akkor talán meg tudok sporolni legalább 10 portot. De ide még nem jutottam el. Csak multkor láttam a fiamnál, hogy a displayt 4 vezetétekkel köti az arduinohoz, amiböl 2 a +/-.
Akkor induljunk ki a 15 fokból, s ha egy pozíció a másiktól 15 fokra van, akkor elvileg 24 pozíció lenne összesen.
Vagy ha csak a híd állása számít akkor az 12 féleképpen állhat ugye, s elvileg így tudna lépegetni, még ha ténylegesen mondjuk csak a 0, 1 és 23-as pozíció lenne le- és feljárásra használva. Valahogy így képzelem, ha ez a skicc segítség. így érdemben csak a 0 az 1 és a 23-mas pozíciónál lehetne lejárni a hídról, de a poziciok 15 fokonként mennének tovább, s ha később még bővül a dolog, akkor lehet "nyitni" újabb lejáró vágányokat. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |